błogi nastrój! Jedyny minus tego deseru to długie oczekiwanie na porządne schłodzenie, ale zapewniam Was że warto. Cud miód! Składniki: Semifreddo: 400 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 50 g klasycznej gorzkiej czekolady Goplana Sos czekoladowo-malinowy(...)wystygnięcia, następnie pokruszyć na drobno palcami. Masa: Jajka oddzielamy osobno białka i żółtka.Żółtka ubijamy na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączymy z serkiem mascarpone miksujemy na puszysto, wlewamy ubite żółtka, delikatnie mieszamy aby nie utracić struktury piany a następnie mieszamy z białkami. Do masy śmietanowo jajecznej wsypujemy pokruszone orzechy w karmelu mieszamy
Wanilia i Kardamonwykładamy papierem) Piekę w 170 stopniach przez 35-40 minut. Po wyjęciu ciasta z piekarnika upuszczam je na podłogę (w formie). Dzięki temu biszkopt nie opadnie. Odstawiam biszkopt do wystygnięcia. Składniki masa: 2 opakowania śmietany 30% (330ml) 1 czekolada gorzka 1 opakowanie serka mascarpone (250 g) 1 łyżka cukru pudru Śmietanę 30% miksuję, dodaję cukier puder, mascarpone i czekoladę
MojaQchnia.plpierwszego kęsa. Deser który choć ma milion kalorii ciężko mu się oprzeć. Gwarantuję że smakuje jak wygląda. Składniki: 400 ml słodkiej śmietanki 30% 3 łyżki serka mascarpone 2 jajka 1/2 laski wanilii szczypta soli zielonej himalajskiej, może być morska 15 dag orzechów włoskich 10 dag trzcinowego cukru brązowego 2 łyżki wody 3 wafelki mleczne Lusette Sos czekoladowo-jeżynowy(...)drobno palcami. Masa: Jajka oddzielam osobno białka i żółtka. Żółtka ubijam na puch z ziarenkami wanilii , a białka ze szczyptą soli. Schłodzoną śmietankę łączę z serkiem mascarpone miksuję na puszysto, wlewam ubite żółtka, delikatnie mieszam aby nie utracić struktury piany a następnie mieszam z białkami. Do masy śmietanowo jajecznej wsypuję pokruszone orzechy
Wanilia i Kardamoncukru 250 g mąki pszennej tortowej lub mąki do ciast drożdżowych mała szczypta soli 1 małe jajko 2 żółtka 30 g roztopionego masła 20 ml spirytusu na krem: 1/2 laski wanilii 250 ml mleka 1/2 budyniu waniliowego (2 łyżki, około 19 g) 3 - 4 łyżki cukru 100 g serka mascarpone dodatkowo: 2 kostki smalcu cukier puder Podgrzewamy mleko, wlewamy(...)kogel mogel, na koniec dodajemy spirytus(około 10 minut ubijania). Do miski z mąką wlewamy wyrośnięte drożdże i mieszamy drewnianą łyżką. Dodajemy ubite jajka i mieszamy. Dokładnie wyrabiamy ciasto (ręką przez około 15 minut lub odpowiednią końcówką miksera przez 10 - 15 minut), aż ciasto będzie elastyczne i miękkie. Do wyrobionego ciasta dodajemy roztopione i ostudzone masło. Zagniatamy do całkowitego połączenia
KuchcikoweLoveulubiony sernik w wersji na zimno niewątpliwie przywołuje ciepłe dni. Na majówkę sprawdzi się rewelacyjnie i cóż z tego, że ma padać, dobre ciacho nie potrzebuje przecież pięknej pogody. Ciasto jest na tyle ciekawe, że używa sie do niego mleka skondensowanego niesłodzonego. Sernik jest na pewno lekki, kremowy, i orzeźwiający. Zapraszam... Skala smaku 10/10 - zamiast delicji można użyć zwykłych(...)czekolady:) Składniki 1 łyżka żelatyny 2 galaretki brzoskwiniowe 1/4 szklanki wody 100 g czekolady mlecznej ok. 2 opakowania delicji brzoskwiniowej 500 g serka kremowego (typu Ostrowia, Philadelphia, Delfiko) 250 g serka mascarpone 3/4 szklanki cukru 250 g mocno schłodzonego w zamrażarce niesłodzonego mleka skondensowanego Do dekoracji: brzoskwinie mogą być z puszki lub inne sezonowe
