popołudniowej kawki. Składniki: Ciasto na pączki: 1kg mąki pszennej 170g masła extra 100g świeżych drożdży 500ml mleka 150g cukru 1 jajko całe 7 żółtek 7ml aromatu pomarańczowego 3 łyżki spirytusu Polewa czekoladowa: 350g czekolady mlecznej 50g czekolady gorzkiej 4 łyżki masła 6 łyżek śmietany 30% Dodatkowo: 400g kremu czekoladowego 150g orzeszków ziemnych niesolonych Wykonanie: 1. Ciasto na pączki: Mleko podgrzać(...)spirytus. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto, aż zacznie odchodzić od rąk. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na grubość 1,5 cm. Następnie za pomocą obręczy o średnicy 7 cm wyciąć koła i pozostawić do wyrośnięcia. Postępować tak aż do wykorzystania całego ciasta. Tak przygotowane i wyrośnięte pączki wrzucać partiami na gorący
Szalona Kuchnia Ewelinysiekamy z mąką nożem. Następnie dosypujemy 50 g cukru i dodajemy żółtko i śmietanę. Szybko zagniatamy ciasto. Wkładamy je do woreczka i chłodzimy w lodówce przez co najmniej godzinę. Ciasto kilkukrotnie wałkujemy i składamy, aby podczas pieczenia ładnie się rozwarstwiło. Następnie wałkujemy je na grubość około 1cm i wycinamy okrągłe ciastka. Układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka(...)cukrem i siemieniem Pieczemy je przez około 10-12 minut w piekarniku nagrzanym do 180 *C. Smacznego:) Przepis zmodyfikowałam lekko wg swoich potrzeb. Tam posypane były z wierzchu orzechami, a moje ciasteczka są dla dzieci, dlatego użyłam tylko grubego cukru i siemienia lnianego. Moje ciasteczka były nieco cieńsze niż 1 cm i wyszły mi prawie 3 blachy. Piekły
Proste Potrawyrozpaczy. Sławek zrobiłby ładniejszego. Pomysł narodził się więc sam, a właściwie inspiracją były torty mojej mamy z rodzinką jeży na wierzchu, takich z ciasta z migdałowymi kolcami. Kiedyś też je zrobię, bo są jedyne w swoim rodzaju. Mięsne jeże zrobiły furorę na imprezie. Nie dość, że były niekwestionowaną ozdobą stołu(...)bułka kajzerka lub inna • 1 cebula • 2 ząbki czosnku • 2 łyżki oliwy • 3 jajka ugotowane • 2 jajka surowe • sól, pieprz • pęczek zielonej pietruszki Dekoracja: • cienkie kabanosy drobiowe • 4 orzechy włoskie • 4 ziarna ziela angielskiego • 2 goździki • 1 oliwka czarna Wykonanie: • Namoczyć bułkę w wodzie, odcisnąć i drobno pokroić. • Cebulę drobno pokroić i zeszklić na oliwie. Czosnek
To co kochamnachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną białka. 3. Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. Wkładamy po dwie, aby leżały blisko siebie. Dzięki temu ciasto nie będzie odchodziło od foremek. 4. Smażymy w lekko rozgrzanym oleju na złoty kolor. Musimy uważać przy wyjmowaniu aby się nie poparzyć. 5. Gotujemy w 2 szklanki wody, na wrzącą(...)koniec dosypujemy odrobinę soli. 6. Miękką soczewicę wkładamy do malaksera, dodajemy resztę składników i miksujemy. 7. Gładką pastą nadziewany faworki. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach. Smacznego! Kategoria: Przepisy Tagged: bez pieczenia , czosnek , faworki , pasta , przystawki , soczewica
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyautorka bierze również pod uwagę sezonowość składników, są to dania proste w przygotowaniu, opatrzone pięknymi zdjęciami potraw. Śniadania: znajdziemy tutaj przepisy na : sałatkę jajeczną z jabłkiem, kaszkę kukurydzianą z orzechami, syropem z agawy, żurawiną i borówką, jest tez talerz rozmaitości i wiele innych propozycji :-) II śniadania to np : bananowe placki z ricottą, brzoskwiniami i porzeczkami, sałatka z kozim serem(...)łososiem, pesto i mozzarellą :-) Obiady oto kilka propozycji : polędwiczki wieprzowe pod pierzynką z buraków i jabłek, błyskawiczna zupa rybna z dodatkiem krewetek lub czerwona fasola w paście tandoori :-) Desery: ciasto czekoladowe z burakami i suszonymi śliwkami, pyszny makaron z ricottą, miodem i migdałami, wegańskie muffiny z malinami i borówkami, batony mocy i inne. Kolacje: zupa krem z białej rzodkiewki
kruche babeczkiDodajemy jajka. Mieszamy. Wsypujemy mąkę i spienione drożdże. Mieszamy całość. Następnie lekko wyrabiamy ręką. Odstawiamy pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości (conajmniej 2h). Po tym czasie wykładamy ciasto na oprószony mąką blat. Zagniatamy 8 razy i dzielimy na 3 części. Rozwałkowujemy na grubość około 1 cm. Za pomocą szklanki wykrawamy oponki, robiąc mniejszą dziurkę w środku. Odkładamy(...)objętości (powinny być dobrze napuszone, ale nie przerośnięte). Smażymy w oleju rozgrzanym do 180 stopniu. Po usmażeniu odkładamy na papier kuchenny, do odsączenia. Ostygnięte moczymy w czekoladzie i posypujemy orzechami, skórką pomarańczową itp. Dodatkowo: 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej czekolady 100 ml śmietany kremówki orzechy, skórka pomarańczowa itp. Śmietankę podgrzewamy. Do gorącej wrzucamy połamaną czekoladę. Ściągamy z ognia
Made By Mom And SonSeromakowiec głównie kojarzy się ze świętami Bożego Narodzenia, jednak to pyszne ciasto warto piec znacznie częściej niż raz w roku. Na blogu znajdziecie wiele przepisów na przeróżne serniki oraz makowce, a także seromakowce, jednak ten różni się od nich tym, że ma w swoim składzie gotowane ziemniaki a masa makowa jest nakładana w kształcie kulek. foremka 23x33cm Masa makowa(...)200g zmielonego maku (użyłam BackMit), łyżka kandyzowanej skórki pomarańczowej, 2 białka, kilka kropel aromatu migdałowego, 2 łyżki orzechów włoskich, 1/2 szklanki cukru. Mak sparzyć wrzątkiem, ostudzić. Wymieszać z posiekaną skórką pomarańczową oraz posiekanymi orzechami, wraz z olejkiem dodać do maku. Białka ubić na sztywno z cukrem, dodać do maku. Dokładnie wymieszać. 1/3 masy rozsmarować równomiernie
Z miłości do słodkościciasto świąteczne. Jeden lubi piernik, inny sernik, następny makowiec, a i często znajdzie się ktoś, kto ze wszystkich słodyczy najbardziej lubi śledzie. Ciężko dogodzić wszystkim, ale seromak (seromakowiec) to ciasto, które na pewno przypadnie do gustu zarówno fanom sernika, jak i makowca. Mój makowiec z serem jest bez spodu – prosty, a jakże smaczny. Duża blacha świątecznej przyjemności! Warstwa makowa(...)zmielony) 1 i 1/2 szklanki mleka 8 łyżek kaszy manny 100 g masła (pół standardowej kostki) 2 średnie jabłka 5 dużych, wiejskich jajek 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki zmielonych orzechów (lub migdałów) 1 łyżka domowej skórki pomarańczowej opcjonalnie bakalie: rodzynki, posiekane orzechy Masa serowa (składniki w temp. pokojowej) : 1 kg zmielonego twarogu lub gęstego sera wiaderkowego 3/4 szklanki cukru
Poezja smakułyżeczka sody 2 łyżki cukru 10 dag zmielonych orzechów włoskich (ja zmieliłam w młynku do kawy) 20 dag maki 2 jajka ok 25 dag śliwek 3 łyżki cukru orzechy do dekoracji Przygotowanie; Wszystkie składniki należy ze sobą zmiksować na gładką masę. Śliwki wypestkować, pokroić na mniejsze kawałki i wrzucić na patelnie. Wsypać cukier, a jeśli na początku śliwki się przypalają(...)łyżki). Smażyć około 20 min. aż nasze "powidła" będą gęste. Należy je mieszac dość często aby się nie przypaliły. Patelnie delikatnie spryskać olejem. Na rozgrzaną wykładać porcje ciasta i smażyć racuchy z obu stron aż będą przyrumienione. Racuchy podawać ze smażonymi śliwkami lub innym dżemem czy powidłem. Można także posypać cukrem pudrem. Smacznego
Radość kipiąca uśmiechem.jajek, 250g masła, ½ łyżeczki sody oczyszczonej, 1 łyżka mleka, ok. 100 g mieszanki do keksa, 50 g orzechów włoskich, 1 garść żurawiny Przygotowanie: Mieszankę keksową z żurawiną i orzechami obtaczamy w mące. Oddzielamy żółtka od białek. Sodę mieszamy z mlekiem. Miękkie masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Do masy dodajemy pojedynczo żółtka, cały czas miksując. Następnie(...)osobnej misce ubijamy białka na sztywną pianę i dodajemy delikatnie do masy szpatułką lub łyżką drewnianą. Na końcu dodajemy sodę rozpuszczoną w mleku i obtoczone w mące bakalie. Ciasto przekładamy do keksówki (o długości 30cm) wysmarowanej tłuszczem i posypanej mąką lub bułką tartą. Pieczemy ok. godziny do tzw. suchego patyczka w 180 stopniach. Przepis pochodzi z bloga domowe wypieki
Aga w kuchnifocaccię z kaszanką wymyślił Eugeniusz. U nas w domu przyjęło się Szczególną rolę w tym menu na tydzień pełnił migdał. Migdał jest nazywany królem orzechów, chociaż wcale orzechem nie jest (tylko nasionkiem migdałowca). Ma subtelny, lekko orzechowy smak oraz mnóstwo właściwości odżywczych i prozdrowotnych, takich jak zapobieganie nadciśnieniu, cukrzycy i przeciwdziałanie tyciu . Tym razem pojawił się jako ważny składnik(...)piątek rano. Jedyne danie, które przygotowaliśmy w środku tygodnia – na raty – to focaccia z kaszanką. We wtorkowy wieczór ugotowaliśmy ziemniaka i zagnietliśmy go z mąką na ciasto drożdżowe (to było tylko kilka minut wyrabiania! W środę wyciągnęliśmy ciasto z lodówki, lekko wyrobiliśmy, położyliśmy na nim plasterki kaszanki, cebulkę oraz jabłka i wrzuciliśmy do pieca. W czwartek danie trafiło
Niedzielny kucharzjajka 60g miodu (około 5 płaskich łyżek) 60g cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 łyżeczki cynamonu Polewa: 70g czekolady mlecznej 1-2 łyżki mleka 1 łyżka masła Opcjonalnie: posiekane orzechy do posypania (u mnie włoskie) Przygotować spód. Wszystkie składniki dokładnie zmiksować, a następnie wklepać w dno tortownicy wysłanej papierem do pieczenia. (Boków nie wyściełać i niczym nie smarować.) Spód(...)składników. Nie warto jej napowietrzać, aby sernik nie opadł podczas pieczenia.) Całość przelać na ciasteczkowy spód i delikatnie wyrównać. Piec około 60-80 minut (*) w 170 stopniach. Ciasto ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika i później schłodzić (minimum 3 h, a najlepiej przez całą noc) w lodówce. Po tym czasie przygotować polewę. Czekoladę rozpuścić z dodatkiem mleka
