ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:716/988)

Bakaliowy makowiec 200

składniki * 400 g mielonego suchego maku * 400 ml mleka * 1 łyżka masła * 5 jajek * 1/2 szklanki miodu * 3 duże jabłka * 125 g miękkiej margaryny * 3/4 szklanki

Mix smaku
Polvorones con jengibre y naranja - imbir, pomarańcza i polworony w roli głównej 232

Mąkę, orzechy i migdały można uprażyć wieczorem na dzień przed robieniem polworonów, mogą wtedy spokojnie stygnąć całą noc. Wsyp do dużej miski wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, sól, mielone orzechy i siekane migdały. Dokładnie wymieszaj, a następnie dodaj jajko i miękki smalec. Ręką wyrabiaj kilka minut, aż do połączenia się składników i uzyskania masy o jednolitej strukturze. U formuj(...)folię spożywczą i wstaw na około 2 godziny do lodówki. W tym czasie smaki składników się przemieszają, a sama masa stwardnieje i łatwiej będzie później z nią pracować ( ciasto pod wpływem temperatury otoczenia staje się mniej zwarte i przykleja się do wałka ). Jeśli nie chcesz czekać aż 2 godzin, wstaw masę do zamrażarnika. Nastaw piekarnik na temperaturę

Grahamka, weka i kajzerka
Bakaliowy piernik. 184

Składniki. 100 g margaryny 2 jajka 150g cukru 200ml mleka 100g miodu 500 g mąki 2 łyżki kakao 1 łyżeczka sody 150g powideł z węgierek 2

Kulinarny karnet Christophera
Na deser. Śliwki. Krucha tarta ze śliwkami, serkiem i owsianą kruszonką 178

Jesień idzie wielkimi krokami skoro już upiekłam tartę ze śliwkami. To takie jesienne ciasto i podobne piekłam jesienią ubiegłego roku. Ale w dzisiejszym są inne śliwki, nieco inne proporcje składników i doprawienie więc wybaczcie mi podobieństwo. Obie tarty wyszły pyszne więc wybierzcie sobie tę, która Wam się bardziej podoba. A ze śliwek robię też pyszne powidła - przy drobnych zmianach dodatków(...)uzyskamy ciekawe smaki . Dla tych, którzy nie przepadają za śliwkami mam cudowną Tartę z czekoladą i orzechami ! ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Smaczna Pyza
Sękaczek 215

mąki 1 kostka margaryny 12 dag cukru kryształu 2 łyżki kwaśnej śmietany 2 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Wykonanie: 1.  Z podanych składników wyrobić kruche ciasto. 2. Podzielić na 3 części i upiec 3 placki w temp. 200-220 st.C, a się zarumienią. Masa jabłkowa: Składniki: 1 kg jabłek (szara reneta) 2 żółte galaretki Wykonanie: 1. Jabłka obrać(...)zetrzeć na tarce o grubych oczkach. 2. Smażyć pod przykryciem 10 minut. 3. Dodać galaretki w proszku i dobrze wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. Masa orzechowa: Składniki: 18 dag posiekanych orzechów włoskich 18 dag cukru kryształu 3 łyżki mleka 3 łyżki miodu 15 dag masła Wykonanie: 1. Wszystkie składniki wymieszać i lekko zagotować. Przełożenie placka: Placek kruchy - masa jabłkowa - placek kruchy

Pasja Smaku
Kopenhaga okiem przyszłego cukiernika, part 2 216

cukierników. Zaopatrują bowiem, wbrew oczekiwaniom ( konditor to po duńsku cukiernik; konditori - cukiernia), głównie hotele i restauracje. Jeśli jednak kiedyś uda mi się otworzyć mój własny mały sklepik z ciastami, zostanę ich najwierniejszym klientem. Magazyny mogłabym obchodzić w te i z powrotem kilkanaście razy, ciągle znajdując coś nowego. Bo czego tam nie ma...? Tonka (którą, dzięki Bei , ja mam w domu(...)aromatu jest w strąku? Ziarenka działają bardziej na naszą podświadomość) zamknięte w specjalnej chłodni tylko z różnego rodzajami wanilią; szeroki wybór suszonych i liofilizowanych owoców; barwniki, masy cukrowe, marcepan; orzechy i przyprawy z całego świata; czekolada, mąka i inne tego typu powszedniejsze towary również można tutaj znaleźć. Do tego oczywiście szeroki wybór form, opakowań, folii do czekolady i wszystko

