orzechów i suszonych owoców (użyłem laskowych, włoskich i moreli), wrzucamy do masła z miodem, podsmażamy ze dwie minuty, łączymy z makiem. Na patelnię po maśle i miodzie wrzucamy dwie garście rodzynek, podlewamy słodkim, białym winem, posypujemy dużą szczyptą cukru brązowego z wanilią, podsmażamy minutę, łączymy z makiem, intensywnie mieszamy. Schładzamy. Tak przygotowaną masę wykorzystam do zrobionego wcześniej ciasta francuskiego
BaRepasCiasta Szarlotka krojona Drożdżowa szarlotka z budyniem Pani Walewska Makowiec drożdżowy Piernik przekładany powidłami Czarny Orfeusz Sernik na piernikowym spodzie Sernik bajeczny Torcik piernikowy przekładany powidłami w polewie mleczne Małe co nieco Trufelki z żurawiną Kuleczki z makiem Śnieżna morelka Śliwka w trufli z biaej czekolady Cukiereczki na choinkę Śliwka w czekoladzie z truflą Michałki - cukiereczki z orzechami
Moje pyszne gotowanienasze ciasto. Ponownie wyrabiamy. Dzielimy je na 10 w miarę równych części. Każdą część formujemy na kształt okrągłej bułeczki, którą delikatnie spłaszczamy. Ostrym noże robimy 8 nacięć, uważając aby nie przeciąć środka. Tak przygotowaną bułkę układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wszystkie bułki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Dodatkowo: 1 łyżka mleka kilka orzechów włoskich
kulinarnyswiatdomidrobno orzechy. Pomarańcze wyparzamy wrzątkiem i ścieramy skórkę, a z pozostałej pomarańczy wyciskamy sok. Zarówno sok, jak i skórkę dorzucamy do powstającej masy. W osobnej misce ubijamy pianę z pozostałych białek. Następnie wyłączamy mikser. Dorzucamy startą marchewkę i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Mieszamy bardzo dokładnie przy pomocy łyżki. Delikatnie dokładamy pianę i ponownie mieszamy. Formę do ciasta wykładamy
Kolizje SmakówBanalnie prosty przepis, banalnie łatwe ciasto a do tego smakuje wybornie. nie ma przy nim za dużo pracy, a efekt jest zadowalający w 100%. Dodatkowym atutem jest to, że smakuje zarówno dorosłym jak i dzieciom. A przy tym zadowoli podniebienie każdego małego niejadka, który nie przepada za kaszą manną gotowaną na mleku. Wiem to z własnego(...)mojej nieodłącznej kawusi. Składniki: 2 opakowania herbatników 1 szklanka kaszy manny 1 litr mleka 1 kostka masła 1 szklanka cukru 2 łyżeczki kakao 1 szklanka bakalii- wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy siekane Wykonanie: Masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku mieszając do póki nie powstanie czekolada. Następnie wlewam całe mleko i gotuję. Na gotujące się mleko, cienkim strumieniem, wsypuję kaszę manną
Ciasteczkowy PotwórHej! Idąc dziś przez miasto natknąłem się na pana oferującego pietruszkę i czosnek, od razu pomyślałem o kwintesencji polskich smaków czyli pesto o polskim charakterze, domowe
Kuchnia PROzdrowotnaCzas na PROzdrowotny koktajl który zachwyci Was smakiem i wartością odżywczą. Witamina B17 ,kwas elagowy, mangan, kwasy omega 3, witamina E to tylko niektóre substancje które
Kuchnia PROzdrowotnazależności jakiej wielkości ciasteczka przygotujemy. Łuskany słonecznik dodajemy według własnych upodobań. Na blogu jest sporo przepisów na ciasteczka, jak przystało na maniaków domowych ciasteczek polecamy m.in: ciasteczka z orzechami ciasteczka z sezamem Ciasteczka guziki Karmelowo-waniliowe ciasteczka z kakao ciasteczka herbaciane owsiane żurawiną Ciasteczka owsiane z żurawiną i czekoladą Ciasteczka owsiane z rodzynkami Ciasteczka owsiane z bakaliami ciasteczka owsiane białkowe(...)misy robota wsypujemy jajko, szczyptę soli i cukier, miksujemy. Mieszamy obie mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do jajecznej masy. Mieszamy. Dodajemy słonecznik i mieszamy całość łyżką. Z ciasta tworzymy kulki , które układamy na wyłożonej papierem blaszce, zostawiając między nimi odstępy. Każdą kulkę spłaszczamy (ja robiłam to tłuczkiem do mięsa lekko obsypanym mąką) na powierzchni ciasteczek odbija się wtedy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięPrzyznam szczerze, że paschę robiłam po raz pierwszy. Pewnie, w planach miałam ją od wielu lat, ale u nas w Święta, jest dość stały repertuar ciast. No bo przecież na Wielkanoc musi być babka, mazurek, sernik… jeśli dorzucić kolejne pozycje, to robią się ilości nie do przejedzenia. Do paschy więc podeszłam po prostu jako sernika na zimno i sprytnie(...)jakości twarogu, aby wyrób nie był zbyt kwaśny. Kaloryczność i bogactwo paschy zależą od Was i dodanych bakalii. Możemy tutaj użyć to, co mamy pod ręką. Ja dodałam zarówno orzechy jak i żurawinę, skórkę pomarańczową czy daktyle. Im bardziej różnorodne bakalie i im ich więcej, tym nasza pascha ładniej się prezentuje szczególnie w przekroju. Drukuj Wielkanocna Pascha Składniki
Mieszam w GarnkuZ dnia na dzień coraz bardziej marzę o Świętach i nawet nie wiecie jak bardzo chce mi się już jechać do rodziców. Co prawda będzie
Niezły MłynekHej! Dziś mega szybki ale ciekawy pomysł na twaróg. Na śniadanie w sam raz! a zajmie Ci to 5 minut!. Migdały to naturalny anty stresor i
Kuchnia PROzdrowotnaWitajcie!, dla wszystkich zabieganych i jednocześnie pragnących ukochanych witamin - prosta, szybka i zdrowa sałatka w 5 minut!. Polski jarmuż, angielski cheddar i słoneczne pomidorki cherry oblane
Kuchnia PROzdrowotnaorzechów włoskich 2 łyżki budyniu waniliowego szczypta soli 2-3 łyżki mleka zagęszczonego Wykonanie: Miękkie masło wkładamy do miski i zasypujemy je mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, robimy palcami zacierki. Dodajemy resztę suchych składników, mieszamy ręką. Wbijamy żółtko i wlewamy mleko zagęszczone ( takie do kawy ) - kilka łyżek ( 2-3 ), tylko tyle by zlepić gładką, miękką, lepką kule ciasta
Kronika Piekarnikaproszku do pieczenia 1/4 łyżeczki soli 2 jajka 1 szklanka mleka 100 g roztopionego masła lub margaryny budyń + 350 ml mleka (ja zrobiłam z bananowym) Dodatki: orzechy banany jabłka rodzynki lub inne bakalie(...)wykorzystując ok. 350 ml mleka. Suche składniki wsypuje do miski i mieszam, później dodaję mokre składniki + dodatki. Nie mieszam dokładnie tylko by składniki się połączyły. Do foremek wlewam łyżkę ciasta, łyżkę budyniu i przykrywam reszt ę ciast em . Wkładam to do piekarnika rozgrzanego do 180-200 stopni na 20 minut. Można je udekorować, są mięciutkie, budyń nadaje im charakteru, smakują
Na moim talerzuproszku. Restauracja Chikae, dzielnicy Hakata. Fukuoka – Mentaiko: kawior z dorsza doprawiony na subtelnie pikantnie. Restauracja Chikae, dzielnica Hakata. Osaka – Takoyaki: kulki z ciasta wypełnione kawałkami ośmiornicy, typowo uliczne jedzenie. Kioto – Sashimi (świeża ryba cięta w odpowiedni sposób) z tuńczyka. Restauracja Ume no Hana. Osaka – p rosty i tani posiłek z supermarketu(...)ryż ze śliwką Umeboshi (to małe czerwone), grillowane ryby, marynowane warzywa, Tamagoyaki ( omlet japoński). Kioto – Chawan Mushi: zupa na bazie custard (sos angielski) z krewetką, grzybami, ciastkiem ryżowym mochi, orzechami ginkgo. Restauracja Ume no Hana. Taki widok pięknych ryb można zobaczyć, przechodząc obok restauracji w Tokio, pływają sobie w zbiorniku bez żadnej ochrony. Jeśli zainteresowała Was taka podróż, zapraszam wkrótce
Kuchcik gotuje