https://www.facebook.com/Di.gotuje http://digotuje.blogspot.com Blok czekoladowy - to klasyka. Jest pyszny, ale ma dwie wady: cena mleka granulowanego i zbyt duża kaloryczność. A
Di gotujeCiasteczkowy potwór Ciasteczka dla dzieci to coś, co sprawdza się zawsze. Możesz postawić je na stole, a małe rączki z łatwością po nie sięgną, kiedy najdzie
MamaOskarkapolecić! Świetny skład, bez dodatku cukru, a dodatkowo bezglutenowe i ekologiczne. Używam ich do zagęszczania i nadawania dodatkowego smaku moim śniadaniowym owsiankom. Dobrze sprawdzą się również jako krem do ciast i innych wypieków. Dotychczas próbowałam tylko wersji waniliowej i czekoladowej, także poniższe bardzo mnie interesują, a szczególnie ten z dodatkiem herbaty matcha :) truskawkowy morelowy ananasowy z matchą PRZYPRAWA CURRY(...)lubię te zwykłe, ale zawsze chciałam spróbować też ich innej wersji. Migdały blanszowane pozbawiane są ciemnej skórki, która niekiedy może działać drażniąco. Mają bardziej delikatniejszy smak, który mi przypomina orzechy surowe, które dopiero co spadły z drzewa. Są smaczne, ale myślę, że pozostanę przy tych zwyczajnych, choć dla urozmaicenie pewnie jeszcze po nie sięgnę :) ORZECHY BRAZYLIJSKIE Ostatnio mój faworyt
Zdrowie na języku :Pparfai. Kolejna przystawka była na ciepło, ale tym razem mięsa już nie było ... Wcale nie żałuję, nie myślcie sobie. Podano nam bowiem szparagi z zasmażką z orzechów laskowych i arachidowych, smażonej na oleju kokosowym . Boska, zasmażka BOSKA !!! Najeść się nie mogłam. Takiego połączenia smaków się nie spodziewałam. Polecam każdemu - naprawdę warto tego dania spróbować, choć do lekkich ( przez ową(...)truskawek lub malin. Ostateczny bilans jest jednak na PLUS. Szef kuchni Artur Góra robi naprawdę niesamowite rzeczy, doskonale łącząc smaki. Myślę, że gdybyśmy na deser dostały porcję dobrego ciasta, nawet tej oklepanej, ale nigdy nie zawodzącej szarlotki, było by idealnie. Jeśli i Wy chcecie przeżyć kulinarną przygodę,po krainie smaków, kierujcie swoje kroki do: IBB Grand Hotel Lublinianka
kolorowotorcikowoDzisiaj Wigilia, a więc coś słodkiego specjalnie na ten dzień. Polvorón to bożonarodzeniowe hiszpańskie ciastko, zwykle małe, przygotowane z mąki, smalcu, cukru i migdałów lub orzechów, pieczone w gorącym piekarniku. Ciastka w trakcie jedzenia rozpadają się na pył (stąd też ich nazwa, gdyż hiszpańskie słowo polvo oznacza proszek lub pył). Typowy produkt bożonarodzeniowego cukiernictwa w Hiszpanii i wielu hiszpańskojęzycznych krajach(...)umieść wszystkie składniki w misce (smalec powinien być miękki, zaś cukier puder przesiany, aby nie było w nim grudek), i dokładnie wymieszaj, aż do całkowitego połączenia się składników. Rozwałkuj ciasto na grubość 1,5 cm. Ciasto wałkuj przez folię spożywczą, aby nie przyklejało się do wałka. Szklanką, kieliszkiem lub okrągłą foremką o średnicy 3 – 3,5 cm wykrawaj okrągłe ciasteczka
Grahamka, weka i kajzerkaKruche po upieczeniu, miękkie po leżakowaniu. Pierniczki z tego przepisu są idealne dla każdego, w zależności od przygotowania i przechowywania możemy uzyskać kompletnie inne pierniczki. Osobiście
