ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:727/988)

Kulki mocy 231

wrzątku 1 łyżka oleju kokosowego (opcjonalnie) ulubione przyprawy: kakao, imbir, gałka muszkatołowa, cynamon, chili dodatki do obtoczenia: mak, sezam, płatki migdałowe lub jaglane 1. W blenderze zmiel bardzo mieszankę orzechów i przesyp ją do większej miski wraz z wybranymi przyprawami. 2. Kolejno zmiel płatki owsiane i przesyp je do osobnej miski. 3. Na końcu zmiksuj namoczone wcześniej daktyle(...)masę daktylową i porządnie wymieszaj ją widelcem. Dodawaj płatki owsiane, ugniatając całą masę – do momentu, aż przestanie bardzo kleić się do rąk, ale nadal pozostanie plastyczna. 5. Uformuj kulę ciasta i odstaw ją do lodówki na 15 minut, aż się schłodzi. W międzyczasie przygotuj dodatki do obtoczenia pralinek. 6. Pralinki formuj w zwilżonych dłoniach. Na jedną kulkę przypada około jedna

Bon Appetit Małgorzaty
KUCHENNA APTEKA #32 - RZEŻUCHA 114

Rzeżucha (pieprznica siewna), pojawia się najczęściej w naszych domach w okolicach Wielkanocy i pełni głównie rolę dekoracyjną stołu lub potraw. A to wielki błąd! Ta niepozorna

Kuchnia MagdaLeny
Mazurki z malinami i białą czekoladą 107

malin – mogą być mrożone 100g białej czekolady 4 łyżki śmietany kremówki 3 łyżki cukru 2 łyżki miodu Do ozdoby: suszone owoce (żurawina, morele, śliwki,…), płatki migdałowe, słonecznik, orzechy, itp.       *** W pierwszej kolejności przygotowujemy nadzienie: maliny wkładamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy *** *** Maliny gotujemy na małym ogniu przez około 10-15 minut, co jakiś czas(...)mieszamy, aby czekolada w całości się rozpuściła *** *** Dodajemy maliny, mieszamy. Mus studzimy i wkładamy na około 1 godzinę do lodówki aby zgęstniał *** *** W międzyczasie pieczemy mazurki: wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm *** *** Z rozwałkowanego ciasta wycinamy owalne kształty mazurków. Ja wcześniej wydrukowałam sobie kształt jaja *** *** Wycięte ciasto układamy

Blog z Apetytem
Estoński Kringel - pyszne drożdżowe ciasto z cynamonowym akcentem 191

mimo, że moje wygląda może ciut gorzej, to jest pycha:) Popełniłam błąd i rozpuściłam masło zamiast po prostu wymieszać miękkie z cynamonem i trochę go spłynęło. Można też dodać orzechy, rodzynki lub migdały :) Kringel - pierścień, obwarzanek. Estoński Kringel to cynamonowy chleb w kształcie pierścienia. Dla mnie jednak jest to wypiek, którego chlebem bym nigdy nie nazwała - raczej słodką bułką:) Idealny(...)zależy jak bardzo lubicie cynamon, ja dałam jedną) Przygotowanie: 1. Drożdże mieszamy z mąką. Dodajemy jajko i zaczynamy wyrabiać. Do mleka dodajemy olej i miód, mieszamy. Powoli dodajemy do ciasta i wyrabiamy. 2. Jeżeli ciasto jest twarde i ciężko się wyrabia dodajemy odrobinę wody. Ciasto będzie dosyć klejące. Wyrabiamy je około 5 minut. 3. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia

Kraina Tysiąca Smaków
Prosty seromak – makowiec z sernikową warstwą 119

Szczecina. Polecam! Tak pyszną kawę można pić co dnia   Przepis na mój seromak jest naprawdę prosty. Domowa masa makowa plus cienka warstwa sera. Cudowne połączenie. Polecam Wam takie ciasto na Święta i na co dzień. Korzystając z okazji życzę Wam moi drodzy zdrowych, radosnych, rodzinnych Świąt. Niech ten czas będzie wyjątkowy Składniki: Na warstwę serową: 500 g dobrej jakości(...)masła waniliowe Domowa masa makowa: 500 g niebieskiego maku 100 g rodzynek lub mieszanki pół na pół z żurawiną (posiekane drobniej lub w całości) 50 g posiekanych orzechów włoskich lub pekan (można też dodać migdały) 100 g kandyzowanej skórki z pomarańczy (można dać ciut więcej) 4 łyżki miodu 100 g cukru łyżka masła Dodatkowo: 2 białka jaj cukier puder