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Tort korzenny, kokosowo-makowy (bez glutenu, cukru) 180

suchego maku -250g wody -150g mleczka kokosowego odtłuszczonego -2 płaskie łyżki zmielonego siemienia lnianego -50g ksylitolu -90g daktyli -50g żurawiny/rodzynek itp. -70g orzechów lub nasion -5 łyżek niezbyt gęstych powideł śliwkowych bez cukru Masa jogurtowo - kokosowa -200g jogurtu gęstego -200g twarogu chudego -40g ksylitolu -2-3 łyżki mąki kokosowej Praliny(...)każdym chwilę miksując). Mąkę i skrobie wymieszać razem z kakao i przyprawą do piernika, dalej przesiać stopniowo przez sitko do masy jajecznej. Wymieszać delikatnie łyżką do uzyskania gładkiego ciasta bez grudek. Papierem do pieczenia wyłożyć tylko dno tortownicy. Wlać ciasto i piec przez około 30 minut w temperaturze 170-180’C (można sprawdzić czy ciasto się dopiekło przy pomocy patyczka

Candy Pandas
Muffinki orkiszowe z bakaliami i czekoladą 230

Straciłam rachubę, który to już przepis na słodkie babeczki:) uważam, że nie ma prostszych w przygotowaniu wypieków i stąd ich dobrodziejstwo na naszym blogu. Dzisiaj pozostajemy

Ania i Marcin gotują
Na chrupko. Z czekoladą 202

ciasteczkami katować. Może znajdziecie tu takie, które skuszą wystarczająco, żeby je upiec?  Tym razem sięgnęłam do  Saved by cake Marian Keyes - zobaczyłam je, gdy szukałam przepisu na ciasto z buraczkami. W oryginale z pistacjami - u mnie bardziej klasycznie, z migdałami (mam resztkę pistacji, dla których już znalazłam odpowiedni wypiek; wkrótce przygotuję i podzielę się przepisem). Robi się(...)kakao (herbaty nie pija) i zjadanie takich lekko rozmiękłych, z chrupiącymi migdałami i rozpływającą się w ustach czekoladą. Muszę przyznać, że wyglądają uroczo - prawie czarne, z jasnymi plamami orzechów. I smakują naprawdę świetnie - polecam z pełną odpowiedzialnością. I już wiem, jakie będą następne - z piernikową nutą, koniecznie! W końcu najwyższy czas, żeby i w mojej kuchni zapachniało Świętami... Kakaowe biscotti

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Kopytka z duszonymi śliwkami i orzechową kruszonką 190

jest w tym dużo dużo racji, ponieważ jeśli chodzi o smaki, bardzo to danie przypomina ulubione knedle ze śliwkami, z bułeczką i śmietanką, jednak omijamy proces całego brudzenia się ciastem i lepienia. Nie widzę nic złego w takim kulinarnym lenistwie i pójściu na łatwiznę jeśli efekt jest tak pyszny, słodki i zachęcający, że zostaje tylko słuchanie zachwyconych mruczeń jedzących(...)duże porcje): opakowanie gotowych kopytek – 500g 500g dojrzałych śliwek 2 łyżki cukru lub do smaku szczypta cynamonu Na kruszonkę: 3 łyżki bułki tartej pół szklanki dowolnych mielonych orzechów – użyłam mieszanki włoskich oraz laskowych 2 łyżki masła Do podania: ubita śmietanka kremówka, może być delikatnie osłodzona   Zaczynamy od przygotowania śliwek – umyte śliwki przekrawamy na pół, usuwamy pestkę

Smaczna Strona
FIT BATONIKI OWSIANE Z MASŁEM ORZECHOWYM I BAKALIAMI 213

często na drugie śniadanie do pracy albo podrzucam Dzieciom do śniadaniówki. Są pyszne i zdrowe, można jeść bez wyrzutów! SKŁADNIKI: 1 szklanka płatków owsianych  270 g bakalii (użyłam orzechów laskowych, pekan, słonecznik łuskany, wiórki kokosowe i migdały) 70 g daktyli 160 g masła orzechowego 50 ml mleka kokosowego (można zastąpić innym roślinnym lub krowim) 3 pełne łyżki miodu WYKONANIE(...)malakserze lub blenderze i zmiksuj przez chwilę na drobno, ale tak, by pozostały maleńkie kawałki bakalii. Przełóż masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam dużej blachy do ciasta, ale dobra też będzie ceramiczna lub silikonowa foremka) i wyrównaj wierzch na gładko. Wsadź formę do lodówki na kilka godzin. Po tym czasie pokrój masę na pojedyncze batony/ Gotowe! Smacznego

