ciasto z owocami - 25557 przepisów (strona:1216/1704)

Piwne ciasteczka 154

wiecie co powstanie z połączenia piwa, mąki i masła? Jeśli nie, to ja wam napiszę genialne kruche ciasteczka, wystarczy do nich dodać ulubiony dżem, albo owoce i będziecie mieli co podjadać do kawki przez 3 dni, przynajmniej tyle te ciastka u nas wytrzymały. Pewnie gdyby je schowała to byłby dłużej ale leżały na wierzchu i kusiły każdego kto wchodził(...)zniknęły.  Składniki: 1 szklanka piwa 400 g masła (może być margaryna) 4 szklanki mąki gęsty dżem (u mnie powidła śliwkowe Stovit) Z mąki, tłuszczu i piwa zagniatamy kruche ciasto, można je schłodzić w lodówce, ale nie jest to konieczne. Ciasto rozwałkowujemy na ok 3 mm i dzielimy na kwadraty (moje miały bok ok 4 cm). Na środek każdego kwadratu

Cynamonowe szczęście
Mini mazurki na prezent lub do koszyczka 156

włożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyciąć kształty przyszłych mazurków (u mnie kwiatki i jajka), nakłuć widelcem. Z obkrojonych kawałków ciasta można dodatkowo zrobić mini kwiatki na dekorację mazurków lub cienkie warkocze jako rant i ułożyć na ciastkach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty(...)Nadzienie I: 200g śliwek kalifornijskich 3 łyżki rumu 150g marcepanu 100g gorzkiej czekolady Śliwki pokroić na ćwiartki, zalać wrzącą wodą, żeby tylko je przykryła. Gotować na małym ogniu, aż owoce wchłoną płyn. Śliwki ostudzić, dodać rum i zmiksować blenderem (nie muszą być zmiksowane na gładko, mogą pozostać kawałki owoców). Śliwkowy mus rozsmarować na upieczonych ciastkach. Marcepan rozwałkować

Obiad gotowy
Gofry 195

weekend, oczywiście coś słodkiego :) A cóż to może być? Tym razem proponujemy domowe gofry z tym, co każdy lubi najbardziej. A że jeden lubi z bitą śmietaną, drugi z owocami, a jeszcze z domowym dżemem są dobre ; ) Gofry   Składniki: 2 jajka 2 szklanki mąki 1/2 szklanki oleju 4 łyżki cukru 3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli(...)jednolitą masę ;) Nic prostszego;) A jeśli mamy do tego swoich ludzi, to tylko trzeba im dorzucać składniki;)  Rozgrzewamy gofrownicę i delikatnie smarujemy ją olejem i wlewamy porcje ciasta. Pieczemy w gofrownicy około 6 minut ;) I gotowe!! A potem tylko wybieramy ulubione dodatki i smacznego

Lawendowe Niebo
Wiśniówka, nalewka wiśniowa z miętą 273

zimnej przegotowanej wody - 1 litr spirytusu 1. Wiśnie myjemy, drylujemy i przesypujemy cukrem w dużym słoju, dodajemy mięte i stawiamy słój w nasłonecznionym miejscu na 2-3 dni żeby owoce puściły sok.  2. Przegotowaną zimną wodę łączymy ze spirytusem, a następnie zalewamy tą mieszanką wiśnie. Słój odstawiamy w ciemne miejsce, przez pierwszych kilka dni mieszamy całość drewnianą łyżką(...)tygodniach do butelek i odkładamy do klarowania na minimum 3 miesiące.  3.Wiśnie które macerowały się w alkoholu można przełożyć do słoików i z powodzeniem wykorzystywać je do ciast i deserów

Apetyczna babeczka
Ciasteczka i orzeszki bananowe 150

nich małą foremką wycinamy dziurki (musimy mieć taką samą ilość całych spodów i "przykrywek" z dziurką). Pieczemy w 180 stopniach 12-15 minut (do zrumienienia). Postępujemy tak do wyczerpania ciasta. Krem: Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier. Żelatynę rozpuszczamy we wrzątku i wlewamy do śmietany (jednocześnie cały czas miksując), dodajemy mascarpone i całość dokładnie łączymy. Nadziewanie: Połówki orzeszków(...)drugą połówkę i sklejamy. W ciasteczkach pieczonych krem nakładamy na całe, czyli spody, przykrywamy ciasteczkiem z dziurką. W dziurkę z kremem wkładamy borówkę amerykańską (mogą być też inne małe owoce, np. porzeczki, jagody

