Buziaczki dla mojej kochanej siostry, która jest mistrzem w robieniu Ambasadora i dała mi przepis! :) Ja oczywiście musiałam go trochę przerobić... Jest to jedno z najpyszniejszych ciast. Zachęcam do spróbowania! :) Składniki na formę 20x30: I. Biszkopt: - 4 jajka - szczypta soli - 1 łyżeczka pasty waniliowej/ aromatu - 4 łyżki cukru - 4 łyżki mąki - 1,5 łyżki budyniu waniliowego bez cukru(...)mąki pszennej - 2 jajka - 2 żółtka - 2 kostki masła - 7 łyżek brązowego cukru (można dosłodzić na końcu, według uznania) - 2 łyżeczki kakao - 2 łyżki wody różanej - niepełna garść orzechów włoskich - 2 łyżki rodzynek - 7 suszonych fig - 1 łyżeczka kandyzowanej skórki pomarańczowej - 1 tabliczka białej czekolady - 1 tabliczka mlecznej czekolady - 1 tabliczka czekolady karmelowej - 1 cytrynowa galaretka - 1 truskawkowa galaretka
DominikaDolci220g mąki pszennej 220g mąki żytniej 2 łyżki przyprawy do piernika 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 3 średnie jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka kefiru lub maślanki 150g bakalii ( orzechy, rodzynki, suszone owoce itp.) Wykonanie: miód roztapiamy z masłem, odstawiamy do wystudzenia do miski dodajemy obie mąki (1 łyżkę mąki odkładamy i mieszamy ją z bakaliami) , przyprawę do piernika oraz(...)przerywając miksowania dodajemy do masy jajecznej ostudzony miód z masłem, następnie zmniejszamy obroty miksera i na przemian dodajemy mieszankę mąk i kefir, miksujemy do połączenia sadników, na koniec do ciasta dodajemy bakalie wymieszane z mąką, delikatnie całość mieszamy ciasto przekładamy do dużej formy keksowej 30 do 32cm, wysmarowanej masłem/margaryną i wysypanej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia
Słodkie zapomnieniesodą , przyprawą do pierników i cukrem pudrem.Następnie dodać zimny tłuszcz i posiekać całość nożem. Zrobić dołek i wlać miód oraz jajko. Wszystko razem wyrobić do połączenia składników. Gotowe ciasto rozwałkować na podsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm. Wykrojone dowolne kształty pierniczków , układać na blasze, wyłożoną papierem do pieczenia. Pamiętaj, pierniczki podczas pieczenia urosną. Nagrzać piekarnik(...)piekarnika) na złoty kolor. Przygotować lukier: w makutrze utrzeć białko z cukrem pudrem. Do smaku dodać kilka kropel soku z cytryny - opcjonalnie Ciepłe pierniczki posmarować lukrem, możesz dodać rodzynki ,orzechy do dekoracji. Ostudzone pierniczki przełożyć do słoików ,lub metalowych puszek ,szczelnie zamknąć i pozostawić ,aby zmiękły do Bożego Narodzenia.:)) przepis dostałam od Basi z Legnicy
w mojej kuchniLegalne brownie? No prawie :) Zawsze można pominąć precelki, ale w sumie po co? Dodają chrupkości, a kilka "złych" kalorii nam nie zaszkodzi od czasu do czasu
Czarnawisienkanać suszona 40g Sól czosnkowa 300g Tzatziki 100 g Przyprawa do piernika 300 g Kurkuma mielona 50g Mąki , Nasiona, Mak : Do ciast, placuszków,makaronów, pierogów , deserów, ciastek . Bez chemii i konserwantów. Lubimy TO :) Nasiona Chia 250g Mak Biały Mak Niebieski Mąka arachidowa(...)duży wybór : Ryż czerwony 400 g Fasola Mung 200g Orzeszki, Słodycze – zdrowe , pyszne i nie drogie :) w dodatku wygodne opakowanie :) Orzeszki ziemne prażone Orzechy Ziemne w karmelu 200g Słonecznik w czekoladzie 250g Wspaniałości prawda? W dodatku te wszystkie produkty = 150 zł :) Tanio prawda? Dla mnie ten SKLEP jest idealny
Gotowanie PatkiSłowo "pralinki" większości kojarzy się z czekoladowymi i kalorycznymi ulepkami, którymi nie powinno żywić się codziennie (mimo ogromnych chęci :P). Poniższe słodkości to właśnie takie pralinki
Candy PandasWyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Salade niçoise -klasyczna sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Insalata di pere, noci e gorgonzola - lombardzka sałatka z gruszek, orzechów włoskich i gorgonzoli. autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Ragù alla bolognese - klasyczny sos boloński autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Caffè Shakerato - włoska kawa na upały (bez mleka) autorka(...)Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Szakszuka شكشوكة - bliskowschodnie śniadanie autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Spaghetti alla puttanesca - danie na Międzynarodowy Dzień Seksu ;) autorka: Wyraczynka | blog: Kuchnia z wyrakiem Ciasto naleśnikowiec z truskawkami i cynamonową kruszonką - ekspresowe ciasto autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Coleslaw. Sałatka-klasyk amerykańskiej kuchni autorka: Pikku Ish | blog: Notatnik Natalii Knedle z truskawkami autorka: Danusia
Codzienna kuchnia niecodziennadrożdże mieszam do połączenia. Dodaję podgrzane mleko, olej i jajko. Wyrabiam gładkie, jednolite ciaso, które odstawiam do wyrośnięcia. Ciasto powinno podwoić objętość po około godzinie. Po tym czasie z ciasta formuję kulki, które układam w równych odstępach na wysmarowanej olejem blaszce. Odstawiam bułki na 10- 15 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewam piekarnik do 180 stopni. Wierzch bułek smaruję(...)kratce. Poniżej przedstawiam kilka ujęć z przygotowania bułeczek. Domowy sos holenderski z pesto bazyliowym: 2 żółtka 50 gram rozpuszczonego i wystudzonego masła 50 ml oleju z orzechów laskowych 2 łyżki soku z cytryny szczypta soli szczypta pieprzu ziołowego Galeo 2 łyżki pesto z bazylii* *Pesto z bazylii/ Utarłam w moździerzu na gładką pastę
Mango Papajazmielonego imbiru, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu 2 łyżki zmielonych migdałów Bakalland 170g miękkiego masła 140g cukru 3 duże jajka 180g rodzynek sułtańskich Bakalland 130g suszonej żurawiny Bakalland 50g poszatkowanych orzechów 90g mieszanki keksowej Bakalland (możemy zastąpić poszatkowanymi, kandyzowanymi owocami) skórka starta z 1 cytryny skórka starta z 1/2 pomarańczy sok wyciśnięty z 1 cytryny sok wyciśnięty z 1/2 pomarańczy(...)każdym dodaniu wymieszać mikserem na średnich obrotach do połączenia składników. 4. Do maślanej masy dodać mąkę, bakalie, skórki, oba świeże soki, rum i wymieszać dokładnie łyżką lub szpatułką. Ciasto przełożyć do formy na muffiny, nakładając do każdej foremki do pełna (będzie 12 mini keksów; ciasto bardzo mało rośnie, więc proszę się nie martwić, że w foremce jest za dużo ciasta
Mała Cukierenkazapraszam Was na szarlotki w formie małych muffinek, doskonałe na 1 kęs do popołudniowej kawki. SKŁADNIKI Suche składniki: 1 szkl. mąki, 2 łyżki płatków owsianych, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 1/3 szkl. cukru, 1 łyżeczka cukru cynamonowego Skworcu, szczypta soli, Mokre składniki: 1 jajko, 1/2 szkl. śmietany 12%, 1/4 szkl. oleju Kruszonka: 2 łyżki(...)WYKONANIE Suche składniki mieszamy w 1 misce, w drugiej misce mieszamy mokre składniki. Łączymy je razem, mieszamy łyżką. Nakładamy do foremek na muffinki po 1 łyżce ciasta, na to nakładamy 1 łyżeczkę prażonych jabłek, przykrywamy łyżką ciasta, posypujemy kruszonką. Pieczemy ok. 20 min, w 180 stopniach
słodki bratekzdrową żywnością. Wersja bez glutenu Składniki: 90 g ziaren słonecznika 60 g pestek dyni 100 g ziaren siemienia lnianego 140 g płatków ryżowych albo gryczanych 70 g orzechów (laskowe/migdały/ziemne) 50 g nasion chia (można zastąpić żurawiną) 4 łyżki nasion babki płesznik 1 łyżeczka soli 1 łyżka miodu 3 łyżki oleju ryżowego / lnianego albo rzepakowego(...)sobą składniki i wlewamy wodę, kontrolując konsystencję masy. Konsystencja powinna być zwarta i lekko wilgotna. Formę keksówkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do środka ciasto, ugniatając je łyżką i wyrównując wierzch chleba. Formę przykrywamy ściereczką i zostawiamy na minimum 2 godziny w ciepłym miejscu. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Formę wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy
Bon Appetit MałgorzatyZdrowe, smaczne i bezglutenowe przekąski? Znacie już Gryczanki? Bo my tak! To rewelacyjny BIO produkt, bez glutenu, dla vegan, bez
IzaGotujeCheat śniadaniowy... jeśli ktoś przejmuje się kalorycznością porannego posiłku :) Takie naleśniczki to idealny sposób na uczczenie pierwszego dnia po zakończeniu pracy wakacyjnej. Słońce, leniwy poranek i
Chocolate Muffin Blogmąki, mieszamy i odstawiamy na ok. 10-15 minut, aż masa ostygnie. W tym czasie w misce łączymy pozostałą mąkę z cukrem waniliowym, sodą oraz kakao i dodajemy posiekane orzechy. Wszystko mieszamy łyżeczką. Masę z garnka przekładamy do innej miski, dodajemy rozbełtane jajko oraz pokrojone w kosteczkę masło. Wsypujemy do tego suche składniki (czyli mąkę z kakao, sodą i cukrem(...)taką maksymalną temperaturę ;p), blachę wykładamy papierem do pieczenia, formujemy kuleczki (mnie poniosła czasem fantazja ;p) i pieczemy przez ok. 12-14 minut w temp. 200'C. Gdyby ciasto się kleiło, warto posypać sobie dłonie mąką. Gdy pięknie wyrośnięte pierniki wyrosną i będą gotowe, studzimy je, a następnie dekorujemy (czekoladą lub lukrem lub czym Wam podpowie wyobraźnia). Naprawdę dziękuję
Kitchens AlphabetMożna użyć miksera. Ciasto odstawić na kilka minut żeby "odpoczęło". Smażyć, a właściwie piec, na suchej patelni na średnim ogniu z dwóch stron na złoty kolor. Kiedy po wylaniu ciasta na powierzchni zaczną pokazywać się pękające bąbelki powietrza, wtedy można odwrócić placuszek. Mniej więcej powinno wyglądać to tak: Placuszki podajemy jeszcze ciepłe z ulubionymi dodatkami(...)nazwa wskazuje ;) Przyjrzałam się deklarowanemu składowi tego kremu: czekolada ciemna (53% kakao), czekolada biała, czekolada mleczna, mleko zagęszczone, mleko zwykłe, mleko w proszku pełne, cukier puder, pasta z orzechów laskowych, olej, E 202. Do czego się przyczepiłam? Do mleka w proszku, którego unikam oraz do składnika konserwującego E 202. Poszukałam trochę informacji na temat E 202 i znalazłam
Codzienna kuchnia niecodzienna