ciasto z serduszkami - 497 przepisów (strona:9/34)

Zakochaj się w pączku! 139

kształcie serc wiedziałam, że to dokładnie to, czego mi potrzeba. Niestety - moje serduszka nie są tak śliczne i zgrabne jak jej... Ale bardzo się starałam, i te starania właśnie zostały docenione poprzez wchłonięcie połowy na jedno posiedzenie. Uroczy kształt pożyczyłam od Ani, ale przepis na ciasto wzięłam od Doroty - z tej prostej przyczyny, że nie chciałam(...)dodać resztę płynów, jajka, sól, wódkę i pozostały cukier. Zagnieść ciasto.Masło rozpuścić i ostudzić. Dodać do ciasta, wyrobić. Ciasto może się nieco lepić.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5-2 cm. Wykrwać foremką serduszka, układać na blacie obsypanym mąką. Zostawić do wyrośnięcia na 30 minut.Po tym czasie smażyć pączki w garnku

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jaglany serniczek z jagodami goji na migdałowym cieście :) 195

owoce całkowicie się nie rozpadły. 3. Migdały należy zmielić na mąkę. Białko ubić na sztywną pianę (pominąć jeśli nie używamy białka) Wszystkie składniki na ciasto połączyć. 4. Przygotować formę/foremki. Ja użyłam dwóch foremek serduszek, średniej wielkości, ale równie dobrze możesz serniczki przygotować w muffinkach bądź średniej keksówcę. Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę na ciasto, następnie delikatnie

Zdrowie na języku :P
Torcik z masą kawowo-śmietanową 218

gładkie.  Ciasto przelać do przygotowanej tortownicy o śr. 18cm.  Piec około 40minut w temp. 180st.  Ostudzić i przekroić na 3 blaty. Krem:  300ml śmietany 18%,  czubata łyżeczka kawy rozpuszczalnej,  łyżka wrzątku,  4 łyżki cukru pudru,  50g mlecznej czekolady,  50g gorzkiej czekolady,  3 bezy,  czekoladowe serduszka(...)Kawę rozpuścić we wrzątku, lekko przestudzić i wraz z cukrem pudrem dodać do śmietany. Dokładnie wymieszać.  Masą przełożyć blaty ciasta. Wierzch i boki ciasta udekorować resztą kremu.  Posypać startą na dużych oczkach czekoladą oraz pokruszoną bezą. Udekorować serduszkami.  Wstawić na kilka godzin do lodówki

Z miłości do słodkości
Ślubne ciasteczka 220

łyżeczki masła ok. 500 g cukru pudru dodatkowo: koraliki do przyozdobienia kakao szablon do wyciskania wzorku (niekoniecznie) formy do wykrawania serduszek - 2 sztuki większe i mniejsze 1.  Z podanych składników na ciastka zagnieść szybko ciasto (nie powinno kleić się do rąk, a jeżeli tak się dzieje, to dodać więcej mąki). Gotowe ciasto odstawić do lodówki na godzinę(...)masę bardzo cienko. Wykrawać mniejsze serduszka, jeżeli mamy szablon do wzorków to odciskamy też wzór. Masa bardzo szybka wysycha dlatego czynności te należy szybko wykonać. Mniejsze lukrowe serduszka przylepiamy do dużego ciastka za pomocą zwykłego lukru (z cukru pudru i wody bądź białka). Koraliki przylepiamy również za pomocą lukru. Wystarczy go włożyć w mały woreczek strunowy

Jadło i czytadło
Świąteczne pierniczki 167

kuchni sięga zenitu, ale chwile spędzone razem są bezcenne. Przepis od lat mamy taki sam i od lat wycinamy te same kształty – choinki, gwiazdki, serduszka, dzwoneczki. Ale również robimy z części ciasta spłaszczone kulki. W części pierniczków zawsze robimy otworki na sznureczek, żeby można było je powiesić na choince. Dziurki najlepiej zrobić tuż po wyjęciu z piekarnika

Posadzone i zjedzone
Pierniczki z marmoladą 189

przyprawy. Zagotować i ostudzić. Mąkę przesiać z sodą dać miód, jaja, stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto. Gdyby było za twarde można dolać odrobinę mleka.  Ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy i wycinać serduszka. Na jedno serduszku nakładać odrobinę marmoladki i zalepiać drugim serduszkiem.  Włożyć na natłuszczoną blachę. Piekarnik nastawić na 180 stopni, nasze ciasteczka piec 15- 20 minut

Moje pyszne gotowanie
Kruche, maślane ciasteczka z lukrem (serduszka) 172

walentynek, głownie wykrawałam serduszka :) Składniki na kruche ciasteczka maślane: 300 g masła, 220 g cukru pudru, 1 cukier waniliowy600 g mąki tortowej, 3 żółtka, 2 łyżeczki proszku do pieczeniaMiękkie masło, cukier, cukier waniliowy i żółtka ucieramy mikserem na puszystą masę. Dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia.następnie ciasto zagniatamy na elastyczną