Kolorowy Przepisownik
Pierniczki na szybko 170

łyżeczek likieru orzechowego/soku z cytryny/pomarańczy herbaty/wody PRZYGOTOWANIE: Wszystkie składniki wsypać do misy miksera i wyrobić do otrzymania jednolitego ciasta. Jeśli będzie zbyt kleiste można je nieco podsypać mąką. Ciasto rozwałkować na grubość około 4 mm i wykrawać dowolne kształty. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w niewielkich odstępach. Piec w temperaturze 180ºC przez około 7 - 10 minut(...)miękkie zaraz po upieczeniu i takie zostają przez wiele tygodni. Może się jednak zdarzyć, że pierniczki stwardnieją, a wtedy potrzebują pochłonąć odpowiednią dawkę wilgoci np. z powietrza lub owoców. Możemy np. do puszki z pierniczkami włożyć kawałek jabłka lub kromką chleba. Jabłka wymieniamy co parę dni. Pierniczki będą chłonęły wilgoć z owoców. Lukier: Cukier przesypujemy do miseczki

Pyry na Gaz
Herbaciane ciastka super łatwe 160

mniejsze kawałki- dodaj. Wlej napar herbaciany.Wsyp prażone ziarenka z kokosem, który uwielbiam. Zresztą jakocham Migdałowy Przylądek, on mnie tak wakacyjnie nastraja! Wszystko razem wyrób do jednolitej kuli ciasta. Ciasto włóż do lodówki na półtorej godziny. Po tym czasie urywaj po kawałeczku, formuj w dloniach kulki i spłaszczaj je na blaszce wyłożonej papierem do peiczenia. Piecz w nagrzanym piekarniku(...)dłużej, obserwuj ciastka, każdy ma inny piekarnik i..grubość ciasteczek. Do ciasteczek podałam oczywiście herbatkę CITRUS TEA & GREEN TEA Puszka górna: zielona herbata cejlońska OPA z delikatną mieszanką owoców ananasa, papai, płatkami róży i nagietka oraz nutą cytryny. Połączenie stanowi intensywny i wyrafinowany aromat. Idealna pozycja dla miłośników herbaty. Puszka dolna: wysokiej jakości zielona herbata cejlońska HYSON

Z Kuchni Do Kuchni
Pora przeddeszczowa 157

wysokości 2/3 miski, ucieramy trochę sera na wierzch i przykrywamy niedokładnie rogami ciasta. Pieczemy w piekarniku według przepisu na opakowaniu ciasta. Jemy po przestygnięciu, bo zupa zamknięta w cieście jest bardzo gorąca. A kiedy zupa stygnie zapraszam na szybki sprint po jeszcze słonecznym ogrodzie (a sąsiad patrzy z leżaka:)). Nasze pory sobie rosną Taki mini-ekosystem znaleźliśmy wśród traw. Faceliowy(...)się oprzeć tej chryzantemie w sklepie. Stoi przed domem i konik polny też się nie mógł jej oprzeć. Nagietki są niezniszczalne. Róże już nie kwitną- mają za to pełno owoców. A ja nie mam cierpliwości, żeby je dłubać. Takie marnotrawstwo:( Widok na hamak coraz bardziej jesienny. Czekam aż nasiona igliczni wyschną- użyję ich do jesiennych dekoracji. Tak wygląda teraz

les mirabelles
Bezowo kokosowy koszyczek z granatami 134

Beza jest cudownym wytworem kulinarnym. Słodkie ciasto z białek i cukru, któremu jednocześnie możemy nadawać różne kształty. Bez dodatków lub z dodatkami, za każdym razem inspirują do nowych wyzwań. Bezowo kokosowy koszyczek z granatami.      Składniki na bezę: - ¾ szklanki białek (4 szt.)- 220g drobnego cukru- 1 łyżka soku z cytryny- szczypta soliSkładniki na masę:- 230ml śmietany kremówki- 1 łyżka cukru pudru(...)250g serka mascarpone- 1 płaska łyżka mleka w proszkuDodatkowo:- owoc granatu- 3 łyżki wiórków kokosowych- polewa z dobrej czekolady (81%)     Białka z solą ubijamy na sztywno. Stopniowo, po łyżce dodajemy cukier (każdorazowo dokładnie go wrabiamy do całkowitego rozpuszczenia). Gdy masa będzie sztywna i błyszcząca, dodajemy sok z cytryny. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia lub matą. Masę wkładamy do worka cukierniczego

mojewypiekiinietylko
papierówki z węgierką na zimę nie tylko do ciasta... 176

skórką włożyć do garnka połówki śliwek bez pestek wsypać do jabłek, wlać 2 szklanki wody i zagotować gotować na średnim ogniu mieszając z 5 minut, gdy zaczną się owoce rozpadać i odparuje nadmiar wody wsypać żelfix 3:1 i gotować z 3 minuty mieszając wsypać z 3/4 kg cukru - lubimy mniej słodkie - i mieszając gotować z 3 minuty gorące(...)zakręcić i postawić na zakrętkach na 15 minut, potem je postawić normalnie i wystudzone schować w ciemne miejsce taką marmoladę lubimy do grzanek, tostów, sucharków, do naleśników i do ciast przekładania...............SMACZNEGO!!! popieram akcję: BLOGERZY JEDZĄ JABŁKA

