wielki placek, który nadawał się tylko do wyrzucenia. Możecie wyobrazić sobie moją minę, kiedy zaglądam do piekarnika, by zobaczyć jak tam z moimi słodkimi ciasteczkami, a tu rozlazłe gigant ciasto :) Jeżeli nie czujecie się pewnie przy lukrowaniu, można poprzestać na samym pieczeniu. Chciałam zrobić coś w świątecznym akcencie i tak wybrałam ciasteczka „bałwanki”. Inspirowałam się tym przepisem. Składniki(...)cukrem na puszystą masę. Dodać proszek do pieczenia, mleko, sól, jajko i wymieszać do połączenia się składników. Na sam koniec wsypać mąkę i zmiksować. Z masy wyrabiać kulki wielkości orzecha włoskiego, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (zachowując duże odstępy pomiędzy nimi) i lekko je spłaszczyć. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Piec ok. 10 minut.(do złotego koloru). Ciasteczka
Pink Envelope(adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka w słoiku to doskonały pomysł na pyszny, lekki i zdrowy posiłek. Wygląda pięknie i jest wygodna do przenoszenia. Idealnie sprawdzi się jako
BabskiePorady.pl - PrzepisyTo, że uwielbiam zdrowe dania wiedzą na pewno moi bliscy i uważni czytelnicy tego bloga. Promuję bowiem zdrową żywność, ale nie zawsze trafia ona do naszego
Moja DelicjaPrzepis na domowe batony typu Twix czy Snickers. To o ten przepis ostatnio wciąż mnie podpytujecie na stories na moim Instagramie . Specjalnie dla Was przygotowałam je
SMYKWKUCHNIrodziny i dzieciaków, są bardzo kruche, krem delikatny a owoce – układajcie najlepiej te sezonowe, aczkolwiek wszystkie się nadają. Można posypać gotowe babeczki tartą czekoladą lub wiórkami czy prażonymi orzechami – uwielbiam! Kruche babeczki z kremem budyniowym i sezonowymi owocami – najlepsze, chrupiące, delikatne, uwielbiam! U mnie wyszło 9 większych babeczek, bo o wymiarach 11 cm (meeeega radość;), mniejszych będzie(...)brzoskwinie, czereśnie (wypestkowane) galaretka cytrynowa i starta skórka z pomarańczy Przygotowanie: Do miski wsypać mąkę, cukier puder i szczyptę soli. Dodać pokrojone w kostkę zimne masło i wbić żółtko. Ciasto szybko zagnieść i owinąć folią spożywczą. Schłodzić ok. 2-2,5 godz. w lodówce. Takim ciastem wykładać foremki, robię to bezpośrednio, rwę ciasto na niewielkie kawałki i wykładam nimi foremki
Zasmakuj KuchniLatem podaję je najczęściej z jagodami. Spędzam wakacje w mojej letniej posiadłości tuż obok lasu. Czuję się niezmiernie rozpieszczona faktem, że mogę iść do lasu i uzbierać jagody na ciasto lub koktajl . Uwielbiam lato, jeść na świeżym powietrzu. Dla mnie to taki bezstresowy okres nawet w gotowaniu. Kalafior dochodzi w piekarniku, a ja siedzę na tarasie i czytam książkę. Gotowanie(...)kalafior 100 g quinoa, ugotowana garść liści mięty 4 łyżki jagód sól i do smaku 1 łyżka soku z cytryny 3 łyżki masła 2 łyżki miodu 100 g laskowych orzechów Podziel kalafior na małe różyczki. Wymieszaj z łyżką rozpuszczonego masła i posól. Wstaw do nagrzanego na 200ºC piekarnika i piecz przez 25 minut. Kalafior powinien być al dente. Wymieszaj kalafior
codojedzeniajajka na twardo, zimne nóżki z jajem, pasztet z musem żurawinowym i kremem chrzanowym i wiele innych kolorowych propozycji :-) przystawki gorące: takie jak mini gołąbki botwinowe z burakiem i orzechami (mam na nie chrapkę), pierogi koronkowa robota (bardzo kolorowe i pomysłowe, obowiązkowo do zrobienia wszystkie). zupa nasza duma narodowa: znajdziemy tutaj chłodnik jagodowy, ogórkowy i botwinkowy, krem z białych(...)sosem czosnkowo - ogórkowym, puree z groszku, obsmażana marchewka i wiele innych przepisów oraz desery: mnie urzekły pierogi czekoladowe z jabłkiem i serem, ajerkoniak z jezynami, tarta makowa z bezą, ciasto buraczkowe i cała reszta Podsumowując jest to książka z której chce się zrobić wszystko, naprawdę wszystko. Ja zaczęłam od zupy z białych warzyw, ale wszystkie przepisy są bardzo ciekawe, apetyczne
