Dziś mam dla was zdrowy deser, który ładnie zapakowany może też być prezentem – kuleczki z masła orzechowego, z dodatkiem kakao i daktyli, polane gorzką czekoladą
Cooking for EmilyW sernikach jest coś, co mnie fascynuje. Z jednej strony nie przepadam za kalsycznym, domowym sernikiem z polewa czekoladową i (najgorzej!) z rodzynkami, a z drugiej
Zawsze głodna!jabłka 60 g 29 11 Arbuz 120 g 80 5 źródło: http://care.diabetesjournals.org/content/suppl/2008/09/18/dc08-1239.DC1/TableA1_1.pdf KWAS FITYNOWY Występuje nie tylko w pszenicy, ale też w innych zbożach (głównie produkty pełnoziarniste), orzechach czy nasionach roślin strączkowych. Kwas fitowy wiąże ważne składniki mineralne jak np. żelazo, cynk, wapń i magnez. Krótko mówiąc „kradnie” nam nasze alkalizujące minerały tworząc przy tym nierozpuszczalne sole(...)przemawia także łatwa dostępność, niska cena, uniwersalność - mąka pszenna jest do kupienia w każdym sklepie spożywczym, kosztuje niewiele, a nadaje się do większości wypieków. Nie musimy kombinować, naleśniki czy ciasta na mące pszennej (zwłaszcza oczyszczonej) zawsze wychodzą. Również zawartość błonnika to spora zaleta, ale dotyczy głównie mąki razowej/pełnoziarnistej, ewentualnie graham. Chodzi tu przede wszystkim o nierozpuszczalną frakcję włókna pokarmowego
Powiedz dietom nieLemoniada wszystkim kojarzy się głównie z wodą i cytryną. Jednak tym razem pokażę Wam jak przygotować pyszną, słodką lemoniadę z arbuza. Arbuzowa lemoniada to szybki i
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Klasyczna lemoniada to nasza propozycja na upalne dni. Woda mineralna nawodni nasz organizm, a dodatek cytryny sprawi, że napój stanie się jeszcze bardziej orzeźwiający. Składniki oraz
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Podczas tak dużych upałów powinniśmy powinniśmy dostarczać naszemu organizmowi odpowiednią ilość płynów. Lemoniada z rozmarynem to może być świetny zamiennik dla zwykłem wody mineralnej. Lemoniadę przygotujemy
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dzisiaj słodka, świąteczna propozycja. Bardzo smaczny, mięsisty piernik przełożony masą marcepanową i powidłami, udekorowany polewą czekoladową i złotymi gwiazdkami z jadalnego pyłu. Mniam… Masę marcepanową
Oryginalny smakpowyższa jest dodatkowo certyfikowana jako bezglutenowa, dlatego nie ma obaw o jakieś zanieczyszczenia. Krem z prażonych orzechów laskowych Uwielbiam wręcz masła wykonane w 100% z orzechów laskowych. I choć nie jadam je zbyt często, a raczej bardzo sporadycznie to w pamięci zachowałam same pozytywne wspomnienia z tym produktem. Smak jest chyba nie do opisania. Niebo w buzi(...)wymienione składniki są oblepione wspomnianym proszkiem acai, co w efekcie daje pyszne i zdrowe połączenie smaków. Mieszanka jest bardzo smaczna, słodka, ale z nutką kwaśności. Pasuje do owsianek, jogurtu, ciast i innych wypieków, ale także jedzona samodzielnie jako przekąska. Biała czekolada z wanilią Ta czekolada jakiś czas temu podbiła blogosferę, opinię na jej temat można było czytać
Zdrowie na języku :PBakaliowe tabliczki od Bakalland ciekawiły nas już od dawna i wiedziałyśmy, że jak już mamy kupić to wszystkie smaki na raz do recenzji. Z pomocą przyszła
Candy PandasSezon na czarną porzeczkę uznaję za otwarty. Gdy dzisiaj w moim domu pojawił się kosz pełen tych drobnych, smakowitych owoców, nie musiałam długo czekać, by w
Smiling ShrimpMięso z indyka to mięso drobiowe, które uznawane jest za jedno z najzdrowszych mięs. Może się ono pochwalić wysoką wartością odżywczą - zawiera cenne witaminy, minerały, a
Kuchnia MagdaLenySałatka z rukolą, kaszą jaglaną i burakami autorka: zdrowienawidelcu.pl | blog: zdrowienawidelcu.pl Zimowa tarta z burakami na spodzie ze słoncznikiem autorka: MAgda | blog: Silver Teaspoon Winnie the Pooh – puchatkowe ciasto miodowe z kremem śmietankowym autorka: Ana_Pis | blog: Różowa Patera SAŁATKA ze świeżego szpinaku z suszonymi pomidorami i fetą autorka: Na Dokładkę | blog: Na Dokładkę Ciasteczka gryczane(...)autorka: papilionka | blog: Papilionka o wszystkim i o niczym Zdrowe Rafaello twarogowe autorka: Dolce120 | blog: Smiling shrimp Bezglutenowe bounty domowej roboty autorka: Dolce120 | blog: Smiling shrimp Quinoa z owocami, orzechami i nasionami chia autorka: dooseet | blog: dooseet Naleśniki z tapioki z masłem migdałowym, kiwi i miodem autorka: dooseet | blog: dooseet czekoladowe batoniki musli z morwa suszona autorka: przEKOnseczki | blog: przEKOnseczki
Weekendy w domu i ogrodziemąki owsianej ,gryczanej ,żytniej lub mleka makowego ,ale też z żurawin , ananasów ,dzikiej róży. Trawienie ułatwiały kompoty z suszu i liczne desery z suszonych śliwek. Słodkie ciasta wypiekane na Boże Narodzenie były skromniejsze niż wielkanocne. Dominowały pierniki i makowce ,były też różne „baby” i ciasteczka korzenne. Kształt wigilijnych ciasteczek też miał znaczenie. Okrągłe, symbolizowały słońce i radość(...)miłość. Miód w prawie wszystkich kulturach świata uchodzi za substancję magiczną ,darzoną ogromnym szacunkiem ,chroniącą od zła ,symbol wiecznej szczęśliwości ,mądrości , bogactwa duchowego i materialnego. A orzechy, od wieków związane z tajemnicą ,wzmacniają intelekt. Włoski to mądrość i pieniądze, laskowy-symbol sprawiedliwości, pojednania, cierpliwości i sił żywotnych. Migdały, najlepszy płód ziemi, to piękno ,zdrowie ,nadzieja, płodność
Kulinarny karnet Christopheraszybkimi ruchami zagnieść ciasto, następnie nieco spłaszczyć i owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok.1,5h. Po tym czasie wykładamy spód blachy papierem do pieczenia, wylepiamy go ciastem i przed upieczeniem tworzymy w nim dziurki – np. widelcem. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku w 180*C około 15minut aż do "suchego patyczka". (Jeśli spód po upieczeniu będzie nieco odbiegał(...)czym smarujemy boki (w moim przypadku) miodem i obtaczamy wiórkami kokosowymi. Miód można zastąpić wieloma składnikami takimi jak: śmietana, dżem, czekolada, lukier, lub karmel, a wiórki kokosowe np. orzechami, bezą, kakao lub wszelakimi owocami - wedle gustów smakowych, jednak z takim duetem naprawdę komponuje się idealnie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE Normal
Symfonia SmakówKokosowe trufle jaglane inspirowane pralinkami „Rafaello” robiłam już dawno temu, ale jakoś nie złożyło mi się, żebym wrzuciła je na bloga. A warto je
Poezja smaku