markizy , dzisiejsze zajączki pewnie też przypadną Wam do gustu. Do ich zrobienia potrzebne będzie kruche ciasto, krem, nieco czekolady i kolorowe dropsy na ogonki. Dużą zaletą tych ciasteczek jest także fakt, że nie potrzebujemy żadnych specjalnych cukierniczych akcesoriów, wystarczy foremka w kształcie serduszka, która na pewno znajdzie się w każdej kuchni :) Składniki na kruche ciasteczka Składniki na krem budyniowy(...)śmietanę i jajka. Zagniatamy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto powinno mieć konsystencję plasteliny, jeśli jest zbyt rzadkie dodajemy mąki, jeśli zbyt suche – śmietany. Do tego przepisu postanowiłam zafarbować ciasto, można jednak zostawić je w naturalnym kolorze i efekt końcowy też będzie super. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów i wykrawamy serduszka. Na jednego zajączka potrzebujemy trzy: na przód
CiastkozercyPięć tygodni temu zagniataliśmy ciasto na pierniki dojrzewające, a dziś pora by je upiec :-) Zgodnie z obietnicą, nie będę piekła dużego piernika, ale małe serduszka oblane czekoladą. A więc... Teraz będziemy potrzebować ciasta (co oczywiste!), powideł i polewy czekoladowej. Najprostszy sposób to: 5 - 6 łyżek mleka i 200 g mlecznej lub gorzkiej czekolady. Mleko doprowadzamy do wrzenia, a następnie
Czary - gary w kuchniproszek, delikatnie wymieszać szpatułką żeby masa nie siadła. Z masy odłożyć 1/4 szklanki ciasta, przełożyć do rękawa cukierniczego z bardzo małą końcówką. Do reszty ciasta dodać barwnik, delikatnie wymieszać. Rękawem cukierniczym wyciskać na blaszce serduszka. Ilość, wielkość i ułożenie wedle uznania, blachę wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 2-3 minuty. Wyjąć, wylać resztę ciasta, wyrównać, wstawić do piekarnika nagrzanego(...)wzór był niewidoczny, gorące ciasto zwinąć z ręcznikiem w roladę, wzdłuż dłuższego boki, boki ręcznika podłożyć pod spód, tak aby rolada krańce rolady nam się nie przesuszyły. Pozostawić do całkowitego przestudzenia. Galaretki w kształcie serca: Można przygotować na trzy sposoby: 1) ja wykorzystałam foremki do robienia czekoladek w kształcie serduszek, coś takiego jak na zdjęciu. Po całkowitym stężeniu
moj przepis napuder do oprószenia wykonanie: Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy w lodówce przez ok 60 min. Następnie ciasto bardzo cienko rozwałkowujemy i wykrawamy dużą foremką serduszka oraz w środku każdego mniejsze serduszko przy pomocy mniejszej foremki. Partiami smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu, na złoty kolor. Wykładamy na talerze
Domowy Smak Jedzeniabiałko ubić na sztywną pianę, dodać do mąki. Wymieszać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć folią spożywczą i włożyć na 30 minut do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować, wycinać duże serca. W połowie serduszek wyciąć na środku dziurki w kształcie małego serca. Pozostałe dwa białka ubić na rzadką, lejącą się pianę. Ciasteczka z dziurką maczać w pianie, następnie w posiekanych
Z miłości do słodkościokoło 3 tygodnie. Gotowe ciasto po okresie „dojrzewania” wyjęłam z lodówki i wyłożyłam na deskę. Zostawiłam na chwilę, żeby odpoczęło. Z ciasta odkroiłam kawałek (resztę włożyłam do lodówki), rozwałkowałam na grubość około 3 mm. Foremką wykroiłam „serduszka” (można wykroić np. od szklanki), na każdym położyłam niewielką ilość powideł śliwkowych. Przykryłam drugim wykrojonym ciastem, docisnęłam palcami dookoła, żeby się
Kuchnia u Krysismaku. Polecam również na świąteczne okazje dla tych, którzy nie lubią ciast z kremami. Do dekoracji użyłam wspaniałych produktów Dr.Oetker które otrzymałam dzięki uprzejmości firmy. Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej 15 dag masła 3 łyżki cukru 1 żółtko 1 płaska łyżka śmietany 18% Masa serowa: 60 dag twarogu mielonego 1/2 szklanki cukru 16 g cukru(...)Sposób wykonania: Ciasto: Wszystkie składniki ciasta szybko zagnieść, nie ogrzewając za długo rękoma , wylepić dno natłuszczonej okrągłej foremki. Moja o średnicy 22 cm. Masa serowa; Mielony twaróg umieszczamy w misie miksera, wbijamy jajka, wsypujemy cukry, wlewamy mleko i wsypujemy mleko w proszku oraz budyń śmietankowy. Całość miksujemy około 3-4 minuty. Tak przygotowaną masę wylewamy na ciasto kruche w formie
Wanilia i Kardamonksylitol i cukier waniliowy oraz dodajemy jogurt z truskawkami. Całość zagniatamy, wychodzi elastyczne ciasto. Ciasto wkładamy do lodówki aby się schłodziło,tak na dwie godzinki.Dzielimy ciasto na połowę i wałkujemy, wycinamy serduszkiem foremką mniejsze i wiesze serduszka.Pieczemy w 170 stopniach koło 7-10 minut ciasteczka .Przekładamy gotowym nadzieniem galaretka pomarańczowa znajdziecie ją na http://www.zentis24.pl Ciasteczka schładzamy lepiej
Różowa kuchniaciastem. Małą część ciasta kawowego układamy na dnie keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na nim układamy obok siebie delikatnie rząd wyciętych serduszek. Dookoła serduszek oraz na wierzch wykładamy równomiernie pozostałą część kawowego ciasta. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez około 45 minut. Upieczone ciasto polewamy białą czekoladą roztopioną w kąpieli wodnej a następnie posypujemy pokruszonymi wycinkami
Podróż w kulinariaciasteczka robią się twarde, lepiej przykryć drugim arkuszem papieru do pieczenia. Za każdym przejazdem wałka odkleić górny arkusz w połowie i znów położyć – ułatwi to ciastu rozwałkowanie się ). Z placków wycinać serduszka. Na połowę serduszek położyć na środku niecałą łyżeczkę dżemu. Brzegi przejechać opuszkiem palca, zwilżonym w roztrzepanym białku. Przykryć pozostałą połową serduszek. Brzegi zlepić przy
Moja DelicjaPRZYGOTOWANIE: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, cukier, rozdrobniony ser, cukier waniliowy, aromat oraz olej i mleko - z produktów należy zagnieść jednolite ciasto. Następnie ciasto wałkujemy dość cienko i wykrwawmy serduszka w środku każdego należy wykrawać małe kółeczka bądź mniejsze serduszeńka. W garnku roztapiamy smalec ja miałam około 10 dużych łyżek, wlewamy spirytus i podgrzewamy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkizdjęcie trochę byle jakie..tzn..drożdżówki nie wyglądają tak jak powinny.. zapomniałam zrobić zdjęcia tego samego dnia..całe szczęście, że na drugi dzień zostało chociaż jedno serce i małe serduszka...a wiadomo..że świeże drożdżówki z kruszonką wyglądają o wiele lepiej .. 50 dkg mąki pszennej 40 g świeżych drożdży 250 ml letniego mleka 80 g rozpuszczonej(...)ciasto będzie gładkie i będzie odchodziło od ścianek naczynia. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.[ Ja wyręczyłam się automatem do chleba].Ciasto rozwałkować, foremką wycinać serca, w połowie serc wyciąć mniejsze serca. Składać po dwa serca [ jedno całe i jedno wycięte] smarując brzeg roztrzepanym żółtkiem.W wyciętym środku włożyć dżem , posypać kruszonką.Wycięte małe serduszka
Moje domowe kucharzeniebocznym panelu bloga, po prawej stronie. Będzie ona aktualizowana o pojawiające się nowości. Pierniczki: Miękkie pierniczki domowe. Przepis na świąteczne pierniczki Miękkie pierniczki serduszka. Szybkie i od razu do podania Ciasta (tradycyjne i proste): Sernik w makowo-pomarańczowe łaty na czekoladowym spodzie Świąteczny daktylowiec. Delikatne ciasto o wspaniałym aromacie Drożdżowy makowiec w kwiecistej odsłonie Śmietankowy piegusek
Słodkie okruszkimnie serduszka, jednak można posłużyć się np. niedużą szklanką), a następnie nakładamy na trzeci kwadracik bez wyciętego kształtu. Podobnie postępujemy z resztą ciasta, przekładamy na papier do pieczenia, a na końcu smarujemy mlekiem. Wycięte serduszka również przekładamy na papier.Pieczemy w 175 stopniach przez ok. 15-20 minut do zrumienienia. Studzimy.Dno każdego ciasteczka lekko ubijamy, tak aby powstała głębsza
Słodka Strona