Bon Appetit Małgorzaty
Ciasteczka serduszka z marmoladą + film 188

kruche ciasto. Gdy będzie zbyt wilgotne możemy dodać jeszcze trochę mąki. Ciasto odstawiamy  na 1/2 godziny do lodówki. Po wyjęciu z lodówki ciasto rozwałkowujemy na grubość około 1/2 cm i wycinamy foremką ciasteczka - serduszka. Ciasteczka wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.200 st. C i pieczemy 10 minut. Po upieczeniu ciastek jeszcze ciepłe smarujemy marmoladą i składamy(...)kąpieli wodnej rozpuszczamy polewę czekoladową i ciepłą smarujemy wierzch ciasteczek, na każde ciasto kładziemy połówkę orzecha włoskiego

Smakowite Dania
Tort chałwowo - czekoladowy z bezami 265

chałwę. Następnie dodawać po łyżce zimnej masy budyniowej. Dodatkowo:  300g bez,  1/3 szklanki nalewki z czarnej porzeczki,  czekoladowe serduszka oraz cukier błyszczący do dekoracji. Nalewkę wymieszać z 1/4 szklanki wody.  Pierwszy blat ciasta nasączyć przygotowanym ponczem. Posmarować połową masy czekoladowej, posypać 1/3 pokruszonych bez. Delikatnie wcisnąć je w masę. Wstawić na 15 minut do lodówki(...)posypać 1/3 pokruszonych bez, wciskając je w masę. Schładzać 15 minut.  Posmarować znów 1/4 masy chałwowej i przykryć ostatnim blatem ciasta. Nasączyć resztą ponczu. Wierzch i boki tortu posmarować kremem.  Udekorować resztą bez oraz czekoladowymi serduszkami i cukrem błyszczącym.  Tort przechowywać w lodówce

Z miłości do słodkości
Sernik z musem malinowym na spodzie pierniczkowym 167

mojej Mamy nie wymaga pieczenia. Ja najbardziej obawiałam się samego sernika, a okazało się, że jest to najprostsze ciasto na świecie (może po za murzynkiem :)). Ciasto jest zwieńczone pysznym musem malinowym i udekorowane serduszkami z białej czekolady. Całość cudownie się komponuje i uzupełnia. Wypróbujcie koniecznie! :) Spód: 200 g pierniczków w czekoladzie z nadzieniem śliwkowym 100 g herbatników maślanych(...)waniliowego 3 łyżki mąki pszennej Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Umieszczamy je w dużej misce i miksujemy krótko, tylko do rozbicia grudek sera, aby nie napowietrzyć zbytnio ciasta. Gotową masę wylewamy na schłodzony spód pierniczkowy. Pieczemy 45-55 minut w temperaturze 150*C (wierzch na być ścięty, można sprawdzić wykałaczką, czy upiekł się w środku). Odstawić do całkowitego

Chocolate Muffin Blog
Walentynkowe śniadanie - bułeczki serduszka 149

miękki miąższ, smakują naprawdę wybornie - wiem, że upiekę je jeszcze nie raz.Jeśli nie jesteście fanami serduszek na czternastego lutego - wytnijcie kółeczka. Smaku to zmieni, a właśnie on jest tutaj najważniejszy. Przepis z bloga Moje wypieki. Dałam mniej wody - ciasto jest idealne - jak plastelina, idealnie się wałkuje, nic się nie przykleja. Jeśli jednak byłoby za twarde, należy dodać(...)odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać serduszka w 3-4 rozmiarach. Na balsze wyłożonej papierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować. Na końcu najmniejsze serduszka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
WALENTYNKI 2O12: CZEKOLADOWY TORCIK SERDUSZKO 228

Walentynki wszystkim kojarzą się z kształtem serca. Miło będzie zjeść serduszkowego torta razem z ukochaną osobą.  Przepis jest na dwa torty. Jeden wystarczy dla dwóch osób

Przepisy Aleksandry
Piernikowa chatka Ali i Łukaszka 182

dostały imiona moich dzieci. Z ciasta każdy może przygotować swoje pierniki wg własnej inwencji twórczej. Mogą to być tylko same gwiazdki, czy serduszka, ale samo ich zdobienie to wspaniała zabawa, która w finale świetnie smakuje.Składniki:ciasto:1 kg mąki pszennej,250 g margaryny PALMA do pieczenia i smażenia - Bielmar,250 g cukru,250 g płynnego miodu,1 opakowanie

Moniki Smakołyki
Walentynkowa francuska zapiekana zupa cebulowa :) 162

jeszcze raz mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinamy kształty jakie uznajemy za potrzebne. W moim przypadku są to łabędzie, wieża Eiffla i ramka – serduszko (najlepiej zrobić trochę więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło). Powykrawane figurki z ciasta układamy na papier pergamin, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty

Smakowy Raj