Słodko-Słony Świat Ilony
MAZUREK CZEKOLADOWO-MALINOWY (BEZ PIECZENIA) 190

wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które nie lubią piec lub nie mają piekarnika(...)owsianych garść sezamu garść ziaren słonecznika 200 g suszonych daktyli Masa: 300 ml śmietanki 36% 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru z wanilią 150 g konfitury malinowej Dekoracja: orzechy laskowe płatki migdałowe Wykonanie: Spód: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do misy blendera wrzucamy płatki

Kuchnia MagdaLeny
MAZUREK CZEKOLADOWO-MALINOWY (BEZ PIECZENIA) 190

wykonana ze śmietany kremówki i gorzkiej czekolady. Dodatkowo między słodkim spodem, a mocno czekoladową masą jest słodko-kwaśna konfitura malinowa. Te wszystkie smaki współgrają ze sobą znakomicie, dzięki temu ciasto nie jest ani za słodkie, ani za kwaśne, a goryczka czekolady jest lekko wyczuwalna i dopełnia całości. Przepis idealny dla osób, które nie lubią piec lub nie mają piekarnika(...)owsianych garść sezamu garść ziaren słonecznika 200 g suszonych daktyli Masa: 300 ml śmietanki 36% 150 g gorzkiej czekolady 1 łyżeczka cukru z wanilią 150 g konfitury malinowej Dekoracja: orzechy laskowe płatki migdałowe Wykonanie: Spód: Daktyle zalewamy gorącą wodą i odstawiamy na około 15-20 min. Następnie wodę odlewamy, a daktyle blendujemy na gładki krem. Do misy blendera wrzucamy płatki

Kuchnia MagdaLeny
Gnocchi z bazyliowym pesto 173

suszonych pomidorów, podanych z niezwykle aromatycznym bazyliowym pesto. Składniki: Gnocchi: 1kg ziemniaków 300g mąki pszennej 8 suszonych pomidorów 1 jajko sól pieprz Pesto: 75ml oliwy z oliwek 70g ziemnych orzechów 2 ząbki czosnku 35g listków bazylii 20g świeżego kopru 30g świeżej natki z pietruszki 2 łyżki soku z limonki skórka z limonki sól pieprz Wykonanie: 1.  Gnocchi Ziemniaki obrać(...)lekko osolonej wodzie, odcedzić i lekko wystudzić. Ciepłe przecisnąć przez praskę do ziemniaków, dodać jajko, mąkę, drobno posiekane suszone pomidory, pieprz i sól. Całość zagnieść i wyrobić na jednolite ciasto. Z ciasta uformować wałeczki  o średnicy około 2 cm, podsypując mąką żeby ciasto się nie przyklejało. Każdy wałeczek pokroić na 2 cm kluseczki. Na każdej z kluseczek wykonać widelcem

Szalona Kuchnia Eweliny
Wegańskie donuts czyli pączki z dziurką 252

innego jak nasze polskie pączki tyle, że z dziurką bez nadzienia, za to za bajeranckimi dekoracjami. Upstrzyć można dosłownie wszystkim: resztkami posypek po świętach, czekoladą, wiórkami koksowymi, posiekanymi orzechami, czego dusza zapragnie. A oto przepis podstawowy: Składniki na 20-25 sztuk: 500 g mąki pszennej (białej) 1 średniej wielkości dojrzały banan opakowanie suchych drożdży lub 20 świezych 200 ml mleka(...)cukru 100 ml oleju roślinnego (u mnie był to rzepakowy) *opcjonalnie opakowanie cukru waniliowego lub łyżeczka esencji waniliowej Przygotowanie: Jeden, jedyny raz mi się zdarzyło, że nie wyrosło mi ciasto z suchych drożdży, dlatego teraz zawsze je „budzę”, czyli robię zaczyn dokładanie tak samo jak w przypadku świeżych drożdży. W ciepłym mleku rozpuść 2 łyżki cukru i drożdże

greenscarf

Proponowane wyszukiwania