Białe noce w Sankt Petersburgu-czyli Pluszki , rosyjskie bułeczki bułeczki, mogą być z serem, orzechami,makiem, , cynamonem lub po prostu z Waszym ulubionym dżemem... Są przepyszne. Przepis z tej strony ,bardzo polecam! Składniki na 16 bułeczek: 325 ml letniego mleka 50 g roztopionego masła 1,5 łyżeczki majonezu 500 g mąki pszennej 50 g cukru(...)pół łyżeczki soli 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) lub 18 g drożdży świeżych Wszystkie składniki ciasta włożyć do maszyny do chleba w podanej kolejności, nastawić program 'dough' i poczekać, aż ciasto podwoi objętość. ** Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną
w mojej kuchniPierniczek wyszedł cudowny, a powidła dla mnie są najlepszym połączeniem z ciastem piernikowym. Mięciutki i orzechowy idealny na świąteczny stół do herbatki lub kawy po wigilijnej kolacji i uciechy z prezentów. Składniki: (temperatura pokojowa) 1 i 3/4 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki cukru 2/3 szklanki młynnego miodu 1/2 kostki margaryny 3 jajka 3 łyżki śmietany(...)łyżki przyprawy do piernika 1/2 łyżeczki sody 1/2 łyżki kakao garść orzechów włoskich Dodatkowo: powidła śliwkowe 100 g czekolady mlecznej 100 g kremówki 1/2 szklanki wiórek kokosowych Wykonanie: Żółtka oddzielić od białek. Masło utrzeć z cukrem, ucierając dodawać po jednym żółtku. oraz porcjami dodawać miód. Wymieszać dokładnie. Mąkę przesiać z kakao, sodą i przyprawą. Porcjami dodawać do miodu
Moje pyszne gotowaniePanieński, dlatego chciałabym podzielić się z Wami przemyśleniami dotyczącymi wypieków na tego typu imprezy oraz możliwości dekoracji tortów. TORT NR 1 - najprostszy i najszybszy w przygotowaniu Jeżeli ciasta pieczecie bardzo rzadko i nie macie wprawy w zdobieniu tortów to możecie upiec biszkopt w okrągłej tortownicy o średnicy 22-24 cm (na blogu znajdziecie przepis na najlepszy jasny biszkopt(...)startą, gorzką czekoladą. Na sam koniec, na czekoladowym wafelku (typu teatralny) możecie przygotować napis (z białej, rozpuszczonej czekolady). Prawda, że proste? :) Przed samym podaniem, brzegi tortu posypałam zmielonymi orzechami, a sam wierzch ozdobiłam kolorową, cukrową posypką + obowiązkowo została wbita fajerwerka TORT NR 2 - mocno czekoladowy, ozdobiony kremem ganache i roztopioną czekoladą Ten tort będzie wymagał od Was większej
UgotowaćBiszkopt 7 jajek 127 g mąki tortowej 45 g mąki ziemniaczanej 203 g cukru szczypta soli Krem orzechowy 500 g serka mascarpone 500 ml śmietany kremówki 150 g posiekanych orzechów 100 g gorzkiej czekolady 100 g mlecznej 5 łyżek cukru pudru Krem kokosowy 200 ml mleka kokosowego 100 ml śmietany kremówki * 350 g mascarpone 40 g wiórków kokosowych(...)jajecznej i delikatnie, najlepiej przy pomocy szpatułki mieszamy, do połączenia się składników. Rant cukierniczy ustawiamy na 22 cm, kładziemy na płaskiej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i przekładamy przygotowane ciasto. Wstawiamy piekarnika nagrzanego do 170-180'C i pieczemy przez 45-55 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około
Wędrówki po kuchniCiasto makowe na pianie z białek powstało poniekąd przez przypadek. Z ostatnich wypieków zostało nam kilka białek i nie bardzo mieliśmy pomysł co z nimi zrobić. A ponieważ bardzo lubimy wszelkie słodkości z makiem, to postanowiliśmy nieco poeksperymentować. Z wrodzonego lenistwa zamiast mielić mak postanowiliśmy go zblendować, co przy 700 W mocy naszego robota kuchennego poszło bardzo(...)podanego niżej przepisu Składniki masy makowej 2,5 szklanki maku 1 szklanka cukru pudru około 1 l mleka lub wody 50 do 80 g rodzynek 50 g posiekanych orzechów włoskich 50 g smażonej lub kandyzowanej skórki pomarańczowej 50 ml rumu lub amaretto 2-3 łyżki brązowego cukru 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka miękkiego masła 1 łyżeczka
Kulinaria - potrawy z różnych stron światawysmarowania formy 1 łyżka bułki tartej lub kaszy manny do wysypania formy Bakalie zalej wrzątkiem na 20 minut po czym odsącz na sicie. Większe owoce pokrój na mniejsze kawałki .Orzechy posiekaj. Żółtka utrzyj z cukrem i miękkim masłem na puszystą masę. Dodaj ubitą ze szczyptą soli pianę z białek po czym delikatnie wymieszaj. Następnie dodaj mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem(...)nagrzanym do 180 st.C piekarniku około 45 minut (do suchego patyczka). Po przestudzeniu jeszcze lekko ciepły keks wyjmij z formy. Mimo smakowitego wyglądu próbuj dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta
Gotuj Sam!Ostatnimi czasy rynek zalało mnóstwo wersji zdrowych batonów o przeróżnych kombinacjach smakowych (oczywiście jesteśmy z tego faktu bardzo zadowolone). Dla firm w tym momencie powstaje trudne
Candy PandasSłyszymy "masło orzechowe" i już mózg wyobraża sobie pełen słoik gęstej masy obłędnie pachnącej fistaszkami! Wiemy, że osób podzielających naszą miłość jest wiele, dlatego dzisiaj przybywamy
