jabłkiem, bananem czy gruszką dodajcie cynamonu, będzie aromatycznie, na pewno nie zaszkodzi obowiązkowo sezonowo świeże owoce takie jak borówki, maliny, jagody. Do takich racuchów można dodać także tarte orzechy lub ulubione bakalie. Palce lizać! Składniki: 400-450 g mąki pszennej 500 ml kefiru, mleka, jogurtu naturalnego lub maślanki 2 jajka 50 g świeżych drożdży 1,5-2 szklanki borówek amerykańskich(...)mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. W międzyczasie łączę resztę składników – oprócz owoców – mikserem lub łyżką, w zależności jak chłonna jest mąka to dodaję do ciasta trochę więcej mąki lub mleka. Dodaję rozczyn z mąki i drożdży, odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie owoce mieszam delikatnie z ciastem, odstawiam na kolejne
Zasmakuj KuchniNa naszej trasie z fitness klubu często mijamy słynny sklep Urban Vegan . Mają w nim ciekawy asortyment słodyczy i nie tylko (całkiem zacne vege proteiny👍💪). Jakiś
Candy PandasMiałam ochotę na szarlotkę, ale nie chciało mi się robić ciasta, więc na szybko wymyśliłam taki deser, który trochę przypomina szarlotkę, a przy tym szybko się robi. SKŁADNIKI kilka pokruszonych herbatników deserowych , 100 g serka waniliowego, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka cukru pudru, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon, orzeszki arachidowe do posypania WYKONANIE Jabłka obieramy, usuwamy(...)miękkości, posypujemy cynamonem, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek, mieszamy. Na dnie pucharków układamy warstwę ciastek, następnie ubitą śmietanę z serkiem, a następnie jabłka, posypujemy orzechami
słodki bratekbardzo drobno posiekać, wrzucić do litrowego słoika, zasypać cukrem i odstawić na tydzień, żeby pościły sok. Najlepiej jeść je na surowo. Można używać ich też jako dodatek do słodyczy, ciast itp. Jeśli mają być przechowywane dłużej, trzeba je pasteryzować lub dosypać większą ilość cukru - do 20 dag. Można je też zalać alkoholem, najlepiej w stężeniu 70%. Można również oddzielić(...)się również na sos do spaghetti, świetnie imitujący pesto Taki sos robimy zalewając drobno posiekane młode pędy oliwą i soląc do smaku (możemy też domieszać garść drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacudeńko. Smakowało wybornie :) Wiem, że to potężna bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :) Składniki: (na blaszkę 23x23cm) 400g czekolady (u mnie 2 gorzkie, mleczna i z orzechami) 100g mąki pszennej 100g cukru 3 jajka 200g masła szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka soku malinowego lub malinowej konfitury świeże maliny i cukier puder do dekoracji Przygotowanie(...)zmiksować. Wmieszać również sok lub konfiturę - sok bardziej dokładnie, konfiturę mniej. Wylać na blaszkę o wymiarach 23x23cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec 30-35 minut. Ciasto ma być trochę klejące i zakalcowate, ale w tym cały jego urok. Udekorować świeżymi malinami i cukrem pudrem
Cakes By Kejttylko podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem. Składniki: - 300 g suchego maku - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła w temp.pokojowej - 100 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich posiekanych - opcjonalnie aromat migdałowy 1 łyżeczka Mak opłukać i zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia Odsączyć na sicie, wyłożonej gazą(...)mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego
CookYourselfUwielbiam kurki, dla mnie są doskonałe. Jednak zawsze mam z nimi problem, bo niestety są krótko, a pomysłów na dania mam tyle, że nie sposób je