Di gotujeserników i makowców. Makowiec zawsze lubiłam, lecz sernik dopiero później przypadł mi do smaku. Po prostu pewnego dnia skosztowałam niesamowicie puszysty i sernik i doszłam do wniosku, że takie ciasto właśnie lubię. Łaciaty sernik z makiem jest puszysty, lekko słodki i robi wrażenie. Pokryłam go ganaché z białej czekolady i udekorowałam pekanowcami. Wczoraj mieliśmy świąteczne party w naszym domu. Było(...)muscovado cukru otarta skórka z jednej pomarańczy Ganaché 150 g białej czekolady 2 łyżki masła 3 łyżki śmietanki 2 łyżeczki oleju 3 łyżki golden syropu 20 połówek orzechów pekan Zacznij od przygotowania masy serowej. Wsyp mak do rondelka, zalej wodą i gotuj na małym ogniu przez 30 minut. Następnie odcedź mak i zmiel. Ja zmieliłam w malakserze. Do maku dodaj
codojedzeniaKolejna nowość na rynku słodkości! W Biedronce dostępne są batoniki bakaliowe w trzech ciekawych smakach. Na pierwszy rzut oka wyglądają fit i zdrowo ale czy na
Candy PandasNasz ostatni hit, czyli Świąteczny wieniec drożdżowy z makiem i lukrem w ciągu ostatnich 3 tygodni piekłam już 7 razy (tak wszystkim smakuje). P onieważ po
Moja Delicjazupełności) 150g mąki 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki cynamonu 75g drobnego cukru 75g jasno-brązowego, miałkiego cukru szczypta soli 50g płatków owsianych 75g rodzynek/sułtanek garść orzechów (u mnie włoskie), połamanych, lub posiekanych na kawałki Metoda właściwa, wg Hugh: Rozgrzej piekarnik do 190stC. Przygotuj 2 blaszki wyłożone papierem do pieczenia. W małym garnuszku roztop masło z miodem. Wlej(...)utrzyj dobrze drewnian ą łyżk ą . Wmieszaj jajko, a następnie m ą kę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, płatki owsiane i rodzynki. Nakładaj, w sporych odstępach, porcje ciasta - około 1 czubatej łyżki na 1 sztukę - na przygotowane blaszki. Piecz 10-12 minut, lub do czasu, aż będ ą złotawo-br ą zowe. Wyjmij z piekarnika
Lejdi of the housełączymy wszystkie składniki. Tak przygotowaną masę wylewamy na formę do pieczenia (moja ma wymiary 24x24 cm). Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 20-25 minut. Jeszcze gorące ciasto zawijamy w ściereczkę na kształt rolady. Pozostawiamy do wystudzenia. Masa Daktyle moczymy w wodzie przez około 20 minut. Następnie odsączamy i blendujemy na gładką masę. Orzeszki ziemnie siekamy(...)Całość dokładnie mieszamy. Roladę rozwijamy i smarujemy kremem. Ponownie zwijamy. Wierzch polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą połączoną z olejem kokosowym. Posypujemy siekanymi orzeszkami. Do zrobienia kremu można użyć innych orzechów np. nerkowców. Roladę przechowujemy w lodówce. Zostawiam Wam także link do filmu gdzie dokładnie pokazuję jak robię roladę: Smacznego
Health-Fit-Lifepracy wyjadała mi nadzienie czekoladowe. Mam nadzieje, że nie będę musiała piec ich od nowa. Mazurki orzechowo-czekoladowe z żurawiną składniki na 6 sztuk: spód: 200 g mielonych orzechów laskowych 1 jajko 20 g suszonej żurawiny 40 g masła 2 łyżki ksylitolu 0,5 łyżeczki sody wypełnienie mazurka: 4 łyżki suszonej żurawiny 1 łyżeczka wody sok z cytryny(...)łyżek masła orzechowego naturalnego - przepis tu 1 łyżka miodu do dekoracji: migdały w płatkach żurawina suszona Wykonanie: Żurawinę drobno siekamy. Wszystkie składniki na spód zagniatamy ze sobą. Gotowym ciastem wykładamy foremki do tart, które najpierw należy wysmarować masłem. Foremki wyklejamy na dnie i po bokach, robimy to palcami bez wałkowania ciasta. Do każdej foremki kładziemy na ciasto kawałek papieru
Przysmaki Karolkisztuk) 1 i 1/2 szklanki mąki Golden Wholegrain Plain , lub białej pszennej 1/2 łyżeczki sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki pestek z dyni (orzechy włoskie też się sprawdza) 3 bardzo dojrzałe banany 1 jajko 3/4 szklanki jasnego brązowego cukru 1/3 szklanki oleju 2 łyżki soku z cytryny Rozgrzej piekarnik do 180stC. Mąkę wymieszaj z sodą(...)Banany obierz i rozgieć widelcem na papkę. Dodaj jajko, cukier, olej, sok z cytryny i wymieszaj. Do suchych składników wlej mokre i krótko wymieszaj łyżką - do połączenia składników. Ciasto rozłóż równo do 12 papilotek na muffiny. Blaszkę wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz około 20 minut. Wyjmuj na kratkę do ostudzenia. Nadmiar można zamrozić
Lejdi of the housemiód razem z cukrem. Odstawić do przestygnięcia. Do przesianej mąki dodać łyżeczkę przyprawy do piernika, masło, żółtka oraz przestudzony miód. Zagnieść ciasto dokładnie wyrabiając. Na stolnicy oprószoną mąką rozwałkować ciasto o grubości 5 cm,wykrawać za pomocą foremek pierniczki układając na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę. Pieczemy w nagrzanym piekarniku w 180 C około 15 minut. Upieczone pierniczki układamy(...)drugiego. Białko ubić razem z cukrem pudrem na sztywną pianę, dodać sok z cytryny. Tak przygotowanym lukrem smarujemy za pomocą pędzelka pierniczki, posypując kolorowymi cukierkami (można posypać posiekanymi drobniutko orzechami).Udekorowane pierniczki odstawiamy w chłodne miejsce. Pierniczki można przechowywać w zamkniętym pudełku do 4 tygodni. Smacznego
kgwjanczewoZ wielkim entuzjazmem wracamy po raz trzeci do Bombusowych batoników. Wariant orzeszki i daktyle nie miał przyjemności pojawić się w tej zbiorczej recenzji , ponieważ jest to
Candy PandasDwa zgrabne batoniki kusiły nas już przy każdej wizycie w Rossmannie. Szczególnie napis BROWNIE dawał nadzieję na nieziemskie czekoladowe doznania pod postacią zdrowej przekąski :P Dodatkowo
Candy PandasDakłas / Dacquoise jak u Sowy – tylko 7 składników! Bezę w tym wydaniu swego czasu chętnie konsumowałam w cukierniach Sowy. Jeśli uwielbiacie słodkości tak jak ja
Kulinarne Przebojełyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 łyżka ekstraktu z wanilii szczypta soli garść ( lub kilka garści ) posiekanych ulubionych orzechów na górę: 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych lub innych 1 łyżka otrębów owsianych 1 łyżka grubego cukru trzcinowego Przygotowanie Zajmuje dokładnie tyle, ile trwa nagrzanie piekarnika. Piekarnik nagrzejcie do 180 st. Roztopcie masło, lekko przestudźcie. W tym czasie(...)misce widelcem. Dodajcie wszystkie pozostałe składniki (prócz składników na posypkę) i wymieszajcie je łyżką, dosyć szybko i niedbale. Składniki na posypkę połączcie ze sobą. Foremki na muffinki napełniajcie ciastem do około 2/3 wysokości. Każdą muffinkę posypcie przygotowaną posypką i włóżcie do piekarnika. Pieczcie około 15-18 minut. Z podanych składników wychodzi nam około 15-17 sztuk
