Dzisiaj przedstawiam przepis na znakomity tort bez pieczenia, które jest świetną alternatywą dla mniej zdrowych ciast z cukrem, kremami, margarynami itp.. Do wykonania go nie użyłam żadnych produktów zawierających gluten, dlatego osoby cierpiące na jego nietolerancję nie muszą odmawiać sobie kawałka :). Tort nadaje się także dla wegetarian i wegan oraz osób z nietolerancją laktozy. Do wykonania go użyła jedynie(...)zapraszam do przepisu :). Składniki (na tortownicę o średnicy 25 cm): Podstawa: 1 szklanka daktyli- ok 120 gram (namoczonych przez 2 godziny) 2 szklanki migdałów- ok 300 gram (lub orzechów włoskich) Warstwa kokosowa: 3 szklanki wiórków kokosowych- ok 300 gram (najlepiej zmielone w młynku do kawy) puszka organicznego mleka kokosowego (400ml) 1/2 szklanki oleju kokosowego (roztopionego) 6 dużych łyżek
Smiling Shrimpznowu po nocy robić będę. W sumie powinienem się już przyzwyczaić... No to jaki chlebek zrobić? Zaglądam do szafki w kuchni, a tam właściwie nic nie ma! Ani orzechów, ani rodzynek, ani płatków owsianych, czy otrębów, nawet mąki kukurydzianej! No nic, masakra po prostu, wszystko się skończyło! Mąka tylko, pszenna i żytnia, ocalała. No to nie mając zbyt wielkiego wyboru(...)letniej wody 2 łyżeczki soli 2 łyżeczki cukru Mąki wsypujemy do dużej miski, dodajemy sól, cukier i mieszamy to razem. Wkruszamy drożdże, wlewamy wodę i zaczynamy wyrabiać ciasto. Wyrabiamy około 15 minut. Ciasto zrobi się sprężyste, nie będzie się kleiło do miski i dłoni. Wtedy przykrywamy miskę ściereczką i zostawiamy na godzinę do wyrośnięcia. Po godzinie wyjmujemy na blat, znów
Marder&Marder Manufacturecytryny sok z 1 cytryny szczypta soli 1 szkl cukru pudru Przygotowanie: mąkę przesiewamy do miski, dosypujemy cukier, siekamy z masłem i żółtkami na kruszonkę, szybko zagniatamy jednolite ciasto. Wstawiamy do lodówki na około 1 godzinę przygotowujemy masę kokosową- białka ubijamy ze szczyptą soli, pod koniec ubijania wsypujemy cukier i wiórki, dolewamy sok i wrzucamy skórkę spód wyklejmy na wysmarowaną(...)ostudzeniu wylewamy masę kokosową i schładzamy w lodówce przez 2 godziny, bądź zapiekamy przez 15 minut- wtedy mazurek przykryty będzie przepyszną bezą kokosową. Dekorujemy wiórkami, płatkami migdałowymi lub orzechami laskowymi Smacznego
Luźna Kuchniawaniliowego (proszek) 5 jajek 200 ml mocnej, ostudzonej kawy dodatkowo: 150 ml śmietany kremówki (38%) 12 kawowych ziarenek z czekolady Masło rozpuścić i przestudzić. Ciastka dokładnie pokruszyć. 75 g orzechów zmielić, resztę posiekać. Wymieszać z ciastkami i masłem. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Masę dokładnie ugnieść na spodzie formy, schłodzić w lodówce przez 20-30 minut. Schłodzony(...)Boki tortownicy posmarować masłem. Masę przelać na przestudzony spód. Piec 10 minut w 230 st. C. Następnie obniżyć temperaturę do 120 st. C. i piec 45-60 minut. Ciasto wystudzić w uchylonym piekarniku, a następnie schłodzić przez noc w lodówce. Kremówkę ubić, za pomocą szprycy wycisnąć wzorki na serniku. Udekorować ziarenkami. Smacznego! W radiu piosenka, w której jestem zakochana
Pożeraczka, czyli raz adobrzeCzasami nie wiem już co przygotować na śniadanie moim małym niejadkom i wtedy tego typu dania są niezawodne. Za każdym razem jaglankę lub owsiankę podaję z
kuchnia doskizdecydować sami i doprawić go według własnych preferencji smakowych. Chleb warzywny Jeśli szukacie niecodziennego pieczywa, to przypominam również przepis na chleb zmieniający życie. Przygotowany na bazie nasion i orzechów bardzo smaczny i wyjątkowy. Zapraszam również do obejrzenia krótkiej relacji z przygotowania dzisiejszego przepisu, to mój pierwszy mini filmik. Zdaję sobie sprawę z tego, że nie jest doskonały(...)migdałów, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Do miski z burakami dodać skórkę otartą z 1/2 cytryny, do miski z marchewką dodać oregano, bazylię lub inne ulubione zioła, wyrobić ciasto. Przygotować dwie blachy, wyłożyć je papierem do pieczenia lub matami sylikonowymi. Ciasto wyłożyć na przygotowane blachy, rozsmarować tak, aby placki miały równą grubości na całej powierzchni, powinny to być prostokąty
SprawdzonaKuchnia.pldają słodycz naszym ciasteczkom i sklejają je zamiast jajka jest odrobina mielonego siemienia, a dla wzbogacenia smaku dodałam również suszone figi, ale mogą być użyte inne suszone owoce lub orzechy. Na zdrowie i smacznego! Print Wegańskie ciastka owsiane .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Course Desery Prep Time 20 minutes Cook Time 18 minutes Total Time(...)upieczeniu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy ciastka na kratkę do całkowitego wystudzenia Wierzch ciastek można udekorować czekoladą, wystarczy rozgrzać tabliczkę czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce i polać wierch ciastem Smacznego! Nutrition Serving: 30 g | Kalorie: 69 kcal | Carbohydrates: 7 g | Białko: 1 g | Fat: 4 g | Tłuszcze nasycone: 3 g | Sód: 2 mg | Potas: 122 mg | Fiber
