Masa makowa do makowca. Składniki : 25 dkg maku 10 dkg skórki pomarańczowej kandyzowanej 10 dkg rodzynek 5 dkg orzechów włoskich 2 łyżki miodu ( może być sztuczny ) 15 dkg cukru olejek migdałowy 3-4 szt. całe jajka Sposób wykonania : Mak zalewamy zimną wodą stawiamy na niedużym ogniu i parzymy aż będzie miękki. Następnie odcedzamy go na sitko lub gazę,zlewamy(...)oraz jajka. Mieszamy wszystko razem,aby się połączyły wszystkie składniki. Mak powinien być nie za gęsty,ani nie za rzadki,powinien być taki ,aby nam się dobrze smarował na cieście. Zwijamy je i zawijamy w papier posmarowany tłuszczem. Pomiędzy papierem a ciastem zostawiamy kilka centymetrów luzu,aby ciasto gdy zacznie nam rosnąć miało gdzie się wypełnić. Do naszego maku możemy
Przepisy i porady kulinarneDrozdzowki z dynia podwojnie zdrowe,bo i z dodatkiem dyni ,a polowe maki zastapilam pelnoziarnista maka orkiszowa,ktora zawiera wiecej bialka,zelaza i wiaminy B oraz
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Zupełnie inny makowiec. Nie ma w nim ani mąki, ani spodu z kruchego ciasta. Składniki: -30 dkg maku -1 szklanka cukru -6 jajek -kilka kropli aromatu migdałowego -polewa czekoladowa Mak musimy sparzyć a następnie odsączyć na sitku. Przepuszczamy mak przez maszynkę z drobnym sitkiem. Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy pianę(...)blaszkę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 35-40 minut. Wystudzony makowiec smarujemy polewą czekoladową. Możemy posypać płatkami migdałowymi lub posiekanymi orzechami. Smacznego
Maminek kulinarnyOstatnio u mnie jesiennie na maksa. Coraz częściej sięgam po jabłka i śliwki, ale także orzechy i grzyby. Te ostatnie wręcz zwojowały moją kuchnię. Tata chyba nadrabia zeszłoroczne braki w tej kwestii, a mi z kolei nie brak pomysłów, gorzej tylko z czasem, aby wszystko zrealizować, ale gromadzę małe zapasy, ewentualnie robię różne dania z ich wykorzystaniem(...)nimi świetnie smakują zarówno podane z wody, podsmażane czy polane mięsnym gulaszem. Trzy wersje sprawdziłam, więc możecie wybrać tą, która odpowiada Wam najbardziej. Składniki na 30-35 sztuk: Ciasto: 0,5 kg mąki 1 jajko 2/3-1szklanka wody ½ łyżeczki soli 2 łyżki oleju Farsz: 1,5 talerza pokrojonych dość drobno podgrzybków (talerz taki jak do zupy) tj. taki czubaty pojemnik
Fabryka pomysłówCzas czytania: 2 min Veggie burger to propozycja nie tylko dla wegetarian ! Na takie burgery powinien skusić się każdy, nawet największy mięsożerca. Moje dzieci, które jedzą
SprawdzonaKuchnia.plPrzed Wami part 5 serii wypieków zainspirowanych konkursem na naszym blogu. Ten przepis (od Kasi z bloga Strasznie Smaczne ) praktycznie pod względem składników nie został przez
Candy Pandaswygląda jak obraz, jabłka jak malowane. Zrywam kilka, otulam dłońmi. Ten dotyk jest pełen nadziei, która szepce, że za jabłonią dalej stoją brzozy, malinowy zagajnik, stara śliwa i orzech. Ale nie chcę ich teraz szukać. Samotność we mgle napawa nie strachem. Wiem, że jeśli zrobię jeszcze jeden, dwa kroki do przodu, mgła zasłoni dom i kiedy się odwrócę(...)Obok stawiam ulubioną filiżankę. Lubię ten widok. Najbardziej wtedy, gdy mogę wtopić się w tło i stać się jego częścią. Fotel. Kominek. Stolik z tacą. Dzbanek z herbatą. I ciasto. Tu nic nie znika we mgle, choć lubię, gdy wieczorem kolory zmienia i podkreśla jedynie światło świec. Łyk herbaty ogrzewa. Czuję jak ciepło rozchodzi się powoli po ciele. Aromat
