się udało! Zrobiłam pyszne placuszki, z ricotty i mąki pszennej razowej. Towarzyszyły im jagody. Pyszne jagody - nawet nie wiecie jak się cieszę, że dosłownie 90 % mojego zamrażalnika zajmują mrożone owoce. Miłego dnia! Składniki: (ok. 11 mniejszych placuszków) 150 g ricotty, 95 g mąki pszennej razowej typ 2000, 80 g maślanki, 1 jajko, 2 łyżeczki cukru trzcinowego, 1/2 łyżeczki proszku(...)łyżeczki sody, szczypta soli 100 g jagód (użyłam mrożonych), łyżka cukru trzcinowego, łyżeczka soku z cytryny W misce mieszamy wszystkie składniki placuszków. Smażymy na średnim ogniu do zrumienienia. Nakładałam ciasto łyżeczką lekko rozprowadzając ciasto, aby placuszki miały podobny kształt. W garnuszku podgrzewamy jagody, z cukrem i sokiem z cytryny, gotujemy dosłownie kilka minut. Placuszki podajemy oprószone cukrem pudrem z jagodami
Plate of JoyMasło rozpuścić na patelni i dodać do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Dodać do całości delikatnie wklepując łyżką. Tak przygotowaną masę wyłożyć na podpieczone ciasto. Upić białka dodać cukier i mąkę i tak przygotowaną masę wyłożyć na masę makową. Wstawić ponownie do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec przez okolo 50 minut, aż beza(...)srodku będzie ciagnaca. Wyjąc z piekarnika zaraz po upieczeniu i pozostawić do ostygnięcia. Przed podaniem wyjąć tartę z blaszki, ( ja mam taką z ruchomym dnem) , udekorować owocami, listkami melisy i gwiazdkami z czekolady. Smacznego
Gosia gotujełyżeczka oliwy z oliwek DODATKOWO: konfitura figowa z Puglii 1 czerwona papryczka pepperoni 1 ser camembert 1 ser z niebieską pleśnią np.Lazur listki z gałązki rozmarynu 1 owoc granatu Wykonanie: Do miski wsypałam sól, następnie przesiałam mąki, zrobiłam wgłębienie, do którego wsypałam cukier, pokruszyłam drożdże i wlałam ciepłą wodę, jednocześnie mieszając w taki sposób, aby wymieszać drożdże, zagarniając przy(...)trochę mąki. Miskę przykryłam ściereczką i odstawiłam na kilkanaście minut. W momencie, w którym rozczyn podwoił swoja objętoś ć, w początkowej fazie wszystkie składniki wymieszałam łyżką, a potem wyrabiałam ciasto ręką. Kiedy ciasto przestało przyklejać się do dłoni, dodałam oliwę z oliwek i wyrabiałam do czasu, w którym ciasto przestało błyszczeć. Z ciasta uformowałam kulę, którą przykryłam ściereczką i odstawiłam
Blondynka GotujeKonfitura z czerwonych buraków Proste przepisy na konfiturę i dżem z pieczonych buraków i jabłek. Konfitura z czerwonych buraków i jabłek jest uniwersalnym, choć
Cztery FajeryHej!, dziś zapukamy do nieba bram!. Śmietankowy mus z mega aromatycznej persymony i chińskiej śliwki podamy z talarkami banana i orzechem brazylijskim. Mus podamy w
Kuchnia PROzdrowotnaowocach zaś jest sporo glikozydów antocyjanowych, cukrów, pektyn, garbników, rzadkich kwasów organicznych (m.in. szikimowy), rutyny, a także witamin – C, z grupy B, prowitaminy A. Zarówno kwiaty, jak i owoce czarnego bzu można więc z pożytkiem zastosować dla zdrowia i urody. Napar z czarnego bzu zwalcza przeziębienie i gorączkę, olejek z czarnego bzu wygładza cellulit, łagodzące okłady(...)oprzeć aby wykorzystać go również w inny sposób. I tak właśnie powstał torcik bzowy. :) Na torcik będzie potrzebny jasny biszkopt - przepis znajdziecie tutaj: klik . Jeśli lubicie niezbyt słodkie ciasta, można zmniejszyć ilość cukru podaną w przepisie na biszkopt. Potrzebujemy dwie warstwy. Po upieczeniu biszkoptu musimy go porządnie nasączyć ponczem, przepis poniżej. Składniki: 4 duże kwiaty (główki
Garniec Magalieopakowanie precelków (ok. 200 g) 100 g stopionego masła 2 łyżki cukru pudru Przygotowanie: Precelki miksujemy w robocie lub przesypujemy do mocniejszego worka i tłuczemy wałkiem do ciasta na malutkie kawałeczki. Przesypujemy do miski. Dodajemy stopione masło i cukier puder. Mieszamy i wykładamy spód tortownicy. Masę dociskamy ręką, żeby było równo i pieczemy(...)stopni. Masa z mango: 600 g twarogu sernikowego (z wiaderka, miałam włoszczowski) 200 g śmietanki kremówki (1 kubek) ok. 300 g mango (mrożone, pulpa z puszki lub 2 świeże owoce) 4 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny namoczone w 2 łyżkach zimnej wody Przygotowanie: Mango miksujemy na pulpę lub używamy gotowej z puszki. Śmietankę kremówkę ubijamy
