Kolejna nowość na rynku słodkości! W Biedronce dostępne są batoniki bakaliowe w trzech ciekawych smakach. Na pierwszy rzut oka wyglądają fit i zdrowo ale czy na
Candy PandasNasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). P onieważ po
Moja Delicjazupełności) 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 75g drobnego cukru 75g jasno-brązowego, miałkiego cukru szczypta soli 50g płatków owsianych 75g rodzynek/sułtanek garść orzechów (u mnie włoskie), połamanych, lub posiekanych na kawałki Metoda właściwa, wg Hugh: Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. W małym garnuszku roztop masło z miodem. Wlej(...)utrzyj dobrze drewnian ą łyżk ą . Wmieszaj jajko, a następnie m ą kę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, płatki owsiane i rodzynki. Nakładaj, w sporych odstępach, porcje ciasta - około 1 czubatej łyżki na 1 sztukę - na przygotowane blaszki. Piecz 10-12 minut, lub do czasu, aż będ ą złotawo-br ą zowe. Wyjmij z piekarnika
Lejdi of the housełączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wylewamy na formę do pieczenia (moja ma wymiary 24x24 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto zawijamy w ściereczkę na kształt rolady. Pozostawiamy do wystudzenia. Masa Daktyle moczymy w wodzie przez około 20 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Orzeszki ziemnie siekamy(...)Całość dokładnie mieszamy. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem. Ponownie zwijamy. Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą połączoną z olejem kokosowym. Posypujemy siekanymi orzeszkami. Do zrobienia kremu można użyć innych orzechów np. nerkowców. Roladę przechowujemy w lodówce. Zostawiam Wam także link do filmu gdzie dokładnie pokazuję jak robię roladę: Smacznego
Health-Fit-Lifepracy wyjadała mi nadzienie czekoladowe. Mam nadzieje, że nie będę musiała piec ich od nowa. Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną składniki na 6 sztuk: spód: 200 g mielonych orzechów laskowych 1 jajko 20 g suszonej żurawiny 40 g masła 2 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki sody wypełnienie mazurka: 4 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka wody sok z cytryny(...)łyżek masła orzechowego naturalnego - przepis tu 1 łyżka miodu do dekoracji: migdały w płatkach żurawina suszona Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ze sobą. Gotowym ciastem wykładamy foremki do tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru
Przysmaki Karolkisztuk) 1 i 1/2 szklanki mąki Golden Wholegrain Plain , lub białej pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki pestek z dyni (orzechy włoskie też się sprawdza) 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soku z cytryny Rozgrzej piekarnik do 180stC. Mąkę wymieszaj z sodą(...)Banany obierz i rozgieć widelcem na papkę. Dodaj jajko, cukier, olej, sok z cytryny i wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj łyżką - do połączenia składników. Ciasto rozłóż równo do 12 papilotek na muffiny. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Wyjmuj na kratkę do ostudzenia. Nadmiar można zamrozić
Lejdi of the housemiód razem z cukrem. Odstawić do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodać łyżeczkę przyprawy do piernika, masło, żółtka oraz przestudzony miód. Zagnieść ciasto dokładnie wyrabiając. Na stolnicy oprószoną mąką rozwałkować ciasto o grubości 5 cm,wykrawać za pomocą foremek pierniczki układając na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 15 minut. Upieczone pierniczki układamy(...)drugiego. Białko ubić razem z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Tak przygotowanym lukrem smarujemy za pomocą pędzelka pierniczki, posypując kolorowymi cukierkami (można posypać posiekanymi drobniutko orzechami).Udekorowane pierniczki odstawiamy w chłodne miejsce. Pierniczki można przechowywać w zamkniętym pudełku do 4 tygodni. Smacznego
kgwjanczewoZ wielkim entuzjazmem wracamy po raz trzeci do Bombusowych batoników. Wariant orzeszki i daktyle nie miał przyjemności pojawić się w tej zbiorczej recenzji , ponieważ jest to
Candy PandasDwa zgrabne batoniki kusiły nas już przy każdej wizycie w Rossmannie. Szczególnie napis BROWNIE dawał nadzieję na nieziemskie czekoladowe doznania pod postacią zdrowej przekąski :P Dodatkowo
Candy PandasDakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! Bezę w tym wydaniu swego czasu chętnie konsumowałam w cukierniach Sowy. Jeśli uwielbiacie słodkości tak jak ja
Kulinarne Przebojełyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli garść ( lub kilka garści ) posiekanych ulubionych orzechów na górę: 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub innych 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżka grubego cukru trzcinowego Przygotowanie Zajmuje dokładnie tyle, ile trwa nagrzanie piekarnika. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Roztopcie masło, lekko przestudźcie. W tym czasie(...)misce widelcem. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki (prócz składników na posypkę) i wymieszajcie je łyżką, dosyć szybko i niedbale. Składniki na posypkę połączcie ze sobą. Foremki na muffinki napełniajcie ciastem do około 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypcie przygotowaną posypką i włóżcie do piekarnika. Pieczcie około 15-18 minut. Z podanych składników wychodzi nam około 15-17 sztuk
OliveandThymeświęta i od tech samych kilku lat nic mi z tego nie wychodzi. Ilekroć komponuje menu słyszę zza pleców " jaki sernik robisz rym razem?" "grrrr!" a ja mam tyle ciast do wypróbowania! Jakbym się nie broniła, sernik na Wielkanoc to już tradycja przez duże "T". Na szczęście ten rodzaj wypieku wiele zniesie i można komplikować go do woli, dodając smakowe(...)gości. Składniki na tortownicę o śr 25 cm Czas przygotowania: 25 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenie Spód 200 g ciastek owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa 500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 80 ml śmietany
Słodki KompromisPrzepis znaleziony w starej książce kucharskiej. Składniki (tortownica 24 cm): 0,5 kg kruchych herbatników Petit Beurre 1/2 szklanka konfitury (dowolny smak) 1/4 szklanki mleka
Tradycyjna Kuchniasię rozpuszczą. W dużej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną(...)łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy rozgniecionymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut. Uważamy aby się nie spiekły. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, smacznego. Uwagi ; rogalików wychodzi sporo więc nadmiar można zamrozić
Kulinarne Fantazje MarioliOrzechy posiekać na drobne kawałki. Chałwę w pomocniku kuchennym lub blenderem zmielić na jednolitą masę. Przygotować dwie miski do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki oraz orzechy - wymieszać. Natomiast w drugiej misce ubić jajka z cukrem, potem dodać roztopioną margarynę, sok pomarańczowy (lub połowę olejka pomarańczowego), olejek waniliowy - wymieszać. Następnie dodać chałwę, którą należy dobrze wymieszać(...)delikatni wymieszać. Na koniec do płynów dodać sypkie produkty i wymieszać różdżką lub łyżką nie dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościżółtka 10 dag cukru pudru 25 dag masła 40 dag mąki Skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 łyżeczki cynamonu 20 dag zmielonych migdałów lub orzechów laskowych Dodatkowo: Marmolada lub dżem np. malinowa, wiśniowa Cukier puder do posypania ciastek Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon i migdały mieszamy razem w misce, po czym robimy niewielki dołek(...)skórkę z cytryny i żółtka. Całość zagniatamy w jednolitą, gładką masę, a następnie przekładamy do folii spożywczej lub woreczka i wkładamy do lodówki na około 1 – 2 godziny. Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 – 5mm i wycinamy z niego ciasteczka foremkami lub szklanką i kieliszkiem, pamiętając o tym by w połowie ciasteczek, na środku zrobić otworki. Ciasteczka pieczemy na blaszce
