pączki nie będą się palić, przez co na pewno będą w środku upieczone, a także zbyt niska temperatura nie sprawi, że pączki będą nasiąkać tłuszczem, nawet pomimo dodania do ciasta spirytusu. Pączki smażymy z obydwu stron do brązowego koloru, takiego pączkowego :) wszyscy chyba będą wiedzieli o jaki kolor mi chodzi. :) Wyrośnięte oponki drożdżowe będą miały jasną obwódkę - podobnie jak pączki(...)prostu rozpuszczona czekolada z niewielką ilością masła. Umaczane w polewie donuty odstawiamy na kratkę, aby nadmiar polewy mógł ściec, a wierzch możemy posypać dowolną posypką, pokruszonymi ciasteczkami, czy orzechami. Wioleta Gargula
MamaOskarkaCiasto- deser obłęd ! Najlepsze tiramisu jakie do tej pory zrobiłam. Wszystkim bardzo smakowało :D Jest to tiramisu, ale nietradycyjne, tylko czekoladowe, delikatne i kremowe, niezbyt słodkie. Dzięki malinom lekko kwaskowe. Maliny pasują tutaj idealnie, z czekoladą smakują rewelacyjnie. Całość obsypana grubo kakao. SKŁADNIKI: mascarpone 250 g. śmietana kremówka 250 ml. żółtka z 3 jaj cukier 3 łyżki(...)czekolada mleczna 100 g. czekolada gorzka 100 g. rum 2 łyżki syrop o smaku orzechów laskowych 2 łyżki (można pominąć) maliny świeże ok. 120 g. olej kokosowy lub inny olej np. rzepakowy 1 łyżka biszkopty podłużne 1 op. kakao do oprószenia kawa mocna 1/4 szkl. METODA: Mascarpone umieszczamy w misce i ubijamy ok. 1-2 minut
Kuchnia Paulettestakże żebyście i Wy mogli skorzystać :) PRZEPIS /1 porcja/ ~200g fasoli (użyłam białej, gotowanej w domu) ~ok. 50ml mleka roślinnego (+/- 20ml) ~2 łyzki karobu ~25-30g masła z orzechów laskowych >>KLIK<< ~2-3 łyżki erytrolu lub innej substancji słodzącej ~łyżeczka octu jabłkowego ~3/4 łyżeczki BG proszku do pieczenia ~olej do natłuszczenia papieru Fasolę wraz(...)pieczenia, który natłuszczamy delikatnie olejem (nie pomijajcie tego punktu, ciastka bez oleju strasznie się przyklejają!) i z zachowaniem odstępów wykładamy ciastka (ok. 1 - 1 1/2 łyżki na 1 ciasto, wychodzi ok. 6 ciastek). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180*C i pieczemy ok. 35-40 minut. Odstawiamy do ostudzenia (nieco stwardnieją). Smacznego
breakfast of dreamsKolejne ciasto, które na święta przygotowała Mama- stąd brak zdjęć z etapów. Mam jednak nadzieję, że szczegółowy opis Wam to wynagrodzi, a dodane na zachętę zdjęcia gotowego wypieku sprawią, że sami zapragniecie go upiec na najbliższą okazję ;) Składniki: Na blaszkę 24x36cm Placek kokosowy: 7 białek 150g cukru kryształu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 200g wiórek kokosowych 1 łyżka bułki tartej(...)łyżka mąki ziemniaczanej Placek orzechowy: 4 jajka 4 łyżki zmielonych orzechów 3 łyżki bułki tartej 4 łyżki cukru kryształu 1 łyżka mąki pszennej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Krem czekoladowy: 300g margaryny (np. Kasia lub Palma) 1 szklanka cukru pudru 1 nutella (ok 350g) lub inny krem czekoladowy 2 łyżki spirytusu Krem orzechowy: 120g masła 10 dkg orzechów 1/2 szklanki