kruche babeczkiKolejna propozycja dla tych, którzy chcą jeść zdrowo a pracują lub uczą się bądź studiują. Oto co możecie zabrać do pracy lub szkoły a czego nie
Ola la LCHFBanany w cieście kokosowym* * z wiórkami i mleczkiem kokosowym, częściowo na mące orkiszowej W ostatnim czasie miałam miłą przyjemność nawiązać współpracę z internetowym sklepem Frisco , mającym w swoim asortymencie zarówno te podstawowe produkty, jak i te rzadziej przez nas spotykane, a nie rzadko też wszędzie poszukiwane. Bardzo pozytywnie zaskoczył mnie sposób dostawy, na początku wybieramy pasujący nam dzień(...)zostajemy o tym poinformowani (przetestowane!). A po tym wszystkim już następnego dnia mogłam cieszyć się moimi upragnionymi smakołykami, zdecydowałam się na dawno już kuszące masła, pierwsze z orzechów laskowych, a drugie masło z migdałów, jeżeli chodzi o produkty tego typu, to do mojego koszyka wpadł jeszcze krem kasztanowy z wanilią, który bardzo mnie zaciekawił. (co zrobiła Natalia
More food, love and dreams~buraczany krem jaglany z prażonymi nerkowcami i domowym kremem czekoladowym z awokado~ Nie spodziewałam się, że to będzie aż takie pyszne :o Polecam to połączenie! ♥♥♥ Gdybym
breakfast of dreamsBabki, babeczki mam dla Was świetną babę ;) Szybciutko się z nią uporaliśmy , bo wyglądała mega apetycznie i pachniała , ach jak ona pachniała :) Sama poezja :) Poczujcie się
Słodkości i nie tylkoblatu roboczego, jakim dysponujemy. Jeżeli jest on duży, bez obaw zaopatrzyć możemy się w stolnicę drewnianą 80x60 cm. Z jej pomocą jesteśmy w stanie rozwałkować nawet bardzo dużą ilość ciasta. W małych kuchniach najlepiej sprawdzą się natomiast stolnice 40x30 cm, które po zakończonym użyciu będzie można z łatwością schować do szuflady. Dostępne w sklepach stolnice różnić mogą się od siebie(...)zawarte w drewnie lipowym garbniki mogą wchodzić w reakcję z żywnością. Z jakiego drewna produkowane są dostępne obecnie na rynku stolnice drewniane? Najczęściej jest to buk, topola, grab, jesion, orzech oraz klon. Pierwszy z wymienionych gatunków charakteryzuje się największą twardością oraz odpornością na uszkodzenia. Co więcej, jest on pozbawiony intensywnych olejków zapachowych. W ostatnim czasie bardzo dużą popularnością cieszą się
Domowa Cukierenka-Domowa Kuchniabrudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur Delikatny, słodkawy w smaku topinambur, po ugotowaniu przypomina karczocha z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Niektórzy porównują go też do orzechów brazylijskich. Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina przekształca się we fruktozę i nadaje im bardziej wyczuwalną słodycz(...)szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataCzas czytania: 2 min Podobno pesto z Ligurii uważane jest za najsmaczniejsze i najlepsze w całych Włoszech. Z całą pewnością jest to prawda, pewne jest również
SprawdzonaKuchnia.plUwielbiamy wszelkie słodkie kremy na kanapki, placuszki, gofry czy zwykłe wafle. Najczęściej sięgamy po pasty orzechowe w różnych wariantach smakowych. Jednak co wybierać mogą osoby, które
Candy Pandas