Płatki jaśminu to bardzo smaczny dodatek, nie tylko do zielonej herbaty :). W czasie popołudniowego spacerku warto zerwać kilka gałązek i urozmaicić sobie kuchnię. Dziś użyjemy ich
Kuchnia PROzdrowotnaSkładniki: 1 główka kruchej sałaty 1/2 szklanki czerwonej porzeczki 2 łyżki masła 1 łyżkę cukru 1 kg młodych ziemniaków ugotowanych dzień wcześniej sól i pieprz
kgwjanczewoDo mojej spiżarni dołączam kolejny przepis na pyszną i naturalną konfiturę. Tym razem pora na jagody.Prosta w przygotowaniu, a do tego bez konserwantów i zbędnych zagęszczaczy
kulinarnyJaszybka, serowa babka, mięciutka i pulchna. Idealna do kawy i herbatki, a dla szczególnych łasuchów świetna propozycja na śniadanie. Przepisów na babkę nie brakuje na blogu. Jeśli szukacie delikatnego ciasta, bardzo polecam babkę z serkiem philadelfia. Miłośnicy konkretnych smaków zachwycą się babką z makiem i ajerkoniakiem. A jeśli szukacie przepisu na babeczki do koszyczka, bardzo smaczne, lekko migdałowe maleństwa znajdziecie(...)serową babkę ze sprawdzonego przepisu niemieckich gospodyń domowych. Najlepsza z niemieckim twarogiem o 20% zawartości tłuszczu, takim kremowym w konsystencji. Pamiętam jak we wczesnej młodości przeglądałam niemieckie przepisy na ciasta. Sugerując się pięknymi zdjęciami marzyłam o tym, jak mogą smakować. Połowa składników była u nas wtedy niedostępna. Dzisiaj wszystko już jest, nawet niemiecki twaróg dostaniemy w każdym większym mieście
dolcevitainmykitchenamerykańskie pancakes robi się bez nadzienia, a tylko smaruje po wierzchu roztopionym masłem. Taka wersja jest pyszna, a ja dodałam do nich jeszcze jabłka, które można również zastapić dowolnymi owocami :) Składniki: 2 szklanki mąki 2 szklanki mleka 2 jajka 75g roztopionego masła 3 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki cukru pudru szczypta soli 2 jabłka Przygotowanie: Jabłka obieramy, wykrajamy(...)proszek do pieczenia, cukier puder i sól umieszczamy w misce i mieszamy rózgą kuchenną. Dodajemy pokrojone jabłka. Rozgrzewamy patelnię bez oleju. Nakładamy pancakes na patelnię - ok. 1,5 łyżki ciasta na jeden placek. Gdy zaczną porządnie bąbelkować, przewracamy na drugą stronę i smażymy do zarumienienia. Podajemy posypane cukrem pudrem, cynamonem lub bez dodatków. Smacznego! fot.: Shutterstock
Prosto z Kotłaplacuszki na partię smażenia. Każdego placka smażymy z każdej strony ok. 2-3 minuty aż będą złoto-brązowe, a kurczak zmieni kolor. I tak aż do ostatniej porcji ciasta. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 12 sporych placków. Ciepłe smakują wyśmienicie z ketchupem z cukinii czy ajvarem. Możecie podać je także ze świeżą sałatką czy dużą ilością warzyw. Sprawdzą się(...)włoski charakter podkreśla świeża bazylia i parmezan, który tworzy lekko chrupiącą skorupkę i nadaje wyjątkowy smak. Są naprawdę pyszne! Placuszki z twarogiem najczęściej robiłam na słodko, podawałam z owocami, ale ich wytrawna wersja też jest genialna, więc zachęcam do skorzystania z przepisu
Cooking Monsternaleśniki, potem wszystko szło już sprawnie :) Z czym podać naleśniki z mąki kokosowej? Otóż przesmarujcie je czym tylko chcecie. Ja swoje podałam z dżemem z 4 czerwonych owoców Stovit . Smak dżemu doskonale współgrał ze lekko kokosowym posmakiem naleśników. Składniki na około 7 naleśników: * 50 g mąki kokosowej (użyłam Skworcu ) * 1 łyżka stopionego oleju kokosowego(...)ominęłam Wykonanie: Wszystkie składniki na naleśniki umieścić w misce. Dokładnie wymieszać mikserem. Patelnię dobrze nagrzać, lekko natłuścić olejem (można użyć oleju kokosowego). Na rozgrzaną patelnię wylać porcję ciasta. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż naleśnik od spodu się zarumieni. Ostrożnie odwrócić naleśnika na drugą stronę i smażyć do zarumienienia drugiej strony
