ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:721/988)

TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 288

szklanki ciepłej wody 2-3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO: 1 tabliczka mlecznej czekolady z orzachami 1-2 garści orzechów laskowych do posypania tortu  WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną i ziemniaczaną, przesiej razem do osobnej miski. Tortownicę o średnicy(...)łyżce, cały czas ubijając.  Teraz dodaj po kolei żółtka, ubijając dokładnie po każdym dodaniu. Przesiane mąki dodaj  do masy i całość bardzo ostrożnie wymieszaj szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 - 170 stopni C  przez około  35 - 40 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika

Słodko-Słony Świat Ilony
BAKALIOWIEC Z KASZY MANNY (bez pieczenia) 170

SKŁADNIKI: Spód: - płatki owsiane - 2 szklanki - miód pszczeli - 2 łyżki (60 g) - mleko - 1 szklanka - olej kokosowy - (50 g) Masa: - kasza manna - 260 g - mleko - 3

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Kulki Rafaello + film 146

Kulki Rafaello to wyśmienity smakołyk inspirowany popularnymi pralinkami. Jest to deser który obłędnie smakuje, szybko się robi i błyskawicznie znika z talerza. Masa przygotowana jest z

Smakowite Dania
Cynamonowe placuszki z kremem orzechowo-bananowym 213

  Pyszne, mięciutkie i niezwykle aromatyczne placuszki idealne na śniadanie. Podałam je z najlepszym kremem bananowo-orzechowym... uzależnia :)       Placuszki: 1 jajko 3 łyżki

Chocolate Muffin Blog
Knoppers – domowy sposób na wafelki 954

Czy jest ktoś, kto nie lubi tych wafelków? Myślę, że nie Można je w bardzo łatwy sposób przygotować w domu. Nie potrzebujemy do tego wielu składników

Ania i Marcin gotują
Fasolka szparagowa na zimę - kiszona i konserwowa 251

W tym roku sezon na przetwory warzywne rozpoczęliśmy dość nietypowo, bo od fasolki szparagowej w słonej zalewie i marynowanej fasolki szparagowej, Nigdy wcześniej nie próbowaliśmy robić

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Biszkoptowe babeczki z orzechowo - cukrową posypką. 168

   Babeczki powstały bardzo szybko i tak samo szybko zniknęły. Moja córka uznała ze sa godne polecenia wiec to robie ;-)         Skłądniki

Radość kipiąca uśmiechem.
AMERICAN COOKIES – KRUCHE CIASTECZKA Z CZEKOLADĄ 317

American cookies – jedne z moich ulubionych ciastek! Fantastyczne, kruche ciastka wypełnione po brzegi czekoladą. W smaku przypominają nasze ” pieguski „. Idealne zarówno na słodką

Ostra na Słodko
KULKI RAFFAELLO 461

Jak wiadomo Raffaello wyraża więcej niż tysiąc słów...A więc jest jeszcze czas by przygotować je ukochanej osobie własnoręcznie. Czy trudno? nic bardziej mylnego, zobaczcie sami

Z Majeczką w kuchni
Jajko w bułce z niespodzianką. 274

Jajko w bułce jest chyba najbardziej lubianym śniadaniem u wszystkich. Lecz pomyślałem, że proste jajko zapieczone w bułce jest nudne w smaku, a więc zrobiłem jajko

Kuchnia Łukasza
Sernik z bakaliami 208

Składniki na masę serową: 1 kg sera twarogowego (3-krotnie mielonego) 6 sztuk jajek 1 i 1/2 szklanki cukru 6 łyżek mąki 100 g śmietanki kremówki

Emcia Pichci
Piernik z dynią i bakaliami 175

która jest dostępna przez cały rok, a nie tylko jesienią - 35 dag mąki pszennej - 12 dag masła - 1 szklanka cukru - 1 szklanka żurawiny - 1 garść rodzynek - 3/4 szklanki krojonych orzechów włoskich - 1 jajo + szczypta soli - 2 łyżki naturalnego kakao - 2 łyżeczki sody - 1 opakowanie przyprawy do piernika 1. Dynię umieszczamy w rondlu z kilkoma łyżkami wody, tylko tyle(...)mieszamy drewnianą łyżką do czasu aż składniki się ze sobą połączą. 3. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy masę i pieczemy ok. 70 minut w 185 C. Po upieczeniu ciasto przekładamy na kratkę kuchenną aby odpoczęło i odparowało. Kroimy gdy wystygnie

Apetyczna babeczka
Kluski śląskie z pesto z jarmużu 110

jarmużu znakomicie nadają się na lekki lancz. W ogóle określenie „lekki” jest jak najbardziej na miejscu. Kluski śląskie są mięciutkie, delikatne, lekko słodkie. Pesto z jarmużu zrobione na bazie orzechów pistacjowych jest słone i lekko „al dente”. Dokładnie tak. Pesto z jarmużu w przeciwieństwie do pesto np. z bazylii nie ma konsystencji całkowicie kremowej pasty. Tu nie da się tego(...)pęczka pietruszki (opcjonalnie) 1/2 szklanki tartego parmezanu 1/2 szklanki orzechów migdałowych 1/3 szklanki oleju Kilka łyżek wody Sok z połowy cytryny Sól Pieprz Przygotowanie: Krok 1 Ziemniaki obierz, umyj, przełóż do garnka z zimną wodą, wstaw na kuchenkę, gotuj do miękkości. Odcedź. Krok 2 W międzyczasie zrób pesto. Wsyp orzechy do miksera i zmiksuj na proszek. Dodaj umyte liście jarmużu

Niedzielny kucharz
Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową 138

coś słodkiego. Warto wtedy przygotować sobie coś zdrowego - a z pewnością znacznie zdrowszego od słodyczy, które możemy kupić w sklepie. Do ciastek możemy dodać do nich przeróżne dodatki, np. orzechy, bakalie, czekoladę.  Ja dzisiaj użyłam kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasteczka owsiane z kandyzowaną skórką pomarańczową - przepis na 16 sztuk Do przygotowania ciasteczek będziesz potrzebować: 230g płatków owsianych, 2 łyżki ksylitolu(...)łyżki kandyzowanej skórki pomarańczowej.  1. Nastaw piekarnik na 170 stopni C. 2. Banany rozgnieć widelcem. 3. Połącz wszystkie składniki (oprócz skórki pomarańczowej) i dokładnie wymieszaj. 4. Przygotowane ciasto nakładaj łyżką na płaską blachę pokrytą pergaminem i lekko spłaszcz. 5. Przygotowane ciasteczka posyp skórką pomarańczową. 6. Blachę z ciasteczkami włóż do piekarnika i piecz przez 15 minut

Z notatnika dietetyka
Tortellini in brodo oraz Torrone blanco 153

wypuści wszystkie soki. Czekamy, aż ostygnie i blendujemy razem z wędlinami, parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkowujemy makaron do ok. 0,6 mm czyli bardzo cienko. Kroimy ciasto w kwadraty 4x4 cm. Wykładamy na każdy kwadrat pół łyżeczki farszu i zamykamy najpierw na trójkąt, potem lekko rolujemy do połowy trójkąta i zawijamy dookoła palca, łączymy 2 końcówki. Gotujemy(...)BIANCO MORBIDO Składniki: Cukier biały 220 g Miód z akacji (lub jak najjaśniejszy) 150 g Białko z jednego jajka Migdały bez skórki 200 g Pistacje nie solone 70 g Orzechy laskowe 80 g Woda 70 g Cytryna 1 szt. 2 duże opłatki cukiernicze (format A4 lub A3) Przygotowanie: Wszystkie bakalie wkładamy do piekarnika (100°C). W robocie kuchennym ubijamy białko

Obiad gotowy

Proponowane wyszukiwania