Smakowy RajMuffinki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków. Składniki: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki mleka
IMPRESJA SMAKUPrzychodzimy do Was z kolejną nowością na rynku wśród zdrowych przekąsek. Kuleczki kakaowo cytrusowe od znanej i lubianej firmy Dobra Kaloria szczególnie wpasują się w nadchodzący
Candy PandasSoczewica to ostatnio mój ulubiony dodatek w sumie do wszystkiego i uważam, że jest trafiona do wielu dań. Szczególnie do różnych sałatek. Do tego szpinak, który
Niezły Młynekcukrem na białą masę. Dolewamy cały czas miksując olej, zsiadłe mleko. Przesiewamy mąkę z proszkiem i sodą, kakao, przyprawy. Dodajemy słoiczek powideł i miksujemy krótko, do połączenia składników. Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem tortownicy o średnicy około 22 - 23 cm i pieczemy w 180 stopniach przez 45 min, do suchego patyczka. Po wyciągnięciu studzimy zupełnie. Możemy przeciąć piernik na pół(...)łyżką galaretki wiśniowej lub cytrynowej. Wierzch polecam polać tabliczką gorzkiej czekolady, rozpuszczonej w kąpieli wodnej z łyżką masła i łyżką cukru pudru. A na polewę rzućcie fantazyjnie garść podprażonych orzechów lub migdałów. Ja pierniczka wyrównałam ścinając wierzch równiutko, bo wyrasta z małą górką. To nie jest dzieło dziecięce. To ilustracja zdobiąca kronikę świąteczną, przez osobę z plastycznym
Kronika Piekarnikagarnka wkładamy wszystkie składniki grubo pokrojone i obrane, wlewamy wodę i zagotowujemy. Jeżeli wytworzy się pianka, zdejmujemy ją chochlą. Gotujemy długo, na wolnym ogniu. Przygotowanie tortellini: Najpierw przygotowujemy ciasto do makaronu - mieszamy mąkę z jajkami i zagniatamy, aż będzie gładkie. Przykrywamy folią i wstawiamy do lodówki na 20 minut. Do farszu kroimy wszystkie mięsa (oprócz wędlin) w kostkę, smażymy(...)wypuści wszystkie soki. Czekamy, aż ostygnie i blendujemy razem z wędlinami, parmezanem, solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Rozwałkowujemy makaron do ok. 0,6 mm czyli bardzo cienko. Kroimy ciasto w kwadraty 4x4 cm. Wykładamy na każdy kwadrat pół łyżeczki farszu i zamykamy najpierw na trójkąt, potem lekko rolujemy do połowy trójkąta i zawijamy dookoła palca, łączymy 2 końcówki. Gotujemy
Życie zaczyna się w kuchniNigdy nie byłam typem ciasteczkowego potwora. Ciasto do kawy (lub na śniadanie ;)), czekolada na deser (lub na śniadanie ;)), lody do dobrego filmu (lub zawsze kiedy najdzie na nie ochota ;)) – jak najbardziej! Ale ciastka? Kruche, suche, często zbyt słodkie – nigdy nie zdobyły mojego podniebienia. Dziwnym trafem, zawsze gdy jestem na diecie i chcę zrezygnować całkowicie z jedzenia słodyczy, nachodzi(...)mnie nieodparta ochota właśnie na ciastka. Co wtedy robię? Sięgam po ciasteczka owsiane z malinami, orzechami i miodem. Zdrowe, pyszne, pożywne, a co najlepsze proste i szybkie w przygotowaniu. Przepis na ciasteczka owsiane z malinami i orzechami Ciasteczka owsiane z malinami i orzechami – Składniki 250 g płatków owsianych 150 g świeżych lub mrożonych malin Garść ulubionych orzechów – pistacji, orzechów
helloforest.plmojej wersji są pestki słonecznika, siemię lniane, sezam i skórka cytrynowa. KOKOSOWO - BANANOWE CIASTKA OWSIANE 200 g płatków owsianych 2 banany 30 g mąki kokosowej Dodatki do wyboru: cynamon, orzechy, pestki dyni, słonecznika, migdały, bakalie, kakao, przyprawa do piernika, skórka pomarańczowa/cytrynowa Płatki zalewamy wrzątkiem odrobinę ponad poziom płatków, odstawiamy na 5-10 minut Kiedy płatki wchłoną wodę odkładamy(...)bananami Dodajemy zblendowaną masę do reszty płatków Dodajemy mąkę kokosową do uzyskania w miarę zwartej masy, dorzucamy też wybrane dodatki Na blachę z papierem do pieczenia wykładamy porcje ciasta, jeśli zrobicie grubsze ciastka wyjdą bardziej miękkie i wilgotne, jeśli wolicie chrupiące ciastka, zróbcie je odrobinę cieńsze Ciastka pieczemy w 180 stopniach około 25-30 minut aż będą zrumienione
