śniadania - 47913 przepisów (strona:1224/3195)

Sałatka z kaszy jaglanej z awokado, serem feta, rukolą, pomidorkami … 114

Sałatkę możemy przygotować w słoiku i zabrać do pracy, do szkoły, na uczelnię, na piknik, na wycieczkę…  Tam, gdzie nas nogi poniosą, oby tylko

Tajemnice Smaku
Sałatka z hummusem, awokado, komosą ryżową… czyli z czym można jeść hummus? 129

Przepis na hummus z suszonymi pomidorami , okazał się jednym z najlepszych na domową pastę z ciecierzycy. Z dwóch puszek ciecierzycy wyszła niezła porcja. Wiadomo, wyrób domowy

Tajemnice Smaku
Słoik z owocami nieśplika japońskiego, płatkami jaglanymi, quinoa i jogurtem 102

  Nieśplik japoński zwany również: kosmatka japońska, miszpelnik japoński, groniweł japoński, nisperos… Pomyślałyśmy, że to może jakaś nowość, genetyczna krzyżówka? Okazuje się jednak, że był

Tajemnice Smaku
Mus z czarnych jagód, jogurtu, chia z granolą 105

Smaczna, zdrowa i czarna. Tak czarna, że wywabić plamy z tkanin po jagodach to nie lada wyzwanie. Borówka czarna, potocznie zwana czarną jagodą, poza tym, że

Tajemnice Smaku
Bajgle z rukolą, figą, serem kozim,  miodem i orzechami włoskimi 147

Jeszcze nie tak dawno świeżych fig mogliśmy pokosztować tylko podczas wakacji w Chorwacji, Grecji czy Turcji. W naszej kuchni, owszem obecne były figi, ale te suszone

Tajemnice Smaku
Jabłkowa granola z żurawiną, ekspandowanym amaratusem, orzechami… 101

Zapewne często przeprowadzacie  inwentaryzację szafek kuchennych, a tam otwarte opakowania różnych płatków, orzechów i innych ziaren. Co robicie? Wsypcie to wszystko do miski, zmieszajcie z

Tajemnice Smaku
Owsiane racuchy z kefirem i kwiatami akacji, czyli robinii akacjowej 109

Robinia akacjowa bywa określana jako grochodrzew biały lub akacja. Kwitnie od połowy maja do połowy czerwca i zachwyca zebranymi w długie, zwisające grona białymi kwiatami. Oprócz

Tajemnice Smaku
Jajecznica z ogórecznikiem lekarskim 90

Ogórecznik lekarski to urocza roślina ogrodowa z pięknymi, małymi, niebieskimi kwiatami. Jest to roślina przyprawowa, lecznicza i ozdobna. Jadalne są kwiaty i młode liście, a smakiem

Tajemnice Smaku
Drożdżowe bułeczki na kefirze z serem i jabłkami 93

Domowe drożdżówki na kefirze są pyszne, mięciutkie i puszyste. Zamiast kefiru do ciasta możemy dodać zsiadłego mleka, maślanki lub jogurtu. Bywa, że nie wszyscy przepadają za

Tajemnice Smaku
Pomarańczowy kremowy budyń jaglany Dominiki 96

Przygotowanie budyniu z kaszy jaglanej wydaje się banalnie proste i … takie jest, ale pod pewnymi warunkami.  Dominika Jarzynova zrobiła małą budyniową rewolucję, kiedy to

Tajemnice Smaku
Dyniowe bułeczki orkiszowe 84

Do przygotowania dyniowych bułeczek orkiszowych potrzebujemy dwa dni. Pierwszego dnia pieczemy dynię na puree, zaparzamy mąkę i mieszamy zaczyn poolish*. Drugiego dnia dodajemy pozostałe składniki, wyrabiamy

Tajemnice Smaku
Kolorowa chałka ze szpinakiem i czarną marchewką 111

Czarna marchew  to jedna ze starszych odmian marchwi. Sok lub przecier z tej marchwi to naturalny barwnik w przemyśle spożywczym. Jak do tej pory przecieru

Tajemnice Smaku
Dyniowa granola z figami i cytryną 103

Przygotowanie granoli w domu jest bardzo łatwe i szybkie. Pozwala kontrolować zarówno ilość cukru, jak i jakość mieszanych składników. Możemy dodać  płatki czy orzechy, które

Tajemnice Smaku
Bananowe kostki serowe 104

Gotowe w : Gotowe w 15 min./div>   Jeśli brakuje wam pomysłu na śniadanie, to moja dzisiejsza propozycja może okazać się bardzo interesująca. Kiedy pierwszy raz zrobiłam bananowe kostki serowe, to zniknęły w kilka minut po usmażeniu. Drugim razem zdecydowałam, że muszę podwoić ilość składników tak, aby wszyscy byli zadowoleni i najedzeni. Przepis nie zawiera cukru, ponieważ po usmażeniu

uDolores.pl - tylko sprawdzone przepisy
Kanapka idealna #1 – bagietka z pastą z sardynek, rzodkiewką i sezamem 130

Kanapki przygotowujemy bardzo często – na śniadanie, na kolację, jako przekąska do pracy, na piknik, na wyjazd. Najczęściej ląduje w nich jakiś zagubiony liść sałaty, szynka, ser żółty, ewentualnie pomidor czy ogórek. Prawda jest niestety taka, że taki zestaw może nam się szybko znudzić, staje się zbyt powszechny i w pewnym momencie tracimy radość z jedzenia. Prawdziwa kanapka idealna

Życie ze smakiem