Słodkie okruszki
Cake pops z urządzenia do wypieku ciasteczek - cytrynowe z czekoladą 207

jestem z niego bardzo zadowolona:)  Po dzisiejszy przepis sięgnęłam do źródła, czyli na stronę Biedronki (głównie ze względu na to, że nie wiedziałam jak gęste ma być ciasto i jak długo ma się piec w urządzeniu). Wyszły na prawdę pyszne - po oblaniu czekolada i odstawieniu do zastygnięcia zrobiły się mięciuteńkie, słodkie od czekolady i z wspaniałym cytrynowym posmakiem:) SKŁADNIKI(...)mleka 1 łyżka śmietany 18% skórka otarta z 1 cytryny Dekoracja:  1/2 tabliczki mlecznej czekolady troszkę śmietanki 30% do rozrzedzenia czekolady (aby ładnie pokrywała ciasteczka) posypki cukrowe, zmielone orzechy, pokruszone płatki migdałowe itp. ewentualnie zamiast czekolady i posypek wystarczy zwykły cukier puder (wypróbowałam i też jest pysznie) albo np. lukier cytrynowy 1. Sypkie składniki (mąkę, cukier, cukier waniliowy, proszek

Kto ugości moich gości?
10 najlepszych zdrowych diet odchudzających 98

plan diety zapożyczono z nawyków żywieniowych mieszkańców krajów śródziemnomorskich. Są znane z lepszego zdrowia i długowieczności. Dieta obejmuje żywność bogatą w owoce i warzywa, zwłaszcza cytrusy, orzechy, produkty pełnoziarniste, rośliny strączkowe i oliwę z oliwek. Zawiera również chude źródła białka – ryby i drób zamiast czerwonego mięsa. Plan diety śródziemnomorskiej zaleca regularne spożywanie czerwonego wina(...)zmniejszenie śladu węglowego przy jednoczesnej poprawie zdrowia. 4. Dieta obserwatorów wagi Jest to plan diety z tą różnicą. Pozwalając ci jeść śmieciowe / tłuste produkty, takie jak chipsy ziemniaczane, ciasto, lody i pizza, ludzie proszeni są o uważanie na liczbę kalorii, które spalają do końca dnia, aby nawet przejadać się. Plan ten, spopularyzowany przez celebrytów takich jak Oprah Winfrey

jakszef.pl
Ciasteczka owsiane z pestkami dyni bez mąki 179

także skleja nasze ciasteczka. Nie potrzebujemy żadnej mąki, cukru. Ciasteczkami możemy cieszyć się każdego dnia z różnymi dodatkami. Może to być np. sezam, pestki słonecznika, wiórki kokosowe, mielone orzechy, daktyle, suszone niesiarkowane owoce, do woli, do smaku. Zapraszam do wspólnego pieczenia:) Składniki: 60 g płatków owsianych, użyłam górskich 60 g suszonej żurawiny (mogą być posiekane suszone morele, rodzynki, daktyle(...)suchej masy, mieszamy całość dobrze rękoma, zlepiając masę, masa lekko się rozlatuje, nie przejmujcie się, wszystko się zbije w swoim czasie, blachę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia, z ciasta formujcie kuleczki i układajcie na papierze, lekko rozgniećcie palcami na kształt okrągłego i lekko spłaszczonego ciasteczka, pieczcie w nagrzanym piekarniku w temp. 180C przez 10-12 minut

Zasmakuj Kuchni
Miodownik bałajski - kuchnia podkarpacka 115

keksa. Ciasto proste, ale pełne aromatu dzięki korzennym przyprawom i bakaliom. Ładny złoto-brązowy kolor miodownik zawdzięcza składnikom, z których jest przygotowany, a które pod wpływem temperatury zmieniają kolor ciasta – miód, skarmelizowany cukier oraz soda oczyszczona. Swoją nazwę miodownik zawdzięcza miejscowości Bałaje położonej niedaleko Lubaczowa, z której pochodzi przepis udostępniony przez panie z tamtejszego Koła Gospodyń Wiejskich. Przepis został opublikowany(...)szklanki cukru (szklanka na karmel i szklanka do piany ubitej z białek) 60 ml wody (1/4 szklanki) 6 jajek 250 g miodu wielokwiatowego lubaczowskiego bakalie, m.in. śliwki suszone, orzechy laskowe, rodzynki 200 g masła 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 1 szklanka śmietany 18% 4,5 szklanki mąki pszennej przyprawa do piernika Zaczynamy od zrobienia karmelu. Do niewielkiego garna z grubym

