Sernik z dużą ilością czekolady gorzkiej i orzeszkami w słonym karmelu. Jak smakuje przekonajcie się sami i podejmijcie wyzwanie. Zapewniam was że sernik jest grzechu wart
wesoła kuchniaW powietrzu już czuć wiosnę, więc coraz więcej osób myśli o letniej formie 😉 Dlatego kult pięknej sylwetki zaczyna teraz złoty czas co producenci żywności z chęcią
Candy Pandasskładniki: 225 g mąki 100 g miodu 90 g cukru 75 g margaryny 125 ml śmietany, zwykłej 2 jajka, żółtka oddzielone od białek 1/2 łyżeczki kakao
Domowy Smak JedzeniaJabłka pieczone z bezą Jabłka pieczone z bezą, prosty przepis = pyszny efekt. Jabłka pieczone uwielbiam wręcz z każdym nadzieniem w środku i bez nadzienia
Kuchnia na wzgórzuglutenu, za to odkwasza organizm, jej spożywanie ma dobroczynne oddziaływanie na stawy. A co z deserami? Każdy ma swój ulubiony. Lody, słodkie kremy, gofry z bitą śmietaną czy ciasta z sezonowymi owocami. Zazwyczaj są bardzo kaloryczne, głównie za sprawą dodawanej śmietany kremówki, w której na 100 gram znajduje się aż 300 kcal, a dodatkowe kalorie to przede wszystkim: cukier(...)Podajemy z ulubionymi, sezonowymi owocami. I gotowe. Składniki do budyniu jaglanego z owocami, znalazłam w sklepie ekologicznym www.ecoshop.com.pl Ucieszyłam się, że w ofercie jest kasza jaglana i orzechy włoskie, dobrze znanej i cenionej na rynku marki Bio Planet, której produkty kupowałam już wielokrotnie i z całego serca polecam wszystkim wielbicielom zdrowego odżywania. Kaszę jaglaną najczęściej przygotowuję na słodko
Moja smaczna kuchniaOdkąd przekonałam się do słodkich śniadań lubię eksperymentować z różnymi kaszami lub płatkami, w szczególności w postaci zapiekanej. Ten przepis to ciekawy pomysł nie tylko na
Fabryka pomysłówmojprzepisna.pl | Deser jaglany z jabłkami Bardzo prosty deser zrobiony w zasadzie z 3 składników: kaszy jaglanej, jajek i jabłek. Inspiracja z blogu Marcin Gąsiński – Kierunek
moj przepis naWarto zrezygnować z ciężkich, kremowych ciast na rzecz lżejszych i zdrowszych przekąsek, równie skutecznie zaspokajających apetyt na słodycze. Te niepozorne kuleczki są pyszne, delikatne, rozpływające się w ustach. A co najważniejsze - są bardzo zdrowe i dozwolone nawet na diecie. :-) 1 szklanka mleka 1 szklanka wody 3/4 szklanki kaszy manny (125g) 1/4 szklanki cukru (u mnie Ksylitol od Skworcu(...)minuty od momentu zagotowania. 2. Do gorącej kaszy dodajemy 1/2 szklanki wiórków kokosowych, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. 3. Z ciepłej (ale nie gorącej) kaszy formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego, w środku każdej umieszczamy migdał. Obtaczamy w wysypanych na talerzyku wiórkach kokosowych. 4. Chłodzimy w lodówce minimum kilka godzin (najlepiej całą noc). Pralinki zostały zaprezentowane na etażerce od Rossi
Szefowa kuchnipieczenia, boki zostawić bez papieru i nie smarować żadnym tłuszczem. Piec w temperaturze 160-170 C około 35-40 minut (do tzw. suchego patyczka). Bezpośrednio po upieczeniu ciasto w formie spuścić z wysokości około 50 cm na podłogę, pozostawić do wystudzenia, i dopiero wówczas można przekroić. Biszkopt kroimy na 3 blaty. Masa straciatella: Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody(...)część masy, trzeci blat - nasączenie - masa. Masę wyrównujemy i tort wkładamy do lodówki do stężenia. Następnie wierzch i boki tortu smarujmy bitą śmietaną, dekorujemy startą czekoladą i np. orzechami rrarossa@gmail.com
RAROSSAostatnie podejście do masła orzechowego... wcześniej jakoś nie mogłam się do niego przekonać, wydawało mi się bardzo mdłe w smaku.... aż w końcu trafiłam na pyszne masło z kawałkami orzechów, lekko słone, które tak mi posmakowało, że zrobiłam zapas kolejnych kilku słoiczków :) Aby nie wyjadać go wprost ze słoiczka postanowiłam upiec coś dobrego. Na stronie Moje Wypieki znalazłam przepis(...)masło orzechowe utrzeć z cukrem pudrem na puch. Nadal miksując dodawać jajka i ekstrakt waniliowy. Mąkę przesiać z sodą i wymieszać z utartą masą. Czekoladę posiekać i wymieszać z ciastem. Blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia i łyżką do lodów nakładać ciastka w odległości ok 2-3 cm. Ciasteczka piec ok 12-15 minut. Ostudzić
