Niedawno w konkursie wygrałyśmy słodkości bez cukru. Jednym z nich było Crunchy w dwóch wersjach smakowych, i to ich nie mogłyśmy doczekać się
Candy Pandaswłasną restauracje w Londynie i bloga , gdzie uczy innych jak nie-gotując leczyć i zapobiegać chorobom dzięki surowej diecie. Kuchnia raw Tanyi to nieprzetworzone, sezonowe, lokalne produkty np. rośliny, orzechy, pestki, algi, przyprawy i naturalne słodziki. Od innych dań wegańskich odróżnia je to, że zostały przygotowane w temperaturze niższej niż 48 stopni i przez to zawierają więcej enzymów i witamin(...)Mój ulubiony rozdział to w drodze, gdzie znajdziemy przepisy na przekąski i dania, które można zabrać ze sobą na wycieczkę czy do biura. Smakowicie wyglądają też przepisy na niebiańskie ciasto orzechowe, meksykańską surową gorącą czekoladę, dżem z jagód goji, “bekon” z bakłażana, salsę ananasową i koktajle alkoholowe. Czy sama mogłabym być na diecie raw? Jestem uzależniona od ciepła
Ugotowane pozamiataneNatkę pietruszki i orzechy drobno siekamy. Oliwki kroimy w półplasterki, suszone pomidory w paski, a cukinię w drobną kostkę. Na oliwie z oliwek, na dużej patelni, obsmażamy suszone pomidory, orzechy, czarne oliwki, cukinię i ciecierzycę. Gdy cukinia będzie al dente, dodajemy do smaku suszone oregano, słodką paprykę w proszku i w razie potrzeby sól himalajską. Do tak przygotowanych warzyw dodajemy(...)durum). Ma jasnożółty kolor, a po ugotowaniu pasta nie klei się. Semolinę dodaje się do pizzy lub przygotowuje ravioli, czyli rodzaj kwadratowych pierożków z dekoracyjną falbanką, zrobionych ze świeżego ciasta makaronowego. Włoskie ravioli najczęściej nadziewane są ricottą ze szpinakiem czy grzybami. Nie bez znaczenia jest też sól dodawana do potraw. Kupowana w zwykłym sklepie jest przetwarzana i rafinowana
Moja smaczna kuchniamiła odmiana dla zwykłych puddingów z chia. Taki lemon curd sprawdzi się na śniadanie a jeśli dodamy do niego np bitą śmietanę lub inne owoce (maliny, jagody, borówkę), orzechy lub płatki migdałów będzie doskonałym deserem, zdrowym i takim, którego nie trzeba długo robić. Świetny, orzeźwiający smak, lekko kwaskowy ale nie wykręcający nam twarzy Oczywiście, polecam do niego cytryny niewoskowane. Jeśli(...)Przekładamy do kubków/szklanek. Wkładamy do lodówki najlepiej na całą noc. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/desery/bez-pieczenia/lemon-curd-nasionami-chia/ BosowKuchni Artykuł Lemon Curd z nasionami chia pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkubłonnik . Co więcej są one swoistym " paliwem na mózgu " - podczas pracy umysłowej, w czasie sesji i nauki nieocenione :) Stąd taka popularność tzw. mieszanek studenckich, których podstawowym składnikiem są właśnie orzechy. Natomiast przy kupowaniu masła kierujmy się jedną prostą zasadą - czytajmy jego skład. Wybierajmy te, z największą zawartością procentową orzeszków. Osobiście pomogę polecić Wam masło orzechowe z Lidla MCennedy. Żałuję(...)mieszamy. 3. Dodajemy 2 łyżki przesianej mąki z proszkiem. 4. Dodajemy kakao, miód, masło orzechowe, wiórki i płatki. Całość mieszamy. 5. Smażymy na wolnym ogniu kilka minut, dzieląc ciasto na 3 placki. Podajemy z jogurtem naturalnym, masłem orzechowym i ulubionymi owocami. W moim przypadku maliny i truskawki :) HALO HALO :) Czy są tu zwolennicy masła orzechowego ? Pozdrawiam, Ania
Mój Smak na ŻycieJutro mam zasłużony urlop więc dziś nie musiałam biegać w nerwach i szykować się na pociąg do Poznania i ze spokojem spędziłam prawie cały dzień w
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćStartuję od przepisu na kule musli, bo jest krótszy i mniej pisania ;) Jak mnie spanie nie weźmie dodam jeszcze przepis na mój obiad/ryż na bogato
