ucieszą się z takiej formy zabawy. Jak dekorować torty, żeby wyglądały niesamowicie? Sposobów jest wiele i każdy ma swoje własne upodobania. Poniżej pokazuję kilka sprawdzonych pomysłów, dzięki którym Wasze ciasta będą zawsze zachwycające i pyszne. Bita śmietana – baza i sposób na szybką dekorację Bita śmietana prezentuje się pięknie i smakuje oczywiście jeszcze lepiej. Jest jednym z najczęstszych pomysłów na dekorację(...)smaku oraz koloru. Świetnie sprawdza się także jako podstawa dla innych dekoracji – na przykład jadalnych kwiatów i brokatów, cukierków oraz nieco zdrowszych wiórków kokosowych lub bakalii, a zwłaszcza orzechów, których bogaty wybór oferuje choćby SklepAgnex.pl . Owoce – nieco zdrowia na torcie Bardzo lubię owoce i często wykorzystuję je w moich wypiekach. Warto również użyć ich do udekorowania tortów – dają piękny, kolorowy
kolorowotorcikowoorzechów laskowych 40 g soczewicy czerwonej łyżka płatków drożdżowych kurkuma, sól, pieprz do smaku Orzechy i słonecznik zalej ciepłą wodą i odstaw na całą noc. Makaron ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Brokuł podziel na różyczki i również ugotuj, tak aby był al. dente. Soczewicę ugotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W misie blendera zmiksuj ugotowaną soczewicę, namoczone orzechy(...)mleka sojowego 55 g płatków owsianych 4 morele suszone 120 g banana 10 g orzechów nerkowca Płatki ugotuj na mleku. Banana pokrój w plastry, a morele w kostkę. Do miski przełóż płatki, dodaj owoce i orzechy. Podawaj zaraz po przyrządzeniu. Drugie śniadanie: Ryż z ciecierzycą i warzywami [350 kcal/ W: 100 g/ B: 11 g/ T: 4 g] Potrawa powinna
365 dni dookoła kuchniPrzeglądając popularną ostatnio książkę „Cukiernia Lidla” od razu wpadł mi w oko przepis na ciasto z kaszy gryczanej. Lubię kaszę na słodko i wypieki z mąki gryczanej więc stwierdziłam, że to coś dla mnie. Zdjęcie tym bardziej zachęciło mnie do wypróbowania więc przystąpiłam do działania :) Wypiek miło mnie zaskoczył. Wilgotny, intensywnie czekoladowy i intrygujący ponieważ czuć było smak(...)kaloryczny wypiek to myślę, że jeszcze go powtórzę :) Jak najbardziej nadaje się na święta więc zapisujcie przepis i do dzieła :) Moja wersja zawiera nieco mniej cukru i jest bez orzechów. 180 g kaszy gryczanej (suchej) 5 jajek 150 g cukru trzcinowego (w książce 180) 120 g mąki pszennej 150 g masła 150 g czekolady deserowej 50 g posiekanych, suszonych żurawin
Mienta blogkakao orzechy grubo pokrojone do posypania po wierzchu Wszystkie składniki w temperaturze pokojowej ! 1. Masło ucieramy na puch. 2. Następnie wbijamy jajka. Po każdym jajku ucieramy masę do jego wchłonięcia. 3. Następnie dodajemy partiami mąkę z proszkiem do pieczenia oraz jogurt. 4. Foremkę keksową, wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Wykładamy 3/4 ciasta. Pozostałą
Gotowanie...to proste !może je bezpiecznie jeść (choć pewnie nie za często). Przepis na naleśniki z soczewicy jest banalnie prosty, oto bezglutenowe, bez nabiału (laktozy i kazeiny), bez jajek i orzechów – naleśniki z soczewicy: soczewica (suszona) – 1 szklanka olej kokosowy (do smażenia) – ½ szklanki sól ( kłodawska lub himalajska ) – 1 łyżeczka Soczewicę trzeba co najmniej 6 godzin wcześniej namoczyć . Wodę(...)moczenia musisz wylać i wlać nową, by jej poziom był nieco poniżej poziomu ziaren w garnku/miseczce. Dodaj sól i zblenduj soczewicę z wodą na gładką masę. Gotowe ciasto powinno mieć konsystencję śmietany . Teraz można smażyć – ze szklanki soczewicy nam wychodzą 4 smażenia, w każdej turze na patelni robimy około 5 małych naleśniczków (z podanych powyżej składników mamy jakieś
PaleoSMAKWyrabiamy ciasto. Kroimy kółka kubkiem, wkładamy do nich farsz i sklejamy. Gotujemy we wrzątku aż wypłyną. Farsze mogą być różne, ale u mnie była to pokrojona i ugotowana kapusta kiszona pomieszana z poszatkowanymi i ugotowanymi grzybami. Makówki śląskie W jednym daniu mamy wszystko. Mak i zboże. Idealny sposób jak wykorzystać stary chleb, zamiast go wyrzucać. Można dodać orzechów, które się
