ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:761/988)

Topinambur wraca do łask 144

brudnoróżowej, fioletowej lub czerwono zabarwionej skórce. Jak smakuje topinambur Delikatny, słodkawy w smaku topinambur, po ugotowaniu przypomina karczocha z lekko wyczuwalną orzechową nutą. Niektórzy porównują go też do orzechów brazylijskich. Smak topinamburu zależy od tego w jakiej temperaturze jest przechowywany, w niskich temperaturach np. w lodówce zawarta w bulwach inulina przekształca się we fruktozę i nadaje im bardziej wyczuwalną słodycz(...)szybkość starzenia się pieczywa. Dodatek syropu fruktozowego do konfitur, cukierków, dżemów, alkoholi i napojów bezalkoholowych, przedłuża przydatność tych produktów do spożycia. Zapobiega też scukrzaniu się konfitur. Także dodana do ciast mączka z topinamburu przedłuża ich świeżość, a spożywanie produktów z dodatkiem mączki z tej rośliny wpływa pozytywnie na metabolizm lipidów w organizmie*** Aby topinambur nie ciemniał, po obraniu należy wrzucić

Cztery Fajery
Sernik kajmakowy 160

Sernik na herbatnikowym spodzie, z dodatkiem kajmaku i polewą kajmakową oraz posiekanymi orzeszkami na wierzchu. Bardzo, ale to bardzo dobry. Moja Mama stwierdziła, że gdyby nie

Smaki Na Talerzu
Ciasteczka na Święta - 35 przepisów 149

Dzień dobry :-) Zbiór przepisów na ciasteczka z roku na rok rośnie. Nie tak szybko jak ciasta, ale staram się dodawać ciągle nowe propozycje. Mam nadzieję, że jakiś przepis przypadnie Wam do gustu i zrobicie na Święta :-) 1.  Legnickie bomby piernikowe 2.  Rogaliki 3 składnikowe z marmoladą  3.  Ciasteczka z lemon curd 4.  Ciasteczka kokosowe(...)Wafel z masą kajmakową i petitkami  17.  Kulki mocy 18.   Kruche ciasteczka z dżemem 20.  Kruche rogaliki z budyniem 21.  Rogaliki z powidłem i orzechami 22.  Wafle z masą mleczno - kakaową 23.  Wafel z masą kajmakową, powidłem śliwkowym i petitkami 24.  Pierniczki 25.  Rogaliki drożdżowe z nutellą 26.  Ciasteczka kajmakowe

kruche babeczki
Pieczone gruszki z cynamonowym mascarpone 150

Pieczone owoce to jedne z prostszych deserów, jakie można sobie przygotować jesienią. Świetnie w tej formie sprawdzają się gruszki, które wystarczy upiec z dodatkiem odrobiny masła

Chilli Czosnek i Oliwa
Truskawki pod bezglutenową kruszonką i "Stulecie Winnych t. 3" 203

Słoneczne dni sprawiają, że truskawki dojrzewają niemalże w mgnieniu oka. Dla nas to dobra wiadomość, bo możemy cieszyć się tymi owocami przygotowywanymi na różne sposoby. Niżej

Weekendy w domu i ogrodzie
Blok czekoladowy czyli kakaowa pychotka + film 157

Blok czekoladowy czyli kakaowa pychotka z herbatnikami i bakaliami. To przysmak z mojej młodości idealny na deser dla najmłodszych. Bloku czekoladowego nie da się zjeść dużo

Smakowite Dania
,,Bakaliowo waniliowy blok z mlekiem w proszku’’ 167

Zapraszam na słodki biały blok mleczny z kolorowymi bakaliami. Blok czekoladowy zawsze kojarzył mi się z dzieciństwem, chwilami pełnymi szczęścia i beztroski. Jeśli lubicie obłędnie słodką

Podróż w kulinaria
Ryba pod sezamową kołderką 164

Osobiście ryb nie jadam bo nie lubię, wyjątek stanowi ryba wołowa, którą ze smakiem zajadałem na Sri Lance - tutaj fotorelacja . Natomiast Małżonka ma Aleksandra ryby lubi

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Ciasto otrębowe, pełnoziarniste "na bogato" (ok. 344 kcal/100g) 267

brązowego) (+ ew. 2 miareczki stevii) 50 ml mleka 2% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 50 g płatków owsianych 50 g miodu 65 g zmielonych orzechów włoskich 30 g rozdrobnionych orzechów laskowych (tak żeby było czuć kawałeczki) 40 g pokrojonych suszonych daktyli (ja jednego daktyla kroiłam mniej więcej na 6 części) 40 g sezamu 20 g pokruszonych płatków migdałowych(...)pieczenia, mleko i chwilkę miksujemy. 6. Dodajemy resztę składników poza rodzynkami, śliwkami i daktylami, miksujemy. 7. Rodzynki odsączamy z wody, dodajemy do daktyli i śliwek, oprószamy mąką. 8. Do ciasta dodajemy pozostałe dodatki (rodzynki, śliwki, daktyle). Mieszamy ciasto łyżką. Pieczenie:  Grzałka: góra - dół Temperatura: 170 - 180 stopni Czas pieczenia: ok. 45 min (do suchego patyczka) Forma

Malowane smakiem
Yum Yums czyli zakręcone pączki i potwór z Nibylandii 215

pół. Proces wałkowania i składania powtarzamy 2 - 4 razy, aż widoczne kawałki masła znikną. Ciasto owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut, by ciasto odpoczęło. Ciasto w lodówce urośnie (ja na zdjęciu powyżej). Wyjmujemy je z lodówki i rozwałkowujemy na duży prostokąt o grubości około 1 cm. Tniemy go w paski o szerokości około(...)ręczniku papierowym a następnie polewamy gęstym lukrem, u mnie wymieszanym e skórka pomarańczową z cykaty. Weekend minął w zawrotnym tempie. Szczególnie sobota była intensywna! Razem z Brownie z orzechami i wiśniami odwiedziliśmy Wujka Olka w nowym mieszkaniu, potem moją babcię czyli Prabcię jak mówią dzieciaki. Istny maraton! Wróciliśmy dopiero ok 20ej śpiący i zmęczeni. Dzień zaczął się jednak

Dzieje kuchennej Wiewióry
Orientalne produkty firmy Ambic. /wpis reklamowy/ 158

 ***** W ostatnich dniach otrzymałam paczuszkę. Niewielki, tajemniczy kartonik od firmy Ambic, a dokładniej  Alborz Multi Business Company. Firma Ambic zajmuje się handlem i sprzedażą

W kuchni Karmel-itki
Naleśniczek orzechowo-bananowy 108

okazji przypominam, że masło orzechowe możemy wprowadzać od samego początku rozszerzania diety dziecka ale w niewielkich ilościach. Należy obserwować ewentualną reakcję alergiczną malucha. Wiele mam rezygnuje z podawania dziecku orzechów, w tym masła orzechowego, szczególnie z orzeszków ziemnych, bo boi się wystąpienia alergii. Orzeszki ziemne to jeden z najczęstszych alergenów. Pamiętajcie jednak, że opóźnianie podawania dzieciom jakiegokolwiek produktu alergizującego wcale(...)przeciwnie. Należy przyzwyczajać organizm malucha do wszystkich produktów (nawet tych alergennych) od samego początku rozszerzania diety, zaczynając jednak od niewielkich ilości i bacznie obserwując organizm malucha. Jeśli chodzi o orzechy to na początek (gdy dziecko nie ma jeszcze kompletu ząbków) idealnym rozwiązaniem będą masła orzechowe z dobrym składem. No dobrze, to teraz czas na naleśniczek orzechowo-bananowy! Naleśniczek orzechowo-bananowy

Natka Pietruszki
Ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową-bardzo kruche 141

pyszne ciasteczka z kandyzowaną czarną porzeczką i polewą czekoladową.Zapewniam Was że na jednym nie poprzestaniecie.Ciastka są bardzo kruche wprost rozpływają się w ustach.Zamiast porzeczki możecie dodać żurawinę, rodzynki, orzechy lub siekaną czekoladę.Na świątecznym stole sprawdzą się idealnie.Możecie je oczywiście udekorować gwiazdeczkami, koralikami,co lubicie i macie w domu. Zapraszam :) Składniki: 1 kostka miękkiego masła(250g(...)następnie dodajemy jajka i śmietanę ciągle ucierając. Mąkę przesiewamy z mąką ziemniaczaną, mlekiem w proszku i sodą, stopniowo dodajemy do masy i ucieramy. Dodajemy porzeczkę i delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto będzie miało lekko klejącą konsystencję. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, łyżeczką nabieramy porcję ciasta,formujemy kuleczkę i delikatnie rozpłaszczamy. Układamy na blaszce w odstępach. Pieczemy w temperaturze 180 stopni

Sama słodycz i szczypta chili
Amerykany czekoladowe z nutą pomarańczy 148

łyżeczki amoniaku szczypta soli Polewa czekoladowa: 100 g mlecznej czekolady 100 g gorzkiej czekolady skórka starta z 3/4 pomarańczy (na małych oczkach) 1/3 szklanki śmietany kremówki 30 % Przygotowanie: Ciasto: W rondelku roztopić masło z czekoladą i ostudzić. Jajka zmiksować z mlekiem, dodać mąkę, cukier, amoniak i szczyptę soli. Dodać zawartość rondelka i krótko zmiksować. Na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia(...)całkowitego połączenia składników. Gotową polewą posmarować amerykany od płaskiej strony. Smacznego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); To też może Cię zainteresować: → Amerykany → Ciasteczka cytrynowo – pomarańczowe → Ciasteczka czekoladowe z orzechami pekan i jagodami goji → Ciasteczka pomarańczowe z masą figowo – orzechową → Ciasteczka brownie z migdałami i amaretto

Oryginalny smak
Jesienna kawa na mleku orzechowym z figami 197

wody i ponownie miksujemy. Oddzielamy orzechy od mleka za pomocą gazy, tetrowej pieluszki lub bawełnianej ściereczki – wystarczy położyć na naczynie sitko, ułożyć na nim gazę/ściereczkę, wlać zmiksowane orzechy z wodą, złapać za brzegi i odcisnąć. Powstałe mleko wystarczy delikatnie dosłodzić i dodać odrobinę wanilii dla poprawy smaku – można je przechowywać w lodówce ok. 4-5 dni. Przed(...)ekspresie. Wlewamy mleko do naparu. Brzeg szklanki dekorujemy kawałkiem figi – doskonale się komponuje ze smakiem kawy. Wpis powstał we współpracy z marką Inka Zobacz także: Prosty keks orzechowy Ciasta z dużą ilością bakalii nie należą do moich ulubionych... Czekoladowa owsianka do picia Czekoladowa owsianka do picia (czy jak wolicie - owsiane smo... Ciasto wiewiórka Ciasto wiewiórka to proste i smaczne

Poezja smaku