miękki miąższ, smakują naprawdę wybornie - wiem, że upiekę je jeszcze nie raz.Jeśli nie jesteście fanami serduszek na czternastego lutego - wytnijcie kółeczka. Smaku to zmieni, a właśnie on jest tutaj najważniejszy. Przepis z bloga Moje wypieki. Dałam mniej wody - ciasto jest idealne - jak plastelina, idealnie się wałkuje, nic się nie przykleja. Jeśli jednak byłoby za twarde, należy dodać(...)odstawić na 15 minut. Po tym czasie wlać resztę wody, zagnieść gładkie ciasto.Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.Po tym czasie ciasto jeszcze raz zagnieść, następnie rozwałkować na grubość 5 mm. Wycinać serduszka w 3-4 rozmiarach. Na balsze wyłożonej papierem do pieczenia układać najpierw największe, smarować wodą, później mniejsze, znów posmarować. Na końcu najmniejsze serduszka
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWalentynki wszystkim kojarzą się z kształtem serca. Miło będzie zjeść serduszkowego torta razem z ukochaną osobą. Przepis jest na dwa torty. Jeden wystarczy dla dwóch osób
Przepisy Aleksandrydostały imiona moich dzieci. Z ciasta każdy może przygotować swoje pierniki wg własnej inwencji twórczej. Mogą to być tylko same gwiazdki, czy serduszka, ale samo ich zdobienie to wspaniała zabawa, która w finale świetnie smakuje.Składniki:ciasto:1 kg mąki pszennej,250 g margaryny PALMA do pieczenia i smażenia - Bielmar,250 g cukru,250 g płynnego miodu,1 opakowanie
Moniki Smakołykijeszcze raz mieszamy. Z ciasta francuskiego wycinamy kształty jakie uznajemy za potrzebne. W moim przypadku są to łabędzie, wieża Eiffla i ramka – serduszko (najlepiej zrobić trochę więcej sztuk, gdyby coś nam nie wyszło). Powykrawane figurki z ciasta układamy na papier pergamin, a następnie smarujemy rozmąconym jajkiem z mlekiem. Wkładamy do nagrzanego do 180°C piekarnika i pieczemy na złoty
Smakowy RajSłodkie serduszko dla wyjątkowej osoby na wyjątkową okazję. Przepis zaczerpnięty z "przepiśnika" babci Zosi. Składniki: -2 i 1/3 szklanki mąki -1/2 szklanki cukru -2 łyżki kakao -kostka margaryny -4 jajka -słoiczek dżemu ( wiśniowego, agrestowego lub śliwkowego ) -łyżeczka proszku do pieczenia -cukier wanilinowy -aromat rumowy Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia, mieszamy z cukrem(...)dodajemy pokrojoną margarynę i skruszamy w palcach. Dodajemy żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 części. Jedną owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażarki. Do drugiej dodajemy kakao i zagniatamy a trzecią rozwałkowujemy. Wykładamy dno i brzegi posmarowanej tłuszczem foremki. Rozwałkowujemy też ciemne ciasto. Dżem mieszamy z kilkoma kroplami aromatu rumowego
Maminek kulinarnyPoniżej przedstawiam moje przykładowe przepisy z zastosowaniem sosów firmy Folwark . Z biegiem czasu będzie ich coraz więcej i więcej... Parówki w puchatym cieście z mozzarellą Muffiny z porem i mozzarellą Serduszko z parówki i jajka
Di gotujebłonnik kakaowy i cynamon . Wbijamy jaja. Zagniatamy ciasto, dzielimy je na 3 części i do lodówki do schłodzenia na 1 godzinkę . Po godzinie wałkujemy ciasto i wycinamy foremką ciastka . Akurat miałam foremkę serduszko i muffin . Wyszło mi sporo ciastek . Piekłam w 170 stopniach po 15-20 minut . Mniejsze ciastka szybciej się pieką niż większe
Różowa kuchniaskórka otarta z 1/2 pomarańczy lub dwie łyżki likieru pomarańczowego SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 mm, w miarę potrzeby podsypujemy mąką jeśli ciasto się zbyt klei. Wykrawamy pierniczki (u mnie serduszka i koła). W miseczce dokładnie mieszamy powidła śliwkowe z marmoladą truskawką. Na środku każdego pierniczka układamy marmoladę (ilość uzależniona jest od wielkości pierniczka, ja kładłam
DefinicjaSmakuSpirytus utrzeć z sodą i żółtkiem, wlać do ciasta i dalej wyrabiać. Ponieważ cały czas miałam zbyt płynne ciasto dodałam mąkę pszenną. Następnie dodać orzechy. Ciasto wyłożyć na blat posypany mąką, rozwałkować. Wycinać serduszka, układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec około 30-40 minut. Normal 0 21 false false false
królestwo garówMusiały być serduszka... Czas przygotowania 20 minut :D SKŁADNIKI: gotowe ciasto francuskie mrożone maliny łyżka cukru Rozmrożone maliny (połowa opakowania),miażdżymy z cukrem. Podgrzewamy piekarnik na 200-220 stopni Na rozłożonym cieście francuskim, równomiernie rozkładamy maliny. Obustronnie skrecamy placek. Tniemy w paski 1,5-2 centymetrowe. pionowo układamy na papierze do pieczenia.Formujemy kształt serduszkowy Pieczemy 15-20 minut
MarciochaKucharzymąką. Do wysiekanej margaryny dodać resztę składników i ręką wyrobić ciasto.Ciasto rozwałkować. Ciastka są dobre bardzo cienkie,ale te troszkę grubsze również są pyszne!Z ciasta wykrawać dowolne kształty foremkami. My najbardziej lubimy serduszka, które nie wiem dlaczego, zjadane są w pierwszej kolejności. W miseczce rozkłócić białko, a w kolejnej miseczce przygotować cukier. Do miski z cukrem można
Lawendowe Niebomąkę, cukier puder, dodajemy jajko, sodę i śmietanę. Do składników wlewamy przestudzoną margarynę i miód. Dałam prawdziwy, lipowy miód, ale można również dodać miód sztuczny :)Ciasto wyrobić, rozwałkować i wykrawać dowolne kształty. Obowiązkowo serduszka!! ;) Te najszybciej znikają z każdej miseczki i talerza. Pieczemy je przez 15-20 minut w 180 stopniach. Nawet bez dekoracji - pychotki
Lawendowe Niebozagniatamy ciasto. Dobrze wyrobione ciasto powinno mieć konsystencję miękkiej plasteliny, jeśli jest zbyt klejące dodajemy mąkę, jeśli zbyt twarde – trochę śmietany. Na stolnicy wałkujemy ciasto na grubość około 0,5 cm. Wycinamy serduszka foremką. Gotowe ciasteczka nabijamy na patyczek do szaszłyków (powinien być wbity przynajmniej do połowy ciastka). Nastawiamy piekarnik na temperaturę 180 stopni. Ciastka-lizaki przekładamy na blaszkę
Ciastkozercystudzimy. Następnie do przesianej mąki z proszkiem do pieczenia dodajemy jajka, mleko, cukier, ostudzoną margarynę i wszystko razem mieszamy łyżką lub trzepaczką. Taki wymieszane ciasto przelewamy do foremki silikonowej z otworami w kształcie serduszek (do 3/4 objętości). Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 180 stopni i pieczemy około 17-20 minut. Po ostudzeniu dekorujemy cukrem pudrem
Aga w kuchni