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćNarodzenia kojarzą się nam między innymi z rodzinnym przystrajaniem zielonych gałązek świątecznego drzewka. Zwyczaj ten znany był już w XVI wieku. Początkowo choinki przyozdabiało się papierowymi ozdobami, małymi jabłuszkami, orzechami, piernikami lub cukierkami. Bombki, które obecnie są najpopularniejszymi ozdobami choinkowymi, zawdzięczamy Hansowi Greinerowi. Piękne szklane wydmuszki powstały, ponieważ jadalne dekoracje były zbyt drogie i nie każdy mógł sobie(...)cukru szczypta soli 1 płaska łyżka kakao 1 jajko 200 g zimnego masła około 20 kolorowych landrynek Przygotowanie: Z mąki, cukru, szczypty soli, kakao, jajka i masła szybko zagniatamy ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 45 minut. Na stolnicy oprószonej mąką wałkujemy ciasto na grubość 3-4 mm. Z pomocą foremki lub szablonu wyciętego
Smakowity Blog KulinarnyCoś dawno nie było u nas recenzji czekolady co już niektórzy zdążyli zauważyć. Obiecałyśmy, że od nowego roku to się zmieni, więc słowa dotrzymujemy i dziś
Candy PandasPierniczki Nastał czas łuskania orzechów, mielenia maku, siekania migdałów, przesiewania mąki – na co dzień trudno się za to zabrać – ale przed świętami… Pierniczki To rytuał, który pozwala nam wrócić wspomnieniami do dziecięcych lat. Roztaczający się wokół zapach pieczonego piernika sprawia, że święta w rodzinnym domu są magiczne(...)ucieramy z pozostałym cukrem. Dodajemy wystudzoną masę z karmelem, mieszamy i ucierając stopniowo dosypujemy mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Białka ubijamy na sztywną pianę i łączymy z zarobionym ciastem. Dokładnie mieszamy, posypujemy wierzch mąką i pozostawiamy na noc do stężenia. Następnego dnia wałkujemy ciasto na płaty grubości ½ cm i wykrawamy z nich pierniczki za pomocą foremek. Układamy
Pomysłowa kuchniazwiązku ze zbliżającym się latem rozpoczynamy sezon na lody! Niestety te tradycyjne, chociaż pyszne, zawierają w swoim składzie mnóstwo cukru i tłuszczu. No dobra, nie tak wiele jak ciasta czy czekolada, ale wciąż nie zalicza się ich do pokarmów dietetycznych. Dlatego przychodzę do Was ze świetną, bananową alternatywą! Zapewne słyszeliście już o lodach zrobionych z zamrożonych bananów, ale moja propozycja(...)małej miseczce lub szklance, wlać odrobinę wodę i podgrzewać przez ok. 20 sekund. Zamrożone lody zmiksować raz jeszcze i podawać z kakaową polewą oraz poppingiem z amarantusa (albo orzechami czy inną posypką). Smacznego! 🍨 ✩✩✩ Instagram | Facebook | YouTube
Kuchnia Ellierenifery. Nie znoszę wycinania księżyców, serduszek i babrania się w lukrze. Nie i już. Nie mam potrzeby i nie spędza mi snu z powiek brak choinki obwieszonej pierniczkami i orzechami zawiniętymi w sreberko. Dla mnie Boże Narodzenie pachnie piernikami bez względu na to, w jakim kształcie one są. Gdyby ktoś jednak odczuł dziką potrzebę posklejania się lukrem, to na końcu(...)Jajka ucieramy z cukrem. Wsypujemy przesiane mąki, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i wlewamy do tego masło z miodem. Wszystko łączymy najpierw łopatką, a potem zaczynamy wyrabiać ciasto ręką. Będzie się trochę kleiło, ale po pewnym czasie zacznie odchodzić od ręki. Jak już wyrobimy ciasto, to odstawiamy je na chwilę. Można zostawić je pod przykryciem
ladykitchenDla wielbicieli sernika i pierniczków mam propozycję na pyszny sernik z bakaliami upieczony z lukrowanymi pierniczkami. Do masy serowej dodałam również przyprawę do piernika, dzięki temu
IzabelawkuchniDziś przygotowałam dla Was przepis na domowe batoniki, które robi się prosto i bez pieczenia. Takie batoniki to zdrowa przekąska dla małych i dużych bez dodatku
Chilli Czosnek i OliwaCiasteczka już jakiś czas temu zawitały na blogu, jednakże tym razem dodałam żurawinę i owoce Goji. Składniki: -500g płatków owsianych -120g oleju kokosowego -2
Smaczne ZdroweJeśli czytacie mnie w miarę regularnie (choć ja regularnie nie piszę), musieliście spotkać się z dość częstym "bananowym problemem".Jak wiecie, w posiadaniu rodziny są sklepy
W kuchni Karmel-itkimożemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która(...)cukier kryształ Przygotowanie: Margarynę rozpuścić i pozostawić do wystygnięcia. Migdały bardzo drobno zmielić. Do przesianej mąki dodać zmielone migdały, cukier i cukier migdałowy - wymieszać. Dodać żółtka i margarynę zagnieść ciasto do momentu połączenia składników. Następnie ciasto włożyć do woreczka foliowego i schłodzić około 1 godziny w lodówce. Ciasto rozwałkowujemy na placek o grubości 0,5 cm i wycinamy dowolne
Ciastka - domowe słodkościJuż dawno na blogu nie było wypieków. Nie pamiętam już nawet kiedy piekłam jakieś ciasto czy ciasteczka. Postanowiłam to jednak nadrobić, a że czasu mało mam ostatnio, to najszybciej upiec ciasteczka. Zdrowo, bo z płatkami orkiszowymi, ale możecie je zamienić na owsiane. Dodatek słonecznika nadaje tym ciastkom cudownego smaku i zapachu. Możecie dodać dowolnych owoców, ja najczęściej używam jabłek(...)proszek do pieczenia i cukier muscovado. Wszystko razem wymieszać. Dodać miękkie masło i połączyć z suchymi składnikami. Jajka ubić lekko, wlać do reszty składników i wymieszać. Formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko je spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez około 12-15 minut. Tych ciasteczek nie trzeba niczym dosładzać
Codzienna kuchnia niecodziennazwykle je się tam coś na kształt potrawki – z mięsem, rybą lub wegetariańską zawsze w przepysznym sosie. Sosy mogą być przeróżne, ja polecam te na bazie orzechów, pomidorów i szpinaku. Do tego podaje się jako tzw. zapychacz ryż lub naan. Chlebkiem lub ryżem zagarnia się potrawkę wraz z sosikiem. Polecam Wam spróbowanie jedzenia jak Hindusi, czyli rękami. Wtedy całe(...)mnie zbyt sucha. Inna pysznością jest ser paneer, delikatny ser na który wkrótce będzie przepis na blogu. Ser taki uwielbiam w sosie pomidorowo-orzechowym i właśnie z chlebkami. Ciasto na chlebki wyjdzie Wam dość klejące, ale po wyrośnięciu, takie już nie będzie. Przed przystąpieniem do wałkowania placków, warto dłonie natłuścić olejem i leciutko podsypać blat. Drukuj Naan – indyjskie chlebki window.ajaxurl
Mieszam w Garnkuciasto to specjalność mojej siostry Agnieszki, a przepis - z Kuchni Lidla. Kiedy pierwszy raz je jadłam urzekło mnie konsystencją - puszyste i wilgotne jednocześnie, o pięknym słonecznym kolorze w środku, pachnące korzennymi przyprawami... pycha. Idealne rozwiązanie na pochmurny jesienny czy zimowy dzień! Składniki: 250 g mąki 150 g cukry trzcinowego 1 łyżka cukru waniliowego 1 łyżeczka mieszanki przypraw korzennych (cynamon(...)średniej wielkości tortownicy i piec w temperaturze 185 stopni bez termoobiegu przez 35 minut. Po wystudzeniu można polać czekoladą rozpuszczoną z odrobiną masła lub śmietanki i udekorować posiekanymi orzechami lub migdałami
Kulinarne Inspiracjenaleśniki?! Przecież ja kocham naleśniki! No i są:) - naleśniki o niskim IG, bazujące na mące białkowej - z cieciorki:) Są rewelacyjne, bardzo elastyczne, a podczas smażenia pachną orzechami:) Te krokiety stworzyłam na potrzeby wigilii w pracy, z racji różnych potrzeb żywieniowych współpracowników - miało być bez glutenu i wegańsko. No i jest:) Krokiety są pyyycha! :D Niestety, po dokonaniu dzieła zdałam(...)oliwy Farsz: 800 g kiszonej kapusty 400 g boczniaków słoiczek suszonych pomidorów w zalewie olej z pomidorów i siemię lniane do panierowania Przygotowanie: Naleśniki: Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, ciasto powinno mieć płynną konsystencję, trochę przypominająca emulsję. Odstawić na co najmniej pół godziny Smażyć na małym ognia (szybko się palą), trzeba ostrożnie przewracać na drugą stronę Usmażone naleśniki
pyszne zdrowości