ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:733/988)

Czekoladowe ciasto z kaszy gryczanej 179

Przeglądając popularną ostatnio książkę „Cukiernia Lidla” od razu wpadł mi w oko przepis na ciasto z kaszy gryczanej. Lubię kaszę na słodko i wypieki z mąki gryczanej więc stwierdziłam, że to coś dla mnie. Zdjęcie tym bardziej zachęciło mnie do wypróbowania więc przystąpiłam do działania :) Wypiek miło mnie zaskoczył. Wilgotny, intensywnie czekoladowy i intrygujący ponieważ czuć było smak(...)kaloryczny wypiek to myślę, że jeszcze go powtórzę :) Jak najbardziej nadaje się na święta więc zapisujcie przepis i do dzieła :) Moja wersja zawiera nieco mniej cukru i jest bez orzechów. 180 g kaszy gryczanej (suchej) 5 jajek 150 g cukru trzcinowego (w książce 180) 120 g mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g posiekanych, suszonych żurawin

Mienta blog
Wilgotna Marmurkowa Babka Na Jogurcie 139

kakao orzechy grubo pokrojone do posypania po wierzchu Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej ! 1. Masło ucieramy na puch.  2. Następnie wbijamy jajka. Po każdym jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia. 3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. 4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta. Pozostałą

Gotowanie...to proste !
Naleśniki z soczewicy 117

może je bezpiecznie jeść (choć pewnie nie za często). Przepis na naleśniki z soczewicy jest banalnie prosty, oto bezglutenowe, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek i orzechów – naleśniki z soczewicy: soczewica (suszona) – 1 szklanka olej kokosowy (do smażenia) – ½ szklanki sól ( kłodawska lub himalajska ) – 1 łyżeczka Soczewicę trzeba co najmniej 6 godzin wcześniej namoczyć . Wodę(...)moczenia musisz wylać i wlać nową, by jej poziom był nieco poniżej poziomu ziaren w garnku/miseczce. Dodaj sól i zblenduj soczewicę z wodą na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany . Teraz można smażyć – ze szklanki soczewicy nam wychodzą 4 smażenia, w każdej turze na patelni robimy około 5 małych naleśniczków (z podanych powyżej składników mamy jakieś

PaleoSMAK
Najtańsza wigilia 134

Wyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy we wrzątku aż wypłyną. Farsze mogą być różne, ale u mnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się

Kryzysowa Książka Kucharska
Proste dyniowe muffinki 105

wiele towarzystwa bo nawet sama w sobie jest już dość fajna. Jak ja.  Banalnie proste mam dla Was muffinki, takie, które pachną już Świętami bo wsypałam do ciasta całą łyżkę przyprawy korzennej, która w okresie "okołobożonarodzeniowym"  wykorzystywana jest u mnie w ilościach hurtowych. Poza tym świetnie gra z dynią.  Składniki (na 12 muffinek): 200 gram upieczonej dyni(...)oleju  1 jajko  300 gram mąki pszennej  80 gram cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia  1 łyżka korzennej przyprawy  garść orzechów włoskich  Dynię miksuję na gładkie puree. Dodaję mleko, olej, jajko. W osobnej misce mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Mieszam składniki mokre oraz suche i przekładam do foremek

Mango Papaja
CZEKOLADOWE BATONIKI Z KANDYZOWANYM IMBIREM 158

szklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki sezamu, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 30 sztuk suszonych daktyli, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 2 łyżki karobu. kandyzowany imbir: 2 łyżki startego na drobnych oczkach imbiru, 2 łyżki cukru kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na batoniki umieszczamy w kielichu wysokoobrotowego blendera i łączymy, aż do uzyskania klejącej masy. Powstałe ciasto wykładamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
makowiec zawijany 897

rozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu 55 g orzechów włoskich

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z makiem na biszkopcie 256

Bożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji

Darcia w kuchni
Pancakes czekoladowe z budyniem bananowym 162

Budyń bananowy 2. Domowy budyń czekoladowy z cynamonem i truskawkami 3. Kokosowy budyń jaglany z gorącym musem malinowym 4. Czekoladowy budyń jaglany z orzechami 5. Waniliowy budyń owsiany z orzechami 6. Kokosowy budyń jaglany z czekoladą Pancakes: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka  1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie(...)łyżeczka miodu   Dodatkowo :  1 porcja budyniu bananowego   Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę

Chocolate Muffin Blog
Babka z nutellą przełożona kremem orzechowym 214

orzechów laskowych Karmello , 100 g białej czekolady Karmello ,  migdały w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy nutellę i pojedynczo jajka. Miksujemy na wolnych obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy

Aga w kuchni
Pomarańczowe ciasteczka dla Mikołaja 249

Schłodzone ciasto dzielić na porcje, formować wałeczki grubości palca. Ciąć je na 5-centymetrowe kawałki, formować z nich rożki. Cukier wymieszać ze skórką pomarańczową. Obtaczać w nim ciasteczka, następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 175 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Smacznego! Wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy. Zaopatrzyłam się a bakalie, orzechy, marcepan

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czak Czak 335

ciasta robimy wałeczki grubości paca i odkrawamy małe poduszeczki, które Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy  i odsączamy na ręczniku papierowym.  200 g miodu wlewamy na patelnię, dosypujemy 100 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie do gorącego miodu dodajemy lekko posiekane prażone bakalie (u mnie migdały, orzechy włoskie

Malinowe Pocałunki
Ciastka Pieguski z żurawiną 212

ciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego nie lubi i ledwo dyszy przy końcu mieszania). Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może tu już nie dać rady). Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać

Grunt to przepis!
Batony RAW – Alesto (Lidl) 228

W Lidlu jakiś czas temu pojawiły się nowe batony typu raw. Okazało się, że są to te same batoniki jakie opisywałyśmy już jakiś czas temu firmy

Candy Pandas
Ser smażony 179

Ciekawy pomysł na ser można rzec, topiony. Efektowny, spójrzcie, jak wygląda ciekawie, doskonale smakuje, zaskoczycie na pewno gości, takim nietuzinkowym dodatkiem ... Składniki 1 litr mleka 3

kgwjanczewo