Zrób to smaczniedrobno pokrojonej czerwonej cebuli - 1 pokrojona czerwona ostra papryka ( jeśli lubicie) - 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku - liście kolendry - sok z 1 limonki 1. Przygotuj salsę z awokado. Przekrój owoc na pół, usuń pestkę i pokrój go w kostkę, a następnie wymieszaj z pozostałymi składnikami salsy w dużej misce. Odstaw na później. 2. Kukurydzę włóż do małego rondla i zalej(...)Przesiej mąkę do miski, a następnie dodaj sól oraz pieprz i uformuj w środku dołek. W oddzielnej misce roztrzep żółtko z mlekiem i wlej mieszankę do miski. Wyrób ciasto. 4.Białko ubijaj w czystej, suchej misce, aż zgęstnieje. Za pomocą metalowej łyżki wymieszaj delikatnie z ciastem ( można to zrobić również mikserem !). Ostrożnie dodaj kukurydzę, paprykę, cebulę i kolendrę, a następnie
Apetyczna babeczkaZima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Zima to czas kiedy wracając po całym dniu pracy do domu mamy ochotę zjeść coś ciepłego, co nas ogrzeje i da uczucie sytości. Taka właśnie jest
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!brakuje nam greckiej pogody, ale możemy wyczarować namiastkę Grecji w swoich kuchniach, wykorzystując w domu greckie przysmaki. Ja tęsknię za greckimi bazarami, na których zachwyciła mnie różnorodność warzyw i owoców oraz mnóstwo odmian oliwek. U nas tego nie ma, ale przeglądając zdjęcia ze swojej wyprawy do Leptokarii, podjadam oliwki (z pestkami – przepyszne!!!) ze słoika. Aby jeszcze lepiej odtworzyć klimat(...)nadzieniem szpinakowym. Ja jadłam go w wersji porowo – serowej i taką zrobiłam w swojej kuchni. Inspirację znalazłam u Tyny, na blogu In cooking we trust. Do prasopity wykorzystałam gotowe ciasto filo. Dzięki niemu placek jest chrupiący, z wyrazistym, dobrze przyprawionym wnętrzem, po prostu pyszny. Polecam. Składniki: • 2 duże pory • 2 łyżki oliwy • 270 g sera feta • 100 g ricotty
W mojej kuchniDzisiaj przedstawię Wam przepis na tarę serową z wiśniami i borówkami. Lato to najlepszy czas na wypieki z owocami, dlatego korzystajmy z tej cudownej pory roku. Spód: 225g mąki pszennej 120g masła 2 żółtka 1 cukier wanilinowy 1 łyżka wody Masa serowa: 300g sera białego 250g mascarpone 3 jajka 1 żółtko 3/4 szklanki cukru skórka(...)łyżki mąki ziemniaczanej wiśnie, borówki Na początku należy wydrylować wiśnie, zasypać cukrem i po 30 minutach odlać sok. Do dużej miski dodajemy wszystkie składniki na spód i szybko zagniatamy ciasto. Przygotowujemy formę na tartę o średnicy 30 cm, smarujemy masłem i wyklejamy ciastem po same brzegi formy. Wkładamy spód na pół godziny do lodówki. Ser należy zmielić lub zmiksować
Receptura smakusprawka photoshopa – to tylko dużo ruchu i racjonalne podejście do jedzenia. Zjadam wszystko to, co widzicie na blogu ( + to czego nie widzicie! :D ), ale nie całe ciasto – a jego kawałek. Zjadam nie całą pizzę – a jej kawałek ( no albo 3 :D ) A do tego jem bardzo regularnie i NIGDY nie opuszczam posiłków. Mój organizm tak już się(...)woła o jedzenie o danej porze. Nigdy, przenigdy nie omijam śniadań, i tak jak pisałam w poprzednim wpisie zawsze jest to taka energetyzująca micha wypełniona po brzegi chrupiącymi płatkami, owocami, bakaliami i jogurtem naturalnym lub kefirem. … potem drugie śniadanie, np. w postaci koktajlu ( ten był bananowy z mlekiem kokosowym i masłem orzechowym – pycha! ) … sycący obiad
