jest złe, jest kolejną okazją, aby sprawić drugiej osobie przyjemność i pokazać, że jest dla ciebie wyjątkowa. Ale już jego komercyjne oblicze bardzo mnie denerwuje. Te wszystkie misie, pluszowe serduszka i inne bibeloty moim zdaniem są zbędne. Przecież można zrobić coś własnoręcznie bez niepotrzebnych wydatków i nie wiem jak wy, ale mnie o wiele bardziej cieszy nawet(...)kokilki, do środka wciskamy kostkę czekolady i całość wkładamy do nagrzanego do 180* piekarnika na około 40 minut (wersja ekspresowa: 5 minut w mikrofalówce na najwyższej mocy). Wyjmujemy ciasto z kokilki, posypujemy gorzkim kakao i cukrem pudrem
Kuchenny Skrawek Niebasprawą marmolady i lukru robią się niezwykle miękkie i aromatyczne. Możecie nadać im dowolne kształty - serduszek, kółek itp. Trochę z nimi pracy ale efekt koncowy warty poświęconego im czasu :) Przepis zaczerpnięty stąd ( klik ) z moimi małymi zmianami. Składniki na 2 blachy ciastek Ciasto: 125 g masła 125 g cukru pudru 1 jajko skórka otarta z cytryny 250 g mąki
My simple kitchenmasło z margaryna i cukrem. Dodać jajko, następnie powoli dosypywać mąkę. Po połączeniu składników najlepiej ciasto wyrobić ręcznie. Uformować kule, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie rozwałkować i wykrawać ciasteczka. Piec w 180 stopniach 15 minut. Do dekoracji użyłam pisaków żelowych oraz serduszek cukrowych. Oryginalny przepis na ciasteczka znajduje się tutaj
Moja Galeria Smakuprzykryłam czystą ściereczką. Odstawiłam do wyrastania na słonecznym parapecie na godzinę. Po tym czasie ciasto odgazowałam wbijając w nie pięść, wyłożyłam na blat i rozwałkowałam na grubość ok 1 cm. Syn w tym czasie wyjął foremki i wspólnie wycinaliśmy różne kształty - gwiazdki, serduszka, nawet domki - które układałam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Odstawiłam
apetytnapieczeniebabeczki biszkoptowe .Moje dzieci je uwielbiają , szczególnie syn który nie lubi żadnych dodatków w ciastach :)Ja babeczki przełożyłam jeszcze kremem toffi ale można je podać tylko posypane cukrem pudrem :)Biszkopciki ładnie się prezentują jeśli upieczecie je w foremce o kształcie muszelek lub serduszek
Sama słodycz i szczypta chilidość rzadkie, ale to nic, takie ma być. Ciasto studzimy w uchylonym piekarniku, a następnie przekładamy do lodówki na kilka godzin (najlepiej na całą noc), żeby stężało. POLEWA CZEKOLADOWA: 4 łyżki przegotowanego, letniego mleka lub wody 1 łyżka gorzkiego kakao 100 g czekolady mlecznej dowolna dekoracja (u mnie czekoladowe serduszka) Do niewielkiej, szklanej miseczki wlewamy mleko(...)sposób, by woda nie stykała się ze szkłem) i mieszamy, aż czekolada się rozpuści. Tak przygotowaną polewę rozprowadzamy na zimnym serniku, dowolnie dekorujemy.\. Po około 5 minutach ciasto jest gotowe
Rozpustne gotowaniewymieszaną z sodą, dodać szczyptę soli, jajka, mleko i barwnik. Robotem dobrze wymiksować, ciasto powinno mieć konsystęncję gęstej śmietany. NADZIENIE Ser połączyć z cukrem waniliowym, cukrem i śmietaną, dobrze rozetrzeć. Naleśniki smażyć na rozgrzanej patelni na oleju. Z naleśników wycinać za pomocą noża serduszka, lub specjalną foremką. Serduszka smarować serem, układać po 3 serduszka. Gotowe
Kuchnia DanusiPierwszy raz wyszły mi idealne beziki, nie za suche i nie przepieczone. Bardzo chrupiące i smaczne. Czerwone serduszka lub takie niby duszki przełożone karmelem z
