bazie mascarpone też ma w sobie czekoladę więc wszystko idealnie współgra. W tym wypadku potwierdza się teza, że ciasta robione na szybko, na oko i bez pomysłu wychodzą najlepiej. Jak dla mnie to najlepsze ciasto ostatnich czasów, choć ostatnio wspaniałych ciast udało mi się dość sporo. *foremka 23*28 lub trochę większa Składniki: na ciasto: 115 g masła(...)gorzkiego kakao 1/3 szklanki mleka 125 ml jogurtu naturalnego 100 g czekolady mlecznej 250 g cukinii (1 niewielka sztuka) szczypta soli na krem: 350 ml kremówki 250 g serka mascarpone 150 g czekolady deserowej dodatkowo: 100 g małych biszkopcików szklanka posłodzonej kawy łyżka gorzkiego kakao Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach i jeśli jest bardzo soczysta to odcisnąć. Miękkie
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniaserka mascarpone 1 łyżka cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 1 opakowanie śmietan-fix Na polewę czekoladową 100 g czekolady gorzkiej (można dać część mlecznej) 100 ml śmietany 36% 1 płaska łyżeczka żelatyny WYKONANIE Kruchy spód: Zimne masło pokroić nożem na mniejsze kawałki. Do miski lub na stolnicę wsypać mąkę, dodać masło, jajko, cukier, szczyptę soli i wodę, zagnieść ciasto(...)jednolitej konsystencji, w razie czego można dodać jeszcze trochę wody). Gotowe ciasto zawinąć w przejrzystą folię spożywczą i włożyć na godzinę do lodówki. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, zimne ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę (można ją również wylepić dociskając palcami). Brzegi podwinąć do góry. Ponakłuwać spód ciasta widelcem i piec 30-35 minut na środkowym poziomie piekarnika
Passions hobbies lifeTym razem proponuję Wam znany deser tiramisu w nieco innej wersji, z ricottą zamiast tradycyjnego serka mascarpone, moim zdaniem jest równie smaczne, a jednocześnie mniej kaloryczne
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaStopniowo dodawać żółtka, nie przerywając mieszania na wysokich obrotach. Mąkę z proszkiem przesiać i wymieszać delikatnie łyżką. Ciasto przelać do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy (średnica 24 cm). Piec około 25 minut w 180 stopniach, do suchego patyczka. Krem: 150 g serka mascarpone 150 g serka kremowego (używam naturalnego Bielucha) 3 łyżki ksylitolu 2 listki żelatyny 1 łyżeczka mąki kokosowej
FitKotBezglutenowe, proste i przepyszne Tiramisu w świątecznej odsłonie. Klasyka w najlepszym wydaniu. SKŁADNIKI: 250 g serka mascarpone 2 żółtka 2 łyżki cukru pudru 1 szklanka
Kuchnia bezglutenowagładką masę. Białka ubić na sztywną pianę i bardzo delikatnie za pomocą łyżki drewnianej połączyć z ciastem. Piec w nagrzanej gofrownicy na jasnozłoty kolor. Podajemy np. bitą śmietaną i kwiatami jadalnymi składniki na krem: 250 g śmietany kremówki 250 g serka mascarpone 2 łyżki cukru pudru garść świeżo zerwanych stokrotek wykonanie: Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy serek mascarpone
Domowy Smak Jedzeniaporcji, porównując do porcji ciasta, którą dostaje się do kawy w restauracji. Nie marudząc więcej polecam ciasto na niedzielę , bo jest proste w robieniu, a duży plus, że można wykorzystać różne sezonowe owoce, nie tylko maliny. Crumble z malinami i mascarpone Składniki: okrągła foremka o średnicy 28 cm Kruszonka 225 g zimnego masła, u mnie solone 180 g brązowego cukru(...)śmietanki do ubijania, u mnie 36% 500 g serka mascarpone 80 g cukru pudra, łyżka do posypania 350 g malin, u mnie mrożone, kilka do dekoracji skórka otarta z jednej cytryny Masło (200 g), cukier i mąkę rozcieraj między palcami, do momentu utworzenia kruszonki, wtedy podziel ciasto na dwie równe porcje. Pierwszą porcją kruszonki wysyp dno foremki pokrytej zgniecionym papierem
codojedzeniakajmakową, nie za słodkie, lekkie, puszyste. Ciasto smakowało nie tylko nam, ale też wszystkim, którzy go próbowali. Można tutaj wykorzystać okrągłe biszkopty, lub upiec biszkopt z 3 jaj. Przepis ze strony Gotuję, bo lubię . Polecam! Banoffee Składniki na formę 24 x 28cm: Na spód: opakowanie podłużnych biszkoptów Na masę kajmakową: 500g serka mascarpone 250g śmietanki kremówki(...)biszkoptach. Masa kajmakowa: serek mascarpone i kremówkę (nie ubitą!) umieszczamy w wysokim naczyniu i miksujemy do powstania gęstego, puszystego kremu. Do kremu dodajemy 3 łyżki kajmaku (wcześniej kajmak warto rozmieszać łyżką, by miał gładką konsystencję), krem miksujemy tylko do połączenia składników. Krem wykładamy na banany, rozprowadzamy równo. Na kremie układamy herbatniki. Na herbatnikach rozprowadzamy kajmak i ciasto schładzamy około
Smak mojej kuchniNajprostsze rzeczy są najsmaczniejsze. Mocno chrupiacy spód z orzechami laskowymi, kremowa masa z serka mascarpone z dodatkiem jogurtu greckiego i dużo świeżych jagód i truskawek pokryte cieniutką warstwą Tortengussu, zamiast ciężkiej galaretki. Spód wystarczy zmiksować, krem wymieszać, rozpuścić Tortenguss i pyszny torcik gotowy. Zamiast piekarnika, ciasto z lodówki. Polecam! Składniki na spód: 50 g orzechów laskowych 80 g sucharków(...)foremki o przekroju 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wysypać przygotowaną masę orzechową, równomiernie rozdzielić, ucisnąć łyżką i uformować dookoła foremki 1-cm rant. Odstawić do lodówki do stężenia serek ubić z jogurtem na pulchną masę. Wmieszać ziarenka z laski wanilii, sok z cytryny i cukier. Rozłożyć na przygotowanym spodzie owoce umyć, osuszyć. Truskawki odszypułkować. Ułożyć na masie kremowej. Tortenguss
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!galaretki cytrynowe 750ml wrzącej wody Masa: 500ml śmietanki 30% 500g mascarpone 1-2 łyżki cukru pudru Nasączenie: pół szklanki ciepłej wody sok z połowy cytryny łyżka cukru pudru Dodatkowo: 5-6 sztuk bananów sok z cytryny dżem morelowy, brzoskwiniowy lub porzeczkowy czekolada mleczna Ciasto: Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę ze szczyptą soli. Następnie(...)godziny do lodówki. Masa: Śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy serek mascarpone i mieszamy, możemy to zrobić za pomocą łyżki, blendera lub miksera. Na koniec dodajemy cukier. Najlepiej próbować masę, każdy ma inny gust co do słodkości ;) Tak przygotowaną masę wykładamy na galaretkę, zostawiając trochę na posmarowanie wierzchu ciasta. Górny blat delikatnie nasączamy, od tej strony, od której jest przekrojony
Czerwona Porzeczkadrzwi to myk, myk wyciągacie biszkopt z zamrażarki, ubijacie śmietanę, wrzucacie parę truskawek i gotowe! A goście oczy w słup. Czasem warto trzymać zapasowy kubeczek śmietany kremówki i opakowanie serka mascarpone Składniki na tortownicę 20-23 cm (ja robiłam w formie 20 cm): 6 jajek (u mnie rozmiar S) 3/4 szklanki drobnego cukru 1 szklanka mąki pszennej tortowej (u mnie(...)oddzielić boki biszkoptu od formy. Zdjąć obręcz, przekroić na 3 blaty nożem strunowym lub nożem do chleba (takim z piłką). Masa śmietankowa: 200 ml śmietany 30% schłodzonej 250 gr serka mascarpone schłodzonej 1/8 – 1/4 szklanki cukru pudru 600 gr truskawek (najlepiej o podobnym rozmiarze) 5-6 łyżek dżemu truskawkowego Serek zmiksować, do momentu, aż stanie się miękki i troszkę
moj przepis najajko +orzechy laskowe Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 100 g mlecznej czekolady Suche składniki mieszamy razem w misce. W osobnej misce mieszamy „mokre”: jajko, olej, mleko, śmietanę kremówkę. Łączymy razem suche i mokre składniki, mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy orzechy laskowe. Wypełniamy foremki ciastem do wysokości około 1 cm od brzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby(...)wyrosły. Pieczemy około 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Czas, kiedy babeczki są w piecu, możemy wykorzystać na przygotowanie kremu. Wyciągamy serek z lodówki, żeby się nieco ogrzał. Czekoladę rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia. Do płynnej, ale nie gorącej czekolady dodajemy łyżkę serka i energicznie mieszamy (nie należy się przerażać, kiedy krem zacznie wyglądać na tym etapie jakby
Ciastkozercyserka mascarpone. Wyglądem przypominają małe różyczki, a ułożone wszystkie razem na ozdobnym stojaku tworzą piękny, słodki bukiet na wiele okazji. Gorąco polecam!SKŁADNIKI na ok. 12 muffinek:120 g mąki pszennej120 g masła2 jajka90 g cukru1,5 łyżeczki proszku do pieczenia1 łyżeczka esencji waniliowej SKŁADNIKI NA DEKORACJĘ:150 ml śmietany kremówki 36 %150 g serka mascarponeniebieski barwnik spożywczy(...)każdej z nich porcję ciasta, mniej więcej do 3/4 wysokości papilotki.Babeczki piecz około 15-20 min, do tzw. suchego patyczka. Powinny być pięknie zrumienione na wierzchu. Gotowe wyjmij i wystudź na kratce z wyposażenia piekarnika.KREM:Składniki na krem muszą być dobrze schłodzone w lodówce.Śmietanę kremówkę ubij na sztywno . Dodaj do niej serek mascarpone i dokładnie, lecz krótko wymieszaj
Słodko-Słony Świat Ilonydeserach go nie będzie. Chatka Puchatka , czy inaczej chatka Baby Jagi to ciasto z gatunku serników przygotowywanych bez pieczenia, czyli popularnie zwane „ na zimno ”. Mój przepis na trochę inną wersję – Chatka z ptasim mleczkiem. Składniki: - 550g tłustego twarogu (u mnie mazurski) - 250g serka mascarpone - 250g miękkiego masła - 230g cukru pudru - esencja migdałowa (1 łyżeczka) - esencja rumowa (1 łyżeczka(...)czekoladowa: - 100g czekolady mlecznej - 75g czekolady gorzkiej - 120ml śmietanki kremówki Dodatkowo: - wiórki kokosowe do posypania Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę. Ucierając stopniowo dodajemy twaróg (nie mieliłam), mascarpone, bitą śmietanę w proszku oraz obie esencje. Na stole rozkładamy folię aluminiową. Układamy z herbatników prostokąt – 3 szt. x 8 szt. Na herbatniki wykładamy połowę masy serowej, wyrównujemy powierzchnię
mojewypiekiinietylkomasa: 500 g serka mascarpone 4 łyżki cukru pudru 1/4 szkl śmietany 30% wypełnienie: galaretka rubinowa wieloowocowa jeżyny mrożone Hortex 1/4 szkl gorącej wody 2 łyżki żelatyny dodatkowo: płatki migdałowe biała czekolada Przygotowanie: biszkopt: Białka ubijamy z cukrem pudrem na sztywno , a następnie dodajemy żółtka. Do masy przesiewamy mąkę mieszamy łyżką,a potem dodajemy wodę. Ciasto wylewamy na blaszkę(...)pasy o szerokości pasów biszkoptowych, ale krótsze od nich o 1-1,5 cm,ponieważ na końcu zwijania biszkopt musimy "zlepić" (docisnąć do siebie dwa brzegi biszkoptu) . masa: Serek mascarpone miksujemy ze śmietaną i cukrem pudrem. Wykonanie: Wystudzone pasy z biszkoptu rozwijamy, smarujemy cienką warstwą masy mascarpone (około 1/3 masy zostawiamy do dekoracji) , a na niej układamy galaretkowe wypełnienie
Bon appetit mon amie