ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:767/988)

SŁODKI CHLEBEK DYNIOWY (WEGAŃSKI, BEZGLUTENOWY) 139

DYNIOWY. Jest doskonały w smaku. Uwielbiam takie ciasta! Można przełożyć masą, dodać polewę lub smarować kawałki powidłem. Ja jem bez niczego i chyba się troszkę uzależniłam, bo piekę to ciasto prawie codziennie. W końcu nie może się zmarnować taka zdrowa, ekologiczna dynia z własnej uprawy, prawda?  Składniki na 1 foremkę chlebową (keksówkę): 1 szklanka mąki owsianej bezglutenowej (zmielone(...)łyżeczki proszku do pieczenia bez fosforanów, 1 łyżka octu jabłkowego, 3 łyżki oliwy,  1 łyżeczka cynamonu, 1 łyżeczka imbiru, Szczypta gałki muszkatałowej  (opcjonalnie),  Garść bakali (rodzynki, orzechy) - opcjonalnie.  Wykonanie : Piekarnik nastawiamy na 180 stopni (termoobieg). Składniki suche mieszamy w jednej misce. W drugiej łączymy składniki mokre. Następnie łączymy zawartości obu misek. Dodajemy bakalie(ewentualnie). Mieszamy

Jeść, by żyć w zdrowiu
Serniczki błyskawiczne z kaszą manną, bez masła i budyniu. 196

  Witajcie :) Na dworze zimno i wietrznie na osłodę dnia mam dla Was pyszne błyskawiczne serniczki. Nie potrzeba do nich wielu składników. Bez masła i budyniu

Sama słodycz i szczypta chili
Chałwa lniana kokosowa/żurawinowa/cynamonowa/naturalna - GJ-Gaca 125

Wszyscy, którzy są z nami od dawna na pewno znają chałwy lniane Gacjana . Dziś chcemy Was nimi wręcz przygnieść i zaprezentować już prawie ostatnie smaki, które

Candy Pandas
Keks bezglutenowy 124

własnej mieszanki jaglanej 6 jajek 200-250 cukru 200 ml oleju 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mielonego siemienia lnianego 1/2 szkl rodzynek 1/2 szkl żurawin 3/4 szkl orzechów włoskich  Oczywiście bakalie można dodać dowolne i w ilości nieprecyzyjnej:-) Jaja zmiksowałam z cukrem na puszystą, jasną masę. Stopniowo dodawałam olej i dalej ubijałam na najwyższych obrotach. Następnie zmniejszyłam(...)plastikową łyżką. I przełożyłam do formy wysmarowanej tłuszczem i posypanej bezglutenową bułką tarką. Ja użyłam dużej tortownicy bo akurat miałam ją pod ręką, ale keksa lepiej piec w keksówce:-) Ciasto wyszło bardzo kruche i następnym razem nie będę żałowała oleju i dodam go więcej.     Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Sernik dyniowy z polewą kajmakową 165

ekstraktu waniliowego łyżeczka skórki startej z cytryny Polewa: puszka gotowego kajmaku 3 łyżki mleka albo kremówki    Sposób przygotowania: Spod: Herbatniki pokruszyć walkiem. Wymieszać z roztopionym masłem i orzechami. Masą wylepić wyłożoną papierem do pieczenia tortownice. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Masa: Żółtka z zmiksować z cukrem. Dodać twaróg, a następnie mascarpone , puree z dyni (dynie obrać, pokroić(...)waniliowy i skórkę z cytryny. Dobrze wymieszać. Ubić białka na sztywna piane i połączyć z masą serowo-dyniową. Wylewamy masę na schłodzony spod czekoladowy. Pieczemy ok.50-60 minut. Jeśli wierzch ciasta, za bardzo będzie się rumienić przykryć papierem do pieczenia. Pozostawić do wystygnięcia w piekarniku. Po upieczeniu polewamy kajmakiem. Smacznego

Różne smaki w kuchni
Zdrowe ciasto z masła orzechowego i mleka kokosowego bez pieczenia, wegańskie 364

połączenie kremowej śmietanki z mleka kokosowego i masła orzechowego, na kakaowym spodzie z daktyli, mąki owsianej, migdałowej i z kawałkami chrupiącego ryżu dmuchanego czy można wyobrazić sobie coś takiego ! Ciasto jest pyszne, zdrowe i do tego nie trzeba go piec po prostu słodycz idealna, koniecznie wypróbujcie :):)  Składniki : Spód:   1 szklanka daktyli ( ok jedna mała paczka) 1 szklanka zmielonych(...)puszka mleczka kokosowego (schłodzonego przez noc w lodówce) 1/2 szklanki masła orzechowego  2-3 łyżki miodu lub syropu z agawy w wersji wege Wierzch: dmuchany ryż, orzechy ziemne ewentualnie można dodać polewę z gorzkiej czekolady.  Przygotowanie: Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy przez ok 10-15 minut, następnie blendujemy mieszamy z pozostałymi składnikami na spód, układamy na blaszkę keksówkę

zdrowa vege kuchnia
ekspresowy piernik 218

składniki: 320 g mąki orkiszowej lub pszennej 125 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 125 ml oleju 125 ml wody 1 jajko 2 łyżeczki przyprawy do

