stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli(...)przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy połówki czereśni, orzechy i szczyptę kardamonu. Prażymy do momentu, aż owoce lekko zmiękną. Ugotowane pierogi leniwe wyławiamy cedzakiem, wykładamy na talerz i podajemy z prażonymi czereśniami
Kuchnia MagdaLenymasz pomysłu na szybki deser? Nie chce Ci się robić pracochłonnego ciasta, ale chodzi za Tobą "coś słodkiego"? W takim układzie crumble z jesiennymi jabłkami jest idealnym rozwiązaniem. Pyszne, obłędnie aromatyczne crumble posmakuje także dzieciakom :) ja uwielbiam je w towarzystwie gałki lodów waniliowych w wersji na ciepło :) Składniki na kruszonkę: 160g mąki pszennej 75 g masła 2-3 łyżki(...)duże jabłka 4 łyżki cukru trzcinowego 2 łyżki soku z cytryny 1/2 łyżeczki cynamonu Przygotowanie: Jabłka obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Owoce umieszczamy w niedużym rondelku z cukrem, cynamonem i sokiem z cytryny. Mieszając, dusić je ok 4 minut na wolnym ogniu. Roztapiamy masło. Mieszamy wszystkie składniki kruszonki do momentu kiedy powstaną
ChilliJemyCzas przygotowania: 10 minut Czas przyrządzania: 25 minut Ilość porcji: 4-5 porcji Drukuj Crumble ze śliwkami By Piotr 24 września 2018 Składniki: Kruszonka: mąka pszenna
Pogotujmy.plCzekośliwka to pyszny krem, który znany jest również jako śliwkowa nutella. Jest naprawdę przepyszna i smakuje jak coś pomiędzy powidłami śliwkowymi, a kremem czekoladowym. Można ją
Di gotujeBardzo prosty i szybki makaron z krewetkami i cukinią. To danie to prawdziwa uczta dla wszystkich, którzy lubią owoce morza. Niestety najlepiej on smakuje podany
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!stolnicę podsypaną mąką. Dodajemy jajka, szczyptę soli, cukier z wanilią oraz mąkę i zagniatamy ciasto, tworząc kulę. Gdy ciasto za bardzo się klei to posypujemy jeszcze odrobiną mąki pszennej. Ciasto dzielimy na 3-4 części i z każdej części formujemy wałeczek, który spłaszczamy nożem, a następnie tniemy na małe, ukośne kluseczki. W dużym garnku zagotowujemy wodę z odrobiną soli(...)przekrawamy na pół i usuwamy pestkę. Orzechy włoskie grubo siekamy. Na patelni rozpuszczamy miód. Gdy zacznie się pienić dodajemy połówki czereśni, orzechy i szczyptę kardamonu. Prażymy do momentu, aż owoce lekko zmiękną. Ugotowane pierogi leniwe wyławiamy cedzakiem, wykładamy na talerz i podajemy z prażonymi czereśniami
Kuchnia MagdaLenyUwielbiam takie obiady z sezonowymi owocami :) Korzystając z tego, że jeszcze można dostać truskawki ugotowałam rodzince te pyszne knedle. 1,3 kg ugotowanych ziemniaków ok 2 szkl mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej jajko sól ok 500g truskawek cukier trzcinowy cynamon Truskawki umyć, obrać i osuszyć. Ziemniaki przecisnąć przez praskę do dużej miski. Wyrównać wierzch i podzielić(...)części. Jedną część wyłożyć na resztę ziemniaków i w to miejsce nasypać mąkę pszenną (ok 2 szkl). Dodać mąkę ziemniaczaną i jajko. Zagnieść gładkie ciasto. Ciasto powinno się trochę kleić, nie może być za twarde knedle też będą twarde. Z ciasta uformować wałek o średnicy ok 8cm i pokroić na plastry 1,5-2 cm. Na środek kłaść truskawkę
Smakołyki AsiWłaśnie trwa sezon na truskawki, jeszcze nie musicie się spieszyć bo ich ceny będą jeszcze spadały. Nie znaczy to jednak, że już teraz mamy ich nie