DefinicjaSmakuprzyprawy. Zimowe śniadanie w najlepszym wydaniu :) Składniki na 6 placuszków: 1/2 szklanki mąki 1 białko szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra z 1/2 pomarańczy 1 kora cynamonu kilka goździków gwiazdka anyżu 1 łyżka masła(...)gotujemy na małym ogniu aż syrop nieco zgęstnieje i przejdzie aromatem przypraw. Na koniec dorzucamy cząstki pomarańczy i jeszcze chwilkę smażymy. Pancakes: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy z jednej strony zaczną się tworzyć bąbelki, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki polewamy
My simple kitchenLubicie orzeszki w karmelu? Bo ja bardzo;) Dzisiaj zrobiłam sobie taką małą porcję, którą zjadłam jeszcze na ciepło :) Pyszne, słodkie, chrupiące... Składniki: 100 g orzechów laskowych Symbio , 100 g cukru, 30 ml wody. Przygotowanie: Na patelni o grubym dnie podgrzewamy wodę i rozpuszczamy w niej cukier. Cały czas podgrzewamy i mieszamy, najpierw będzie powstawać nam taka biała pianka, później(...)papier do pieczenia. Delikatnie rozsuwamy je na papierze, by nie były posklejane i odstawiamy do ostudzenia. Można je rozdrobnić w rozdrabniaczu, wtedy będziemy mieć pyszną posypkę do deserów i ciast
Aga w kuchniPasta tahini występuje w dwóch odmianach - jasna jest przygotowywana z naturalnych ziaren sezamu, ciemną, nieco ostrzejszą w smaku i bardziej aromatyczną przygotowuje się z ziaren prażonych
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataobok psuły wszystko. Warszawski jarmark składa się z kilkudziesięciu ustawionych w dwóch rzędach drewnianych domków, w których mieszczą się kramiki sprzedawców. Asortyment standardowy jak na tego typu imprezach: słodycze, ciasta, grzane wino, wędliny, chleby, propozycje prezentów, a także pierogi, bigosy i kiełbasy. Tylko jakoś tak mało tego i całość można obejść w 15 minut. Z ciekawych stoisk to serdecznie polecam(...)zakup takiego nietypowego upominku :) Zawitałam też do budki sprzedającej pieczone kasztany , świąteczny przysmak z południa Europy. Jedliśmy je z Mężem po raz pierwszy - smakowały jak skrzyżowanie ziemniaka i orzechów :) Spodobały mi się też urocze "ciasteczka-bałwanki" w jednej z cukierni, na które zachorował synek mojej koleżanki. Niestety nic więcej dobrego o warszawskim jarmarku nie mogę napisać. Nawet rok temu
Chilli Czosnek i OliwaWbrew skojarzeniom, ten typ sernika wymyślono w naszym kraju – Polsce. Dlaczego „wiedeński” gdyż deser przypomina przysmak Topfenkuchen. Krakowski – to najbardziej znana z polskich odmian deseru. Wyróżnia go kruche ciasto, bakalie, tłusty twaróg i charakterystyczna kratka, jako element ozdoby. Trudno w naszym kraju znaleźć kogoś, kto go nie jadł. Sernik na zimno – najczęściej spotykany we wschodniej części Polski(...)cytrynowego zapachu. Oprócz soku z cytryny warto dodać startą skórkę z cytryny. Zawsze mile widziane są rodzynki (mogą być wcześniej namoczone w rumie), pokrojona kandyzowana skórka z pomarańczy, posiekane orzechy włoskie lub migdały. Bardzo dobrze sprawdza się dodanie do sernika chałwy lub wiórków kokosowych wcześniej ugotowanych w mleku (200 ml mleka zagotować, dodać wiórki kokosowe i gotować na małym ogniu
Ciastka - domowe słodkościKto z Was miał kiedyś do czynienia z surową czekoladą? Jej smak i struktura różni się nieco od klasycznych tabliczek, a to dlatego, że podczas jej
Candy PandasDziś mamy znów coś dla sportowców lub miłośników siłowni, którzy chcą osiągać lepsze wyniki naturalnie wspomagając swój organizm. Kompleks BCAA m.in. pomaga w osiągnięciu wymarzonej sylwetki
Candy PandasZawsze powtarzamy, że energetycznych batonów nigdy za wiele. Dlatego kiedy dostałyśmy propozycję wypróbowania bombusowych przekąsek już nie mogłyśmy się ich doczekać! Co więcej, firma postanowiła wysłać
Candy Pandas