Kakaowy biszkopt, masa truskawkowa, truskawki i galaretka także truskawkowa :) Bardzo truskawkowe ciasto :) Składniki: Biszkopt kakaowy: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa truskawkowa: 200 g śmietany 30% 250 g serka mascarpone 300 g truskawek 3 łyżki cukru pudru 1 galaretka truskawkowa Dodatkowo: 500 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Sposób przygotowania
Na Ciasteczkowych Papierach(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); składniki: ok. 160 g herbatników kakaowych 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki kremówki 200 g czekolady białej ok. 120 – 160 g
Domowy Smak JedzeniaW styczniowych książkowych wariacjach mamy dla Was kolejny przepis z naszej biblioteki :) Tym razem zaglądnęliśmy do książki Doroty Świątkowskiej „Moje Wypieki –
Kuchenne WariacjeMam nadzieję, że chyba każdy chętnie skusiłby się na kawałek tego pysznego, słodkiego deseru.
Kuchnia Danusiprzez ok. 20 – 25 min. do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto lekko studzimy, przekładamy na ściereczkę, usuwamy papier i razem ze ściereczką zwijamy w roladę. Odstawiamy do ostygnięcia. składniki na krem malinowy: 250 g zmiksowanych malin 250 g serka mascarpone 250 ml śmietanki kremówki 4 łyżeczki żelatyny 60 ml ciepłej wody 3 – 4 łyżki cukru pudru wykonanie: Żelatynę
Domowy Smak JedzeniaŚmietankowa tarta z kiwi należy do tych ciast, które są podwójnie super! – po pierwsze – świetnie smakują, a po drugie nie wymagają od nas dużego
Kulinarne PrzebojeMoje Wypieki": Ciasto na muffiny 150ml. oleju rzepakowego 230g mąki 1/2 łyżeczki sody 190g cukru pudru 1 duże jajko 150 ml mleka sok i skórka otarta z jednej dużej cytryny 3 łyżki maku Krem 1/3 szklanki Lemon curd * 1/3 lub 1/2 opakowania serka quark (całe opakowanie to 250g) równie dobrze może być zmielony twaróg, mascarpone lub temu podobne(...)razem z cytryna i skórka. Sypkie i mokre połączyć razem, zamieszać krótko (mogą być grudki- musza być grudki ;) ) Foremki wyłożyć papilotkami i do 2/3 wysokości nałożyć ciasto. Piec ok 20 do 25 minut w temperaturze 190 stopni.... do tzw suchego patyczka Wystudzone mufiny nadziałam (jak paczki) kremem, a pozostały krem zużyłam do dekoracji * Lemon curd
Piekarz-Kucharz-Garkotłuksztuk): 125 g mąki pszennej 80 g masła 250 g wody 4-6 jajek 1 łyźeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na krem: 300 g mascarpone 150 g płynnego dulce de leche Składniki na polewę 4 łyżki śmietany kremówki 60 g gorzkiej czekolady Wykonanie: wodę zagotować ze szczyptą soli i masłem, zmniejszyć ogień - dodać mąkę(...)proszek do pieczenia ciasto umieścić w rękawie cukierniczym z końcówką w kształcie gwiazdki i wyciskać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia 8-10 cm paski ciasta zachowując odstępy, bo ciasto urośnie podczas pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 `C (lekko zaparować) i piec 20-25 minut na złoty kolor. Podczas pieczenia nie otwierać piekarnika, bo ciasto opadnie. Jeszcze ciepłe
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!zaparzonej i ostudzonej herbaty, 3 łyżki likieru kawowego, 1 łyżeczka soku z cytryny) wykonanie: wszystkie składniki mieszamy ze sobą. składniki na krem kokosowy: 200 g wiórków kokosowych 250 g serka mascarpone 400 ml śmietanki kremówki 30 % 70 g cukru pudru 2 łyżki likieru Amaretto lub kokosowego (ja użyłam kawowego) dodatkowo: kuleczki kokosowe do dekoracji wykonanie: 100 g wiórek kokosowych blendujemy(...)mokre”. W garnku mieszamy serek mascarpone, likier oraz rozdrobnione wiórka. W osobnym naczyniu ubijamy schłodzoną śmietankę, pod koniec ubijania dodajemy cukier. Do serka dodajemy stopniowo ubitą śmietanę, mieszamy łyżką. Blaty biszkoptu kolejno nasączmy i przekładamy kemem kokosowych. Wierzch i boki tortu smarujemy pozostałym kremem i obsypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi. Na wierzchu ciasta układam kuleczki kokosowe (ja użyłam kuleczek kokosowych
Domowy Smak JedzeniaSkładniki: Biszkopt czekoladowy: 3/4 szklanki cukru 2/3 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki kakao 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 0,5 tabliczki czekolady gorzkiej Masa: 0,5 kg serka mascarpone (Lidl) 0,6 l śmietany kremówki 3 op. śmietan-fix (+ cukier puder do fixu) 1-2 łyżki cukru (według uznania) Dodatkowo: wiśnie (ja użyłam mrożonych) frużelina wiśniowa wiórki czekoladowe(...)powoli się ostudził. W tym czasie możemy wykonać masę. Kremówkę ubijany na sztywną masę, pod koniec ubijania dodajemy śmietan fix wymieszany z cukrem pudrem. W oddzielnej misce dokładnie mieszamy serek mascarpone z cukrem. Następnie do serka mascarpone dodajemy stopniowo ubitą śmietanę kremówkę miksując na niskich obrotach aż do otrzymania jednolitej masy. Biszkopt dzielimy na 3 części. Każdą część nasączamy wiśniówką
Ptasia Kuchniaskładniki: 500 g serka mascarpone 200 ml śmietany kremówki 30% 500 ml piwa o smaku cytrynowym ok. 400 g podłużnych biszkoptów 4 banany, dojrzałe 4 żółtka
Domowy Smak Jedzeniaśmietany ubijamy dodajemy serek mascarpone i dokładnie miksujemy następnie na wolnych obrotach dodajemy ostudzoną czekoladę wsypujemy Kangus i delikatnie mieszamy łyżką w kąpieli wodnej rozpuszczamy ciemną czekoladę ostudzoną czekoladę mieszamy że śmietaną na dno tortownicy wkładamy herbatniki - polecam je rozgnieść jednak na herbatniki wkładamy jasną część ciasta na jasną część układamy kolejną
Gotowanie z pasjączasie piekarnika).Bezę wyciągnąć z piekarnika i usunąć papier ze spodu. Powinna być w całości, ale jeśli pęknie, nic się nie stanie :) Krem czekoladowy: 750 g serka mascarpone 300 g kremu czekoladowego typu Nutella (zwykłe tańsze marki sprawdzą się równie dobrze) 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka) Serek mascarpone zmiksować z kremem czekoladowym. Czekoladę połamać, włożyć(...)ubić na sztywno za pomocą miksera, dodać serek mascarpone i jeszcze raz wszystko razem dobrze ubić. Dodatkowo: ½ słoiczka wiśni w żelu (lub wiśni z kompotu) 50 g gorzkiej czekolady startej na tarce (1/2 tabliczki) 50 ml ajerkoniaku do nasączenia (lub innego alkoholu, lub herbaty, lub soku z cytryny, lub… :)) Składanie ciasta: 1. Dolny blat biszkoptowy nasączyć ajerkoniakiem
Trzeci talerzpogodę i pory roku przyciąga do kuchni domowników. Składniki na ciasto: - 375g mąki tortowej - 5 dużych jaj - 5 łyżek drobnego cukru - 1,5 łyżeczki cukru waniliowego - 1,5 szklanki mleka - 1,5 szklanki gazowanej wody mineralnej - szczypta soli - olej kokosowy do smarowania patelni Masa serowa: - 3 serki mascarpone - 1 jajko - cukier puder (do smaku) - ekstrakt waniliowy - skórka starta
mojewypiekiinietylkoSKŁADNIKI NA CIASTO: 350 g mąki tortowej(...)soli 2 łyżeczki kakao 1/4 łyżeczki barwnika zielonego SKŁADNIKI NA KREM: 250 g sera białego, mielonego 250 g serka mascarpone 180 g masła, miękkiego
w mojej kuchniBabeczki z poziomkamiW ten weekend zebrałam ostatnie już chyba poziomki na ogródku mojej babci. Korzystając z okazji, że z kilku krzaczków miałam całkiem pokaźną miseczkę postanowiłam
Ciastkozercyjednym kęsie. To ciasto nie należy do serników light. I dobrze. Jak grzeszyć to na całego. Śmietankowy smak pełnego serka przełamany soczystą brzoskwinią pozwala zapomnieć o problemach dnia codziennego. Proporcja na dużą blachę ( 24 x 45 cm ) - 1 kg sera trzykrotnie mielonego ( może być z wiaderka / zawartość tłuszczu nie mniej niż 5% ) - 500 gr serka mascarpone - 9 jajek(...)kroję w kosteczkę. Białka ubijam na sztywną pianę. Żółtka ubijam z cukrem na puch , dodaję pokrojone w kosteczkę miękkie masło. Jak utworzą jednolitą masę dokładam partiami ser oraz serek mascarpone. Dosypuję przesianą mąkę i kaszkę mannę, mieszam do połączenia składników. Dokładam brzoskwinie i połowę porcji białek. Mieszam rozluźniając białkami serową masę. Następnie delikatnie mieszam z pozostałymi białkami. Przelewam do wysmarowanej
kawawszklancewierzchu i do dekoracji: - 1 opakowanie serka mascarpone - 1 opakowanie śmietanki 30% - 2 łyżki białego cukru - barwnik spożywczy czerwony (użyłam barwnika w kropelkach) Przygotowuję jasny biszkopt - ubijam białka ze szczyptą soli, stopniowo dodaję żółtka, następnie cukier, wymieszane mąki i proszek do pieczenia. Wszystko dodaję drobnymi partiami. Kiedy ciasto jest już dobrze wymieszane, piekę przez 20 minut w temp(...)syrop przelewam do buteleczki z atomizerem i dokładnie nawilżam blaty ciasta- ten sposób nawilżania jest najwygodniejszy ;-)). Biszkopty układam na sobie w kolejności jasny - ciemny - jasny. Na wierzch kładę szablon głowy Świnki Peppy (uszy osobno) i wycinam kontur ostrym nożem. Staram się maksymalnie wykorzystać blaty, aby strat w cieście było jak najmniej, stąd też głowa ma praktycznie średnicę blaszki. Uszy wycinam
Wielopokoleniowo