Kubki smakuPyszny, aromatyczny, rozpływający się w ustach - tak w skrócie można opisać ciacho , które dzisiaj towarzyszyło nam , do porannej kawki :) A , żeby go zrobić , potrzeba tak niewiele
Słodkości i nie tylkopewno użyję mniejszej tortownicy lub podwoję proporcję. Ciasto bezowo-migdałowe z białą czekoladą Składniki: 5 białek 50 g drobnego cukru 150 g białej czekolady 150 g płatków migdałowych 3 łyżki zmielonych migdałów 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka soku z cytryny skórka otarta z ½ cytryny Krem jogurtowy: 150 g serka mascarpone 70 ml jogurtu greckiego 3 łyżki cukru pudru skórka(...)Skórkę z cytryny wyparzamy. Dodajemy do masy białkowej pozostałe składniki i delikatnie wszystko mieszamy. Formę o średnicy 20 centymetrów lub mniejszą wykładamy papierem do pieczenia i przelewamy do niej ciasto. Nakrywamy blaszkę folią aluminiową pieczemy około 1 godzin. Studzimy ciasto w piekarniku. Przygotowujemy w międzyczasie krem. Skórkę z cytryny wyparzamy. Wszystkie składniki na krem mieszamy mikserem na niskich obrotach
Mania GotowaniaPyszny, kremowy i różowy sernik na zimno z masą twarogową i truskawkową. Do poniższego ciasta możecie wykorzystać mrożone truskawki (tylko wcześniej należy je odmrozić). Sernik idealny na gorące dni :) Składniki: (na białą masę) 1 kostka twarogu (250 g) 250 g jogurtu bałkańskiego 3 łyżki serka mascarpone 6 łyżek cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1/4 szklanka wrzącej wody 6 łyżeczek(...)pokruszonych ciasteczek dodać rozpuszczone masło i wszystko ze sobą połączyć. Przygotowaną masę wyłożyć spód formy o średnicy 24 cm. 2. Następnie zmielić twaróg i dodać do niego mascarpone oraz jogurt bałkański. Wszystko ze sobą zmiksować, a na sam koniec dodać cukier puder i ponownie wymieszać. Posmakować i ewentualnie dosłodzić. Żelatynę rozpuścić we wrzącej wodzie i gdy przestygnie powoli wlać
Ugotowaćmascarpone 2 łyżki cukru pudru opcjonalnie 1 łyżeczka żelatyny wierzchnia warstwa: 1 puszka masy korówkowej do dekoracji wg uznania: orzechy, ozdoby, wiórki kokosowe wykonanie: ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części. Blaszkę o wymiarach ok. 20 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i wypełnić ją pierwszą częścią ciasta. Piec w temperaturze 170 stopni(...)Specjalnie nie robimy go w dniu pieczenia placków, aby śmietana i serek były jak najdłużej świeże. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodając cukier puder. W osobnej misce ubijamy serek mascarpone. Żelatynę dokładnie rozpuszczamy we wrzącej wodzie (łyżeczka żelatyny na łyżkę wody) dodajemy do niej łyżkę ubitej wcześniej śmietany i mieszamy. Następnie do serka mascarpone dodajemy bitą śmietanę oraz żelatynę
Ania i Marcin gotująwsypać cukier waniliowy. Nie zaprzestając miksowania - dodać (stopniowo) serek mascarpone a na końcu białą czekoladę. Ciasteczkowy spód posmarować cienką warstwą lemon curd, ułożyć plasterki kiwi i umieścić masę z serkiem. Całość wyrównać i ponownie posmarować kremem cytrynowym (tym razem jego warstwa powinna być grubsza) oraz obłożyć kiwi. Ciasto schłodzić w lodówce (minimum kilka godzin; ja pozostawiłam je na całą