W Mojej Kuchni Lubię
Kruche babeczki z nadzieniem bananowym 246

ciasta- sakiewki pieczemy w 200 stopniach przez 35minut, na koniec na każdym krążku na wierzchu babeczek kładziemy cienki plasterek banana  Moje babeczki mają delikatne lekko korzenne kruche ciasto i mocno bananowe nadzienie. Jak już wspomniałam w opisie wykonania, do masy można dodać jajko, wtedy będzie ona jeszcze bardziej zwarta. Lekko brązowy kolor i gęstą konsystencję nadzieniu nadają biszkopty(...)masę z banana i mascarpone, którą można wykorzystać np. w muffinach.Babeczki z nadzieniem bananowym to propozycja dla fanów bananów, ponieważ masa, którą je wypełniamy, to przede wszystkim smak tego owocu

Smakołyki Bereniki
Pomidory kiszone w jogurcie z koperkiem, dymką i czosnkiem 171

Kiszone pomidory - pomidory, jogurt, koperek, cebulka i czosnek oraz ostra papryka! Pomidory kiszone w jogurcie to moje internetowe odkrycie. Szukając informacji o kiszonkach natknęłam się na

Korniszonki
Owocowa przekąska 171

3-4 10 min Łatwe Tanie Szybki sposób na pyszną i zdrową przekąskę owocową. Składniki 0,5 kg truskawek 3 banany serek waniliowy Sposób przyrządzenia 1

PysiaGotuje.pl
Sernik na zimno z kaszą jaglaną 228

mojprzepisna.pl | Sernik na zimno z kaszą jaglaną Jeżeli w Nowym Roku chcecie być fit, zdrowi i szczęśliwi, a jednocześnie nie chcecie rezygnować ze słodyczy polecam przepis

moj przepis na
Domowy kisiel z czarnego bzu i granatu z białą morwą 120

Dziś typowo PROzdrowotnie czyli: wzmacniamy się!. Świetna propozycja dla dużych i małych. Nasz kisiel będzie z czarnego bzu który szczyci się konkretną zawartością witaminy C i

Kuchnia PROzdrowotna
Orzechy włoskie - sprawdzone przepisy i garść informacji 239

pierogami ruskimi czy french fries? Okazuje się, że  orzech włoski, nie tylko nie jest włoski, ale też nie jest orzechem :) Botanicznie orzech (nux) to rodzaj suchych zamkniętych owoców, odpadających od rośliny matecznej w całości. Orzechy mają twardą, zdrewniałą owocnię, niezrośniętą z nasieniem. Orzechy włoskie natomiast są pestkowcami. Pestka orzecha posiada twardą, złożoną z dwóch części skorupkę, otaczającą nasienie(...)można przygotować z orzechów? W polskiej kuchni orzechy włoskie używane są głównie do wypieków. Przygotowuje się z nich: v      masy orzechowe do tortów, rolad i ciast, v      nadzienia do ciasteczek, rogalików i innych wypieków, v      zmielone orzechy wykorzystywane są jako składnik ciast, zastępując część mąki

Trzeci talerz
Angel food cake z pestkami granatu 131

Angel food cake nie bez  powodu  jest  nazywane anielskim biszkoptem. Ciasto to bez wątpienia jest tym, czym żywią się anioły. Jest  delikatne jak puch i puszyste niczym zwiewny obłoczek. Ma genialną gąbczastą strukturę, której nie można się wprost oprzeć. Wszystko to zawdzięcza temu, że przygotowuje się je na samych białkach, które stabilizuje się winianem potasu oraz(...)potrzebuje już żadnych dodatków. Aby jednak sprawić sobie  jeszcze  większą przyjemność i jakoś zrekompensować ten brak śniegu, proponuję podać je z kremówką oraz pestkami granatu lub dowolnymi owocami jagodowymi. Składniki: 3/4 szklanki mąki pszennej 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 szklanka białek (z około 6-8 jajek) 1/4 łyżeczki soli 1 łyżeczka soku z cytryny

Food Square

Proponowane wyszukiwania