Ostra na Słodkonajbardziej zapełnione, śniadanie je się tam przeważnie na stojąco, przy ladzie. Torbole, jezioro Garda Obowiązkowym punktem wizyty we Włoszech musi być pizza - genialna w swej prostocie Margharita. Ciasto prawdziwej włoskiej pizzy jest cieniutkie i kruche, nie wchłania sosu. Sos przygotowywany przez parę godzin ma intensywny smak świeżych pomidorów, przyprawiony aromatycznymi ziołami. Do tego jeszcze pyszny ser i parę minut(...)winem - vino alla spina ( wino z beczki). Lago di Garda Spacerując uliczkami miasteczek nad jeziorem Garda można znaleźć stragany pełne tutejszych serów, genialnych zielonych oliwek, ryb, warzyw czy owoców. Riva del Garda Riva del Garda I koniecznie spróbujcie prawdziwych włoskich lodów i sorbetów - najlepsze na świecie ;) "Happy Hour" czyli mediolańskie aperitivo Zwiedzając Mediolan koniecznie należny odwiedzić popularne
Atlas SmakówIdealna propozycja na weekendowe śniadanie. Proste i szybkie do wykonania placuszki z dodatkiem owoców i syropu klonowego lub miodu. Pyszny początek dnia. Polecam! SKŁADNIKI: 250 ml maślanki 200 g mieszanki chlebowej Mix per pane Nutri free 1 jajko 1 płaska łyżeczka sody 1 łyżeczka bezglutenowego proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka cukru(...)miód borówki W misce wymieszaj wszystkie suche składniki. Maślankę wymieszaj dokładnie z jajkami i oliwą. Połącz zawartość obu naczyń. Na dobrze rozgrzaną patelnię nakładaj łyżką niewielkie placki ciasta. Smaż je na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Podawaj z borówkami i miodem
Kuchnia bezglutenowaszklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 4 łyżki zimnej wody na nadzienie: 600 ml kremówki 2 opakowania śnieżki szklanka malin 300 g dżemu z owoców leśnych sok z cytryny 1/2 szklanki przegotowanej wody do dekoracji: opłatek 500 ml śmietanki kremówki różowy barwnik zagęstnik do śmietany (śnieżka lub śmietan-fix) perełki cukrowe Upiec biszkopt, najlepiej(...)Nadal ubijając dosypywać cukier a następnie dodawać po żółtku. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy jajecznej. Wlać olej i wodę, wszystko razem delikatnie połączyć. Przełożyć ciasto do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia i piec około 45 minut w 175*. Przekroić na trzy blaty. Sok z cytryny wymieszać z woda i naponczować biszkopty. Dolny i środkowy posmarować
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniadługi weekend kupiłam trochę truskawek z myślą o upieczeniu ciasta oraz przygotowania z nich pysznej sangrii. Po raz pierwszy sangrię przygotowałam w zeszłym roku i tak bardzo mi zasmakowała, że w lato od czasu do czasu robię ją na weekend. Świetnie nadaje się na babskie spotkania i imprezy z przyjaciółmi :). Do tego napoju użyłam wina białego półsłodkiego, rumu i martini(...)bianco. Oprócz truskawek wrzuciłam maliny i plasterki limonki. Moja sangria ma tylko kilka składników, ale można jeszcze dodać innych owoców, wlać sok pomarańczowy, dodać mirindę itp. Każdy może stworzyć własną wersję tego pysznego hiszpańskiego napoju. Taka sangria idealnie smakuje w letnie i gorące dni. SANGRIA Z TRUSKAWKAMI I MALINAMI. Składniki: 750 ml półsłodkiego białego wina 400 ml martini bianco