Kuchnia w czekoladziemuszę go Wam pokazać, może będziecie mieli chęć też taki zrobić. Miseczkę orzechów laskowych zalewamy wodą na kilka godzin, żeby napęczniały (przy okazji ułatwiamy sobie późniejsze trawienie ich). Namoczone orzechy przepłukujemy, odcedzamy i blendujemy ze szklanką mleka ryżowego o smaku kawy zbożowej :) Jeśli nie macie dostępu do takiego napoju możecie spokojnie użyć mieszanki zwykłego mleka ryżowego z zimną kawą zbożową(...)blendujemy wszystko jeszcze raz. Powinien wyjść puszysty krem o konsystencji pewnego serka na "A", który cudownie lekko rozsmarowuje się np. na świeżo upieczonych bułeczkach drożdżowych (przepis na uniwersalne ciasto drożdżowe tutaj ). Do tego szklanka mleka użytego do produkcji kremu (albo nawet 2 bo jest pyszne!) i super śniadanie/drugie śniadanie/kolacja gotowe. Kremu oczywiście zostaje, spokojnie można go używać
Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIEdowolne kształty. Ciasteczka układamy ciasno na blachę wyłożonej papierem do pieczenia. Wychodzi około 30 sztuk. Piec 20 - 30 minut w temperaturze 180 - 200 stopni C. Rada: w przypadku, gdy ciasto klei nam się do dłoni, można dodać trochę mąki pszennej można użyć innej czekolady np. mlecznej (wtedy ciasteczka będą słodsze) w przypadku użycia białej czekolady ciasteczka mogą zmienić kształty, troszeczkę(...)możemy kupić gotowej - wystarczy migdały bez skórki (powstanie jasna) jeśli ze skórką (powstanie ciemniejsza i z lekką goryczką w smaku) wsypać do młynka do kawy, lub młynka do orzechów zmielić - otrzymamy bardzo drobną mączkę, niczym nie różniącą się od tej kupionej w sklepie. Innym sposobem uzyskamy za pomocą blendera jest wygodniejszy w użyciu lecz może powstać mączka gruboziarnista, która
Ciastka - domowe słodkościmigdałów , orzechów i żurawiny .Do ciasteczek użyłam wyśmienitej Mąki tradycyjnej z Młyna zbożowego w Szadku Pysznie i zdrowo :) Zapraszam :) Składniki : 50 g mielonych migdałów 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g płatków owsianych 100 brązowego cukru 110 g masła roztopionego 2 jajka 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 cukier waniliowy 100 g mąki(...)Jajka roztrzepać widelcem . Żurawinę posiekać lub dodać w całości . Wlać roztopioną margarynę .Wszystkie podane składniki dobrze wymieszać . Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia . Maczać ręce w wodzie i formować z ciasta średniej wielkości kulki lekko je spłaszczając . Piec w temperaturze 180 stopni około 15/ 18 minut na rumiano . Smacznego
Sama słodycz i szczypta chilibanany 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki otrębów owsianych 2 łyżki otrębów pszennych 2 łyżki mąki ryżowej 2 łyżki mąki kokosowej/ drobniutkie wiórki/ 1 łyżka mielonych orzechów/użyłam nerkowce/ 1 łyżka sezamu 1 łyżka oliwy z oliwek 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 5-6 szt. małych truskawek Wykonanie: -Wszystkie składniki sypkie wymieszać. -Obrane(...)pomocy łyżki lub widelca połączyć wszystkie składniki. -Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, piekarnik rozgrzać do temp. 180 st.C. -Łyżką do lodów kłaść w odstępach kulki ciasta i lekko je spłaszczyć. -Na środku każdego ciastka wgnieść połówkę , lub plaster truskawki . -Blachę wstawić do piekarnia i piec ok.20-25 minut. Upieczone ciasteczka przełożyć na kratkę kuchenna
Zakamarki mojej kuchniponiższych syropów Syrop miodowy do pączków tureckich 3/4 szklanki miodu opcjonalnie od 80 do 120 ml wody płaska łyżeczka mielonego cynamonu pół szklanki drobno posiekanych albo zmielonych orzechów włoskich lub migdałów opcjonalnie cukier puder do oprószenia skropionych tym syropem pączków Wszystkie składniki mieszamy razem, w razie potrzeby syrop można lekko podgrzać w rondelku, aby miód się rozpuścił. Syrop(...)przez chwilę, aby nie było grudek i odstawiam w ciepłe miejsce na około 15 minut, aby drożdże zaczęły pracować. 3. Do drożdży dodaję mąkę, rozbełtane jajko i sól. Wyrabiam ciasto na niskiej prędkości, około 5 minut, do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Przykrywam misę folią spożywczą lub ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 60 - 90 minut. Ciasto
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataNa blogu nie mamy zbyt dużo recenzji lodów, bo tylko dwie z czego pierwsza jest z przed 3 lat 😊 Dlatego tego lata postanowiłyśmy przetestować kolejną wegańską
Candy PandasZapach czekolady roznosi się po kuchni. Bulgocze brązowa maź w miedzianym garnuszku. A gdzieś w oddali szeleści tajemnicza paczka słodkości. Co z tego będzie? Nie wie
W kuchni Karmel-itkiPrzepis na placki marchewkowe Lubisz ciasto marchewkowe? Ja bardzo! W związku z tym, że na śniadanie nie wypada zajadać się ciastem, postanowiłem zrobić placki marchewkowe, inspirowane tym cudem. Przepis na marchewkowe placuszki jest bardzo prosty, a efekt końcowy powala. Nie spodziewałem się, że kiedykolwiek będę zajadał się marchewką na śniadanie 😅 Z czym podawać placki marchewkowe? U mnie był to wegański(...)mascarpone . Prosty, własnej roboty, troszkę rozrzedzony mleczkiem kokosowym. Na prawdę warto go zrobić, bo można po plackach, przygotować wegańskie tiramisu piernikowe , które ostatnio dodawałem na bloga. A co z orzechami i rodzynkami? U mnie rodzynki wylądowały w środku masy, ponieważ je lubię. Ty nie? To ich nie dodawaj, nic się nie stanie. Orzechy włoskie natomiast u mnie wylądowały na wierzchu
Blendmanjaglanej 1/4 szklanki mleka roślinnego 1 banan 2 garści orzechów nerkowca (moczonych w ciepłej wodzie przez około 2h) Kaszę jaglaną ugotować według przepisu na pakowaniu, następnie wystudzić. Orzechy nerkowca odsączyć z wody i zblendować na gładki krem. Przestudzoną kaszę zmiksować z bananem na jednolitą masę, dodać krem z nerkowców oraz mleko i ponownie zmiksować do uzyskania bardzo gładkiej(...)ósemki lub na więcej części, włożyć do garnka z niewielką ilością wody (około 3 łyżki) i chwilę pogotować, dodając szczyptę cynamonu. Następnie wyciągnąć i wystudzić. Na przestudzone ciasto wyłożyć krem jaglano-nerkowcowy. Udekorować cząstkami gruszki i posiekaną drobno gorzką czekoladą. Odstawić do lodówki do stężenia na około 3 h. Smacznego :) *Podane wartości odżywcze i kaloryczne we wszystkich przepisach
Banana SmilesDo szczęścia i pełni smaku nie potrzeba nie wiadomo jak wyszukanych przepisów, czasami te najprostsze są najlepsze. Jednym z takich deserów są jabłuszka zapiekane pod kruszonką
tyfranboxBiszkopt to podstawa do wielu tortów i ciast. Dzisiaj mam dla Was puszysty bardzo smaczny biszkopt orzechowy. Przekroiłam go na trzy blaty tworząc tort. . Może przyda się Wam do świątecznych wypieków. W najbliższym czasie pokażę Wam Tort zrobiony z tego biszkopta. Zaglądajcie i spodziewajcie się przepisu wkrótce. Życzę Wam miłej niedzieli i cudownych wypieków. źródło słodkie fantazje.pl Składniki(...)tortownicę 24 cm 8 jajek 150 g cukru 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 150 g zmielonych orzechów włoskich Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywno, a pod koniec ubijania stopniowo dodawać porcjami cukier stale miksując. Następnie dodawać kolejno żółtka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wymieszać ze zmielonymi orzechami. wszystko wsypać do ubitej masy
O kuchni z uczuciem