Lekkie, słodkie przekąski zawsze warto mieć przy sobie w razie gdyby naszła nas ochota na małe co nieco. Ostatnio w prezencie od Gosi z bloga Pani
Candy PandasOd dawna nie pojawiła się tutaj recenzja roślinnego napoju, więc nastał ten czas! Jednak nie jest to "zwykłe mleko roślinne" a napój z mlekiem kokosowym oraz
Candy Pandaswłożyć na godzinę do lodówki. Po schłodzeniu ciasto rozwałkować na grubość ok 0,5cm, wyciąć kształty przyszłych mazurków (u mnie kwiatki i jajka), nakłuć widelcem. Z obkrojonych kawałków ciasta można dodatkowo zrobić mini kwiatki na dekorację mazurków lub cienkie warkocze jako rant i ułożyć na ciastkach. Ciastka wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok. 12 minut w temp. 180stC na złoty(...)kąpieli wodnej, polać mazurki. Udekorować mini ciasteczkami, posypką, płatkami migdałów. Nadzienie II: 200g masy kajmakowej 150g solonych orzeszków ziemnych 100g gorzkiej czekolady Ciasteczkowe spody posmarować masą kajmakową, posypać orzechami. Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, polać mazurki. Udekorować orzechami, wiórkami kokosowymi, siekanymi pistacjami - wg uznania. Smacznego
Obiad gotowyuzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy . Wlać ciasto i piec przez około 30-40 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka). Po upieczeniu, wyjąć gorący biszkopt z piekarnika i spuścić go (w formie) na blat stołu z wysokości ok. 60 cm. Dzięki temu biszkopt nie opadnie(...)Podzielić ją na 1kg (do kolejnego kremu) i 1 szklankę (do posmarowania wierzchu tortu). 2) KREM DYNIOWO-ORZECHOWY 1 kg powyższej pasty zblendować na gładko z masłem orzechowym. Orzechy podprażyć na patelni, posiekać i wrzucić do kremu, całość wymieszać. 1 szklankę kremu odłożyć do kolejnego kremu. 3) KREM DYNIOWO-ORZCHOWO-KOKOSOWY 1 szkl. odłożonego kremu dyniowo orzechowego wymieszać
Candy PandasJuż od dawna miałam ochotę na blok czekoladowy. Ciasto bez pieczenia nazywane wypiekiem PRLu, chociaż u mnie w domu gościł bardzo rzadko i nie mam do niego szczególnego sentymentu. Nie mogę też powiedzieć, że to moje wspomnienie dzieciństwa, choć niektórzy tak właśnie blok czekoladowy nazywają. Z dodatkiem mleka w proszku i prawdziwego masła, z nadzieniem z bakalii, herbatników lub suszonych(...)połączą. Zdjąć z ognia. Do masy wsypywać stopniowo mleko w proszku mieszając energicznie, aż mleko się rozpuści i nie będzie grudek. Masę wlać do pokruszonych herbatników (bakalii lub posiekanych orzechów), wymieszać. Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia albo folią spożywczą. Wlać masę czekoladową, docisnąć do dna formy, aby nie było pęcherzyków powietrza i wyrównać. Blok czekoladowy wstawić na kilka godzin
Wilczkowy Świat - nasze codzienne gotowanieborówek odrobina oleju kokosowego do smażenia placuszków Najpierw przygotuj lody. Na rozgrzaną patelnię wrzuć nerkowce i upraż je na złotobrązowy kolor. Zdejmij z ognia i przesyp do kielicha blendera. Orzechy zalej roślinnym mlekiem lub śmietanką i pozostaw na 30 minut. Dodaj ziarenka wanilii, sok z cytryny, cukier puder/puder z ksylitolu oraz sól, po czym zmiksuj całość na gładki mus. Następnie(...)uzyskanej maślanki dodaj rozpuszczony olej kokosowy oraz cukier, zamieszaj tak, aby nieco się rozpuścił, po czym wlej całość do miski z suchymi składnikami i wymieszaj, aby uzyskać gładkie ciasto. Na patelni rozgrzej odrobinę oleju kokosowego. Za pomocą łyżki wykładaj porcje ciasta, a na każdą z nich powykładaj kilka borówek. Kiedy na placuszkach zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a brzegi
Roślinna - blog wegańskigości dla mających ochotę trochę pobrudzić kuchnię wraz ze swoim dzieckiem Składniki na bazę ciasteczkową: 400g pokruszonych herbatników lub innych ciastek (np. digestive bez czekolady) mogą być także resztki ciasta (bez mas) 125g sera mascarpone 50g białej czekolady 2–3 łyżki miękkiego masła 1 łyżka kakao 1 łyżeczka cukru waniliowego Składniki na dekorację: 200g mlecznej lub gorzkiej czekolady (u mnie(...)porządnie wymieszać łyżką. Masę zagnieść rękami, by stała się plastyczna i włożyć na 10 minut do lodówki, by się schłodziła. Z masy formować kulki (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego). Wykonanie dekoracji: Roztopić czekoladę mleczną/gorzką w kąpieli wodnej. Każdy patyczek (końcówkę) zamoczyć w roztopionej czekoladzie i od razu wbić do kulki ciasteczkowej. Pozostawić do zastygnięcia (można włożyć
