szczypta soli 1/3 szkl cukru + 1/2 łyżeczki 40 ml oleju lub roztopionego masła nadzienie: 100 g białego maku mielonego 3 łyżki miodu 40 ml wody 1 białko kl L orzechy, rodzynki drobno posiekane (ewentualnie) esencja migdałowa lub cukier migdałowy lukier pomarańczowy: odrobina soku z pomarańczy oraz startej skórki cukier puder tyle aby lukier był gęsty ale lejący Nadzienie(...)całość, odstawiamy do przestudzenia. W między czasie dodajemy bakalie i esencje migdałową. 2. Białko ubijamy na sztywno i dodajemy do wystudzonego maku. Masę odstawiamy do lodówki na czas przygotowania ciasta na rogaliki. Ciasto 3. Mleko podgrzewamy tak aby nie było gorące, rozpuszczamy w nim drożdże wraz z 1/2 łyżeczki cukru i odst. do wyrośnięcia. 4. Do miski dajemy mąkę, szczyptę
Gotowanie...to proste !mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. dodać zmielone orzeszki ziemne - wymieszać. Następnie ubić jajka z cukrem do momentu zbielenia. Na koniec dodać przesiane mąki z proszkiem do pieczenia i orzechami - za pomocą różdżki lub łyżki drewnianej delikatnie wymieszać. Piec około 35 - 40 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Masa budyniowa kakaowa - 2 opakowania budyni czekoladowych ugotować(...)momentu rozpuszczenia się cukru. Cały czas ucierając dodawać stopniowo wystudzony budyń. Na koniec dodać kakao i olejek spirytusowy rumowy. Dobrze wymieszać. Przełożenie: Biszkopt najlepiej upiec dzień wcześniej. Wystudzone ciasto przekroić na 2 części. Na dolny spód ciasta rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i wyłożyć 2/3 masy kakaowej. Następnie przykryć drugim blatem ciasta, rozsmarować cienką warstwę powideł śliwkowych i rozsmarować
Ciastka - domowe słodkościzyskuje karmelową barwę i wspaniały słodki, orzechowy aromat. Tak przygotowane masło to jeden z podstawowych składników kuchni francuskiej. Często używa się go do deserów jako bazy kremów, lodów lub ciast, ale genialnie komponuje się także z warzywami, doskonale podbija też smak mięsa i ryb. Wracając do mojego sernika, dzięki palonemu masłu zyskał wyjątkowy smak. Jest aksamitny i kremowy, z powodzeniem(...)bułki tartej 3 łyżki cukru szczypta soli Masa serowa: 500 g twarogu sernikowego 250 g serka Philadelphia 4 jaja 150 g cukru 150 g masła Dekoracja: karmel przepis orzechy pekan Przygotowanie: Spód: na patelni roztapiamy masło, wsypujemy bułkę tartą, cukier i sól, mieszamy i czekamy aż bułka się nieco zrumieni, po czym zdejmujemy z palnika i zawartość
Smakowity Blog KulinarnyBardzo słodkie naleśniki na życzenie mojej Córeczki. Uwielbia naleśniki pod każdą postacią. Te wyszły rewelacyjne, bardzo czekoladowe z posmakiem orzechów. Owoce jeszcze bardziej wzbogaciły i urozmaiciły smak! 1 szklanka mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżeczka kakao 1 łyżka cukru trzcinowego Olej do smażenia 50 g mlecznej czekolady Kilka łyżek masła orzechowego 1 łyżeczka śmietanki 36% Owoce(...)borówki Jajka ubijamy na puszystą masę z dodatkiem cukru. Wsypujemy przesianą mąkę oraz kakao, wlewamy mleko. Miksujemy ponownie. Masa nie może być ani zbyt płynna ani zbyt gęsta. Z ciasta smażymy naleśniki. Każdy naleśnik smarujemy masłem orzechowym, zwijamy w rulon. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Pod koniec wlewamy śmietankę i energicznie mieszamy. Sosem czekoladowym polewamy naleśniki. Dekorujemy owocami i bazylią
VioletoweKucharzenierodzynek sułtańskich, 50 g kandyzowanej skórki cytrynowej, 50 g orzechów włoskich, 50 g płatków migdałowych) Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady ok. 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej Przygotowanie: Orzechy włoskie bardzo drobno okroić. Migdały w płatkach pokruszyć, natomiast rodzynki sparzyć. Margarynę rozpuścić i odstawić do wystudzenia. Mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do piernika i kakao, przesiać. Ubić całe jajka(...)śliwkowe oraz mleko, delikatnie wymieszać. Dodać przesianą mąkę z sodą, przyprawą do piernika i kakao i za pomocą miksera dokładnie wymieszać na jednolita masę. Na koniec dodać bakalie, wymieszać. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 25 x 33 wysmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą. Piec 50 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Po upieczeniu piernik odstawić do całkowitego ostygnięcia