Smakołyki AsiNastępnie zlać odstałą wodę, dodać czystą i ugotować fasolę do miękka (bez soli!). Odcedzić. Cebulę pokroić w kosteczkę. Surowe mięso wyjąć z osłonki i formować małe kuleczki wielkości małego orzecha włoskiego (warto dość często zamaczać dłonie w zimnej wodzie – formowanie będzie łatwiejsze). Na głębokiej patelni rozgrzać 3-4 łyżki oliwy i usmażyć na złoto pulpeciki. Gotowe odłożyć na bok. Nalać(...)soli 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 250 ml zsiadłego mleka albo maślanki 1 łyżka cukru Mąkę wymieszałam z sodą, solą, cukrem, powoli wlewałam maślankę i wyrobiłam gładkie, niezbyt twarde ciasto. (Gdyby Wasze się lepiło, możecie dodać mąki). Ciasto kroiłam na kawałki i rozwałkowałam na niezbyt grube, owalne placki (ok. 15 cm długości). Kładłam je na średnio gorącą patelnię i smażyłam
dom-agi.plBez kutii zrobionej z obtłuczonej pszenicy nie wyobrażam sobie Świąt Bożego Narodzenia. Nie wszyscy jednak mogą cieszyć się smakiem tej słodkiej potrawy, osoby z nietolerancją glutenu
niecodziennikparyKorzenne powidła śliwkowe z migdałami do naleśników, gofrów, lodów do jogurtu, musli i nocnej owsianki do wszystkiego, co tylko sobie zamarzycie. Korzenne powidła śliwkowe z migdałami
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataPrzepyszne małe słodkości, które przygotujecie dosłownie w kilka chwil. Żałuję, że tak późno zdecydowałam się je zrobić. Na pewno jeszcze je powtórzę, tym bardziej, ze mojej
Smakołyki AsiTrafiła właśnie w nasze ręce najnowsza książka wydana nakładem sieci marketów spożywczych Lidl. Autorem większości przepisów jest Mistrzostwa Polski Cukierników Paweł Małecki, z którego poprzedniej książki
Kulinaria - potrawy z różnych stron światamuffinki. Proste w przygotowaniu i z wykorzystaniem zdrowszych składników. Można je wzbogacić o ulubione dodatki zarówno na słodko i na słono. Ja kilka zrobiłam z kawałkami gorzkiej czekolady i orzechami włoskimi, a kilka z mrożonymi owocami. Można też zrobić bez żadnych dodatków i później zjeść z miodem, czekoladowym kremem lub dżemem. Czyli do wyboru do koloru. Takie muffinki świetnie(...)180ºC. W misce wymieszać mąkę, proszek, sól i ksylitol. Zrobić wgłębienie na środku, wlać mle ko, ekstrakt, jajko i olej. Wymieszać do połączenia się składników (na gładkie ciasto). Nakładać ciasto do foremek na muffinki do połowy wysokości (u mnie silikonowe). Dodać wybrane dodatki i delikatnie wcisnąć je w ciasto. Piec 10-15 minut. Muffinki najlepiej podawać z syropem klonowym
Healthy food explorerjajko. Palcami wymieszać i połączyć składniki na gładką masę. Powoli zagniatać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję. Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta. Wyrabiać ciasto, aż będzie gładkie. Ugnieść kulę, owinąć w folię, włożyć na 30 min. do lodówki. Po tym czasie rozwałkować na prostokąt, obciąć mniej równe brzegi, przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem(...)trzepaczką, aby masa stała się jednolita. Odstawić do wystudzenia - masa powinna zgęstnieć i być chłodna, ale nie może zdążyć zastygnąć. Masę rozsmarować na ostudzonym spodzie czekoladowym. Można posypać posiekanymi orzechami, skórką pomarańczową, ziarnem kakao... Pozostawić do całkowitego zastygnięcia. Smacznego
Słodkie inspiracjedałam, podczas mieszania wydawało mi się wręcz, że tam jest sama marchew. Ale upiekłam i bardzo mi to ciasto smakuje. Jest idealne do porannej kawy. Nie pasuje raczej jako ciasto urodzinowe, czy na jakieś przyjęcie, ale jako śniadanie czy drugie śniadanie jest idealne. Jest lekko słodkie, wilgotne, ma przyjemną konsystencję. Polecam spróbować :) Składniki: Mokre: 3 średnie marchewki 2 rozgniecione(...)wodą by powstał kleik Pozostałe mokre składniki wraz z kleikiem z siemienia zmiksować na jednolitą masę (najlepiej w robocie kuchennym przy pomocy ostrza w kształcie litery S; opcjonalnie można orzechy zmielić w młynku do kawy, banany rozgnieść widelcem i wszystkie składniki dokładnie wymieszać na jednolitą masę) Do powstałej masy dodać suche składniki i dokładnie wymieszać Dodać marchewkę
pyszne zdrowościDziękujemy wszystkim za życzenia i wiele przemiłych słów 💙 Wraz ze zmianami na blogu postanowiłyśmy nieco uzupełnić zakładkę "O NAS" . Znajdziecie tam trochę więcej szczegółów o każdej
Candy PandasDziś częstuję Was pysznymi ciastkami orzechowo- owsianymi. Ich przygotowanie łącznie z pieczeniem zajęło mi 30 minut, w całym domu unosił się zapach orzechów podczas pieczenia. Ciastka wyszły chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Bez dodatku mąki, białego cukru, głównym składnikiem jest masło orzechowe i płatki owsiane. Ciasteczka zniknęły błyskawicznie, co oznacza, że naprawdę są smaczne. Jutro piekę kolejną porcję(...)proszek do pieczenia, wymieszać mikserem, tak by wszystko się połączyło (masa będzie dość zbita). Piekarnik nagrzać do 180'C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Dłonią nabierać porcje ciasta, uformować kulkę, którą potem trzeba dość mocno spłaszczyć. Piec ciastka około 10 minut. Ciastka po upieczeniu pozostawić na blaszy, aby wystygły
Zrób to smaczniełyżka tłuszczu do nasmarowania formy Polewa: 1,5 tabliczki (150 g) białej czekolady 3 łyżki śmietanki 30% Spód: 1 opakowanie (300 g) ciasteczek zbożowych (u mnie ciasteczka wielozbożowe czekolada, orzech i miód Vitanella) 100 g masła Sos karmelowy: 0,5 szkalanki (100 g) cukru 5 łyżek śmietanki 30% 2 łyżki wody Przygotowanie: 1) Ciasteczka zmiksować blenderem na mąkę, dodać rozpuszczone(...)Piec ok. 60 min. w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (do piekarnika w momencie jego włączenia włożyć na dno naczynie żaroodporne z wodą, powinno to zapobiec pękaniu). 9) Upieczone ciasto studzić w wyłączonym, lekko uchylonym piekarniku. 10) Przygotować polewę: do rondelka dodać śmietankę oraz połamaną na kawałki białą czekoladę. Podgrzewać, cały czas mieszając, do momentu całkowitego rozpuszczenia czekolady. 11) Przygotować
Fitsweet.meDomowe batoniki kakaowe są podobne do batoników Kinder Country! Są kaloryczne, trochę niezbyt zdrowe , ale są bardzo smaczne i jak wszystko zawierające kakao poprawiają humor. Bardzo
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięOpis: Blok czekoladowy, ten smak zna prawie każdy z nas. Blok czekoladowy to słodycz, która robiła furorę w czasach PRL-u. Chociaż w dzisiejszych czasach półki
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarneuprażyć na patelni) i dodajemy 1 łyżkę oleju kokosowego Keksówkę wykładamy folią spożywczą i dajemy ciemną masę (uklepujemy do pożądanej grubości), a następnie jasną masę. Całość posypujemy orzechami do dekoracji i (opcjonalnie) polewamy domową czekoladą (olej kokosowy, syrop daktylowy, kakao). Snickersa wkładamy do lodówki na godzinę. No niestety trzeba jeszcze chwilę poczekać, ale dzięki temu będzie się lepiej kroić(...)kinder country Domowe kinder pingui Domowe ciastka Domowe lody i owocowy potwór Domowe słodkie przekąski na spacer Domowy kopiec kreta Domowy budyń czekoladowy Domowy budyń jaglany - z gwiazdką Domowe ciasto z cukinią Domowe szyszki czekoladowe Domowy tort urodzinowy (w 5 minut) Domowe gofry Domowy knoppers Domowe płatki nesquik Chcesz być na bieżąco? Dołącz do nas na Facebooku
lady-och-mistrzyni.blogspot.comprzechowywać w pudełku i następnym razem, gdy będzie potrzebny chrupiący dodatek do zupy czy sałatki, będą jak znalazł. Składniki: pół szklanki ugotowanej białej quinoy 2 łyżki zmielonych orzechów włoskich 1 łyżka zmielonego siemienia lnianego 1 łyżka czarnego sezamu 1 łyżka rozpuszczonego oleju kokosowego 2 łyżki mąki z czerwonej soczewicy 6 łyżek wody pół łyżeczki różowej soli himalajskiej łyżeczka(...)dolewamy trochę więcej wody. Masę rozprowadzamy równomiernie na sylikonowej macie (jeśli nie macie, można użyć papieru do pieczenia), za pomocą sylikonowej szpatułki, lub po prostu zwilżona, lub natłuszczoną (aby ciasto się nie przylepiało) ręką. Następnie wykałaczką, dzielimy ciasto na porcje, rysując skośną kratkę. Tak przygotowaną masę wkładamy do piekarnika, nagrzanego do 180 stopni i pieczemy z termoobiegiem na złoty kolor
Quinoa Raz!....brzmi pysznie prawda? Tak też smakuje. Banan, masło orzechowe i czekolada to chyba najlepsze trio kulinarne na świecie. Pasuje do wszystkiego począwszy od omletów, przez kanapki
Chocolate Muffin BlogKtóregoś dnia zauważyłam w sklepie deserek typu „ryż na mleku”. Rano w pracy mam ochotę na takie rzeczy, więc postanowiłam wypróbować. Mniej więcej o
Poezja smaku