Zakątek rozkoszy kulinarnychniedzielne śniadanie, kiedy za oknem szaro i ponuro :) Do ich zrobienia możecie wykorzystać dowolną mąkę - u mnie orkiszowa. Podane na ciepło z musem jabłkowo-cynamonowym z korzenną nutką :) Ciasto : 250 ml wody 250 ml mleka 2 jajka 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli 200 g mąki orkiszowej Wszystkie składniki dokładnie zmiksować. Smażyć na patelni z małą ilością tłuszczu(...)łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżki zimnej wody 1 łyżeczka cynamonu 3/4 łyżeczki przyprawy do piernika 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Jabłka zalać miodem i ciepłą wodą. Gotować, aż z owoców puści się sok. Gotować z przyprawami ok. 10-15 minut pod przykryciem na małym ogniu. Mąkę rozmieszać w zimnej wodzie. Wlać do jabłek i gotować mieszając - do zgęstnienia
Chocolate Muffin BlogJeśli ktoś lubi naleśniki, to na pewno nie raz jadł je z serem na słodko, lekko przypieczone. Proponuję do tego zestawu dołączyć jeszcze owoce- w moim przypadku czernice. Mała zmiana, a daje nam zupełnie inny smak. Polecam skosztować, jeśli na krzaczkach macie jeszcze troszkę jeżyn :) Składniki: Na 10 naleśników: 250ml mleka 2 jajka 1/2 szklanki wody mineralnej lub przegotowanej(...)olej do smażenia Farsz: 250g sera białego 1 żółtko 2 łyżki cukru z prawdziwą wanilią Sos: 150g czernic 60ml słodkiej śmietanki 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Składniki na ciasto miksujemy ze sobą i pozostawiamy na ok 30 minut. Po tym czasie na rozgrzanym tłuszczu smażymy cienkie naleśniki na delikatny, blady kolor. Ser rozdrabniamy, dodajemy cukier waniliowy oraz żółtko. Mieszamy
Kuchnia w czekoladziejajek 1,5 szklanki cukru 2 standardowe opakowania budyniu waniliowego 1 litr jogurtu bałkańskiego (byle nie light) - 3 opakowania po 340 g pół szklanki oleju Do dekoracji: dowolne owoce, np. borówki, maliny Przygotowanie: Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 ° C. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie ułożyć biszkopty. Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić na sztywno razem(...)wymieszać. Połączyć delikatnie z pianą z białek i przelać masę do przygotowanej tortownicy. Piec przez ok. 70 min. Po upieczeniu uchylić piekarnik i zostawić do całkowitego wystudzenia. Następnie wstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, najlepiej
Domowa Cookierenka AgiTegoroczne odkrycie- bakalie z zielonych pomidorów. Idealny dodatek do ciast, deserów, sałatek. Składniki: 1 ½ kg zielonych pomidorów 2 łyżki soli 1 cytryna ¼ kg cukru ( do obtaczania) 1 cukier waniliowy Składniki na syrop: 1 ¼ kg cukru ¼ litra wody Wykonanie: Pomidory umyć, pokroić na ćwiartki a mniejsze na pól. Usunąć nasiona, posolić i odstawić na 24 godziny. Następnego dnia wypłukać z soli(...)cukru i wody ugotować syrop. Włożyć wypłukane pomidory i odstawić na następne 24 godziny. Wyjąć owoce z syropu, a syrop zagotować, dodać resztę cukru, sok z cytryny i cukier waniliowy. Wrzucić do wrzątku pomidory i gotować do czasu aż staną się szkliste. Następnie wystudzić, odsączyć, ułożyć luźno na tacy i wstawić do ciepłego piekarnika na kilkanaście minut
Tradycyjna KuchniaSezon truskawkowy się rozpoczyna a więc jedzmy i cieszmy się tymi wspaniałymi owocami :) Proponuję truskawki w wersji obiadowej w postaci knedli z truskawkami mniaammmm. Uwielbiam truskawki pod każdą postacią, więc cieszę się niezmiernie że już są nasze !! POLSKIE!! NAJLEPSZE :) Składniki: 1 kg ziemniaków 2,5 szklanki mąki pszennej 2 jajko 1/4 łyżeczki soli 0,5 kg truskawek(...)cukier Truskawki obrać z szypułek, opłukać,osuszyć, i pokroić na 4, pocukrować. Ugotowane ziemniaki przepuścić przez praskę. Dodać 2 jajka, 2 szklanki mąki pszennej. Zagniatać ciasto i stopniowo podsypywać resztę mąki. Na lekko podsypanej mąką powierzchni z ciasta uformować wałek i pokroić go na mniejsze kawałki, które po kolei należy rozpłaszczać i nakładać truskawki z cukrem. Każdy placuszek z truskawką
W kuchennej krainie