Ciastka - domowe słodkościcukier puder, masło orzechowe i ponownie zmiksować. Na koniec dodać przesianą mąkę, przyprawę korzenną i zmielone migdały. Czekoladę posiekać i również dodać do masy. Piekarnik rozgrzać do 190 stopni. Ciasto przełożyć do natłuszczonego naczynia i posypać siekanymi migdałami. Piec ok. 30 minut w 190 stopniach, po tym czasie wyjąć, ostudzić i podawać. Smacznego! Inne przepisy z masłem orzechowym znajdziesz(...)zdrowe! Moda na nie przyszła do nas z Ameryki, gdzie jest ono jednym z najpopularniejszych produktów. Rodzajów masła jest wiele: kremowe, o obniżonej zawartości tłuszczu, a także zawierające kawałki orzechów, również w połączeniu z gorzką czekoladą. Do przygotowania piernika użyłam masła kremowego, które dzięki delikatnej konsystencji doskonale połączyło się z pozostałymi składnikami. Osobiście uwielbiam je jeść rozsmarowane na gorącym toście
Poranek na słodkoulubionej czekolady (użyłam gorzkiej), roztopionej w kąpieli wodnej - do dekoracji wierzchu Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę, kakao, proszek - przesiać, odłożyć. Bakalie - śliwkę, orzechy, skórkę pomarańczową wymieszać z pół łyżki mąki, do obtoczenia bakalii. Masło umieścić w misie miksera i utrzeć razem z cukrem na lekką, puszystą masę. Dodawać jajka, jedno po drugim, miksując(...)czekoladę i zmiksować. Do masy czekoladowo - maślanej dodać mąkę wymieszaną z suchymi składnikami. Wymieszać łyżką lub szpatułką (mieszając w jednym kierunku), do połączenia się składników. Dodać bakalie i wymieszać. Ciasto przełożyć do formy keksówki (uprzednio wysmarowanej masłem i oprószonej mąką). Ja piekłam w jednorazowej foremce aluminiowej o dolnych wymiarach 7,5 x 17 cm i górnych
Kubki smakuzauważyłam, że ostatnio jem za mało węglowodanów więc dodałam mąki orkiszowej. Naleśniki bardzo wyraziste w smaku, elastyczne i sycące. Smakują zarówno z czymś słodkim np. z miodem i orzechami, jak i na ostro np. z warzywami. Zapraszam :) Składniki: 1/2 kubka mielonego siemienia lnianego 1/2 kubka lnu złocistego 1,5 kubka gorącej wody 1 kubek mąki orkiszowej razowej 1 kubek wody(...)wodą. Odstawić aż powstanie kleik Do powstałego kleiku dodać mąkę i wodę Dokładnie wymieszać najlepiej przy pomocy miksera. Jeśli masa jest bardzo gęsta można dodać wody. Niezbyt duże porcje ciasta nakładać na nagrzaną patelnię i rozsmarować na dość cienką warstwę przy pomocy łopatki Smażyć na małym ogniu 5-10 minut z jednej strony (jest to bardziej pieczenie niż smażenie
pyszne zdrowościwyciętych krążków układać farsz (zostawić wolne brzegi) – w środku zrobić wgłębienie, w które należy ostrożnie przelać oddzielone od białka żółtko (zdjęcie poniżej). Teraz ostrożnie przykrywamy pieroga drugim krążkiem ciasta i zagniatamy brzegi. Pierogi piemonckie gotuje się w lekko osolonym wrzątku przez 2 do 2,5 minuty (nie dłużej, bo żółtko się zetnie). Masło pokrojone na kawałki wrzucamy na patelnię(...)spalenia masła). Dorzucamy listki rozmarynu i ewentualnie parmezan. Masło będzie się na początku lekko pienić. Podsmażamy je do momentu aż zacznie zmieniać kolor na lekko brązowy i pachnieć lekko orzechami. Pierogi piemonckie podajemy w głębszych talerzach polane palonym masłem z rozmarynem. Rozmaryn można zastąpić szałwią. Poniżej oprócz zdjęć przedstawiam Wam króciutki film, jak pięknie wylewa się żółtko z prawidłowo ugotowanego
Pociąg Do Kuchnitrochę jak chleb, inni mówią, że jak pasztet ;) Mimo tych niedogodności jest niesamowicie smaczna. potrzebujemy: - 250 ml mleka roślinnego - 50 g oleju roślinnego - 100g mąki gryczanej - 200g mąki z orzechów włoskich (mam wrażenie, że na mące migdałowej wypiek był ciut lżejszy!) - proszek do pieczenia - mus z 3 jabłek - 50 g cukru - 1 łyżeczka cynamonu - 3 łyżki mąki z ciecierzycy(...)zblendować na jednolitą masę. Ostudzić. Mleko z olejem i cukrem zagotować. Ostudzić. Mąki przesiać, dodać proszek i cynamon. Dodać płynne składniki i mus jabłkowy. Całość wymieszać. Wymieszać i przelać ciasto do blachy wyłożonej papierem. Piec w 160 stopniach ok 40-45 minut
Szybko Tanio Smacznieduże łyżki ksylitolu 2 łyżki kakao 2 łyżeczki cynamonu 3/4 łyżeczki imbiru 3/4 łyżeczki kardamonu po szczypcie mielonych goździków, gałki muszkatołowej, anyżu posiekane bakalie: u mnie po garści migdałów, orzechów włoskich i suszonych jagód goji Przygotowanie: Migdały bardzo drobno zmielić. Jeśli mamy kupione migdały (grubiej) mielone warto zmielić je tak, aby przypominały mączkę. Żółtka ubić z ksylitolem na białą gęstą(...)Wymieszać. W osobnym naczyniu ubić białka i delikatnie wymieszać je z wcześniej przygotowaną masą. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia foremki. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec ciasto ok 30-35 minut. Po upieczeniu zostawić ciasto na kilka minut w wyłączonym, otwartym piekarniku. inspiracja
Ze smakiem i z pasjąpozostawiam do Waszego wyboru. Czekoladę w tego rodzaju wypiekach możecie dowolnie zmieniać. Może być gorzka, mleczna lub biała, co Wam najbardziej pasuje. Lub wzbogacić o kawałki orzechów lub rodzynek. Zapraszam do zapoznania się z przepisem krok po kroku. Smacznego i zapraszam do pozostawienia komentarza pod przepisem. Kruche ciasteczka(...)rozgrzej do 180 C „góra-dół”. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia, na niej najlepiej za pomocą małej łyżki do lodów układaj kulki z ciasta. Pamiętaj aby pozostawić każdemu ciastku po kilka centymetrów wolnego miejsca z każdej strony. Piecz przez 12-15 minut. Po tym czasie ostudź ciastka
kuron.com.plpary dla babki musi być mazurek (nazywany także… dziadem )! Mazurki na naszych polskich stołach wielkanocnych zagościły już w XVII w. Słodkie i suto zdobione bakaliami, orzechami, lukrem, czy czekoladą miały być nagrodą za wyrzeczenia w trakcie wielkiego postu. Z autopsji wiem, że mają zarówno swoich zwolenników jak i przeciwników. Jeden kawałeczek tego zazwyczaj bardzo słodkiego wypieku i mamy już dość(...)mąki ziemniaczanej 1 łyżka zimnej wody Masa czekoladowo-jogurtowa: 125 g jogurtu greckiego 160 g białej czekolady Wykonanie: Wszystkie składniki na spód umieścić w misce i zagnieść jednolite ciasto. Ciasto podzielić na 2 części: ¾ i ¼. Następnie każdą kulkę ciasta owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na ok. 30 minut do schłodzenia. Po tym czasie większą część ciasta rozwałkować
MyCookBook.plDomowe ciasteczka często powstają z tego co mam pod ręką. Tym razem zabrakło mi płatków owsianych, wykorzystałam więc owsiankę KUPIEC Takie ciasteczka można chrupać na deser
LatosiowydomU mnie w domu pachnie już świętami. Zapach gotowanych grzybów czy barszczu przyjemnie przypomina nam o tym. Uszka z grzybami to tylko jedna potrawa z wielu
Moja DelicjaMakowiec jest obowiązkowym elementem świątecznego stołu. Ten przepis jest łatwy i można zrobić go na ostatnią chwilkę. Jest to przepis nawet dla tych osób, które, tak
Kocham CzekoladęZapytałyśmy ostatnio na naszym Instagramie co byście chcieli abyśmy zrecenzowały na blogu. Jedną z odpowiedzi była Proteinella dostępna jakiś czas temu w Lidlu. Dobrze się składa
Candy PandasKnoppers to przepyszny deser przełożony masą mleczną i czekoladowo-orzechową inspirowany popularnym wafelkiem. Przygotowanie takiego smakołyku trwa krótką chwilę a efekt końcowy bardzo pozytywnie zaskakuje.
Smakowite DaniaCiasteczka francuskie rogale to bardzo szybka i prosta w przygotowaniu słodkość. Rozpływają się w ustach, faszerowane masą orzechową z kawałkami orzeszków firmy Helio , dodatkowo z polewą
Zasmakuj KuchniSkładniki 3 bardzo dojrzałe banany (im czarniejsze, tym lepsze) 2 średnie jaja 125 g masła 150 g drobnego cukru trzcinowego 160 g mąki 50 g
OliveandThymeMakowiec jest obowiązkowym elementem świątecznego stołu. Ten przepis jest łatwy i można zrobić go na ostatnią chwilkę. Jest to przepis nawet dla tych osób, które, tak
Kocham CzekoladęSkładniki na około 40 sztuk: 2 łyżki śmietany 30% 80 g masła 200 g białej czekolady 10 kruchych herbatników typu Petit Beurre 4 łyżki Amaretto 7
Świat CiastaNo i nadeszły długie zimowe wieczory, a w nich chęć do spędzenia tego czasu w rodzinnej atmosferze, najlepiej przy kominku i kubkiem gorącej czekolady
Niezły MłynekCiasteczka ryżowe uwielbiają dorośli i dzieci. Są wciągające… więc szybko znikają. Większość osób robi je z wiórkami kokosowymi, ale ja ich nie dodaję. Piekę je
Oryginalny smak