ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:736/988)

Pierniczki bakaliowe 133

pieczenia  2 jajka 1 i 1/2 - 2 szklanki mąki 1/2 szklanki mąki żytniej  2 łyżki kwaśnej śmietany 18% 50 gram suszonej żurawiny  50 gram posiekanych orzechów włoskich  50 gram płatków migdałowych  50 gram rodzynków do dekoracji: lukier biały (białko ubite na sztywno z dodatkiem 1/2 szklanki cukru pudru), groszki marki Delecta, kolorowa(...)miski przesiewam mąki, wszystkie przyprawy, sodę i proszek. Do rozpuszczonej masy maślanej, po przestudzeniu, dodaję jajka, śmietanę oraz mąki. Całość dokładnie mieszamy. Dodajemy wszystkie bakalie i całość dokładnie mieszamy. Ciasto umieszczamy w lodówce np. na jedną dobę (lub więcej). Po tym czasie ciasto znacznie zgęstnieje. Wałkujemy ciasto na grubość 0,5 mm (jeśli trzeba to podsypujemy mąką) i wykrawamy dowolne

Mango Papaja
Marokańska zupa z kalafiorem, "harissą" i kaszą jaglaną - Wegańskie warsztaty z Michałem Lachurem 292

bardzo pożywną szafranową zupę z quinoa, wege fajitas z nadzieniem z soczewicy i orzechów z salsą z pomidorów, brokułowy dahl z brązowym ryżem a na deser raw sernik z orzechów nerkowca! Byliśmy zaskoczeni smakami, świetnym połączeniem przypraw! I kiedy tak gotowaliśmy, mlaskając z zadowolenia każdemu przyświęcała jedna myśli - jaka ta kuchnia wegańska jest pyszna! Serio! Wracając po warsztatach do domu(...)Jeśli chcecie się zapoznać bliżej z kuchnią wegańską z całego serca polecamy Wam warsztaty Michała Lachura, a przed świętami szykują się rewelacyjne warsztaty - w planie m.in. świąteczne pierniczki, makowiec, ciasto marchewkowe i wiele innych - zobaczcie na stronie - KLIK Dzisiaj mamy dla Was trochę zmodyfikowany przepis Michała - pyszną zupę marokańską z kalafiorem! Koniecznie spróbujcie - jest szybka i super prosta! Składniki

Plate of Joy
Razowiec pszenno - gryczany 135

Pieczywo z dodatkiem pełnoziarnistej mąki pszennej ma te wadę, że lubi się kruszyć i dość szybko wysycha. Aby temu zapobiec zawsze gdy piekę takie pieczywo dodaję do ciasta gotowane ziemniaki lub gotowaną kaszę gryczaną. Trzeba jednak pieczenie takiego chleba czy bułek wcześniej zaplanować i ugotować na obiad więcej, żeby zostało. Będąc ostatnio w sklepie natrafiłam na płatki gryczane. Pomyślałam(...)odczekać niecałe pół godziny i gotowe. Dodatkowo nadają pieczywu sprężystości i wilgotności. Otrzymuje się je z całych ziaren gryki, które co ciekawe z botanicznego punktu widzenia zaliczane są do orzechów. Zawierają jednak w przeciwieństwie do innych orzechów tylko 3% tłuszczu, a ich głównym składnikiem jest skrobia. Są dobrym źródłem magnezu, żelaza i witamin z grupy B. Wpływają korzystnie na pracę

Wiem co jem
Zdrowy deser jogurtowy 126

Zdrowy deser jogurtowy indyjski deser weselny kesar pista. Zdrowy deser jogurtowy, przepis o który od dawna dopytywali nasi znajomi z pewnością Cię ucieszy. Prosty do zrobienia

Cztery Fajery
smaczny brzoskwiniowo-arbuzowy z czekoladą sernik na zimno... 145

Składniki: woda gorąca 2 szklanki, żelatyna deserowa 8 łyżeczek,  ciastka maślane 300 gram, twaróg Sernikowy z Mascarpone Président 1 kg wiaderko, cukier puder 1 szklanka

W Mojej Kuchni Lubię
Wieniec wigilijny 123

22.12.2018 Piekna jadalna ozdoba stołu. Szczerze polecam wygląda dekoracyjnie i wyśmienicie smakuje:) Skladniki 500g mąki pszennej 40 g drożdży 1 szkło mleka po 2 łyżki masła

gotuj ze mną
Blok czekoladowy 308

Blok czekoladowy to smak mojego dzieciństwa, każdy go zna, ale przynajmniej z sentymentu musiałam umieścić go na blogu. Dlaczego nie ma być dla niego miejsca, tylko

Kocham Czekoladę
Chleb tostowy pszenno-owsiany na zakwasie 112

zakwasie: Zakwas na chleb - krok po kroku Chleb typu tartin     Chleb żytni na zakwasie Chleb żytni ze słonecznikiem na zakwasie Chleb mieszany (na zakwasie) Chleb żytni z orzechami i żurawiną Chleb żytni na zakwasie z sokiem jabłkowym Razowiec z czarnuszką   Chleb tostowy pszenno-owsiany na zakwasie Składniki: zaczyn:  30g aktywnego zakwasu pszennego 40g mąki pszennej 40ml(...)lnianego 50ml gorącej wody Wymieszać, odstawić na 6 godzin (na czas dojrzewania zaczynu)   Namoczone płatki: 50g płatków owsianych 60ml wody  Wymieszać, odstawić na 20 minut.    Ciasto właściwe: 100g zaczynu (aktywnego zakwasu pszennego 100% wilgotności) 260g mąki pszennej 85g maki pełnoziarnistej 200ml wody 10g mleka w proszku 20g miodu 7g soli 25g masła + namoczone płatki owsiane

Obiad gotowy
Keks świąteczny 157

szkl cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 130 g masła 2 jajka L 1 i 1/4 szkl mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 300 g bakali (żurawina, rodzynki,orzechy nerkowca, płatki migdałów, mieszanka keksowa-skórki) 1,5 łyżki mąki pszennej Przygotowanie: Wszystkie bakalie przełożyć do naczynie wsypać 1,5 łyżki mąki i wymieszać. Wodę, masło,cukry zagotować. Przestudzić dodać żółtka(...)masy dodać ubite na sztywno białka i delikatnie wymieszać. Pod koniec mieszania dodać bakalie. Formę karbowaną o wymiarach 26*11*5 cm wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto i równomiernie rozprowadzić. Piec w 170 stopniach z termoobiegiem około 40 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z pieca odczekać około 10 minut, wyjąć keksa i ostudzić na metalowej kratce

Ala piecze i gotuje
Bułki dyniowe 243

góry) w 190 st.C przez 40 minut. Po upieczeniu usunąć skórę i zmiksować. Mrożoną lepiej poddusić bez przykrycia żeby odparować nadmiar wody. Bułeczki mogą być wytrawne, z ziarnami, orzechami lub rodzynkami - tak jak lubicie. Czas przygotowania: 80 minut Porcje: 12  Składniki: 300 g mąki pszennej 250 g mąki orkiszowej 200 g puree z dyni 200 ml mleka(...)wymieszaj z miodem, zalej kilkoma łyżkami ciepłego mleka (nie gorącego!), odstaw na 10 minut. Mąkę przesiej do miski, dodaj sól, drożdże, pozostałe mleko, olej i puree z dyni, wyrób ciasto. W międzyczasie rozgrzej piekarnik do 40 st.C. Miskę posmaruj olejem, przełóż do niej ciasto, wierzch oprósz mąką, przykryj ściereczką lub folią spożywczą. Odstaw do wyłączonego(!!) piekarnika na ok. godzinę

SzczyptaSmaQ
PIERNICZKI GRYCZANO-JAGLANE, BEZGLUTENOWE 162

dokładnie wymieszać. Gotową masę dzielimy na 2-4 części, zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na minimum 2h. (może być dłużej). Po tym czasie wykładamy ciasto na podsypany delikatnie (mąką gryczaną) blat, rozwałkowujemy (na pożądaną grubość) i wykrawamy ciasteczka. Gotowe ciacha odkładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy(...)uwaga: są bardzo kruche, jak to ciacha bezglutenowe, ale pyszne... :-) Można do nich przygotować lukier, ale można również zajadać i bez niego. U mnie lukier marcepanowy i posypka z orzechów i migdałów, oraz trochę czekolady, w końcu to Święta... ;-)  Polewa marcepanowa: Kilka łyżeczek pudru trzcinowego, kilka kropli olejku migdałowego i kremówka. Mieszając dolewamy stopniowo kremówkę, do uzyskania odpowiedniej konsystencji

Smaczne Zdrowe
Naleśniki z jabłkami 167

Składniki: * 1 jajko * 1 szkl. mąki pszennej * 0,5 l mleka * szczypta soli * 2 łyżki oleju * 3-4 łyżki wody mineralnej olej do smażenia Zmiksować wszystkie składniki na jednolite ciasto. Jeśli wydaje się za rzadkie - dosypać mąki. Smażyć naleśniki. Nadzienie : 1,5 kg jabłek letnich, np papierówek cukier - ilość wg uznania - ja lubię bardziej słodkie :) szczypta cynamonu odrobina wody Jabłka(...)gotować dalej - teraz bez przykrycia. Gdy jabłka nieco odparują i zgęstnieją - są gotowe. Jabłkami przekładać naleśniki. Do smażenia: 1 łyżka masła klarowanego lub dobrej margaryny mlecznej 2-3 łyżki orzechów tartych, np. Back Mit łyżka miodu Na patelni rozgrzać tłuszcz, podsmażyć naleśniki z obu stron. Pod koniec smażenia dodać miód, posypać orzechami - smażyć jeszcze chwilkę

kolorowotorcikowo
SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 177

DYNIOWY. Jest doskonały w smaku. Uwielbiam takie ciasta! Można przełożyć masą, dodać polewę lub smarować kawałki powidłem. Ja jem bez niczego i chyba się troszkę uzależniłam, bo piekę to ciasto prawie codziennie. W końcu nie może się zmarnować taka zdrowa, ekologiczna dynia z własnej uprawy, prawda?  Składniki na 1 foremkę chlebową (keksówkę): 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (zmielone(...)łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy,  1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, Szczypta gałki muszkatałowej  (opcjonalnie),  Garść bakali (rodzynki, orzechy) - opcjonalnie.  Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy składniki mokre. Następnie łączymy zawartości obu misek. Dodajemy bakalie(ewentualnie). Mieszamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Serniczki błyskawiczne z kaszą manną, bez masła i budyniu. 217

  Witajcie :) Na dworze zimno i wietrznie na osłodę dnia mam dla Was pyszne błyskawiczne serniczki. Nie potrzeba do nich wielu składników. Bez masła i budyniu

Sama słodycz i szczypta chili