OliveandThymeświęta i od tech samych kilku lat nic mi z tego nie wychodzi. Ilekroć komponuje menu słyszę zza pleców " jaki sernik robisz rym razem?" "grrrr!" a ja mam tyle ciast do wypróbowania! Jakbym się nie broniła, sernik na Wielkanoc to już tradycja przez duże "T". Na szczęście ten rodzaj wypieku wiele zniesie i można komplikować go do woli, dodając smakowe(...)gości. Składniki na tortownicę o śr 25 cm Czas przygotowania: 25 min + 65 min pieczenie + 12 h chłodzenie Spód 200 g ciastek owsianych 50 g mielonych orzechów laskowych 2 łyżki roztopionego masła Masa serowa 500 g trzykrotnie mielonego sera twarogowego 500 g sera mascarpone 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 5 jajek 80 ml śmietany
Słodki KompromisPrzepis znaleziony w starej książce kucharskiej. Składniki (tortownica 24 cm): 0,5 kg kruchych herbatników Petit Beurre 1/2 szklanka konfitury (dowolny smak) 1/4 szklanki mleka
Tradycyjna Kuchniasię rozpuszczą. W dużej misce umieszczamy pozostałe składniki ciasta, wlewamy drożdże i wyrabiamy ciasto aż składniki dobrze się połączą. Pozostawiamy nakryte ściereczką do wyrośnięcia na około 30 minut. Gdy ciasto podwoi swoją objętość wykładamy je na stolnicę i posypując mąka zagniatamy. Dzielimy je na cztery części, każdą rozwałkowujemy na okrągły placek, w miarę cienki. Okrąg dzielimy na 8 części, powstaną(...)łyżeczce masy makowej i serowej, lekko je rozsmarowując. Zwijamy od podstawy trójkąta, tworząc rogaliki. Rogaliki układamy na blaszce do pieczenia, smarujemy po wierzchu rozmąconym jajkiem i posypujemy rozgniecionymi orzechami. Pieczemy w nagrzanym piekarniku do 180 *C, przez około 25 minut. Uważamy aby się nie spiekły. Po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem, smacznego. Uwagi ; rogalików wychodzi sporo więc nadmiar można zamrozić
Kulinarne Fantazje MarioliOrzechy posiekać na drobne kawałki. Chałwę w pomocniku kuchennym lub blenderem zmielić na jednolitą masę. Przygotować dwie miski do jednej przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia, dodać rodzynki oraz orzechy - wymieszać. Natomiast w drugiej misce ubić jajka z cukrem, potem dodać roztopioną margarynę, sok pomarańczowy (lub połowę olejka pomarańczowego), olejek waniliowy - wymieszać. Następnie dodać chałwę, którą należy dobrze wymieszać(...)delikatni wymieszać. Na koniec do płynów dodać sypkie produkty i wymieszać różdżką lub łyżką nie dokładnie tak, aby powstały lekkie grudki dzięki temu muffinki będą bardziej mięciutkie i puszyste. Ciastem napełniać foremki do 3 / 4 wysokości. Piec 25 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni
Ciastka - domowe słodkościżółtka 10 dag cukru pudru 25 dag masła 40 dag mąki Skórka otarta z 1 cytryny 2 łyżeczki cukru waniliowego 1/3 łyżeczki cynamonu 20 dag zmielonych migdałów lub orzechów laskowych Dodatkowo: Marmolada lub dżem np. malinowa, wiśniowa Cukier puder do posypania ciastek Mąkę, cukier puder, cukier waniliowy, cynamon i migdały mieszamy razem w misce, po czym robimy niewielki dołek(...)skórkę z cytryny i żółtka. Całość zagniatamy w jednolitą, gładką masę, a następnie przekładamy do folii spożywczej lub woreczka i wkładamy do lodówki na około 1 – 2 godziny. Wystudzone ciasto rozwałkowujemy na grubość 3 – 5mm i wycinamy z niego ciasteczka foremkami lub szklanką i kieliszkiem, pamiętając o tym by w połowie ciasteczek, na środku zrobić otworki. Ciasteczka pieczemy na blaszce
Smakowy RajMuffinki są bardzo szybkie i łatwe do zrobienia, a do tego zadowolą niejednego amatora czekoladowych wypieków. Składniki: 2 szklanki cukru 250 g masła 1/2 szklanki mleka
IMPRESJA SMAKU