bistro mamasłodką bułkę, obtoczoną jajkiem i smażone na smalcu. Z pewnością krokiety można zjeść na całym świecie w różnych odmianach i nadzieniem. W Portugalii na przykład można zjeść krokiety z owocami morza, Meksykanie natomiast lubią krokiety z tuńczykiem lub fasolą, w Indiach popularne są krokiety z ziemniakami, w Japonii krokiety wypełnione mięsem, ziemniakami, warzywami można zjeść od restauracji po uliczne(...)Chili potnij również na kawałki. Kiedy zrobi się karmel, dodaj żurawinę, jabłka, chili, soki z mandarynki i limonki, anyż, cynamon i melasę. Wymieszaj całość, zmniejsz temperaturę i gotuj, aż owoce się rozpadną, czasami mieszając. Następnie usuń anyż i cynamon, przy pomocy blendera ręcznego, zmiksuj sos na gładką pastę. Sos idealnie nadaje się do krokietów, deski serów , mięs
RafalCookzależności od tego, jakich użyjemy składników mogą być pysznym uzupełnieniem posiłku lub być posiłkiem same w sobie. Ja dziś postawiłam na coś pomiędzy - wykorzystałam jeden z moich ulubionych owoców, czyli banana, do przygotowania pysznego koktajlu, który podałam jako deser po obiedzie 😋 Do koktajlu dodałam cynamon, dzięki czemu nadałam mu zimowo-świąteczny posmak, bo choć cynamon wykorzystuję w kuchni cały(...)swój sposób ta przyprawa kojarzy mi się ze świętami - zwłaszcza w połączeniu z wanilią 😄 Idealnie więc sprawdzi się jako deser po świątecznym obiedzie zamiast kolejnego kawałka ciasta - u mnie z pewnością się pojawi 💚 Zimowy koktajl z cynamonem - przepis na 2 porcje Do przygotowania koktajlu będziesz potrzebować: 2 banany, szklankę mleka migdałowego, pół łyżeczki cynamonu, łyżeczkę ekstraktu z wanilii. 1. Banany
Z notatnika dietetykadań, które świetnie smakują i choć na chwilę podnoszą nasze zadowolenie z życia. Bo kto nie lubi zjeść pysznej zapiekanki z dużą ilością sera, kawałka pizzy lub przepysznego ciasta czekoladowego? Wszystko to, co przypomina nam radosne chwile, będzie przez nas pożądane jesienną porą. Czas więc na przygotowanie wytrawnych przekąsek, które umilą nam wieczory. Pamiętajmy jednak o jednym. Przegryzki nie mogą(...)Obwarzanki nie wymagają wielu składników, a przepis łatwo wykonać. Co będzie nam potrzebne do ich przygotowania? Wystarczy mąka, ciepła woda, masło, drożdże, odrobina soli, cukru i sody oczyszczonej. Wyrobione ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, a następnie kroimy je w paski, które ze sobą skręcamy. Zawijamy je w kółka i sklejamy wodą. Uformowane już obwarzanki krakowskie obgotowujemy najpierw w wodzie z dodatkiem
Codzienna kuchnia niecodziennaScones ( które też znajdziecie u mnie na blogu ! ), ale nie ma z nimi nic wspólnego. Są delikatne, puszyste, lekkie! Podaje się je zazwyczaj na podwieczorek z dodatkiem ulubionej konfitury , owoców , śmietany lub masła. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 1 szkl * mleko 3,2% – 0,5 szkl * duże jajko – 1 szt * roztopione masło – 1 łyżka * cukier(...)SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy za pomocą trzepaczki, odstawiamy na 15 minut. Smażymy na złoto na odrobinie oleju ( na rozgrzanej patelni ) wykładając po ok. 2 łyżki ciasta. Podajemy od razu z ulubionymi dodatkami! Smacznego
Ostra na SłodkoSkładniki: woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek, ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka
W Mojej Kuchni LubięDziś sernik na zimno z mlekiem skondensowanym. Choć jest dość chłodno to nie mam ochoty na włączanie piekarnika. Ale mając ochotę na coś słodkiego wyczarowałam taki
Ewa w kuchnidelikatnie wmieszać ubitą pianę. Gofrownicę należy rozgrzać i w razie potrzeby natłuścić olejem (ja posiadam sprzęt z powłoką nieprzywierającą, więc tą czynność pomijam). Do gofrownicy wlać odpowiednie porcje ciasta i dokładnie rozprowadzić je po płytkach grzewczych. Gofry piec przez 2-6 minut, aż staną się rumiane. (Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy, więc bywa, że może to zająć jeszcze(...)1300W, więc w 2-3 minuty mam idealne gofry.) Gofry należy studzić na kratce, najlepiej ułożone bokiem. Podawać z ulubionymi dodatkami, np. cukrem pudrem, bitą śmietaną, ulubionym sosem i/lub owocami. Kilka uniwersalnych wskazówek: - Składniki powinny być w temperaturze pokojowej - Gofry należy piec w uprzednio rozgrzanej gofrownicy. - Podczas pieczenia gofrów nie wolno otwierać sprzętu. Oczywiście na początku bez tego
Di gotujeDwa lata temu furorę zrobiła książka "Sekrety urody Koreanek. Elementarz pielęgnacji" autorstwa Charlotte Cho. Od tego czasu nie słabnie zainteresowanie koreańskimi kosmetykami, które zdobywają coraz szersze
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata