ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:749/988)

Zbożowe batoniki 151

suszone owoce, kawałki czekolady, orzechów lub po prostu zmiksować to wszystko razem. Zdrowy kop energii gwarantowany ;) Inspiracją był przepis z blogu Moje Wypieki . Składniki 300g mieszanki płatków zbożowych z orzechami (można użyć również płatków owsianych) 50g suszonej żurawiny 100g masła 75ml płynnego miodu  70g cukru Dodatkowo 100g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki 30% 50g słonych orzeszków - pokruszonych Sposób przygotowania(...)formie 25 x 25cm), przesypać mieszankę i bardzo mocno wcisnąć ją w dno. Nastawić piekarnik na 180 stopni i piec przez 30 min.  Ostawić do ostygnięcia. Ostudzone ciasto pokroić w prostokąty. W rondelku podgrzewać śmietankę z połamaną czekoladą, cały czas mieszając do momentu rozpuszczenia się czekolady. Maczać batoniki i obsypać pokruszonymi orzeszkami. Przełożyć na papier do pieczenia i poczekać

pink envelope
Nalewka z pigwy – Pigwówka 152

mojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W

moj przepis na
Nalewka z pigwy – Pigwówka 220

mojprzepisna.pl | Nalewka z pigwy – Pigwówka Najwyższy już czas! Jak co roku mój mąż przygotowuje nalewkę z pigwy. Jest przepyszna, lekko kwaśna, z lekką goryczką. W

moj przepis na
Jabłka zapiekane z orzechami i rodzynkami w koglu - moglu 266

Dzisiaj wilki powrót do dzieciństwa! Uwaga ponieważ nie wiecie mam dużo, dużo młodszego brata, a on nie znał smaku koglu - moglu. Strasznie mnie to zdziwiło

Niezły Młynek
MUFFINKI BAKALIOWE (bezglutenowe, wegańskie) 180

poniżej) 180 g cukru (można dać więcej lub mniej) szczypta soli 3/4 łyżeczki gumy ksantanowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki sody oczyszczonej Bakalie : u mnie rodzynki, żurawina, orzechy ziemne Składniki mokre: 1/2 szklanki (120 ml) oleju kokosowego (lub innego) 2 szklanki (480 ml) mleka roślinnego (sojowe/ryżowe/migdałowe/kokosowe) 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego (można pominąć) nie mylić(...)proszek oraz cukier. Do drugiej miski wlewamy mleko i dodajemy ocet - odstawiamy na chwilę. Dodajemy mleko do suchych składników. Miksujemy. Dolewamy olej i ekstrakt waniliowy. Miksujemy do uzyskania gładkiego ciasta. Na koniec dodajemy bakalie i mieszamy drewnianą łyżką . Formę na muffinki wykładamy papilotkami (można posmarować formę odrobiną oleju) . Nalewamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Pieczemy około 30 - 35 minut (należy

Marcepanowa kuchnia
Bardzo Wilgotny Keks Z Jabłkami 155

jajka w temp. pokojowej kl. L 1 czubata szklanka mąki pszennej tortowej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1/2 szkl cukru 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 100 g bakalii (rodzynki, orzechy, żurawina, morele itp.) 2 łyzki mąki do obtoczenia bakalii 2 łyżki kandyzowanych skórek z owoców 1 duże jabłko 1/4 łyżeczki cynamonu kilka kropel esencji waniliowej Wszystkie produkty powinny mieć temperaturę(...)wolnych obrotach. Następnie dodajemy bakalie obtoczone w mące, kandyzowane skórki i jabłko pokrojone w kosteczkę. Mieszamy wszystko łyżką do połączenia składników. Wykładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia, wierzch ciasta posypujemy cynamonem. Pieczemy w 180 stop przez około 60-70 min. patyczek włożony do środka ciasta musi być suchy ! Ps. w moim cieście były dwa średnie jabłka i było ociupinkę

Gotowanie...to proste !
3-skadnikowe placki z jabłka (paleo, bez mąki i cukru) 160

soczyste oraz mocno jabłkowe. Pycha! U nas zazwyczaj znikają w wersji solo, ale można je podać z ulubionymi dodatkami - np. jogurtem, naturalnym, startym jabłkiem, cukrem pudrem bądź też posiekanymi orzechami. Jest to przepis paleo, czyli jaskiniowy, który wykorzystuje te same proste produkty, jakimi setki tysięcy lat temu żywili się nasi przodkowie. Polecam! (5 sztuk) 1 czerwone jabłko 1 jajko (duże(...)jabłko nie ściemnieje) i odstawić na co najmniej 30 minut, aby masa zgęstniała. Po tym czasie na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu i za pomocą łyżki - wykładać niewielkie porcje ciasta. (1 łyżka stołowa na 1 placuszek.) Placuszki smażyć na średnim ogniu do momentu, aż spód lekko się przyrumieni (do 2-3 minut) i za pomocą łopatki bądź płaskiego noża przewrócić

Di gotuje
BROWNIE Z BIAŁEJ FASOLI 136

Poprostu SzToS...!!! Jeden z najlepszych smakołyków. Ciasto bez mąki?  Bez cukru spożywczego? Czy tak się da? OCZYWIŚCIE że tak Sama nazwa może odstraszać "fasolowe" jednak.... niebo w gębie, nawet nie czuć fasoli. Smak pysznego Fit deseru.  Składniki: -fasola biała ugotowana (500 g)/ przed gotowaniem 200 g - kakao ½ szklanki (50 g) - jaja 3 szt. - banan 3 szt. - rodzynki(...)fasole gotujemy. ½ Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Blendujemy przestudzoną fasole z bananem jajami i częścią namoczonych rodzynek. Mieszamy kakao z proszkiem do pieczenia i sodą. Do zblendowanej masy dodajemy orzechy, pozostałe rodzynki oraz kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach C. Całość: 2549 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
BROWNIE Z BIAŁEJ FASOLI 109

Poprostu SzToS...!!! Jeden z najlepszych smakołyków. Ciasto bez mąki?  Bez cukru spożywczego? Czy tak się da? OCZYWIŚCIE że tak Sama nazwa może odstraszać "fasolowe" jednak.... niebo w gębie, nawet nie czuć fasoli. Smak pysznego Fit deseru.  Składniki: -fasola biała ugotowana (500 g)/ przed gotowaniem 200 g - kakao ½ szklanki (50 g) - jaja 3 szt. - banan 3 szt. - rodzynki(...)fasole gotujemy. ½ Rodzynki zalewamy wrzącą wodą. Blendujemy przestudzoną fasole z bananem jajami i częścią namoczonych rodzynek. Mieszamy kakao z proszkiem do pieczenia i sodą. Do zblendowanej masy dodajemy orzechy, pozostałe rodzynki oraz kakao i proszek do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy. Wykładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 min w 180 stopniach C. Całość: 2549 kcal

Być w dobrej formie i tryskać pozytywną energią przez cały czas
Ciasto makowo - jabłkowe z bakaliami 136

suchy - 200 g jajka - 4 szt cukier - 3/4 szkl jabłka - 4 szt kasza manna - 5 łyżek proszek do pieczenia- 1 łyżeczka orzechy - 10 dag rodzynki - 10 dag skórka pomarańczowa - 10 dag cukier puder Mak wypłukać, następnie zalewamy gorącą wodą i gotujemy ok 45 minut na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Następnie odsączamy go i mielimy w maszynce. Bakalie siekamy(...)następnie dodajemy mak, starte jabłka i bakalie, Na końcu dodajemy proszek do pieczenia i kaszę mannę, dobrze teraz wszystko razem mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy do niej ciasto i wstawiamy do nagrzanego do 180stC piekarnika. Pieczemy ok 60 minut. Jak ciasto przestygnie posypujemy cukrem pudrem

Camilla w kuchni
Sałatka z truskawkami, awokado i serem feta 146

Uwielbiam truskawki! I kiedy sezon truskawkowy w pełni, staram się wykorzystać go w trzystu procentach :D Truskawki są więc u mnie bohaterem nie tylko w koktajlach, musach, ciastach czy innych daniach na słodko, ale wkradają się też do wytrawnych obiadów i kolacji ;) Dziś jedna z propozycji na połączenie słodkiego smaku truskawek ze składnikami wytrawnymi. Sałatka, która sprawdza się idealnie upalne(...)jedną porcję Czas przygotowania 10 minut Dwie duże garście rukoli Ćwierć dużego lub pół małego awokado 5-6 truskawek 2 plastry sera feta Pestki dyni Dressing Olej z orzechów laskowych Odrobina miodu Sok z cytryny Umyte truskawki pokroić na połówki lub ćwiartki w zależności od wielkości owoców Awokado i ser feta pokroić w niewielką kostkę Umytą rukolę wyłożyć na talerz

HealthyCreations
CHLEB ORKISZOWO-ŻYTNI Z BAKALIAMI 210

wody filtrowanej lub źródlanej Dodatkowo: - płatki owsiane i ulubione ziarna do posypania chleba i wysypania formy Wszystkie składniki odważyć i umieścić w misie miksera, owoce pokroić na mniejsze kawałki, orzechy lekko rozdrobnić. Dodać wodę i zamieszać do połączenia składników. Mąki zarówno żytnia jak i orkiszowa nie wymagają długiego wyrabiania, więc korzystam z tego i mieszam tylko do połączenia składników. Gotową(...)chleba skrapiam (dość obficie) pędzlem maczanym w wodzie (gwarancja dobrego przyklejenia ziaren). Formy (zwykle piekę od razu dwa chleby) odstawiam pod przykryciem w dość ciepłe miejsce, do czasu aż ciasto wypełni formę. Zwykle trwa to ok.4,5h. Zależy od świeżości i rodzaju użytego zakwasu, na samym żytnim wzrasta zdecydowanie szybciej, na orkiszowym wyrasta zdecydowanie dłużej. Czym świeższy zakwas

Smaczne Zdrowe
Sernik pistacjowy 167

moment. Historia, jak wiele innych. Pierwszy sernik zrobiony z przepisu babci. Dziś piekę serniki w przeróżnych smakach. Bawię sie tym pieczeniem, a już najbardziej lubię kroić kawałek świeżo upieczonego ciasta i częstowac kogoś, patrzeć, jak nabiera widelczykiem kawałek miękkiej masy i smakuje… Wtedy zawsze patrzę na oczy jedzącego! One mówią mi wszystko, więcej niż słowa. Kiedy piekłam swój pierwszy(...)pistacjowy, który jest niezwykły pod względem smaku i konsystencji. Pistacjowo – migdałowy na podniebieniu, kremowy i lekko mazisty na łyżeczce! Spróbujcie! Składniki pasta pistacjowa 150 g pistacji 30 g orzechów nerkowca 40 g cukru trzcinowego ½ łyżeczki olejku migdałowego 3 łyżki oleju 18 g wody spód 60 g masła 2 łyżki kakao 3 łyżki cukru pudru 1 jajko masa serowa

Raj dla Podniebienia
KULECZKI LUSETKI 227

Szybki i nieziemsko smaczny deser? Ależ proszę bardzo. Kuleczki na bazie wafelków i kremu czekoladowego polecają się dla każdego łasucha ;) Przepis powstał specjalnie na konkurs organizowany

Z Majeczką w kuchni
Kokardki z makiem pod koglem moglem 175

mnie w domu nie ma wigilii bez barszczu, pierogów z grzybami i klusek z makiem. Zawsze jest na święta jakieś ciasto z masą makową, specjalnie, by odłożyć kilka łyżek maku do klusek. Świąteczny upominek od Lubelli zainspirował mnie do stworzenia nieco nowocześniejszej wersji tego dania - zapieczonej pod koglem moglem :) tylko jakby to powiedzieć mój kogel mogel sobie gdzieś spłynął(...)makaron kokardki Lubella 50 g suchego maku  50 g masła 100 g miodu  100 g cukru  5 żółtek  kandyzowana skórka z pomarańczy  garść ulubionych orzechów garść rodzynek, lub suszonej żurawiny Jak już wspominałam ja sobie odkładam zmielony mak specjalnie do klusek, więc zadanie mam ułatwione, w innym przypadku mak trzeba zalać wrzątkiem, odcedzić i zmielić

Cynamonowe szczęście