Kuchnia Łukaszaopakowanie serka ricotta 1 cukier waniliowy 2 łyżki cukru brzoskwinie Sposób przygotowania 1. Ciasto francuskie pokroić na kwadraty . 2. Serek wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym 3. Jeden kwadrat smarujemy serkiem i na środku układamy brzoskwinie , W drugim kwadracie robimy dziurkę np. w kształcie serduszka i przykrywamy . w koło robimy rant widelcem naciskając , 4. Pieczemy w temp
Sama słodycz i szczypta chilipistacje pokruszone suszone truskawki foremka do wycinania ciastek w kształcie serca. Przygotowanie: Zrobić jedną galaretkę czerwoną wedle instrukcji na opakowaniu i wylać na spód tortownicy, bądź wysokiej blaszki do ciasta. Wstawić do lodówki żeby galaretka całkowicie stężała. Gdy czerwona galaretka w tortownicy jest już gotowa. Następnie Rozpuścić jedną czerwoną galaretkę i jedną zieloną w osobnych szklankach i wstawić(...)wstawiamy do lodówki. Następnie tą samą czynność powtarzamy z drugą połową mleka i tężejącą galaretką czerwoną. Deser jest gotowy gdy Pianka różowa stężeje. Wyjmujemy deser z lodówki i wykrawamy serduszka, Posypujemy je pokruszonymi pistacjami i suszonymi truskawkami. Smacznego :) Wpis dodaje do akcji
KreatywnePinyWitajcie! A kto by nie chciał czekoladki do kawki, która ma zaledwie 30 kcal? Czasami chwilka przyjemności znaczy więcej niż tysiąc słów. Moja chwila przyjemności skończyła
fitolarun.blogspot.comlubić Walentynki (przynajmniej kulinarnie), bo przygotowywanie serduszkowych ciast, ciasteczek i pralinek sprawia mi wielką frajdę. A może po prostu się starzeję? Nie. Jednak nie idźmy tym tropem. Lepiej skupmy się na babce. W klimaty Walentynkowe wpisuje się idealnie, a jej przygotowanie jest bardzo proste. Trzeba tylko pamiętać, żeby foremka do wycinania serduszek nie była zbyt duża, a składniki były(...)miksując dokładnie przed dodaniem kolejnego. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i kakao, przesiać. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Mleko rozmieszać z syropem truskawkowym i barwnikiem. Dodać do ciasta. Wymieszać. Ciasto przełożyć do formy, wyrównać. Piec w temperaturze 150ºC przez około 25-30 minut, następnie zwiększyć temperaturę do 160ºC i piec kolejne 25-30 minut - do suchego patyczka. Wyjąć
Pełny talerzmalaksera i zmiksuj bądź przy użyciu blendera zblenduj na gładką masę. Ciasto jasne - olej kokosowy podgrzej do postaci płynnej. Wszystkie składniki (w tym rozpuszczony olej) przełóż do malaksera i zmiksuj bądź przy użyciu blendera zblenduj na gładką masę. Foremki (u mnie w kształcie serduszek) wyłożyć papierem do pieczenia i kolejno nakładać na zmianę po 1 łyżce masy
Zdrowie na języku :Pciasta jest bardzo podobna do amerykańskiego: chocolate mud cake. Inspirowałam się amerykańskim ciastem "Mud cake". Jeżeli nie lubicie malin możecie zamienić dżem na jakikolwiek Wasz ulubiony. Dwa pozostałe wypieki znajdziecie klikając na linki: - Czekoladowe babeczki (z przepisu wyjdzie Wam około 12 dużych babeczek) - Torciki serduszka (przepis na 2 torciki, każdy o wielkości mniej więcej dłoni) CZYTAJ WIĘCEJ
Przepisy Aleksandrypuch, do którego dodajemy po łyżce budyniu cały czas miksując. Wykonanie całego ciasta: Pierwszy blat biszkoptowy smarujemy dżemem truskawkowym, ja posmarowałam moim domowym musem truskawkowym, który robiłam zeszłego lata. Następnie na dżem wykładamy masę budyniową. W górnym blacie biszkoptowym małą okrągłą foremką wycinamy kółeczka, serduszka, co będziemy chcieli. Powycinamy blat układamy na masie budyniowej. Wierzch smarujemy kremem budyniowym
Blondynka Gotuje