SprawdzonaKuchnia.pljabłkiem, bananem czy gruszką dodajcie cynamonu, będzie aromatycznie, na pewno nie zaszkodzi obowiązkowo sezonowo świeże owoce takie jak borówki, maliny, jagody. Do takich racuchów można dodać także tarte orzechy lub ulubione bakalie. Palce lizać! Składniki: 400-450 g mąki pszennej 500 ml kefiru, mleka, jogurtu naturalnego lub maślanki 2 jajka 50 g świeżych drożdży 1,5-2 szklanki borówek amerykańskich(...)mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut. W międzyczasie łączę resztę składników – oprócz owoców – mikserem lub łyżką, w zależności jak chłonna jest mąka to dodaję do ciasta trochę więcej mąki lub mleka. Dodaję rozczyn z mąki i drożdży, odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut. Po tym czasie owoce mieszam delikatnie z ciastem, odstawiam na kolejne
Zasmakuj KuchniNa naszej trasie z fitness klubu często mijamy słynny sklep Urban Vegan . Mają w nim ciekawy asortyment słodyczy i nie tylko (całkiem zacne vege proteiny👍💪). Jakiś
Candy PandasMiałam ochotę na szarlotkę, ale nie chciało mi się robić ciasta, więc na szybko wymyśliłam taki deser, który trochę przypomina szarlotkę, a przy tym szybko się robi. SKŁADNIKI kilka pokruszonych herbatników deserowych , 100 g serka waniliowego, 100 ml śmietany 30%, 1 łyżeczka cukru pudru, 2 jabłka, 1 łyżka cukru, cynamon, orzeszki arachidowe do posypania WYKONANIE Jabłka obieramy, usuwamy(...)miękkości, posypujemy cynamonem, studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem, dodajemy serek, mieszamy. Na dnie pucharków układamy warstwę ciastek, następnie ubitą śmietanę z serkiem, a następnie jabłka, posypujemy orzechami
słodki bratekbardzo drobno posiekać, wrzucić do litrowego słoika, zasypać cukrem i odstawić na tydzień, żeby pościły sok. Najlepiej jeść je na surowo. Można używać ich też jako dodatek do słodyczy, ciast itp. Jeśli mają być przechowywane dłużej, trzeba je pasteryzować lub dosypać większą ilość cukru - do 20 dag. Można je też zalać alkoholem, najlepiej w stężeniu 70%. Można również oddzielić(...)się również na sos do spaghetti, świetnie imitujący pesto Taki sos robimy zalewając drobno posiekane młode pędy oliwą i soląc do smaku (możemy też domieszać garść drobno zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
Kulinaria - potrawy z różnych stron światacudeńko. Smakowało wybornie :) Wiem, że to potężna bomba kaloryczna, ale raz na jakiś czas można zaszaleć :) Składniki: (na blaszkę 23x23cm) 400g czekolady (u mnie 2 gorzkie, mleczna i z orzechami) 100g mąki pszennej 100g cukru 3 jajka 200g masła szczypta soli 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka soku malinowego lub malinowej konfitury świeże maliny i cukier puder do dekoracji Przygotowanie(...)zmiksować. Wmieszać również sok lub konfiturę - sok bardziej dokładnie, konfiturę mniej. Wylać na blaszkę o wymiarach 23x23cm, wstawić do piekarnika nagrzanego do 170'C, piec 30-35 minut. Ciasto ma być trochę klejące i zakalcowate, ale w tym cały jego urok. Udekorować świeżymi malinami i cukrem pudrem
Cakes By Kejttylko podzielić się z Wami moim sekretnym przepisem. Składniki: - 300 g suchego maku - 1/3 szklanki cukru - 2 łyżki miodu - 1 łyżka masła w temp.pokojowej - 100 g rodzynek - 50 g orzechów włoskich posiekanych - opcjonalnie aromat migdałowy 1 łyżeczka Mak opłukać i zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu ok. 20 minut. Odstawić do wystudzenia Odsączyć na sicie, wyłożonej gazą(...)mrozić. Aby wykorzystać całą masę makową wystarczy dodać do niej 3 ubite na sztywno białka. Masa będzie idealna, nie będzie się kruszyć i odstawać od ciasta. Smacznego
CookYourselfUwielbiam kurki, dla mnie są doskonałe. Jednak zawsze mam z nimi problem, bo niestety są krótko, a pomysłów na dania mam tyle, że nie sposób je
DefinicjaSmakuprzyprawy. Zimowe śniadanie w najlepszym wydaniu :) Składniki na 6 placuszków: 1/2 szklanki mąki 1 białko szczypta soli 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki mleka 2 łyżki mielonych orzechów włoskich 1/2 łyżki cukru pudru 1/2 łyżki oleju Korzenny sos pomarańczowy: 1,5 pomarańczy skóra z 1/2 pomarańczy 1 kora cynamonu kilka goździków gwiazdka anyżu 1 łyżka masła(...)gotujemy na małym ogniu aż syrop nieco zgęstnieje i przejdzie aromatem przypraw. Na koniec dorzucamy cząstki pomarańczy i jeszcze chwilkę smażymy. Pancakes: Wszystkie składniki mieszamy ze sobą na gładkie ciasto. Za pomocą łyżki kładziemy niewielkie porcje ciasta na rozgrzaną patelnię. Gdy z jednej strony zaczną się tworzyć bąbelki, przewracamy placki na drugą stronę i smażymy jeszcze chwilę. Gotowe placuszki polewamy
My simple kitchen