HealthyCreationsłyżeczki proszku do pieczenia 1/2 szklanki brązowego cukru 2 łyżki kakao 2 jajka 1 szklanka mleka 1/3 szklanki oleju 4 paski mlecznej czekolady Posypka: 3-4 garści posiekanych orzechów włoskich 2 garści płatków owsianych 2 garści jagły ekspandowanych 2 czubate łyżki brązowego cukru ok. 50 g rozpuszczonego masła W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, cukier(...)mleko oraz olej. Mokre składniki przelać do suchych, wymieszać łyżką, aż się połączą, na koniec dodać posiekaną czekoladę i jeszcze raz zamieszać. Papilotki lub silikonowe foremki na muffinki wypełnić ciastem. W miseczce wymieszać dokładnie wszystkie składniki na posypkę i łyżeczką rozłożyć ją na wierzchu każdej babeczki. Wstawić muffinki do piekarnika i piec przez ok. 25 minut w temperaturze
Simply Foodciekawie zaaranżowane w dość nietypowym budynku. Na stronie lokalu znajdziecie dokładne menu. Mieliśmy okazję jeść tam zupę dnia z marchewki i mango na mleczku kokosowym z czarnym sezamem i orzechami nerkowca - porcja była bardzo duża, zupa była pyszna i sycąca. Za drugim razem wybraliśmy opcję na słodko - tofurnik piernikowy. Reszta dań do wypróbowania :) Najadacze ul. Nożownicza 40 Orientalna kuchnia(...)swojej ofercie maja zupy, burgery, oraz różne dania "pojedyncze" oraz zestawy. Sam lokal jest niewielki, ale za to całkiem przytulny. Jako Bananowe Pole musieliśmy spróbować bananów w cieście z mąki cieciorkowej - słodki i smaczny deser. Innym razem wybraliśmy opcję słoną w postaci zestawu Thali XXL, gdzie znajdowały się takie rzeczy jak: r yż, sabdżi, tofu w curry na mleku kokosowym
Bananowe Polemąki luksusowej Młynomag 100 g cukru 100 ml mleka 100 ml oleju 2-3 łyżki wiórków kokosowych Skworcu 80 g czekolady [ u mnie z orzechami i rodzynkami] 2 jajka 2 łyżki kakao Skworcu 1 łyżeczka proszku do pieczenia Sk wor cu dodatkowo: 20g czekolady wiórki kokosowe Skworcu Mleko, cukier i przesiane kakao podgrzać, mieszając do rozpuszczenia(...)gorącej mieszanki dodać połamaną czekoladę, mieszać aż czekolada się rozpuści i zostawić do całkowitego ostygnięcia. Do zimnej mieszanki dodać olej i jajko, składniki krótko wymieszać .D o ciasta wsypać wiórki kokosowe, mąkę z proszkiem do pieczenia i wymieszać.F ormę na muffiny wyłożyć papilotkami, do każdej papilotki nałożyć ciasto do około 2/3 wysokości.W stawić do nagrzanego piekarnika, piec
Moje domowe kucharzeniezrobić z kremem, który został Ci po zrobieniu tortu? Deserki! Przedstawiam deser ze znanego ciasta "ambasador" :) Ale zamiast brzoskwiń dodałam wiśnie. Deserki przygotowałam podczas długiego oczekiwania na "tę" wiadomość. Przy okazji, z nudów poszukałam od tygodnia zaginionego pilota (był pod łóżkiem) ! Ale nie dostałam "tej" wiadomości :( wieczór spędziłam sama zajadając deser... Składniki: 1 kostka masła (200 g) 1/2 szklanki ksylitolu(...)albo cukru 4 żółtka 1 budyń waniliowy 1,5 szklanki mleka 2 łyżki kakao 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 1 garść posiekanych orzechów włoskich 1 garść rodzynek 1 szklanka wydrylowanych wiśni (mogą być z kompotu) 50 ml naparu z kawy 50 ml wódki / rumu / wiśniówki 1 łyżeczka mielonej kawy 1/4 l mleka roztrzepujemy budyń, dodajemy żółtka. Ważne żeby nie było grudek
Bon Appetit Małgorzatywieczoru, że skoro można zrobić ciasto, to dlaczego nie muffiny? A raz kozie śmierć! Zaryzykowałam i powiem, że wyszły rewelacja... Wczoraj zabrałam się po raz kolejny do ich zrobienia, ciasto zrobione... Patrzę, a tam tylko papilotki w ciastka świąteczne. Ale w sumie jeszcze mamy okres świąteczny, przecież dziś Ostatki :) Składniki: 4 jajka 3/4 szklanki białego cukru 3/4 szklanki brązowego cukru(...)łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli 2 łyżeczki przyprawy piernikowej 1,5 łyżeczki cynamonu 3 szklanki startej na grubych oczkach marchewki 0,5 szklanki posiekanych orzechów włoskich 0,5 szklanki płatków migdałowych lub mąki migdałowej Wykonanie: Mąkę, cukier brązowy, proszek do pieczenia, sodę, przyprawę do piernika, cynamon, orzechy włoskie, migdały - mieszamy. Dodajemy startą marchewkę
Piekę, bo lubię