rozczynem z mleka i drożdży. Wbijamy 2 żółtka, dodajemy szczyptę soli oraz pokrojone w kosteczkę truskawki. Całość dobrze wyrabiamy i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 30 minut. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 części. Tłustymi dłońmi formujemy na kształt bułeczki i układamy na okrągłej blasze robiąc ok dwu centymetrowe odstępy. Smarujemy roztrzepanym żółtkiem z dodatkiem mleka. Kruszonka: Cukier, margarynę(...)170st C piekarnika i pieczemy ok 25 minut (czas zależy tak naprawdę od możliwości naszego piekarnika). Ciepłe przekładamy na kratkę. Bułeczki można także zrobić z innymi sezonowymi owocami
Kuchnia w czekoladzieCheat meal, a nawet cheat day. Niektórym pokusom po prostu nie sposób nie ulec, a czasem odmówić nie wypada. W ten jeden dzień pozwól sobie np. na niewielki kawałek ciasta. Jeśli masz na celu zdrowsze życie, a nie tylko obsesyjne liczenie kalorii, kilka potknięć to nic strasznego. Zjedzenie kawałka tortu nie jest powodem, żeby rzucić całą dietę. Z drugiej strony(...)nadadzą daniu fantastyczny smak. Pamiętaj, zdrowe jedzenie nie tylko może, ale powinno być przyjemnością. - Miej zawsze przy sobie coś na mały głód. Niech będą to orzechy , migdały czy suszone owoce, które dostarczą energii i minerałów. Dzięki nim nie sięgniesz po garść paluszków, chipsów czy słodkiego batonika. - Przygotuj jedzenie w domu. Unikaj nadmiaru tłuszczu czy cukru. - Znajdź zdrowe alternatywy
Pogotujmy.pldnia zabrać od pracy. Do tego szklanka soku z pomarańczy i mamy śniadanie niczym z filmu. Jeśli nie macie wyciskarki, bez obaw, możecie skorzystać również kupić świeży sok z owoców lub warzyw - ważne, by był to sok 100%. Składniki: 400g kefiru 120g otrąb pszennych 120g otrąb żytnich 4 łyżki nasion chia 2 duże jajka 3 łyżki erytrytolu (możecie użyć(...)łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka oleju kokosowego do smażenia (można pominąć) świeże truskawki Wszystkie składniki miksujemy ze sobą przez około 5 minut, masa musi się dobrze połączyć. ciasto będzie dość gęste. Olej kokosowy rozpuszczamy na patelni lub rozgrzewamy patelnię teflonową bez użycia tłuszczu. Kilka dużych truskawek kroimy w plasterki. Nakładamy ciasto małymi porcjami na patelnię, dociskamy zwilżoną szpatułką. Układamy
Gotowanie i blogowaniewyjeżdżałam do rodziców tylko zwyczajnie, jak kompana, zapakowałam w torbę i podróżował ze mną. Wróciłam do Trójmiasta i uznałam, że jest już na tyle dojrzały by dać mi owoc naszej relacji. Chlebek. Żytni. We wtorek rano wymieszałam kolejno mąkę żytnią, zapobiegawczo dodałam również orkiszową, wodę mineralną, sól i zakwas. Przełożyłam do formy i czekałam aż urośnie. Nie rósł(...)się o niego. Podglądałam. Przekładałam w coraz cieplejsze miejsca, w końcu nastawiłam piekarnik, wystudziłam nieco i dałam mu pobyć w cieple przez noc. Wczoraj rano wstawiłam do pieca wyrośnięte ciasto. Kiedy pod wpływem bardzo wysokiej temperatury zaczął szalenie rosnąć. Pękać. Zakochałam się w nim. Składniki: Zakwas: Przez tydzień codziennie o tej samej porze mieszałam 50 gram mąki żytniej
Mango Papajacebulą i w oleju z cebula i korniszonem - śledziem niestety jestem rozczarowana; jest wymoczony, niesłony i bez wyrazu, pierogi z twarogiem, ziemniakami i lubczykiem (25 zł) - pierogi smaczne, ciasto miękkie, farsz lekko pikantny, niepotrzebnie tylko zostały wykąpane w ogromnej ilości tłuszczu na talerzu, sałatka z krewetkami, jajkami i młodym szpinakiem (34 zł) - sałatka wygląda ładnie, lecz jest zupełnie bez wyrazu(...)smaku, nie licząc bardzo ostrej czerwonej cebuli, której nie da się zjeść. Krewetki są malutkie, ale mamy dodatkowy bonus - w środku sałatki jest włos! sałatka z pomidorami, mozzarellą i owocami z musztardowym dressingiem - w środku są też gruszki, maliny i truskawki, płatki migdałów i cholernie ostra czerwona cebula, której się nie da zjeść. Straszny misz masz... sałatka robi wrażenie
Kulinarne przygody Gatitymają w sumie innego wyjścia jak wciąż zażywają kąpieli słonecznej :D Nie będę marudziła, że brakuje mi deszczu, postaram się przynajmniej. Dziś zauważyłam, że krzaki zwyczajnie padają a owoce tracą jędrność. Korzystając z tego, że jest sobota zrobiłam pierogi. Najczęściej tego typu prace zostawiam na dni wolne. W ciągu tygodnia po powrocie z pracy marzę tylko o chwili wytchnienia(...)trzeba zrobić to albo tamto. No dobra, nalepiłam pierogów z truskawkami :D Dostałam mąkę od koleżanki. Prosto z młyna! No kurczę, nie ma to jak swojska mąka. Całkiem inne ciasto, bielutka, nawet inaczej bo lepiej się z niej robi ciasto. Już minęły te czasy, kiedy tata przywoził taką z młyna. Zapomniałam luksus swojszczyzny. Ciasto do pierogów robię według sprawdzonego jednego
Pieprzyć z Fantazjąwyrabiamy delikatnie. Ciasto wałkujemy na gruby placek – im grubszy, tym grubsze będą oponki. Szklanką wycinamy kółka, pośrodku wycinamy dziurkę. Oponki przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pozostałe ciasto zagniatamy ponownie i powtarzamy czynności. Oponki odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na kolejne ok. 15 minut. Następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. i pieczemy(...)można także upiec na dowolnym tłuszczu, smażąc kilka minut obie strony oponki. Ja usmażyłam kółeczka pozostałe po wycięciu środka oponek. Podałam z płatkami róży w cukrze oraz dżemem 100 % owoców dzikiej róży. Jedna porcja, pieczona, bez dodatków ma ok. 110 kcal
Kucharzycaprawdziwą wanilią Na kruszonkę: 50g roztopionego masła 60g mąki pszennj 50g cukru pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub cukru w prawdziwą wanilią Na nadzienie: dowolny dżem, marmolada, czekolada, świeże owoce Dodatkowo: 1 jajko + 1 łyżka mleka Wykonanie: Formę do muffinek smarujemy masłem i oprószamy mąką. Mąkę przesiewamy dna stolnicę, pośrodku robimy wgłębienie. Drożdże rozprowadzamy kilkoma łyżkami ciepłego mleka(...)łyżkę mąki i mieszamy. Powstały zaczyn wlewamy do wgłębienia w mące, miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy pozostałe mleko, cukry, żółtka oraz masło i wyrabiamy ciasto. Ciasto powinno być gładkie i elastyczne. Ciasto wkładamy do miski, nakrywamy ściereczką i odkładamy na godzinę do wyrośnięcia. Ciasto ponownie wyrobić i podzielić na 10 części. Każdą część formujemy
Smak mojej kuchnitylko poczęstować. Doskonałe do kawy, ale też szklanki mleka. Gorąco Wam polecam! Z podanej porcji wyszło mi 24 ciastka. SKŁADNIKI: 190 g roztopionego masła 140 g bezglutenowego musli z owocami - u mnie Nutrifree (klik) 30 g wiórków kokosowych 100 g bezglutenowych płatków owsianych 80 g mąki ryżowej bezglutenowej 25 g mąki kukurydzianej drobnej 20 g mąki kokosowej(...)sezamu 10 g chia 1 łyżka midou 1/3 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia 1/3 łyżeczki soli 2 roztrzepane jajka Wszystkie składniki umieść w misce i dokładnie wymieszaj. Z ciasta formuj kulki wielkości orzecha włoskiego i kładź na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka spłaszcz łyżką. Piecz w piekarniku nagrzanym do 170 stopni ok. 12-14 minut. Smacznego
Kuchnia bezglutenowawbijamy jajko. Ja robię bezpośrednio na blacie, ale równie dobrze można ciasto wyrabiać w misce. Następnie stopniowo dolewam wymieszanej ciepłej wody z mlekiem. Nie za gorącej. I wyrabiam ciasto, aż będzie elastyczne. Przykrywam ściereczką i zostawiam, by odpoczęło z 15 minut. W tym czasie jagody, jeśli nie są mrożone, dokładnie myję i zasypuję cukrem. Przed samym lepieniem pierożków dodaję(...)dobrze przesiewać ją bezpośrednio na jagody. Dzięki temu nadzienie będzie bardziej spójne. Ugotowane pierogi u mnie jada się z kwaśną śmietaną czy gęstym jogurtem i odrobiną cukru. *Lepiej używać owoców świeżych, gdyż mrożone mają znacznie więcej wody i ich struktura jest odmienna. Sposób przyrządzania pozostaje ten sam, czy to truskawki, wiśnie, brzoskwinie a może maliny
