śmietanką albo bez, z samymi truskawkami albo z dodatkiem bananów. Zawsze robię z galaretką na wierzchu, ale bez galaretki też pewnie będzie dobre. Spód: * 150 g digestive * 50 g orzechów włoskich lub laskowych lub mieszanych * 40 g masła * 3 kostki gorzkiej czekolady Masa: * 500 g truskawek lub 2 niedojrzałe banany i reszta truskawek * ok. 300 g jogurtu naturalnego lub bałkańskiego(...)jeszcze układam pokrojone truskawki. ***** Komentarze Gość: Ewa Smaczniutkie.pl, dze187.neoplus.adsl.tpnet.pl 2010/06/27 21:20:46 Piękny ten jogurtowiec na zimno. A ile blogów, tyle widzę różnych wariacji na temat zimnych ciast z truskawkami. I wszystkie wyglądają pysznie. Tak jak Twój :) anytsujx 2010/07/02 21:53:32 Przepis rewelacyjny, zapisuję do wypróbowania, pozdrawiam :) sowa_nie_sowa 2010/07/03 19:59:31 Cieszę się
Zdrowa Kuchnia SowyBananowe ciasteczka owsiane to moje ulubione dwuskładnikowe fit ciasteczka. Piekę je zawsze gdy jestem na diecie. Są proste, tanie, smaczne i szybkie do przygotowania. Ciasteczka są
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięwsypujemy cukier i ubijamy do całkowitego rozpuszczenia się cukru, następnie dodajemy żółtka i chwilę ubijamy. Na koniec wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i kakao i delikatnie mieszamy. Ciasto przekładamy do tortownicy o średnicy około 18 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie biszkopt pieczemy około 15 - 20 minut w temperaturze 170 stopni. Upieczony studzimy. W ten sam sposób pieczemy(...)tort wkładamy na kilka godzin do lodówki do stężenia, a najlepiej na całą noc. 5. Podanie: Gotowy tort kroimy i podajemy. Smacznego życzę. Rady: Masło najlepiej kupić bez kawałków orzechów. Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Tortownica o średnicy 18 cm. Tort można pokroić na 8 kawałków. Zamiast masła można użyć 25 dag margaryny ,, Kasia ''. Ciasteczka kupiłam
Izabelawkuchnipieczenia. Jeśli ktoś z Was nie widział filmiku to zapraszam na Facebooka. Dzisiaj chciałabym Wam gorąco polecić przepis na pieczone jabłka jesienne. Taki deser zdecydowanie zastąpi Wam kawałek ciasta, czy też inną słodycz. Jabłka to dobry pomysł na drugie śniadanie dla dzieciaków bądź na podwieczorek po szkole. Pieczone jabłka postanowiłam przygotować w zdrowszej wersji, takiej dzięki której będziemy mieć więcej(...)owsianki (suchej) - 1/2 łyżeczki miodu - laskę cynamonu - 1 łyżeczkę wiórek kokosowych - 1 płaska łyżeczkę suszonej żurawiny + olej kokosowy do posmarowania jabłka Alternatywne rozwiązania, czyli czym mogę jeszcze nadziewać jabłka? - orzechy włoskie, laskowe czy pekan (wcześniej przelej je wrzątkiem) - rodzynki - suszone owoce: kokos, papaja, mango itp. - kasza jaglana ugotowana zamiast owsianki - nasiona chia - ulubione owoce takiej jak pokrojone w kosteczkę gruszki
SMYKWKUCHNIFalafel to bardzo popularna potrawa w krajach arabskich, znana na całym świecie jako “street food”. Głównym składnikiem tych wegetariańskich kuleczek, kotlecików jest moczona przez
Oryginalny smak...tak sobie je nazwałam, bo dają moc. Moc złagodzenia największego głoda. Są słodziutkie naturalną słodyczą bardzo dojrzałych bananów. Powstały dokładnie z tego ,co zbywało mi
Z Kuchni Do KuchniZnów coś słodkiego, muszę pomyśleć w końcu nad dodaniem czegoś ”na słono”, ale jak na razie nie opuszcza mnie jak Ja to nazywam ”
madamekuchnia.wordpress.comkawy inki lub po prostu ją pominąć. Jeśli chodzi natomiast o czekoladę, to ja używam dobrej czekolady gorzkiej, lecz jeśli lubicie słodsze desery to można użyć czekolady mlecznej, białej, z orzechami, a nawet takiej z nadzieniem, np.toffi. Babeczki smakują najlepiej, gdy są jeszcze ciepłe, a czekolada swobodnie się rozlewa po babeczce, tworząc czekoladową rzekę. Jeśli zostanie nam kilka babeczek, to przed(...)mieszamy razem z mokrymi składnikami). W drugiej misce mieszamy rózgą lub widelcem mleko, jajko i olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencję grudkowatą, ale takie ma być). Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Teraz w każdą babeczkę wciskamy po kostce czekolady, wkładamy do nagrzanego
Rozpustne gotowaniemiksujemy tak długo, aż cukier przestanie być wyczuwalny. Do powstałej masy wrzucamy żółtka delikatnie mieszając, najlepiej łyżką. Dalej dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, cały czas delikatnie mieszamy. Ciasto wylewamy do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 170°C na 15-20min. UWAGA! PO UPIECZENIU BISZKOPT UPUSZCZAMY NA PODŁOGĘ! Jeśli nie utachnie(...)różnimy. Mamy różne kolory, różne kształty, ale środek mimo wszystko ten sam- słodki, wywołujemy uśmiech, radość, a po chwili chce się nas więcej (aczkolwiek wewnątrz zdarzają się i twarde orzechy, którym trzeba poświęcić nieco więcej czasu by w następstwie móc oddać się błogiej, podniebiennej rozkoszy). I to na tyle kochani. Na koniec pragniemy zachęcić Was do kupna najnowszego numeru Kuriera
Sprawni w smakuzamiar wyrzucić, a że jestem bardzo przeciwna wyrzucaniu jedzenia najpierw powiedziałam, że je zjem, ale stały dwa dni w lodówce nie ruszone, więc pomyślałam, że może upiekę z nimi ciasto, jednak byłam tak przesycona świątecznym gotowaniem, że nie miałam na to ochoty (co rzadko się zdarza!!!). Wtedy przypomniałam sobie o TYCH daktylowych "truflach" które również nie tak dawno przygotowałam(...)mieszamy, masa powinna być na tyle gęsta, żeby bez problemu móc uformować kuleczki w dłoniach, w razie potrzeby można dosypać jeszcze mąki kokosowej. Z masy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, a następnie obtaczamy je w wiórkach kokosowych. Schładzamy w lodówce przez min. 3 godziny, przechowujemy również w lodówce, do 5 dni. Smacznego! :) Uwagi: - Mąka kokosowa to nie to samo
chili & sugarułatwienia, ilości podane są w szklankach a nie w gramach - czego chcieć więcej? :) Może jedynie czasu na późniejsze pieczenie ;) Z przepisu wychodzi ok 20 szt pierników, sporej wielości. Niestety ciasto nie nadaje się do rozwałkowania, no chyba, że będziecie wyciągać go z lodówki w niewielkich ilościach - ja nie próbowałam, bo wolałam pójść na łatwiznę ;) Polecam! Aha ważne jest też(...)Uwaga! Masa będzie bardzo gęsta! Miskę przykryć folią i odstawić na min. 1 godzinę do lodówki (moja masa stała ponad 2h :)). Ze schłodzonej masy, formować kulki trochę większe niż orzech włoski i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w 4-5 centymetrowych odstępach (układałam po 9 piernikowych kulek na blasze - można kłaść więcej, ale to już musicie sprawdzić
CookYourselfleśnymi Crumble z truskawkami Cukinia z papryką i czosnkiem w pomidorach Cukinia zapiekana z pomidorową passatą Cykoriowe łódeczki parmezanowo - pieczarkowe Czekolada na gorąco z korzennymi przyprawami Czekoladowa owsianka z orzechami i nasionami chia Domowy kisiel truskawkowy Drozdżowe ślimaczki z cukinią i czosnkiem Duszone warzywa śródziemnomorskie Duszone warzywa z włoskim serem mozzarella Duże fusilli z pieczarkami, rukolą, tymiankiem i octem balsamicznym(...)chia, skórką z pomarańczy i pestkami granatu Pieczona dynia z cukinią w ziołach z kaszą jęczmienną Pieczone kasztany Pieczona kiełbasa z warzywami w oliwie z rozmarynem Pieczone pierożki z ciasta na focaccie z kuskusem i kurczakiem Pieczone podudzia z kurczaka z cukinią i czosnkiem Pieczone warzywa z czarnuszką i czosnkiem Pikantna wieprzowina w pomidorach Pizza z boczkiem Pizza z papryką
Moja smaczna kuchniazastępuje kakao i czekoladę. Melasę możemy traktować jako naturalny słodzik do ciast, sosu czekoladowego, pieczywa (zarówno słodkiego jak i wytrawnego) oraz napojów. Proszek natomiast to możemy wykorzystać do wypieku ciast i przygotowywania polewy (np. do piernika). Karob nadaje potrawom i napojom ciemniejszą barwę. Jest bogatym źródłem magnezu, żelaza, wapnia, potasu, fosforu, sodu oraz witamin B1, B2, B3 i E. Można(...)kokosowego (1 łyżeczka aromatu na szklankę mleka). Ocet jabłkowy Można zastąpić: białym octem winnym octem ryżowym Ocet balsamiczny Można zastąpić czerwonym octem winnym Olej arganowy Można zastąpić olejem z orzechów laskowych. Olej sezamowy Co prawda w domowych warunkach raczej trudno nam będzie wyprodukować olej sezamowy, ale możemy bez większych problemów przygotować jego subsytut, który doskonale posłuży do aromatyzowania sałatek
Kulinaria - potrawy z różnych stron świata