To jest prawdopodobnie najpyszniejsza, a zarazem zdrowa i bogata w składniki odzywcze słodkość jaka wyszła spod moich rąk. Trudno dobrać słowa opisujące te obłędnie smaczne brownie
Zdrowie na języku :PUwielbiam andruty, dlatego niejednokrotnie publikowałam na blogu różne wariacje z nimi związane. Dziś mleczno- orzechowy :) Polecam także: Andrut z kolorową galaretką Tort waflowy- „Pischinger” Andrut z
Tradycyjna KuchniaJak święta to bakalie, jak bakalie to keks. W tym okresie często mamy nadmiar białek z pieczenia ciasteczek lub pierniczków. Ja proponuję Wam wykorzystać białka do
Ala piecze i gotujewziąć jedną w garść, jeśli wyjątkowo się spieszymy. Ja w tygodniu często jadam owsiankę - mogę ją ugotować dzień wcześniej, a nad ranem tylko podgrzać i dodać świeże owoce i orzechy. Takie śniadania dobrze sprawdzają się w tygodniu, gdy musimy rano wstać do pracy, szkoły czy na uczelnię - wtedy każda minuta snu więcej jest bezcenna. Ale w weekendy sprawa wygląda trochę(...)jajkiem, olejem i posiekanym czosnkiem. 3. Do suchych składników dodaj mokre i zmiksuj. 4. Twaróg rozgnieć widelcem i dodaj do masy. 5. Drobno posiekaj liście szpinaku i wymieszaj z ciastem. 6. Ciasto nałóż łyżką do foremek na muffinki i piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez 35-40 minut
Z notatnika dietetykamnie to idealna słodkość do kawy, łatwa do upieczenia i szybka, aby szybko zaspokoić chęc na słodkie. Składniki (na 12 donutów): 2 łyżki masła orzechowego – użyłam z kawałkami orzechów 1 szklanka mąki 1/2 szklanku cukru brązowego szczypta soli łyżeczka proszku do pieczenia 1 duże jajko 2 łyżki masła 1/2 szklanki zimnego mleka 2 łyżki gęstego jogurtu naturalnego odrobina oleju(...)temperaturę, do tego jogurt oraz jajko – wszystko dokładnie mieszamy rózgą cukierniczą do połączenia składników. Następnie, do mokrych składniów dodajemy mokre i mieszamy do dokładnie połączenia składników. Gotowym ciastem wypełniamy blachę do donutów. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 25 minut. Po tym czasie wyciągamy do całkowitego ostygnięcia. Następnie, wycigąmy donoty z formy. W międzyczasie gdy donuty stygną
Smaczna Stronaprosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha kokosowego dla… bardziej zaawansowanych. ;) Ciekawostki o kokosie: 1. Woda z wnętrza młodych orzechów kokosowych ma skład niezwykle zbliżony do składu osocza ludzkiej krwi. Był on stosowany, min. podczas II wojny światowej
mojewypiekiinietylkoprosto ze skorupy, tj. zaraz po jego rozłupaniu. Miąższ nadaje się też jako dodatek do ziemniaczanego czy marchewkowego puree, bądź jako baza do kremów do ciast. W ramach wydarzenia Ciasto na niedzielę – Słodkości bez pieczenia przygotowałam kokosowe kulki a’la Raffaello. Składniki na ok. 40 sztuk: - 200 g białej czekolady - 100 g miękkiego masła - 50 g cukru pudru(...)tylko. Przepis jest bardzo prosty. Małym nakładam pracy można przygotować bardzo smaczny deser. Przepis znalazłam na blogu Kawa Cynamonem Pachnąca . Gorąco polecam i życzę smacznego. Technika obierania orzecha kokosowego dla… bardziej zaawansowanych. ;) Ciekawostki o kokosie: 1. Woda z wnętrza młodych orzechów kokosowych ma skład niezwykle zbliżony do składu osocza ludzkiej krwi. Był on stosowany, min. podczas II wojny światowej
mojewypiekiinietylkoprzeszkadza. Następnym razem dodamy jeszcze orzechy, żeby ciasteczka nabrały większej chrupkości. Zresztą każdy z nas wie, że najlepsze połączenie to czekolada i orzechy (kto nie lubi czekolady z orzechami : -) ) Składniki: 180 g masła 1,5 szklanki cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 1 jajo i 1 żółtko 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej(...)dodać pozostałe składniki (bez czekolady) i mieszać do powstania gęstej masy - czas 2 min /obr 3-4 dodać czekoladę i ostatecznie połączyć składniki - czas 35-40 s/obr 2 z ciasta formować kulki - w zależności od tego jak duże chcecie mieć ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając spore odstępy piec w piekarniku rozgrzanym do 170 st przez
Gotowanie z pasjąróżnych smaków jest bardzo fajną przekąską. Idelnie nadaje się by podczas przerwy w pracy zjeść coś co nacieszy swym wyglądem i smakiem. Wystarczy w domu przygotować miseczki, sałatkę, rozdrobnione orzechy i ser camembert. W pracy połączenie tych składników zajmie jedną minutę, a wrażenie zrobi naprawde duże. Składniki (12 sztuk) : 4 placki tortilli, 2 gałązki selera naciowego, 2 świeże papryki (czerowna(...)pokroić seler naciowy. Dodać szczypiorek oraz pokrojone oliwki i suszone pomidory. Wszystkie składniki wymieszać z dwoma łyżeczkami oliwy, bazylią i pieprzem. Orzeszki włożyć do mocniejszego woreczka i wałkiem do ciasto uderzając dość mocno rozdrobnić. Ser camembert pokroić w trójkąty i obtoczyć w orzeszkach. Połączenie: Do miseczek z tortilli nałożyć sałatkę z warzyw oraz ser camembert. Górę posypać drobno posiekanymi orzeszkami
W kuchni u Monikiszklanki oleju. Przygotowanie: Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno. Wszystkie pozostałe składniki zmiksować na gładką masę. Na końcu dodać pianę z białek. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Piec ok 3 min na złoto-brązowy kolor. Podawać z bitą śmietaną, dżemem lub innymi ulubionymi dodatkami. Przepis II GOFRY ŚMIETANKOWE (ok 8 sztuk) Składniki: 200 g miękkiego masła(...)gładką masę. Dodać stopniowo resztę składników i wszystko dobrze razem wymieszać. Rozgrzać gofrownicę.Piec ok. 3 min na złotobrązowy kolor. Przepis IV GOFRY ORZECHOWE Składniki: 100 g mielonych orzechów,160 g miękkiego masła, 3 jajka, 200 g mąki, 120 g cukru, 40 ml mleka. Przygotowanie: Masło, jajka, mielone orzechy i mąkę ubić na gładką masę. Rozgrzać gofrownicę. Piec na złotobrązowy
kulinarnajamka.blogspot.comSałatka zdrowia z buraka i marchewki oczyszczająca sałatka ze świeżych warzyw. Sałatka zdrowia z buraka i marchewki przyda się o tej porze roku każdemu. Tak jak
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataZastanawiam się od jakiegoś czasu, jak to jest, że w kobiecej prasie, na kilku następnych stronach za rubryką z przepisami, publikowany jest ogromny artykuł odnośnie diet
W kuchni Karmel-itkiłatwy w przygotowaniu, bez miksera, nawet dla początkujących. To jeden z tych uniwersalnych przepisów na babeczki, który możecie dowolnie modyfikować, dodając np. wiórki kokosowe, posiekaną czekoladę, suszone owoce, tarte orzechy, skórkę z cytrusów, kakao. Muffinki można udekorować polewą czekoladową: jasną lub ciemną, lukrem, np. cytrynowym lub posypać cukrem pudrem. Jeśli lubisz mini wypieki polecam Ci także jedne z moich przepisów(...)połączenia rózgą kuchenną do połączenia. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 st. C, grzanie góra/dół, bez termoobiegu. Formę na muffinki wykładam papierowymi foremkami, wypełniam je do 2/3 ciastem. Wstawiam na środkową półkę piekarnika i piekę do złotego koloru przez 20-25 minut. Gotowe wystudzone muffinki posypuję cukrem pudrem. Można udekorować je polewą czekoladową lub lukrem. Muffinki idealne do popołudniowej
Zasmakuj KuchniKażdego roku w Święta wybieram sobie jakiś tort lub sernik do przygotowania, który jest małym wyzwaniem. Relaksuje mnie takie eksperymentowanie, a że wokół mam wtedy ludzi
Emskie SmakiMus z awokado i ricotty warto przygotować około 1 – 2 godzin przed podaniem. Awokado powoduje, mimo dodatku soku z cytryny, że po kilku godzinach mus
Tajemnice Smaku