naczynia. Przykryć ściereczką lub folią spożywczą (którą należy w kilku miejscach przedziurkować nożem lub widelcem) i odstawić do lodówki na 4 - 6 tygodni. Po tym czasie rozwałkować ciasto na grubość ok 4mm, wyciąć z niego pierniczki w dowolnym kształcie i piec w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 8-9 minut. Pierniczki nie powinny się mocno przyrumienić(...)zdejmować je z blachy żeby się nie odkształciły. Po wystygnięciu można je polukrować lub oblać czekoladą. Można także przed pieczeniem wbić na środek każdego pierniczka kawałek orzecha lub połówkę migdała. Pierniczki przechowywać szczelnie zamknięte najlepiej w puszce lub słoju nawet do kilku miesięcy. Jeśli okaże się, że pierniczki będą twarde lub stwardnieją po jakimś czasie wystarczy do puszki
Ze smakiem i z pasją#759Mija właśnie kolejny rok. Też odnosicie wrażenie, że niesamowicie szybko? Przez te dwanaście miesięcy tyle się wydarzyło, aż niepojęte.Sylwester to czas dobrej zabawy, żegnania
W kuchni Karmel-itkiTak naprawdę nie miałam w planach sernika. Nie tak dawno piekłam pyszny sernik dyniowy, który starczył nam na kilka dni, bo był sporych rozmiarów. A C
Pożeraczka, czyli raz adobrzeSłońce nieśmiało zagląda przez okno. Przecieram oczy, przeciągam się. Zapowiada się piękny dzień! Złote liście starego orzecha szeleszczą, szturchane delikatnymi powiewami wiatru. Ciepła, złocista jesień. Słyszę, jak orzechy spadają na blaszany dach garażu. Wiedziona ochotą na coś słodkiego, idę do kuchni. Niech powstanie też wypiek tak urodziwy, jak panująca na dworze aura. Kolejny własny, improwizowany przepis. Ostatnio mam rękę(...)dobra passa. Sernik ma piękny kolor, jest niebywale delikatny. Spód wyszedł niczym kakaowa chmurka, kruszonka jest smakowicie chrupiąca, a serowy środek rozpływa się w ustach. Prawdziwa poezja! SERNIK DYNIOWY. ciasto: kostka margaryny 2,5 szklanki mąki 3 łyżeczki gorzkiego kakao 2 jajka 1 żółtko szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia masa serowo-dyniowa: 1 kg białego twarogu (niemielony
W kuchni Karmel-itkipodkręca nam smak całego deseru. Deser pięknie się prezentuje, można tutaj pobawić się w sztukę zdobienia przed podaniem. Przepis na deser świąteczny znajdziecie TUTAJ Chlebek cynamonowy z żurawiną i orzechami laskowymi sprawdzi się na świąteczne drugie śniadanie lub wieczorną przekąskę przy choince z kubkiem ciepłego mleka. Jest miękuchny, pachnący zimowymi aromatami. Receptury szukajcie TUTAJ . Sernik z ricottą z nutką mięty(...)makiem powstał w jeden z listopadowych weekendów w zeszłym roku. Chyba udzielił mi się świąteczny nastrój i potrzeba wymyślenia nowego przepisu świątecznego. Chciałam nauczyć się także zaplatania takiego ciasta w kształtny wieniec, dlatego zrobiłam dwa mniejsze wieńce. Pamiętam, że skubaliśmy je w sobotni wieczór do aromatycznej herbaty, a w niedzielę zostały już tylko okruszki. Polecam PRZEPIS , zaś, jeśli macie też
Raj dla PodniebieniaBoże Narodzenie żebyście nie musieli szukać ich na blogu. Są to gównie tradycyjne dania wigilijne i świąteczne oraz najlepsze kojarzące się z tym okresem wypieki i desery, czyli pierniki, ciasta i pierniczki. Zgodnie z tradycją na stole wigilijny powinno znaleźć się 12 potraw a tu zebrałam ponad 30 samych bezmięsnych inspiracji na karpia, śledzie i inne ryby czy potrawy faszerowane(...)grzybami Krokiety z kapustą i grzybami Karp w panierce Karp smażony w głębokim tłuszczu Dorsz w sosie śmietanowym z suszonymi pomidorami Dorsz zapiekany ze szpinakiem, serem feta i orzechami Dorsz a płatkach migdałowych Curry rybne Łosoś pod ziołowo-porową pierzynką Łosoś zapiekany w maśle czosnkowo-ziołowym Śledź pieczony Pstrąg pieczony w rozmarynie Pulpety rybne Śledzie po kaszubsku Kolorowe śledzie
Ola la LCHFNiby proste a jednak inne, niby zdrowe a jednak smaczne może na drugie śniadanie albo podwieczorek? Jogurt z dodatkami to bardzo pyszny deserek. {"@context":"http:\/\/schema.org
Bardzo Gruby SmokSynoptycy prognozują na najbliższy weekend powrót upałów. A jak wiadomo na wysokie temperatury najlepsze są... domowe lody. Nie potrzebujemy nawet maszyny do lodów, żeby je
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataMałe przyjemności w postaci kruchych ciasteczek kokosowych, które na pewno polubicie " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Wyśmienite i banalnie proste. Polecam " class