Karczma Honoriettyszarej rzeczywistości. Wszystko co dobre, szybko się kończy - a szkoda. Jeżeli macie zamiar przyszykować coś słodkiego na romantyczny, walentynkowy wieczór, lecz nie macie wystarczająco czasu by upiec ciasto czy przyrządzić inny pracochłonny deser - mam dla Was propozycję! Szybkim, prostym deserem na każdą okazję są trufle. Pyszne, na jeden kęs, akurat do lampki wina(...)taki wieczór liczyć kalorie? Spróbujcie! :) Składniki: - 250g mascarpone - 200g czekolady deserowej - 50g suszonych buraków (można kupić od razu suszone, wcześniej suszyć je w piekarniku lub w specjalnej suszarce do owoców, warzyw i grzybów) Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i chwilę studzimy. Buraki rozdrabniamy w młynku lub malakserze na drobny proszek, a nawet pył. Mascarpone chwilę rozrabiamy mikserem. Ciepłą czekoladę
Be Fit Be Strong200g suszonych jabłek, 150g suszonych gruszek, 50g rodzynek, 5 goździków, 2 litry wody. PRZYGOTOWANIE: 1. Suszone owoce zalewam dwoma litrami ciepłej wody i moczę około 2 godzin. Następnie owoce razem z wodą, w której się moczyły przekładam do dużego garnka. Dodaję goździki. 2. Kompot gotuję na małym ogniu około 25 minut. Gotowy kompot przelewam do szklanek(...)śliwek, które otrzymałam do testowania od firmy MAKAR . Suszone śliwki to składnik niezbędny do przygotowania świątecznych potraw. W kuchni można je wykorzystać do przygotowywania kompotu, sosu, farszu do mięs, ciast, ciastek i deserów. Śliwki MAKAR są doskonale uwędzone, mają idealny smak. Są pozbawione pestek, przez co są wygodne do użycia. Produkt spełnił moje oczekiwania w 100%. Będę po niego często
Tradycyjna kuchnia KasiSame gofry są pyszne i chrupiące, nie za słodkie. Dodatek kajmaku i pysznego syropu trzcinowego stuprocentowo poprawił mi nastrój. Jeśli nie lubicie tak słodkich deserów możecie gofry podać z owocami i polać syropem. Gofry: 2 szkl mąki 2 szkl mleka łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szkl oleju 2 jajka szcz. soli 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: masa kajmakowa(...)złocisty DIAMANT kandyzowane skórki bita śmietana Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Resztę składników zmiksować do połączenia w jednolita masę. Białka delikatnie połączyć z ciastem. Gofrownicę mocno nagrzać, piec gofry ok 2-3 minuty do zrumienienia. Gofry posmarować kajmakiem, nałożyć kleks bitej śmietany, polać syropem trzcinowym i posypać kandyzowanymi skórkami. Podawać na ciepło
Smakołyki Asisię w ustach. Sekretem jest użycie samych żółtek gdyż białka powodują twardość tej potrawy. Pufki są również pyszne z truskawkami, a można je robić nawet w zimie z mrożonymi owocami. Spróbujcie koniecznie. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Składniki: 600 gram sera białego tłustego lub półtłustego (2 kostki) 3 żółtka 6 łyżek mąki 8 - 10 śliwek (zależnie od wielkości(...)łyżki masła z 1 łyżką bułki tartej Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Wykonanie: Ser przeciskamy przez praskę. Pufki (knedle serowe) ze śliwkami - najlepsze Dodajemy mąkę, żółtka i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 8 - 10 części zależnie jak duże mamy śliwki. Z każdej części robimy kulkę i następnie ją rozgniatamy na krążek. Dajemy na środek cała śliwkę ale bez pestki
Pyza i SurówkaKolejne bardzo łatwe w przygotowaniu ciasteczka, tym razem smażone. Ze śliwkami , choć można oczywiście zastąpić innymi owocami np. malinami. Najlepiej smakują na ciepło, obficie posypane cukrem pudrem. Składniki: (z tych proporcji wyszło mi około 35 ciasteczek z kółek od zwykłej szklanki) 25 dkg mąki tortowej 1 jajko 3 łyżki kwaśnej, gęstej śmietany 10 dkg zimnego(...)masła opakowanie cukru waniliowego oraz: ok. 10 dojrzałych śliwek cukier puder z cukrem waniliowym do posypania tłuszcz do smażenia ok. 700ml Składniki na ciasto zagnieść, chwilę wyrabiać. Owinąć ściereczką i odłożyć do lodowki na godzinę. W tym czasie umyć sliwki, wyjąć pestki i pokroić w kostkę. Schłodzone ciasto rozwałkować cienko ( 2 mm) na oprószonej mąka stolicy
Maślane ciasteczko