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka ryżowe 146

skrywa również mój stary zeszyt. Piekłam je tak dawno, że nie pamiętałam ich smaku. Teraz odkurzyłam przepis, a Monika przygotowała i upiekła ciasto. Ciastka są bardzo smaczne, kruche i co ważne bezglutenowe, więc idealnie pasują do naszej obecnej diety. Składniki: • 2 kleiki ryżowe – po 160 g • 250 masła • 3 jajka • 3/4 szklanki(...)jajku. • Wymieszać masę z kleikiem ryżowym, wiórkami kokosowymi i proszkiem do pieczenia. • Masa będzie dość gęsta, trzeba nabierać po łyżeczce i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, które należy układać na blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. • W każdej kulce zrobić dołek naciskając jej środek. Delikatnie popękają. • Upiec na jasnozłoty

To co kocham
Domowe zdrowe Oreo 140

dwie sztuki na głowę w zupełności wystarczą, w przeciwieństwie oryginału.  Składniki na około 12 ciasteczek: 200g świeżych wypestkowanych daktyli 70g nerkowców (uprzednio namoczonych przez minimum 2 godziny) 100g orzechów włoskich 2 płaskie łyżki kakao 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 90g nerkowców (uprzednio namoczonych przez minimum 2 godziny) 2 łyżki roślinnego mleka  2 łyżki syropu klonowego 1 łyżka soku(...)ponownie miksuj do momentu, aż uzyskasz gładką i jednolitą masę. Wyjmij ją z blendera, uformuj w kulę, owiń folią spożywczą i włóż do zamrażarki na 30 minut. Nieco twardsze ciasto przełóż pomiędzy warstwy papieru do pieczenia i rozwałkuj aż uzyskasz placek o grubości około 0,5cm. Za pomocą małego kieliszka lub wykrojnika wykrawaj małe ciasteczka (mi udało się uzyskać

Roślinna - blog wegański
Babka czekoladowa na majonezie 255

Czekoladowa babka na majonezie Postanowiłam upiec ciasto. A ponieważ moja mała M. pięknie śpi w nocy, a w dzień raczej nie ma wielkiej ochoty, to wszystko robimy razem, więc i babkę piekłyśmy razem. Miałam wielką ochotę wymyślić coś ze szpinakiem lub pokrzywami, ale szkoda mi było czasu na eksperymenty, bo mała cierpliwość bywa ograniczona :) Na pierwsze wspólne ciacho wybrałam więc(...)łatwą i szybką babkę na majonezie, a żeby nie była taka zwyczajna dodałam trochę kakao i jest czekoladowa. Później pomyślałam, że fajnie byłoby wrzucić do niej trochę orzechów i następnym razem pewnie tak zrobię. Płacz, gdy włączyłam mikser był wielki, ale później z kwaśną miną dobrnęłyśmy do końca :) Babka wyszła puszysta i fajnie lekko wilgotna. Posypałam ją tylko cukrem pudrem

Kraina Tysiąca Smaków
Biszkopt z kremem orzechowym i musem z jabłek 178

  Składniki na biszkopt jajka, 6 szt mąka pszenna, 1 szkl mąka ziemniaczana, 6 łyżek proszek do pieczenia, 1 łyżeczka cukier, 3/4 szkl Składniki na masę

Gotowanie moimi oczami
Owsiany przysmak śniadaniowy 144

Róbmy sobie do pracy na pierwsze śniadanie taką owsiankę, nie gotowaną, daje dużo energii, jest pyszna, zapewnia doskonały humor, a jej zaletą jest to, że wieczorem

kgwjanczewo
Dietetyczne batoniki mussli 184

                      Wszyscy lubimy zjeść coś słodkiego

Pan i Pani Smith w kuchni
Łatwe ciastka fistaszkowe 153

Orzechy mają w sobie to coś..lubicie orzeszki??  Osobiście kocham fistaszki:)  A Wasi faworyci??  Składniki: 110 g masła,  200 g cukru białego lub trzcinowego,  1 jajko, 250 g mąki,  1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,  150 g niesolonych orzeszków ziemnych, Wykonanie; Masło z cukrem ucieramy na puszystą masę, wbijamy jajko i ucieramy dalej(...)masa znowu będzie jednolita i kremowa. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, krótko mieszamy mikserem na najniższych obrotach. Wsypujemy orzeszki, mieszamy łyżką, aby równo rozłożyły się w cieście. Porcje ciasta (1 łyżka na 1 ciastko) kładziemy na blasze wyściełanej pergaminem, zachowując odstępy, bo ciastka trochę rosną. Pieczemy 8-10 minut w 180°C na złoty kolor

Anioły w kuchni
Chleb serowy 132

drożdży (ja aktywowałam je w małej ilości wody) ok. 300 ml wody   1. Wszystkie składniki wymieszać, przykryć ściereczką i zostawić na 12-16 godzin. 2. Następnego dnia wylać ciasto na ściereczkę dobrze wysypaną mąką, oprószyć mąką, przełożyć w ściereczce do durszlaka i zostawić do wyrośnięcia na ok. 60 minut. 3. Garnek żeliwny lub naczynie żaroodporne wstawić do piekarnika. Piekarnik(...)piec ok. 30 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i dopiekać jakieś 20-30 minut. Studzić na kratce. 4. Można do chleba również dodać oliwki, zioła, suszone pomidory czy orzechy. Smacznego Znalezione na: http://kalejdoskopkulinarny.blogspot.co.uk/2013/01/chleb-serowy_10.html http://kuchennefascynacje.blox.pl/2012/10/Serowy-chleb-z-bardzo-chrupiaca-skorka.html   Post Chleb serowy pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl