Przyszedł mi fajny pomysł do głowy, na świąteczny wypiek- piernikowe donuty! Ale nie smażone w głębokim tłuszczu tylko pieczone w piekarniku, zdecydowanie mniej kaloryczne, bardzo aromatyczne
SMYKWKUCHNIciągu dnia, gdy poczuję spadek energii. Mam kilka pewniaków na takie sytuacje, które sprawdzają się idealnie, a w przygotowaniu są dziecinnie proste. Oto kilka z nich: Zdrowe ciastka, ciasta i babeczki jak te marchewkowe babeczki czy chlebek jabłkowy Domowe pełnoziarniste bułeczki np. dyniowe lub z suszonymi pomidorami Omlety na słodko bez cukru(...)możecie przygotować wcześniej i trzymać w lodówce 2-3 dni na wypadek nagłej ochoty na podjadanie 😊 Przepis jest bardzo podstawowy, można go modyfikować przez dodanie dowolnych owoców, orzechów czy bakalii. Właściwie w ten sam sposób przygotowuję omleta na patelni, więc jeśli nie dysponujecie piekarnikiem, możecie odpowiednio dostosować ilość składników i usmażyć omleta na nieprzywierającej patelni. PIECZONY OMLET
HealthyCreationsMarchewka jako deser? Każdemu kojarzy się jedynie bardzo znane i lubiane ciasto marchewkowe. Otóż nie ! :D Polecam ten lekki i przyjemny w smaku pudding szczególnie dla osób, które podobnie jak ja uwielbiają kokossss :D Składniki jakie potrzebujemy : -> 1 duża marchew -> ½ szklanki wody kokosowej -> 1 świeżo starty kokos -> 1 białko -> 1 łyżka miodu(...)delikatnie ze sobą łączymy przy użyciu łyżki. Przekładamy do kielicha, dekorujemy płatkami kokosa i trzymamy w lodówce, najlepiej całą noc. * a oto filmik, który pokaże Wam jak prosto otwierać orzech kokosowy ** pamiętajcie, aby przed zjedzeniem surowego białka dokładnie sparzyć jajko
Jedz zdrowo żyj zdrowo!zawieraja zupelnie cholesterolu ( jesli w ich skladzie nie ma zoltek lub smietany) i nie podwyzszaja cholesterolu we krwi,gdy nie ma w nich masla. Ciastka ,w ktorych migdaly zastapiono orzechami,makiem,innymi nasionami lub platkami owsianymi,sa rowniez bardzo cenne pod wzgledem wartosci odzywczych. Maja tez inna wazna zalete,bo w smakowity sposob mozemy spozytkowac pozostale po innnych wypiekach(...)marcepan ostroznie przy pomocy szpatulki wymieszac z ubita piana. Na blaszce wylozonej papierem do pieczenia ukladac kolejno oplatek kolo oplatka ,a na kazdy po 1-ej kopiastej lyzeczce przygotowanego ciasta. Blaszke umiescic w nagrzanym piekarniku do 150°C i piec makaroniki 20 -25 minut. Studzic na kratce.Po upieczeniu mozna odlamac wystajace kawalki oplatka. ZYCZE SMACZNEGO
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!pracy na podstawie jednego wybranego zdjęcia. Do pierwszego wpisu zaprosiłam Anię Witkiewicz, bardzo zdolną autorkę bloga kulinarnego Everyday Flavours , która kusi nas przede wszystkim wspaniałymi zdjęciami ciast i deserów. Czego bardzo zazdroszczę Ani to rozpoznawalny styl i spójność wizualna zdjęć, która przysporzyła jej wielu followersów na Instagramie . W grudniu Ania publikowała piękne zdjęcia w klimacie bożonarodzeniowym, wprost(...)zawsze przychodzi samo. Ogólny zarys klaruje mi się w głowie, lecz ostateczny efekt pojawia się dopiero jak stylizuje daną scenę. Omówienie zdjęcia - Świąteczne śledzie z suszonymi pomidorami i orzechami włoskimi Zuzia poprosiła mnie o omówienie którejś ze świątecznych sesji. Robiłam ich sporo, w różnych warunkach oświetleniowych i zazwyczaj w biegu. Postanowiłam omówić Wam ostatnią świąteczną sesję. Skupmy się zatem
Chilli Czosnek i OliwaTrudno mi uwierzyć, że była kiedyś jakaś słodka rzecz popularniejsza od czekolady...a jednak! Marcepan znany jest już od czasów średniowiecza, a do Europy przywędrował prawdopodobnie
Kuchnia w Słońcu SkąpanaZ okazji rozpoczęcia i zakończenia wakacji w jednym, zrobiłam swoim chłopakom sernik na zimno. Dla każdego jeden serniczek. Tym razem w specjalnym wydaniu, aby uczcić początek
Kuchnia po mojemuUwielbiam muffinki! Są idealne na poprawę humoru w jesienne, szare dni. Ich zrobienia trwa naprawdę kilka minut, a za każdym razem można wyczarować zupełnie inny smak
Zakręcony Widelecśniadanie pod chmurką :) Było tak samo gorąco, jak dziś, kiedy zmierzaliśmy do nadwodnej destynacji pełnej zieleni drogą pełną pyłu. A potem już tylko błogość i pyszność w cieniu młodego orzecha i pod kwitnącym głogiem :) Te twarogowe racuszki pochodzące zza naszej wschodniej granicy były słodkim akcentem tamtego śniadania na trawie i świetnie sprawdziły się jako piknikowy przysmak. Zabrałam do tego dżem(...)przyrządzenia: 1. Twaróg umieść w misce i dokładnie pokrusz go widelcem. 2. Do twarogu dodaj jajko i cukier - dokładnie wymieszaj. 3. Dosyp 2 łyżki mąki i połącz w lepkie ciasto. 4. Podsyp blat mąką i uformuj z ciasta gruby wałek, podziel na 8 równych części. 5. Z każdej części formuj placuszka, obtocz w mące, strzep jej nadmiar i smaż
Kuchnia w Słońcu Skąpanazaraz Przepis na paschę miodową z czekoladą Zaczynamy od przygotowania miodowej dekoracji z roztopionej czekolady wg przepisu Joanny Niedobeckiej. Po przeczytaniu “Domowych wypieków” (przeczytaj recenzję) zrobiłam jej miodowe ciasto z dekoracją z czekolady zamrożonej na kawałku folii bąbelkowej. Wykorzystałam tylko odrobinę tej pszczółkowej czekolady, a resztę mam z zamrażalce i wykorzystuję po kawałku do dekorowaniu różnych deserów. Wystarczy roztopić(...)pascha nabrała kształtu. Bardzo lubię wzór, który gaza odciska na powierzchni serka. Następnego dnia przekładamy odsączoną paschę na talerz i dekorujemy posypując połamanymi kawałkami pszczółkowej czekolady z zamrażalki, kawałkami orzechów i płynnym miodem. Podajemy schłodzoną. Niektórzy lubią ją nawet zamrożoną jak lody – wtedy przed podaniem wkładamy ją na godzinę do zamrażarki. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco
Ugotowane pozamiatanepotrzeby bloga zjadłam połowę jednego ciastka, aby móc Wam napisać czy ciastka są warte zachodu. Są pyszne! Młody już wykombinował, że można by spróbować upiec je też z orzechami laskowymi zamiast pistacji. Można, można :) Dlaczego akurat te ciastka? Proste, w piątek kurier przyniósł mi książkę, na którą czekałam dość długo aż wyjedzie z drukarni, napaliłam się na nią i już(...)cukier. Następnie jajko, pastę waniliową i mąkę. Na końcu wsypałam grubo pokrojone pistacje i kropelki czekoladowe (można posiekaną czekoladę). Wymieszałam w taki sposób aby dodatki rozprowadzone były w całym cieście. Dużą blachę wyłożyłam papierem do pieczenia. Z ciasta formowałam niewielkie kulki i układałam na blaszce w dość sporych odstępach , każdą kulkę lekko spłaszczyłam dłonią. Tak jak widać na zdjęciach niżej
Blondynka Gotujelaskowe (opcjonalnie) gorzka czekolada Wykonanie Do garnka wlewamy syrop klonowy i wsypujemy cukier. Mieszamy, aż cukier się rozpuści. Dodajemy masło i olej kokosowy i mieszamy, mieszamy... 😋 Do foremki wrzucamy orzecha laskowego ( u mnie większość bez 😉) i wlewamy wystudzoną masę. Całość wkładamy do zamrażarki do zastygnięcia. Gorzką czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej z odrobiną syropu klonowego i nakładamy na zastygniętą masę(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Domowe ferrero rocher Domowe wypieki (muffinki) Domowe sushi bananowe Domowe ciasteczka bananowe
lady-och-mistrzyni.blogspot.comMakaron ryżowy smażony z krewetkami Stir-fry z krewetkami i makaronem ryżowym Makaron ryżowy smażony z krewetkami można podać zarówno na wystawną kolację, jak i
Kulinaria - potrawy z różnych stron światazwierają cukru i ciężko poprzestać na jednej muffince to oczywiście jak we wszystkim, trzeba także zachować umiar w ich jedzeniu. :) Muffiny w blisko połowie składają się z orzechów więc są dość kaloryczne ze względu na tłuszcze zawarte w migdałach a dodatkowo zawierają także olej kokosowy. Koniecznie daj mi znać, jeśli wypróbujesz ten przepis! Wrzuć zdjęcie Twojej potrawy na Instagrama(...)objętość 4-5 razy. 12 Mokrą masę dodaję do suchych składników i dokładnie mieszam. 13 Następnie do masy dodaję jajka i delikatnie mieszam łopatką do połączenia składników. 14 Rozdzielam ciasto do 6 foremek (polecam użycie do tego celu łyżki do lodów - po 2 porcje na 1 papilotkę). 15 Zamrożone borówki obtaczam w mące ziemniaczanej i układam po 3 sztuki
Book of spellslodówce miód się krystalizuje i twardnieje. OLEJ I OLIWA Z OLIWEK (z wyjątkiem oleju lnianego) - w zimnie twardnieje i traci swoje właściwości odżywcze. ORZECHÓW/MASŁA ORZECHOWEGO - orzechy stają się twarde, wysuszone i tracą smak. PIECZYWA - w lodówce szybko twardnieje lub od wilgoci pleśnieje. CZEKOLADY - w zimnie traci swoje walory smakowe. KONSERWY - to co zakonserwowane(...)rzymamy tu również przetwory takie jak dżemy czy powidła, a także jedzenie, które wcześniej przygotowaliśmy. G órne półki są również idealnym miejscem dla ciast, które nie potrzebują bardzo zimnego powietrza, a jedynie schłodzenia. Im niżej, tym zimniej Temperatura półek umiejscowionych pośrodku waha się od 4 do 5 stopni Celsjusza. Mieszkają tutaj produkty, których termin
Zdrowie i pysznie na talerzu