KUCHARNIAmieszkamy. Nie zmienia to faktu, że jest przepyszny! Spróbujcie :) Ja swój zaczyn dałam Rodzicom i Przyjaciółce - niech im szczęście przyniesie, a co ;) Pamiętajcie, aby ciasta nie mieszać metalowymi rzeczami! Ciasto, a dokładnie zakwas, hodujemy przez 10 dni na blacie kuchennym (jeśli hodujemy go samemu, proces ten wydłuża się o 5 dni). Przez ten czas dokarmiany jest mąką, cukrem i mlekiem(...)szklanki cukru (+ 1 szklanka jeśli robicie samemu starter) - 2 łyżeczki proszku do pieczenia (15g) (nie dodałam) - 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego - 1/2 łyżeczki soli - 1/2 łyżeczki cynamonu - dodatki, dowolne: orzechy laskowe/włoskie (posiekane), migdały (posiekane), wiórki kokosowe, 2 jabłka pokrojone w kostkę lub starte na grubych oczkach, kandyzowane owoce, rodzynki/żurawina, posiekana czekolada itp - masło i brązowy cukier do posypania przed
CookYourselfpowstania z epidemią jest związany. Tak więc - w planach miałam kajmak. Masa krówkowa w rondelku z masłem się rozpuściła. I rondel szybko opuściła. Nie wiem, czy aromat metalicznych orzechów laskowych, to standardowy posmak masy z orzeszkiem na okładce. Jeśli tak - strzeżcie się i omijajcie. Jaja zostały wcześniej z cukrem w puch przemienione, wiec działałam szybko. Jabłek kilka na stole, sera(...)zgrzewki po sześć sztuk. Przede mną, jak założyłam - wielbiciel frytek, również w odległości bezpiecznej, dwumetrowej. Składniki: forma na babę z kominem o średnicy 24 cm ( silikon - u mnie ) Ciasto: 160 gram mąki pszennej 60 gram mąki ziemniaczanej 3 duże jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 120 ml oleju sok i skórka z dużej cytryny 4 pełne łyżki cukru
Kronika Piekarnikachrupiącą skórką. Pszenno - żytni (75/25) z dodatkiem mielonej kolendry, ciemnego słodu żytniego i rodzynek. Piekłem go również w wersji z rodzynkami i orzechami włoskimi, oraz w wersji z samymi orzechami. Mi najbardziej smakuje z samymi orzechami i nie za dużym dodatkiem cukru. Można go jeść samodzielnie z masłem, a także z różnymi serami, czy nawet z wędliną. Receptura(...)wymieszać, aby nie było grudek. po wymieszaniu dodać: 1.7 g słód jasny żytni (aktywny) i znowu dokładnie wymieszać. Zostawić na 2 godziny w 63–65°C. Przed dodaniem do ciasta całkowicie ostudzić do temperatury pokojowej. Zaparkę można przygotować dzień wcześniej i przechowywać w lodówce. Można też zrobić w większej ilości i zamrozić (np. po porcjowaną w woreczkach do następnych
Przepisy na domowy ser i chlebjuż macie np. resztę ziemniaków z obiadu z dnia poprzedniego. Placuszki, można jeść same lub z dodatkiem sosów. Można je również polać palonym masłem, posypać chrustem np. z podprażonych orzechów laskowych lub podsmażonej bułki tartej. PRZEPIS NA PLACUSZKI Z ZIEMNIAKÓW I PESTO - około 2 kubki ugotowanych ziemniaków (najlepiej odmiany żółtej) - 1 jajko - skrobia ziemniaczana - 3 łyżki pesto (przepis na sezamowe(...)pognieć bardzo dokładnie tłuczkiem. Wyrównaj powierzchnie na gładko, wyjmij 1/4 i dodaj skrobi ziemniaczanej, całość zagnieć. Z masy uformuj małe kuleczki i spłaszcz je. Dłonie najlepiej zwilżaj wodą wtedy ciasto się będzie kleić Ci do dłoni. Placuszki smażymy na oleju rzepakowym na średnim ogniu na jasnozłoty kolor. Podajemy polane pesto. Gotowe! ;-) SEZAMOWE PESTO: - 1 pęczek natki pietruszki - garść świeżej