Di gotujesoli 50 g cukru pudru 60 g zimnego masła, posiekanego 1 żółtko (białko zostawiamy na później) Składniki na masę serową: 750 g twarogu z wiaderka dobrej jakości 150 g serka mascarpone 150 g drobnego cukru do wypieków 50 g stopionego masła 4 jajka + białko 30 g mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao ziarenka z 1/2 laski wanilii CZAS PRZYGOTOWANIA(...)chłodzenie POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI Wszystkie składniki na masę serową powinny być w temperaturze pokojowej. 1. Składniki na spód umieszczamy w misce, mieszamy i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. 2. Spód tortownicy o średnicy 21-22 cm wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, mąką lub kaszą
My Culinary Artśmietan-fix 1 łyżka cukru pudru 150 g serka mascarpone porzeczka czerwona A jak to zrobić: Białka oddzielić od żółtek. Białka ze szczyptą soli ubić na pianę, dodawać po trochę cukru i ubić na sztywno. Dodać żółtka i dobrze zmiksować. Dosypywać mąkę (najlepiej ją wcześniej przesiać) z sodą i wymieszać ciasto drewnianą łyżką. Nałożyć do foremek i piec(...)minut w nagrzanym piekarniku do 170 stopni. Babeczki wyjąć z foremek i pozostawić do wystygnięcia. Śmietanę ubić ze śmietan-fixem i cukrem pudrem na sztywno, dodać serek i jeszcze przez chwilę miksować. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego i ozdobić nią babeczki. Posypać porzeczkami
Kuchnia w opałachubijania kremu) - ponieważ może się on nam zważyć. Jedyną zmianą jaką zastosowałam w przepisie, było zwiększenie ilości wody przy przyrządzaniu galaretki. Zależało mi, żeby była mniej zbita. Składniki na ciasto kruche: 3 żółtka 30 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub pół opakowania cukru wanilinowego, około 8g) 150 g mąki pszennej(...)śmietany kremówki 36%, schłodzonej 250 g serka mascarpone, schłodzonego 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty z wanilii lub nasionka z 1 laski wanilii Beza z migdałami: 3 białka, w temperaturze pokojowej 150 g drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki mąki (skrobi) ziemniaczanej 40 - 50 g płatków migdałów Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Pamiętajmy, że wszystkie składniki powinny być schłodzone
Świat Ciastaskładników. Tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, sam spód, wylać masę. Ciasto piec w temperaturze 160-170 stopni przez około 35-40 minut bądź do suchego patyczka. Biszkopt wystudzić w uchylonym piekarniku. Gdy będzie wystudzony przeciąć na 3 blaty. Krem kawowy: 375 gram serka mascarpone 375 ml śmietany kremówki 36% 6 płaskich łyżeczek żelatyny 100 gram kawy cappuccino
Krakowskie smaki Anisię składników. Na koniec dodajemy przesiane mąki i mieszamy przy pomocy szpatułki. Ciasto przekładamy do tortownicy (23-24cm średnicy). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30-35 min. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na mus malinowy: 500 g malin 250 g serka mascarpone 350 g śmietany 30% 110 g cukru sok wyciśnięty z 1/2 cytryny(...)rozmiksowanego mascarpone. Dodajemy stopniowo mus połączony z galaretką mi miksujemy na małych obrotach na jednolitą masę. Całość wylewamy na wystudzony biszkopt umieszczony w tortownicy. Wstawiamy do lodówki, do całkowitego zastygnięcia masy. Gdy masa zastygnie na wierzch wylewamy rozpuszczoną i lekko tężejąca galaretkę malinową. Ponownie całość umieszczamy w lodówce i pozostawiamy do całkowitego stężenia galaretki. Ciasto przechowujemy w lodówce. Zapisz Zapisz
Domowy Smak Jedzenia