Oryginalny smakskładniki: 50 g ryżu preparowanego 150 g cukierków krówek (jeżeli wolimy aby były słodsze dodajemy więcej krówek) 2 łyżki słodkiej śmietanki 50 g suszonej żurawiny opcjonalnie
Domowy Smak Jedzeniajuż jako dodatek do serków, dżemów, i jogurtów jest idealny. Składniki: 250 g mąki pszennej chlebowej 250g mąki żytniej 720 5 łyżek zakwasu żytniego 600 ml wody pół szklanki orzechów włoskich 3 łyżki kandyzowanej skórki pomarańczy 5 łyżek pestek słonecznika 4 łyżki pokrojonej suszonej żurawiny 1/3 szklanki rodzynek 1,5 – 2 płaskie łyżeczki soli masło do wysmarowania formy i otręby(...)Zakwas zostawiamy na minimum 4 godziny aby ponownie się zaktywował, Po tym czasie do dużej miski wsypujemy: mąki, sól, bakalie i pestki słonecznika. Dodajemy zakwas i wodę, całość mieszamy, Ciasto na chleb zostawiamy, powinno znacznie zwiększyć objętość, Po kliku godzinach mieszamy ciasto na chleb i przekładamy je do keksówki wysmarowanej masłem i wyłożonej otrębami. Chleb zostawiamy na 3 – 4 godziny
tyfranboxczas maceracji owoców musi być odpowiednio dłuższy. 5. Na zdrowie! Czy nalewka leczy? Nie ma badań naukowych potwierdzających lecznicze działanie nalewek, ale z doświadczenia wiemy, że nalewka z orzecha włoskiego dobrze robi na dolegliwości żołądkowe, a malinówką, pigwówką i nalewką z pędów sosny leczymy się podczas przeziębienia. 6. Dojrzewanie, zmiana smaku i koloru nalewek Nalewka jak wino - im starsza(...)samo może zmienić się kolor - pigwówka ma to do siebie, że ciemnieje z czasem. Więc nie przejmujmy się zmianami, a delektujmy smakiem. 7. Wykorzystanie owoców po nalewkach do ciasta - wiśnie, czereśnie, truskawki Owoce z nalewek można wykorzystać do ciast i deserów. Nadają się do tego w szczególności wiśnie, czereśnie i truskawki. A do jakich ciast? Ot, przykładowo do mufinek - przepis
dobra gospodyni dom wesołym czynisię uda, gdyż masa jest bardzo lekka, ale spokojnie przełóż 1/4 ciasta na posypaną mąką deskę i obtocz ciasto w mące, po czym uformuj wałek. Ostrym nożem podziel ciasto na kluchy i od razu je odseparuj od siebie. Bardzo delikatnie wrzucaj partiami na wrzącą wodę, pamiętaj, że klucha po ugotowaniu będzie miała taki sam kształt w jakim je wrzucasz, czyli(...)minut od wypłynięcia. Można jeść od razu lub je lekko podsmażyć, ja lubie w tej drugie wersji. Podawaj z bułką tartą i cukrem, dodatkowo możesz tez posypać siekanymi orzechami, ja strarłam na tarce kilka orzechów brazylijskich. Smacznego! Artykuł Wegańskie leniwe pierogi pochodzi z serwisu %%http://www.greenscarf.pl/%%.
greenscarftrochę domowego mussli i już po kilku godzinach mogliśmy się delektować domowymi bułeczkami. Dzięki mussli zyskały one bardzo ciekawy smak. Czasami można było natrafić na rodzynki, czasami na kawałek orzecha lub kilka ziaren siemienia lnianego. Bułeczki pasują do wszystkich dodatków. Dzięki nim mieliśmy pyszną kolację:) Bułeczki pszenne na serwatce 12 szt. 350 g serwatki 30 g świeżych drożdży(...)mussli 1,25 łyżeczki soli Do miski wlać serwatkę, dodać cukier i pokruszone drożdże. Wymieszać, aby drożdże się rozpuściły. Dodać mąkę, mussli i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Skończyć miksowanie, kiedy chleb zacznie się odrywać od brzegów miski. Miskę przykryć folią i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. U mnie trwało to 45 min. Wyrośnięte ciasto wyłożyć
Posadzone i zjedzoneCiasto z serii "jadą goście". Na szybko, bez zbędnych zabiegów i bicia piany. A efekt? Przepyszny! Pierwsze ciasto marchewkowe robiłam x lat temu (z 10) i pamiętam, że nie byłam nim zachwycona. Postanowiłam dać mu jeszcze jedną szansę i wykazało się! Moja Malwinka pochłonęła po obiadku spory kawałek, mówiąc "mama, to pycha!" Składniki: (na małą keksówkę) 1 szklanka marchewki startej(...)drobnej tarce 1 szklanka mąki 2 jajka 1/2 szklanki cukru 1/3 szklanki oleju 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka imbiru duża, porządna łyżka masła orzechowego z kawałkami orzechów 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej Przygotowanie: Jajka zmiksować z cukrem na jasny kogel - mogel. Dodać mąkę z sodą, zmiksować. Następnie dodać tartą marchewkę, olej, przyprawy i masło orzechowe, chwilkę pomiksować do połączenia składników
Cakes By Kejt