SMYKWKUCHNICałe ziarna: Obejmuje to jęczmień, owies, proso, ryż, pszenicę i komosę ryżową. Białka: jajka, ryby, tofu, chude mięso i kurczak bez skóry. Orzechy i nasiona: migdały, orzechy włoskie i nasiona chia. Produkty mleczne: (powinien być niskotłuszczowy lub beztłuszczowy) ser, jogurt i mleko. Żywność i napoje, których nie powinieneś jeść w cukrzycy Osoby z cukrzycą powinny się(...)większość węglowodanów występuje w 3 grupach pokarmów: owocach, mleku i skrobi. Cukier rafinowany: cukier rafinowany jest obecny prawie we wszystkim, co smakuje słodko. Obejmuje to ciasteczka, słodycze, ciasta, lody itp. Słodkie napoje: koktajle, koktajle, napoje energetyczne, soki i napoje, takie jak herbata i kawa Niezdrowe tłuszcze: W cukrzycy należy unikać tłuszczów trans i nasyconych
jakszef.plpestkami dyni – szybkie, smaczne, domowe, chrupiące. Jeśli nie macie pomysłu na płatki owsiane to zapraszam na ciasteczka owsiane. Dodatkiem są pestki dyni, można wrzucić pestki słonecznika lub posiekane orzechy. Przechowujcie je w szczelnie zamkniętym pojemniku a nacieszycie się nimi przez kilka dni – polecam SKŁADNIKI: 100 g masła 1 i 1/2 szklanki płatków owsianych górskich 3 płaskie łyżki mąki(...)szybko łyżką. Gotową masę odstawiam na pół godziny. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu. Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia, z ciasta formuję kulki, układam na papierze i lekko spłaszczam dłonią. Piekę ok. 15 minut do złotego koloru. Ciasteczka rozpłaszczają się, więc warto zostawić miedzy nimi odstęp. Ciastka studzę i przechowuję
Zasmakuj Kuchnijedność. Zwartą kulę ciasta przykryłam ściereczką odstawiłam do wyrośnięcia na półtorej godziny koło kominka ( ponieważ drożdże by rosnąć potrzebują ciepła ). Po tym czasie ciasto podwoiło swoją objętość. Wtedy wyjęłam ciasto na blat wysypany mąką i kilka razy je po ugniatałam formując bochenek, ponacinałam go ostrym nożem. Blachę wyłożyłam papierem do pieczenia, ułożyłam na niej bochenek przykryłam ściereczką i odstawiłam(...)piekarnika na kratkę żeby lekko ostygł . Prawie połowa zniknęła nim zdążył porządnie się wystudzić. Z dodatków do chleba robiłam też taki z podduszoną cebulą na maśle, z orzechami laskowymi – więc dodatki możesz dodać takie jakie najbardziej lubisz. Przepis na chleb na drożdżach – łatwy w zrobieniu
Kuchnia na wzgórzuwykonaniu. Ś wietnie sprawdzą się jako przekąska albo szybkie śniadanie. Do zrobienia ciasteczek wystarczą płatki owsiane, dojrzałe banany i czekolada albo jakiś inny ulubiony dodatek np. orzechy lub suszone owoce. Podobne ciasteczka pojawiły się już na blogu, wtedy wzbogaciłam je o dżem. Odsyłam do przepisu ( klik ) i również bardzo polecam. Te ciasteczka to z kolei(...)muszą być drobne jak mąka). Banana rozgnieść i dodać zmielone płatki. Składniki wymieszać. Masa powinna być gęsta i wilgotna. Czekoladę pokroić na małe kawałki, wsypać do miski z ciastem i wymieszać. Łyżką nabierać masę i formować okrągłe ciasteczka. Piec przez 10-12 minut w 180ºC
Healthy food explorer