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!części, formujemy kule i wałkujemy na grubość ½cm. Smarujemy masłem i nożem tniemy na 6 trójkątów. Zwijamy, odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem końcem ciasta do spodu. Rogi ciasta zwijamy do środka. Pozostawiamy do wyrośnięcia na kilkanaście minut po czym smarujemy jajkiem i posypujemy nasionami chia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190⁰C na ok 20 minut (do suchego patyczka(...)przekrawamy go w poprzek na pół, z każdej części odrobinę wydrążamy i również uzupełniamy jagodami lub dżemem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180⁰C na 10 minut. Pieczony z owocami camembert podajemy w towarzystwie maślanych rogalików z dodatkiem płatków kukurydzianych #Lubella Kakao i miód. To #mojalaternatywa na przepyszne śniadanie, nie tylko do łóżka
Kuchnia w czekoladziezupa miso (na bazie pasty z soi). R estauracji na targu rybnym w Shimizu. Shizuoka – t arg rybny w Shimizu z rybami i owocami morza. Fukuoka – restauracja z ogrodem japońskim w patio, a na środku akwaria z rybami, które są serwowane w restauracji od razu po złowieniu. Specjalnością są potrawy z Mentaiko(...)proszku. Restauracja Chikae, dzielnicy Hakata. Fukuoka – Mentaiko: kawior z dorsza doprawiony na subtelnie pikantnie. Restauracja Chikae, dzielnica Hakata. Osaka – Takoyaki: kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie. Kioto – Sashimi (świeża ryba cięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka – p rosty i tani posiłek z supermarketu
Kuchcik gotujeOrzechy laskowe to nic innego, jak owoce leszczyny. Posiadają liczne wartości odżywcze i właściwości lecznicze. Dostarczają dużo wartościowego białka oraz witamin. Już 100g tych orzechów pokrywa kilkudniowe zapotrzebowanie organizmu na witaminę E potocznie zwaną witaminą młodości. Zawierają też sporo witaminy C i B. Mają w sobie sporo minerałów takich jak żelazo, magnez, cynk, potas, fosfor i miedź. Dobrze komponują(...)się z potrawami słodkimi oraz słono-pikantni. Mogą być składnikiem sałatek, dodatkiem do białych mięs czy makaronów. Sprawdzą się także w deserach, przy wypieku ciast… i nie tylko. Masło orzechowe. Składniki: - 2 szklanki orzechów laskowych - ok. ½ szklanki oleju kokosowego (lub innego o neutralnym smaku) - ½ łyżeczki różowej soli himalajskiej - opcjonalnie nektar z agawy lub miód Orzechy wsypujemy na blaszkę wyłożoną papierem
mojewypiekiinietylkoW kuchni azjatyckiej znajdziemy nie tylko aromatyczne dania typu curry, pad thai czy dania z ryżem, ale też bardzo smaczne desery, z którymi kuchnia wschodu jest
Bon appetit mon amieSezon tortowy u nas w pełni z racji urodzin naszych dzieciaczków. Jak zawsze impreza podzielona na II części więc 4 torty do zrobienia. córa poprosiła o
Państwo Wojtczuk gotująWspaniałe danie jako dodatek do dań mięsnych, zbyt rzadko ją przyrządzamy biorąc pod uwagę wartości odżywcze jakie posiada ta kapusta, podana na ciepło, ze słodko-kwaśnym
kgwjanczewocynamon 1 łyżeczka, goździki 2 sztuki, woda 4 szklanki, żelfix 2 opakowania 2:1 umyte jabłka pokroić na kawałki bez gniazdek nasiennych, umyte wiśnie wypestkować w drylownicy owoce wsypać do szybkowara /9l/, wsypać cukier, cynamon, goździki, wlać wodę i zamknąć szybkowar po zasyczeniu pary gotować na średnim ogniu z 8 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie lub wymusić(...)blenderm zmiklsować i doprowadzić do zagotowania do czystych słoików nakładać dżemik, zakręcić, postawić słoiki na denkach do wystudzenia, przechowywać w chłodnym miejscu domowy dżemik na zimę do naleśników, tostów, ciast............SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię