składniki: 90 g cukru pudru 125 g masła 100 g mleka w proszku (nie granulowanego) 50 g herbatników ok. 33 szt. migdałów ok. 25 g wiórek
Domowy Smak JedzeniaUwielbiam sałatki, zazwyczaj udaje mi się przygotować coś innego jednak są takie do których lubię wracać bo ich smak po prostu pieści moje podniebienie
Niezły MłynekSezon na dynię trwa już od jakiegoś czasu, więc zapraszam Was dziś na muffinki dyniowo-marchewkowe. Są smaczne, zdrowe i idealnie nadają się na drugie śniadanie
To co lubię - gotuję i polecamJak zrobić domowe masło orzechowe? Nic prostszego, potrzebujemy tylko orzeszków ziemnych i blendera o dużej mocy. Chwila miksowania i mamy prawdziwe masło orzechowe… mniam! Możemy
Tajemnice SmakuLubicie ciasto marchewkowe? Ja bardzo! Zarówno takie „solo” prosto z piekarnika, jak i oblewane czekoladą albo przekładane pysznym kremem mascarpone. Dziś przygotowałam dla Was coś specjalnego! Ciasto wyszło tak pyszne, że zniknęło u mnie zaraz po zdjęciach! Każdy ( serio! ) dobierał sobie dokładkę! Jest fantastycznie puszyste i delikatne, a nadziewane gruszki dodają mu niezwykłego smaku i niespotykanego wyglądu! Gorąco(...)łyżeczka * soda – 1 łyżeczka * cynamon – 1 czubata łyżeczka * przyprawa do piernika – 1 szczypta * cukier waniliowy – 1 łyżka * sól – 1 szczypta DODATKOWO: * gruszki – 2 szt * mix: suszone morele, żurawina, orzechy * miód – 1 łyżka SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Jajka ubijamy z cukrami przez ok. 3 minuty, po czym powoli wlewamy olej. Dodajemy mąkę przesianą z solą, proszkiem
Ostra na SłodkoPo bardzo przyjemnych doświadczeniach wiewiórką zwaną Hardkorowym Alvinem czułyśmy, że spotkanie z innym rudzielcem Basią będzie kontynuacją dobrej (pysznej) przygody! Wiecie, że kochamy masło orzechowe i
Candy Pandaswstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na drugą od dołu półkę, piernik piekę około 65 minut, grzanie mam włączone góra/dół bez używania termoobiegu. Aby sprawdzić czy ciasto jest upieczone wbijam w piernik patyczek i gdy po wyjęciu jest suchy to znaczy ze piernik jest upieczony. Jeżeli podczas pieczenia góra piernika zbytnio ściemnieje to możemy piernik nakryć folią(...)linki do przepisów na polewy jedna z masłem a druga beza masła, obie równie smaczne i obie idealnie nadają się do tego piernika. Dodatkowo górę możemy posypać posiekanymi orzechami włoskimi lub płatkami migdałowymi. Polewa czekoladowa bez masła i mleka Polewa czekoladowa Piernik z polewą jest gotowy, można podawać. Życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babica
Uwaga Babcia GotujeCiasto na niedzielę musiało być. Tematem wspólnego pieczenia była rolada .Zastanawiałam się co upiec..znalazłam w necie przepis..upiekłam ...i wyszedł zakalec...i straciłam zapał do dalszego pieczenia..na drugi dzień kupiłam wafle torfowe i zrobiłam roladę z wafli...ta udała się i była smaczna.Moja mama takie roladki robi na każde święta i jakieś imprezki i zawsze każdemu smakuje. Rolady(...)można zobaczyć u: ( uzupełnie troszkę później) 1 margaryna 2 opakowania herbatników ( u mnie także i biszkopciki) 3/4 szklanki cukru 1 galaretka czerwona 2 łyżki kakao bakalie (rodzynki, orzechy, śliwki suszone) 1 opakowanie wafli Dwa wafle położyć między mokre ściereczki ,aby zrobiły się wilgotne i można było zwinąć roladę. W garnku roztopić margarynę, dodać cukier i kakao. Dokładnie wymieszać
Moje domowe kucharzeniejest stałym elementem w moich chlebowych wypiekach, więc postanowiłam właśnie tak wykorzystać mieszankę i muszę przyznać, że taka kromka z nasionami konopi jest bardzo smaczna. One same przypominają trochę orzechy (chociaż dopiero przymierzam się do zakupu stuprocentowych nasion konopi) i fajnie komponują się z mąką żytnią. Polecam do kanapek :) Chleb żytni razowy z ziarnami konopi 375 g aktywnego, żytniego zakwasu(...)łyżki mieszanki otrębów lnianych z nasionami konopi (Melvit) 0,5 łyżki miodu 275 g ciepłej wody (lub trochę więcej) Wszystkie skladniki wymieszać, najlepiej mikserem, przez co najmniej 6 minut. Ciasto będzie dość luźne (nie takie jak do zagniatania) i lepkie, i tak powinno być. Zostawić do wyrośnięcia na mniej więcej godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wymieszać, przełożyć
FitKotPudding chia z truskawkami to deser, który jest nie tylko pyszny, ale również bardzo zdrowy. Nasiona chia to maleńkie nasionka, które są niesamowicie bogate w przeróżne
kuchnia doskiBoże Narodzenie, to Święta, na których nie moze zabraknąć makowego tortu. Na blogu, to już 3 przepis na ten pyszny deser. I choć przepis na biszkopt
Gosia gotujePrzygotowanie piernika: Rodzynki namocz w gorącej wodzie, migdały podgotuj w małej ilości mleka, po czym obierz ze skórki i pokrój na mniejsze kawałki. Tak samo pokrój na mniejsze części orzechy włoskie i morele. Miód, cukier, wodę i przyprawę do piernika doprowadź do zawrzenia, na wolnym ogniu cały czas mieszając, i odstaw, aby lekko przestygły. Przesiej obie mąki do dużej miski(...)drugiej miski wbij jajka, rozbełtaj je i wymieszaj z sodą. Połącz masę z jajkami rozmieszanymi z sodą, wsyp proszek do pieczenia i dolej oliwę. Dokładnie wymieszaj ciasto kopyścią na gładką masę, dodaj bakalie. Przełóż ciasto do foremek, wypełniając je do wysokości około 1 cm poniżej górnego rantu, i wstaw do nagrzanego piekarnika. Piernik powinien być pieczony 60 minut, sprawdź
Grahamka, weka i kajzerkaSłońce wstaje wcześniej niż do tej pory. Promienie przenikają przez cienkie zasłony i atakują śpiącą dziewczynę. Zakrywa kołdrą głowę i próbuje śnić dalej, śnić o księciu
W kuchni Karmel-itkibardzo wysoki wynik w rankingu na zawartość orzechów w maśle orzechowym - pozwala on zakwalifikować je do najlepszych maseł orzechowych na polskim rynku. Masło zrobione z takiej ilości orzechów nie tylko dodaje energii, ale też utrzymuje uczucie sytości naprawdę na długi czas. Pozostałe 6% stanowią letycyna sojowa, tłuszcz palmowy oraz wanilina (według mnie zbędna). Gdy przeczytałam, że masło to nie zawiera(...)krakersów, wafli ryżowych itp. Fajnie skomponuje się również z placuszkami czy naleśnikami, a także owsiankami czy muesli. Można go dodawać do lodów, deserów, koktajli, jak również do ciastek, babeczek, ciast i kremów. W wersji wytrawnej mozna je podawać jako dodatek do mięs, sosów czy warzyw. Oczywiście można je również po prostu wyjadać łyżeczką :) Nam bardzo posmakowało nam modne
Kto ugości moich gości?się z utrudnioną dostępnością bakalii w czasach naszego dzieciństwa. Żeby keks był udany, potrzeba naprawdę różnorodnych bakalii i też nie jest ich mało, więc nie należał keks do ciast tanich. Wspominałam o tym kiedyś moim synom, ale oni kompletnie nie rozumieją, co znaczy, że czegoś nie można było kupić, czegoś nie było w sklepie. Jak to? Dla naszych dzieci(...)proszkiem do pieczenia. Łączę też cukier puder z waniliowym. Myję jajka. Przygotowuję bakalie, odważam ok. 400 g, staram się, aby było mniej więcej pół na pół bakalii suchych typu orzechy, migdały i tych lekko wilgotnych jak rodzynki, śliwki, daktyle, figi, morele itd. itp. Migdały sparzam i obieram. Wszystkie bakalie kroję w średnie kawałki, niezbyt rozdrabniam i odkładając przygotowane bakalie uzupełniam
I tu będę miała takie te