WegePrzepissmażyć na głębokim rozgrzanym oleju, aż nabiorą złotego koloru. W tym czasie wymieszać pastę mięsno-warzywną z oliwą z oliwek. Orzechy podprażyć na patelni, obrać ze skórki i zmiksować. Orzechy wymieszać z pastą (jeśli jest zbyt gęsta dodać więcej oliwy z oliwek), doprawić przyprawami według uznania. Udekorować rzeżuchą. Na przykład co robisz z obierkami z warzyw ? ej, ale obierki(...)polać 2-3 łyżkami sosu. Następnie jedna z grup zrobiła coś co bardzo mi się spodobało, czyli wykorzystali resztki białej kiełbasy i innych wędlin, żeby je ukryć w chlebowym cieście. Powstały z tego pyszne bułeczki. Kolejna grupa przygotowała. Poświąteczne jedzenie w cieście chlebowym składniki (na 20 porcji) ciasto: 400 g letniej wody 15 g drożdży 1 łyżeczki cukru
Kuchnia na wzgórzuDziś jak to w niedzielę przeważnie bywa przychodzimy do Was z przepisem. Tym razem przepis rozszerzamy również o dodatkowe dwie mniejsze receptury na słodkości z naszego
Candy PandasNa sklepowych półkach roi się od fit, fitness, owsianych, zbożowych, odchudzających batoników przepełnionych cukrem pod wieloma postaciami. Czasem cukier, lub syrop glukozowo-fruzktozowy jest na pierwszym
Czarnawisienkaszybko i energicznie. 2. Powstałe ciasto uformować w kulę i owinąwszy w folię spożywczą wstawić na 20-30 minut do lodówki. 3. Foremkę posypać odrobiną bułki tartej 4. Rozprowadzić ciasto tak by brzegi były wysokie, około 1- 1,5 do 2 cm wysokości 5. Widelcem nakłuć spód w kilku miejscach Piec: 35-40 minut w temperaturze 180 stopni(...)Zobacz także: Crumble z jabłkami Czarny Pleśniak z truskawkową konfiturą i orzechami Przepis bierze udział w akcji
KreatywnePinyZdarzyło się Wam, że wędlina w lodówce przebrała zielonkawy kolor, a w dotyku była oślizgła niczym wąż. Może Wasz ulubiony ser pokrył się pleśnią, a przywiezione
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataDla mnie każdy sernik jest dobry. Często jeden lepszy od drugiego. Ten, który mam dziś dla Was, jest genialny ! Sernik krówkowy dopieści Wasze kubki smakowe. A
kolorowotorcikowoNa blacie leżał ten samotny banan. Jeden, jedyny. Jakiś taki smutny. Obok niego stało masło orzechowe, kupione z zamiarem przyrządzenia muffinek, już kilka dobrych
Gotowanie to kochanieZapraszam serdecznie! Targroch Orzechy ziemne w karmelu Jakie to było pyszne!…. Trudno było się oderwać! Orzechy ziemne prażone w karmelu, to doskonała propozycja dla wszystkich wielbicieli orzeszków! Sprawdzą się jako przekąska oraz słodki dodatek do musli i deserów. Pyszne orzeszki ziemne oblane słodkim karmelem są wspaniałą przekąska, którą doceni każdy łasuch taki jak ja. Orzechy w chrupiącej otoczce(...)Żurawina suszona Żurawina jest bardzo smaczna, posiada bardzo dobrą jakość i smak. Cechuje się soczystą barwą i wspaniałym smakiem. Suszone owoce żurawiny można spożywać same lub jako dodatek do ciast, deserów, musli oraz sałatek. Nawet zwykły jogurt naturalny, do którego wsypiemy trochę suszonej żurawiny, nabierze nowego, niepowtarzalnego smaku. Kulinarne zastosowanie żurawiny nie ogranicza się jednak tylko do słodkości. Wspaniale
Podróż w kulinaria