Mania Wypiekaniaciasteczek, co na zdjęciu. Bo raz ja, raz on podchodzimy, uchylamy wieczko i podkradamy po jednym maleństwie. Kakaowe, z kawowym aromatem. Myślę, że byłby on bardziej wyczuwalny, gdyby do ciasta dodać sypką kawę rozpuszczalną, jednak robiłam je zgodnie z przepisem, który znalazłam w duńskiej książce En aromatisk nydelse: Kaffe . Oczarowały mnie na zdjęciach, więc musiałam je przygotować. Oczywiście perłowy(...)Wlać kawę, zmiksować. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, wymieszać z kakao. Partiami dodawać do masy maślanej, miksując na najniższych obrotach miksera. Z masy uformować 35 małych kuleczek wielkości orzecha włoskiego. Każdą spłaszyczyć, schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasteczka przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą posypać cukrem perłowym, delikatnie wciskając go w każde ciasteczko. Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKruche ciasteczka migdałowe przełożone dżemem malinowym. Upieczone ciasteczka można przełożyć dowolnym, ulubionym dżemem, lub kremem. Przepis na kruche ciasteczka jest bardzo łatwy i przyjemny w przygotowaniu
NiePieprz.plKażdy z nas wie lub chociaż słyszał, jak ważne jest śniadanie. Przez wiele lat unikałam śniadań, jakoś nie miała "weny" na ich jedzenie, a
W kuchni Karmel-itkiMąka z orzeszków arachidowych od Bakal zainspirowała mnie do stworzenia takich oto placuszków śniadaniowych. Bardzo delikatnych i mięciutkich. Placuszki wyszły bardzo smaczne, z intensywnym smakiem i
Zdrowie na języku :Pzapachów, który przywołuje wspomnienia wielkiej, starej śliwki węgierki, stojącej tuż koło bramy. Jej gałęzie uginają się od mnóstwa fioletowych owoców, bezwładnie opadając na płot. Mama robi z nich najlepsze ciasta i powidła… Tuż koło płotu rośnie rabarbar – silnie przywołuje olfaktoryczne wspomnienia, gdy tylko go widzę. Długie, rubinowe i kwaskowate łodygi zanurzam nieudolnie w cukiernicy stojącej na stole. Wiem(...)kolejna okazja, aby posiedzieć dłużej. Pieczemy jabłka zerwane prosto z drzewa, kiełbaski i kromki chleba. Te dobrze przypieczone, lekko zwęglone są najlepsze. Ukradkiem wrzucamy z bratem do ogniska orzechy włoskie z naszego drzewa, a one wybuchają wydając głośny, donośny huk. Mama się denerwuje. Jest ciepło wesoło i przyjemnie. Kiedy księżyc znajduje się wysoko nad horyzontem, biesiadowanie dobiega końca. Ognisko powoli
Wędrówki po kuchnitheme-font:minor-bidi; mso-fareast-language:EN-US;} Składniki: 120 g masła 150 g nutelli 5 jajek 190 g cukru 3/4 szklanki mąki tortowej 1 szklanka zmielonych orzechów laskowych 1 łyżka kakao 3 łyżeczki proszku do pieczenia 60 ml mleka szczypta soli Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Żółtka oddzielić od białek. Mąkę przesiać, odstawić. Masło utrzeć(...)Polewa czekoladowa: 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej 50 g masła Masło roztopić w garnuszku. Zdjąć z ognia. Do ciepłego dodać posiekaną czekoladę, odstawić na 2 minuty wymieszać. Polać zimne ciasto. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomicytryny Wykonanie: Rodzynki, morele i śliwki zalałam gorącą wodą. Po chwili odsączyłam na sitku i odcisnęłam z nadmiaru wody a następnie pokroiłam. Morele i śliwki w słupki a orzechy posiekałam. Część bakalii można zostawić do dekoracji (kilka rodzynek, kilka słupków migdałów, kilka paseczków moreli...) Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiałam do miski. Wsypałam wszystkie bakalie(...)wstawiłam do piekarnika na około 35-45 minut. Zrobiłam lukier cytrynowy: Białka wlałam do miseczki, dodałam cukier i sok z cytryny. Ucierałam, aż powstała gładka masa. Na ciepłe ciasto wylałam lukier i po chwili zabrałam się za dekorowanie mojego mazurka. Po zastygnięciu lukru na mazurku przełożyłam go na paterę. Lubicie mazurki? Macie swój ulubiony
Kuchnia u KrysiSałatka szopska charakterystyczna dla kuchni bułgarskiej rodzaj sałatki, przyrządzanej z pokrojonych ogórków, pomidorów, papryki, cebuli z dodatkiem słonego sera (specjalny bułgarski ser szopski - solankowy ser owczy
KUCHNIA POLSKA