ciasto z serduszkami - 497 przepisów (strona:6/34)

Korzenne ciasteczka serduszka 205

przyprawę korzenną i zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gdyby ciężko się łączyło, można dodać łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.Zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 2 godziny. Ciasto cienko rozwałkować, wyciąć serduszka i piec w 170 stopniach do lekkiego zarumienienia (ok 10 min). Ostudzić. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, przelać do rękawa cukierniczego i polewać ciasteczka. odstawić do zastygnięcia

Smakołyki Asi
Piernik staropolski 128

gwiazdy 15 cm średnicy i 8 wąskich placków w długich keksówkach. • Piec w temp. 170 st.C przez 9 minut. • Z reszty ciasta wycięłam gwiazdki i serduszka do ozdoby. • Piec w temp. 170 st.C przez 5 minut. • Po wystygnięciu przełożyć powidłami śliwkowymi gwiazdę z 4 warstw oraz 2 długie pierniki

To co kocham
Maślane serduszka 138

mąki 3 żółtka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Miękkie masło, cukier i żółtka utarłam mikserem na puszystą masę. Dodawałam partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zagniotłam ciasto, rozwałkowałam i wykrawałam serduszka foremką. Układałam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 10-15 minut w temp. 200 stopni

kruche babeczki
Sernik z wiśniową wkładką 161

minut. Na podpieczony spód wylewamy masę wiśniową i pieczemy 30 minut. Na lekko zapieczoną masę wiśniową ,wylewamy drug,serową. Z mniejszej części ciasta kruchego wykrawamy np. serduszka i kładziemy na wierzch sernika. Sernik wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy następne 30 minut ( wierzch zacznie się rumienić) Można posypać cukrem pudrem. Smacznego

Słodkości i nie tylko
Ciasteczka Walentynkowe:* 358

małych oczkach ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny. Całość dokładnie i szybko zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, owijamy folią i wstawiamy na ok. godzinę do lodówki. Schłodzone ciasto wałkujemy i wycinamy serduszka, ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy około 15 minut w temp 180"C Po ostudzeniu dekorujemy lukrem:)SMACZNEGO! P.S Aby ciasteczka były bardziej piaskowe możemy

Luźna Kuchnia
Pierogi pieczone (z farszem serowym i wędzonym kurczakiem) 185

jajko, dodać sól, wodę i wyrabiając - dolać oliwy. (Ciasto ma być elastyczne.) Ciasto podzielić na części. Każdą z nich rozwałkować i wycinać foremką dowolne kształty (wycinałam serduszka i kółka). Na środku kawałka ciasta położyć farsz i przykryć drugim kawałkiem (takim samym kształtem). Pierogi mocno skleić - dociskając widelcem. Wierzch posmarować rozmąconym jajkiem. Piec w temperaturze 190 stopni przez około

Di gotuje
Bezowe serduszko Pavlova z jagodami i grillowaną pomarańczą 104

papierem do pieczenia. Odrysować serce wielkości: 18-20 cm i wykładać masę szpatułką, podnosząc brzegi ku górze. Lub 2 małe około 13-14 cm. My wybraliśmy opcje 2 małych serduszek. Jeśli zrobimy serce o dużej średnicy nasza beza będzie niska, jeśli serce będzie mniejsze będzie wyższe i będzie się lepiej prezentować. Wszystko jednak zależy od Waszej wizji :) Piec(...)się przypaliła i będzie sucha w środku. Finalnie ma wyjść mięciutka w środku ze słodką delikatna skorupką, która jest bardzo krucha, także bardzo ostrożnie przenoście ją na paterę do ciasta. Można zostawić bezę na całą noc by odczekała przed podaniem kilka godzin, Podawać na zimno!  Śmietanę ubić na sztywno. Wymieszać ją z mascarpone na gładką masę, opcjonalnie można dodać

KreatywnePiny
TOP 15 PRZEPISÓW W 2011 ROKU 175

wiśniami 8. Kimchi Jigae 9. Rumowo-czekoladowe cupcakes z marakują 10. Skubaniec (pleśniak) 11. Biszkopt królowej Wiktorii (Victoria Sponge) 12. Kawowa panna cotta 13. Czekoladowy torcik serduszko 14. Nadziewane gruszki w cieście 15. Zebra pomarańczowo-czekoladowa

Przepisy Aleksandry
Kruche serduszka z nadzieniem kawowym 226

serduszka z nadzieniem kawowym Składniki: CIASTO KRUCHE 120g mąki pszennej 30g mąki ziemniaczanej 80g masła 75g cukru pudru 1 żółtko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii NADZIENIE 100g masła 75g białej czekolady 3 łyżki gorącej przegotowanej wody 3-4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka cukru (można pominąć) Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być zimne - mąkę pszenną(...)ziemniaczaną przesiać, dodać zimne, pokrojone na mniejsze kawałki masło, składniki posiekać razem - dodać cukier puder, żółtko oraz ekstrakt z wanilii, wszystko wymieszać, zagnieść gładkie ciasto - ciasto zafoliować i schłodzić przez 1 godzinę - schłodzone ciasto delikatnie podsypać mąką lub rozwałkować między dwoma kawałkami papieru do pieczenia (lub folii spożywczej) na grubość około 3mm - foremką w kształcie serca wyciąć ciastka, ułożyć

Smakołyki Bereniki
Tort z Linzu, czyli kruchy migdałowo- malinowy torcik z cynamonem i goździkami 184

rant wysokości około 1.5cm, następnie ciasto smarujemy dżemem malinowym wymieszanym z nalewką. Resztę ciasta wałkujemy na grubość około 5mm i wycinamy z niej gwiazdki, serduszka i inne kształty, w zależności od fantazji :) Ciasto pieczemy 40 minut, w temperaturze 170°C, na środkowym poziomi e piekarnika. Po upieczeniu, wystudzone ciasto lekko posypujemy cukrem pudrem. *Jeśli użyjemy mrożonych malin, najlepiej

Smakowy Raj
Naleśniki - przepis podstawowy i wersja "ażurowa" 233

obydwu stron na lekko złoty kolor. Naleśniki ażurowe 1. Przygotowałam ciasto w wersji podstawowej, odstawiłam je na 15 minut. 2. Po tym czasie z połowy ciasta usmażyłam małe naleśniki, z których potem wycięłam serduszka, zaś z drugiej części usmażyłam z dwóch stron ażurowe wierzchy (ciasto przelałam do "strzykawki" do dekorowania ciast i na rozgrzaną patelnię wylewałam ciasto rysując wzór

Kulinarny Pamiętnik
Ciasteczka od serca 116

więc dzisiaj Walentynki , dzień zakochanych. A w mojej kuchni miłosnej serduszka trójkolorowe z serduszkowymi środkami, które własnoręcznie wykonała moja zdolna córcia Monika. Prawda, że piękne? Nie tylko piękne, ale też przepyszne. Z tego przepisu można zrobić dwukolorowe gwiazdki bożonarodzeniowe lub pisanki wielkanocne. Składniki: • 125 g masła • 3/4 szklanki cukru pudru • 1 jajko(...)jajko i zagnieść ciasto. • Ciasto podzielić na 3 części i włożyć do lodówki na 30 minut. • Do jednej części dodać ekstrakt z wanilii i ponownie zagnieść. • Do drugiej części dodać czerwony barwnik. • Trzecią część wymieszać z kakao. • Rozwałkować ciasto dość cienko i wycinać serduszka dużą foremką. • Następnie małą

To co kocham
57. Zupa gulaszowa z pikantnymi bułeczkami - serduszkami 110

duże ziemniaki 1 czerwona papryka 2 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki oleju do smażenia 4-5 pieczarek 1/2 szklanki białej fasoli  1/2 cebuli. Składniki na pikantne bułeczki - serduszka 150 g mąki 10 g drożdży 1 żółtko 1/2 szklanki ciepłego mleka 15 ml oleju szczypta soli i pieprzu pół łyżeczki mielonej ostrej papryki 3-4 łyżki ostrego(...)ciasto wyrośnie, z kawałków wielkości dużego orzecha włoskiego uformować długie ruloniki, o średnicy ok 2 cm i długości 10-15 cm. Oba końce ciasta zwinąć do środka formując  serduszko. 9. Pikantny ketchup włożyć do szprycy z cienką końcówką i na bułeczkach wycisnąć kształt serduszka. 10. Bułeczki pozostawić do wyrośnięcia przez ok 20 minut, a następnie upiec

Jadło i czytadło
ekspresowe walentynkowe serduszka francuskie z konfiturą 236

składniki: 1 płat ciasta francuskiego 1/2 małego słoiczka konfitur wiśniowych 1 jajko 1 łyża mleka opcjonalnie: cukier puder do oprószenia wykonanie: Ciasto francuskie rozwijamy. Wykrawamy (w moim przypadku) 10 dużych serduszek, w 5 z nich, na środku wykrawamy mniejsze serduszka. Pełne serduszka przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i smarujemy je roztrzepanym z mlekiem jajkiem. Następnie

Domowy Smak Jedzenia

Proponowane wyszukiwania