Trzeci talerz
Cynamonki- drożdżowe bułeczki 264

Wszystko zależy od tego ile chętnych rąk i głodnych brzuszków napatoczy się po drodze. Z jednej porcji wychodzi 8, raczej mniejszych sztuk. Może warto więc zrobić z podwójnej porcji ciasta...? Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style(...)masła 8 łyżeczek cukru 8 łyżeczek cynamonu 1 żółtko Lukier: 1 białko Kilka kropel soku z cytryny Cukier puder (do uzyskania gęstej, ale lejącej konsystencji- ok 120g) Odrobina mielonych orzechów włoskich Sposób przygotowania: Mleko lekko podgrzewamy, rozpuszczamy cukier, drożdże i łączymy z łyżką mąki. Pozostawiamy na 10 minut. Masło stapiamy i studzimy. Stapiamy również masło, które będzie nam potrzebne dodatkowo

Kuchnia w czekoladzie
Marchewkowe z migdałami 157

Przedstawiam Wam klasyczne angielskie carot cake, czyli marchewkowe ciasto. Przypadnie do gustu wszystkim, którzy lubią korzenne przyprawy i cynamon.  Dodałam migdałowe płatki i sporo przypraw.  Jest mięsiste i miękkie a z kremem z cream chesse to już doskonałość.  Porcja dla naszej rodziny okazała się na jedno popołudnie.  Polecam Wam a nie zawiedziecie się ;) Przepis z bloga(...)cynamonu 1/4 zmielonych godzików 1/4 zmielonej gałki muszkatołowej 1/4 zmielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1/4 łyżeczki soli 1/3 szklanki oleju (użyłam oleju z orzechów włoskich) 2 roztrzepane jajka 1 szklanka migdałów posiekanych, lub płatków migdałowych 1/2 szklanki posiekanych ananasów - użyłam świeżych, ale możecie użyć z puszki  1 szklanka startej marchewki W misce wymieszajcie

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Mrożone orzechy w czekoladzie 235

Słodkości w upały? już się robi! Zdrowe, pyszne i zimne. Kupujesz orzechy włoskie, czekoladę do gotowania, rozmaryn, cukier brzozowy oraz sól i do dzieła. Orzechy to

Kuchnia PROzdrowotna
Grzanki orzechowe z gorgonzolą i czekoladą 195

Hej! Czas na szybką, zaskakującą i ładnie prezentującą się przekąskę. Charakterystyczny smak sera gorgonzola przełamuje smak gorzkiej czekolady a całość zamyka orzechowy aromat. W 15 minut

Kuchnia PROzdrowotna
Sałatka bakaliowa 388

Ciąg dalszy sylwestrowych propozycji!, postanowiłem zrezygnować z trudniej dostępnych produktów by każdy mógł się cieszyć smakiem pysznych sałatek. Przed nami bakaliowa dama - sałatka w której znajdziemy

Kuchnia PROzdrowotna
Mazurki pomarańczowe z białą czekoladą 95

żółtka Nadzienie: 2 nieduże pomarańcze pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego sok wyciśnięty z połowy cytryny 100g białej czekolady opcjonalnie 1-2 krople pomarańczowego barwnika Dodatkowo: bakalie, orzechy i posypki do ozdoby białko jaja     *** Pomarańcze szorujemy, wyparzamy i ścieramy skórkę *** *** Pomarańcze obieramy z białych skórek i kroimy w kostkę *** *** Pomarańcze i starte skórki przekładamy do garnuszka, dodajemy(...)białą czekoladę, mieszamy *** *** Do musu możemy również dodać barwnik spożywczy *** *** Całość gotujemy jeszcze kilka minut, aż zgęstnieje *** *** W międzyczasie pieczemy mazurki: masło kroimy w kostkę i wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę – dodajemy tyle mąki, aby ciasto było zbite i nie kleiło się do rąk *** *** Ciasto rozwałkowujemy partiami na grubość ok 0,5 cm *** *** Z rozwałkowanego ciasta

Blog z Apetytem