Candy Pandasrodzinę i P. :) A teraz już bez dłuższych wstępów zapraszam na... Ciasto z białą czekoladą i kremem nugatowym oraz polewą kajmakową porcja na tortownicę o średnicy 24 cm Na ciasto potrzebujemy: 200 g dobrej jakości masła + trochę do natłuszczenia tortownicy 180 g brązowego cukru demerara 180 ml ciepłej wody 200 g białej czekolady 1 łyżkę miodu 2 małe opakowania cukru(...)łyżkach wody Na polewę: 100 ml płynnej śmietanki 36% 5 łyżek brązowego cukru demerara 50 g dobrej jakości masła Dodatkowo: ok. 100 g m&m's z orzechami Mleczną czekoladę łamiemy na kawałki i rozpuszczamy razem z masłem orzechowym. Studzimy, a w tym czasie mascarpone ubijamy ze śmietanką. Dodajemy przestygniętą, ale wciąż płynną czekoladę z masłem orzechowym i również
Ratunku obiadszklanka cukru 1 szklanka oleju 6 jaj 1 łyżeczka cynamonu- można ominąć 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżeczki cukru waniliowego 6 jabłek 3/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich 6 suszonych śliwek drobno pokrojonych 3 łyżki żurawiny lub rodzynek drobno pokrojonych Wykonanie: Jabłka obieram ze skórki, pozbawiam gniazd nasiennych i kroję w kostkę(...)oraz przesianą przez sito mąkę sodę i cynamon. Całość miksuję na niewielkich obrotach, na koniec dodaję jabłka i bakalie, teraz mieszam zwykłą drewnianą łyżką do połączenia się wszystkich składników. Ciasto przekładam do blachy 26x36 wyłożonej papierem do pieczenia, równam i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C. Piekę przez ok 50 minut do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu pozostawiam
Kubki smakuquindi che consigliarVelo di cuore :) Mazurek ze słonym karmelem i czekoladą (Crostata con cioccolato e caramello salato) Mazurek amaretto (Crostata con crema agli amaretti) Pastiera Napoletana - włoskie ciasto wielkanocne Colomba - tradycyjne włoskie ciasto na Wielkanoc (Colomba pasquale) Mazurek pomarańczowy (Crostata con crema all'arancia) Krucha tarta z bakaliami (Crostata di frutta secca) Wielkanocny wieniec drożdżowy (Treccia pasquale(...)yogurt greco) Babka czekoladowo-bananowa (Ciambella al cioccolato e banane) Bezglutenowa kokosowa babka z kremem stracciatella (Ciambella al cocco con crema stracciatella, senza glutine) Bananowa babka z orzechami i rodzynkami (Torta di banane, noci e uvetta) Wielkanocny sernik - wilgotny i delikatny, bez spodu (Cheesecake con yogurt greco e ricotta) Tarta sernikowa z czekoladą (Crostata di ricotta e gocce
La grande e la piccola cuocaRolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika! Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 250 g maku 50 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 18% 100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej) 2 i 1/2 szklanki mleka Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 1/2 łyżki masła 1 łyżka mleka płatki migdałowe Wykonanie: Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy
Kuchnia MagdaLenyRolada makowa w wersji uproszczonej... z ciasta biszkoptowego zamiast drożdżowego. Przygotowanie takiej rolady jest dużo prostsze i szybsze od tradycyjnej drożdżowej strucli, gdyż omija nas wyrabianie ciasta, wyrastanie i czekanie. Biszkopt wykonamy w około 10 minut i do piekarnika! Puszysty i lekki biszkopt nadziany wilgotną masą makową smakuje naprawdę znakomicie. Całość dopełnia polewa z gorzkiej czekolady, która również chroni(...)ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Masa makowa: 250 g maku 50 g masła 1/2 szklanki płynnego miodu 2 łyżki gęstej śmietany 18% 100 g bakalii (rodzynek, orzechów włoskich, skórki kandyzowanej) 2 i 1/2 szklanki mleka Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 1/2 łyżki masła 1 łyżka mleka płatki migdałowe Wykonanie: Masa makowa: Mak płuczemy pod bieżącą wodą, wrzucamy
Kuchnia MagdaLenyjednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy(...)minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepisy na inne moje szarlotki: PROSTA KRUCHA SZARLOTKA PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
zdrowo i aktywniejednej szklance mleka rozpuszczamy budyń ze słodzikiem, resztę gotujemy. Do gotującego się dolewamy budyń i mieszamy dokładnie. 4. Formę (32x26) wykładamy papierem do pieczenia. Wyjmujemy jedną część ciasta i ścieramy na tarce o grubych oczkach. Lekko uklepujemy spód. Wykładamy jabłka i wylewamy budyń (jeszcze ciepły, aby dobrze się rozsmarowywał). Ścieramy drugą połówkę jako kruszonkę i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy(...)minut w 180 stopniach. Przepis możecie pobrać w formacie PDF i go wydrukować. Zapraszam również po przepisy na inne moje szarlotki: PROSTA KRUCHA SZARLOTKA PIERNIKOWA SZARLOTKA Z ORZECHAMI SZYBKA SZARLOTKA Z BEZĄ (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Zdrowie i pysznie na talerzu