ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:770/988)

IV Festiwal "KOŚCIAN SMAKUJE" - 19.08.2012. 232

jednak zaczął gotować, obeszły tu i tam. W jednym z namiotów miały dzieci robić swoją pizzę. Dostały więc fartuszki foliowe, kulę ciasta i wałki, zaczęły wałkować. I koniec. Rozwałkowanie ciasta, a potem dostanie gotowego wypieku nazywacie „robieniem pizzy”? Ha, ha. Bez sensu – rozczarowałam się. Ok. 17 w końcu Paolo wyszedł na scenę. Gadał sobie i gadał, a kucharz gotował(...)osób. Kiedy doszło do degustacji, zostałyśmy zaproszone na scenę aby wygłosić swoją opinię, jako blogowych ekspertek ;]  zdjęcie pochodzi od Kasi. Jak i te inne niepodpisane. Następnie penne z orzechami. Kasia z W KRAINIE SMAKU , jak i ja, zachwycałyśmy się tym nietypowym i nietuzinkowym połączeniem bulionu, miąższu chleba, parmezanu i orzechów. Pewnie niedługo u Kasi się pojawi owy przepis

W kuchni Karmel-itki
Papryka nadziewana kurkami i kozim serem 113

Czas czytania: 2 min Papryka nadziewana kurkami i kozim serem oraz kaszą pęczak tak brzmi tytuł dzisiejszego przepisu. Inspiracja na to danie przyszła razem z porą

SprawdzonaKuchnia.pl
Tradycyjna pascha wielkanocna 199

Dla niektórych nie ma świąt bez jajka, dla innych bez szynki czy żurku, a ja odkąd spróbowałam to cudo twierdzę, że nie ma świąt bez

Jadło i czytadło
Rogale marcińskie 134

O tym, że istnieje taka specjalna wersja rogali, z nadzieniem inne niż wszystkie, dowiedziałam się kilka lat temu. O tych rogalach nie było wtedy głośno tak

bistro mama
Rogale Marcińskie 223

Cześć :) Nigdy nie byliśmy w Poznaniu (raz przejazdem pociągiem, więc się nie liczy :) ). Nigdy też nie widzieliśmy białego maku na sklepowych półkach, normalnych sklepowych półkach :) (w

Pora coś zjeść
Bezglutenowe jaglane ciastka mocno czekoladowe z lawendą 158

pestek 2 łyżeczki ekologicznego cynamonu  EcoBlik 1 łyżeczka ekologicznej lawendy  EcoBlik 1 laska wanilii 50 g mielonego lnu 50 g ekologicznej mąki kokosowej lub dowolnej z orzechów lub nasion Podałam w znakomitym towarzystwie ekologicznej ziołowej HERBATY MAGNACKIEJ  mgr. S.Korżawskiej - to kojąca w smaku mieszanka pięciu ziół. Bogaty aromat wyrazistego dziurawca, orzeźwiającej melisy i delikatnego rumianku(...)zmiksuj dokładnie i na gładko- krem z kaszy jaglanej, puree z bananów, rozpuszczoną czekoladę, kakao, cynamon, lawendę, wanilię, len i mąkę kokosową.Pod koniec miksowania dodaj posiekaną gorzką czekoladę. Ciasto powinno być wilgotne i lepkie. Odstaw na pół godziny, zgęstnieje i przeschnie. Rozgrzej piekarnik na 180 stopni . Blachę do pieczenia pokryj pergaminem . Dłońmi formuj kulki i układaj na papierze. Spłaszczaj

Z Kuchni Do Kuchni
Cytrynowe pankejki z makiem 172

walka o każdy milimetr większego pankejka. A ona zjadła trzy a ja tylko dwa. Mamo, a on oblizał łyżeczkę z dżemem i wsadził ją do słoika. Ona wzięła wszystkie orzechy i powiedziała mi, że jestem mniejszy to nie muszę mieć tyle samo. Aaaaa... a jak już towarzystwo zje, pokłóci się, poszturcha i pójdzie, to na stole zostaje jedno wielkie pobojowisko(...)mieszamy. Dodajemy mąkę, szczyptę soli, sodę oczyszczoną (przed dodaniem można rozmieszać w 2-3 łyżkach mleka), sok i startą skórkę z cytryny oraz mak.  Wszystkie składniki dokładnie łączymy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany i przy nakładaniu łyżką na patelnię nie powinno za bardzo rozlewać się na boki.  Placuszki smażymy na średnio rozgrzanej patelni, po mniej więcej

bistro mama
Hamantaschen 254

wyrabiania można dodać więcej mąki. Ciasto nie powinno się zbytnio lepić do rąk. Uformować w kulę, zawinąć w folię i przełożyć do lodówki na ok. 30 minut.  Schłodzone ciasto rozwałkować na obsypanej mąką stolnicy na grubość ok. 3 mm i wycinać kółka (u mnie o średnicy... cm). Na środek każdego koła nałożyć niecałą łyżeczkę farszu i unosząc krawędzie koła(...)skórka otarta z pomarańczy 1/2 łyżeczki cynamonu  1/2 filiżanki cukru 1 filiżanka suszonych wiśni ( u mnie suszone śliwki) 1 filiżanka suszonej żurawiny 1 filiżanka rodzynek (pominęłam) opcjonalnie siekane orzechy włoskie (ok. 1 filiżanki) Wszystkie składniki (z wyjątkiem orzechów) przełożyć do rondelka i ustawić na średnim ogniu. Gotować przez ok. 5-10 minut, aż owoce zmiękną. Jeśli zaczną przywierać

KUCHARNIA
Słodko - makowo i bakaliowo :) 225

małego uwielbiałam makowce, jednak zawsze przeszkadzało mi w nim ciasto drożdżowe. Tak, tak! Zapewne zostanę za to przez wielu z was oczerniona, jednak numerem jeden w tym cieście jest dla mnie mak i bakalie. Kombinując zatem z recepturami stworzyłam przepis, który uwiódł nie tylko moje podniebienie, ale także moich najbliższych. Nie da się ukryć, iż najbardziej pracochłonne jest przygotowanie maku(...)bakaliowiec Składniki: 500g oczyszczonego, niebieskiego maku  litr mleka pełnotłustego 8 jaj pół szklanki cukru pudru szklanka miodu gryczanego po garści: rodzynek, fig, moreli, migdałów całych, żurawiny, skórki pomarańczowej, orzechów włoskich 2 czubate łyżki kaszy manny Mak moczymy przez noc, po czym gotujemy go w mleku około godziny. Przestudzony mielimy trzykrotnie przez maszynkę do mięsa przez sitko o najmniejszych oczkach

Sajkofanka smaku
Wykwintny jesienny obiad dla 6-8 osób 272

morelami). Najlepsze w menu jest jednak to, że na spokojnie można przygotować sobie wszystko wcześniej – gulasz i zupę możemy ugotować nawet dwa dni przed podaniem, zaś zapiekankę i ciasto zrobić dzień przed (bezpośrednio przed podaniem wystarczy zapiec zapiekankę razem z serem). Warto też zadbać o piękne podanie obiadu. Ja swój zaserwowałam na pięknych naczyniach Ambition z serii Aura Gold(...)się podoba? Obrus zawsze nadaje elegancji – na zdjęciu Ambition Botanic Pteridium , z tej samej serii możemy kupić także serwetki czy bieżnik. Prosta dekoracja – świeże kwiaty, orzechy, świeczki Elegancka zastawa Ambition Aura Gold i minimalistyczne sztućce Prato Gulasz z łopatki to tylko kilka prostych składników. Sekretem jest za to cydr – nadaje on głębokiego, aromatycznego smaku. Bez obaw możemy

Poezja smaku
TORCIK GRUSZKOWY 124

mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Gruszki - umyć, obrać i oczyścić z gniazd nasiennych, pokroić w drobną(...)części. Do 3/4 masy dodać pokrojone w kostkę gruszki i delikatnie za pomocą łyżki wymieszać, natomiast pozostały krem pozostawić sam.  Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 blaty. Na dolny spód ciasta przełożyć całą masę z gruszkami - wyrównać wierzch. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować pozostałym kremem waniliowym wierzch ciasta. Na koniec torcik udekorować według

Ciastka - domowe słodkości
Gorzkie czekolady 70% - Manufaktura Czekolady 138

Dawno nie było u nas żadnej recenzji czekolady, więc nadrabiamy. Te tabliczki otrzymałyśmy w prezencie od naszego wiernego czytelnika Michała za co ogromnie dziękujemy <3

Candy Pandas
makowiec ,dużo maku malo ciasta 185

stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru i śmietaną.  Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, całość posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części. ( można na 2 du ż e lub 3-4 mniejsze ) Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier(...)szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny 15 dkg orzechów włoskich 15 dag rodzynek moczonych w czarnej herbacie skórka cytrynowa kieliszek rumu Wykonanie Wypłukany mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia,gotować na wolnym ogniu ok.30-40 minut często mieszając . Odsączyć

w mojej kuchni
makowiec ,dużo maku malo ciasta 217

stolnicę. Drożdże rozetrzeć z 2 łyżkami cukru -pudru i śmietaną.  Do mąki dodać resztę cukru, masło, posiekaną wanilię, całość posiekać . Dodać rozmącone jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagnieść ciasto. Podzielić je na 4 części. ( można na 2 du ż e lub 3-4 mniejsze ) Każdą rozwałkować na prostokąt, posmarować białkiem, nałożyć masę makową i zwinąć dość ciasno w papier(...)szklanki miodu 3 jajka zawartość środka laski wanilii lub cukier waniliowy 10 dkg migdałów rozdrobnionych 10 dkg rodzynek skórka pomarańczowa skórka cytrynowa otarta z 1 cytryny 15 dkg orzechów włoskich 15 dag rodzynek moczonych w czarnej herbacie skórka cytrynowa kieliszek rumu Wykonanie Wypłukany mak zalać mlekiem i doprowadzić do wrzenia,gotować na wolnym ogniu ok.30-40 minut często mieszając . Odsączyć

mojej kuchni