Kryzysowa Książka Kucharskawiele towarzystwa bo nawet sama w sobie jest już dość fajna. Jak ja. Banalnie proste mam dla Was muffinki, takie, które pachną już Świętami bo wsypałam do ciasta całą łyżkę przyprawy korzennej, która w okresie "okołobożonarodzeniowym" wykorzystywana jest u mnie w ilościach hurtowych. Poza tym świetnie gra z dynią. Składniki (na 12 muffinek): 200 gram upieczonej dyni(...)oleju 1 jajko 300 gram mąki pszennej 80 gram cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka korzennej przyprawy garść orzechów włoskich Dynię miksuję na gładkie puree. Dodaję mleko, olej, jajko. W osobnej misce mieszam mąkę, cukier, proszek do pieczenia i przyprawę korzenną. Mieszam składniki mokre oraz suche i przekładam do foremek
Mango Papajaszklanki orzechów włoskich, 3/4 szklanki płatków owsianych, 1/4 szklanki sezamu, 1/4 szklanki słonecznika łuskanego, 30 sztuk suszonych daktyli, 1 łyżeczka wanilii w proszku, 2 łyżki karobu. kandyzowany imbir: 2 łyżki startego na drobnych oczkach imbiru, 2 łyżki cukru kokosowego. Wykonanie: Wszystkie składniki na batoniki umieszczamy w kielichu wysokoobrotowego blendera i łączymy, aż do uzyskania klejącej masy. Powstałe ciasto wykładamy
Jeść, by żyć w zdrowiurozwałkowanych ciastach a następnie zwijamy w roladę przy dłuższym boku. Każdą z osobna zawijamy w papier do pieczenia pozostawiając trochę luzu (tak na ok. grubość palca). Pieczemy w 180 st. C przez ok. 50 min. Dekorujemy lukrem i kandyzowaną skórką pomarańczową. składniki na masę makową: 250 g suchego maku 80 g cukru 1 łyżka miodu 55 g orzechów włoskich
Domowy Smak JedzeniaBożonarodzeniowe ciasto mojej mamy. SKŁADNIKI: na biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 4 łyżki oleju 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia na masę: 1 1/2 szklanki maku 3 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki cukru 1 kostka margaryny zapach migdałowy polewa: 1/2 kostki margaryny 3 łyżki wody 3 łyżki kakao 1/2 szklanki cukru ponadto orzechy do dekoracji
Darcia w kuchniBudyń bananowy 2. Domowy budyń czekoladowy z cynamonem i truskawkami 3. Kokosowy budyń jaglany z gorącym musem malinowym 4. Czekoladowy budyń jaglany z orzechami 5. Waniliowy budyń owsiany z orzechami 6. Kokosowy budyń jaglany z czekoladą Pancakes: 3 łyżki mąki orkiszowej 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 jajko 2 łyżki mleka 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka kakao ewentualnie(...)łyżeczka miodu Dodatkowo : 1 porcja budyniu bananowego Rozgrzewamy patelnię. Mąkę i resztę składników umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Na patelnię nakładamy po 1 łyżce ciasta na placuszek i rozprowadzamy. Jeśli nasza patelnia nie jest teflonowa lub ceramiczna, można przesmarować ją odrobiną oleju/masła/oliwy. Smażymy aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki, przewracamy na drugą stronę
Chocolate Muffin Blogorzechów laskowych Karmello , 100 g białej czekolady Karmello , migdały w mlecznej czekoladzie Karmello . Przygotowanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy nutellę i pojedynczo jajka. Miksujemy na wolnych obrotach ok. 3 minut. Następnie dosypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i miksujemy do połączenia się składników. Na koniec dodajemy kakao, tak by powstał nam ładnie czekoladowy kolor. Ciasto przelewamy
Aga w kuchniSchłodzone ciasto dzielić na porcje, formować wałeczki grubości palca. Ciąć je na 5-centymetrowe kawałki, formować z nich rożki. Cukier wymieszać ze skórką pomarańczową. Obtaczać w nim ciasteczka, następnie układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. Piec w 175 st. C. przez 10-12 minut. Ostudzić. Smacznego! Wczoraj zrobiliśmy wielkie zakupy. Zaopatrzyłam się a bakalie, orzechy, marcepan
Pożeraczka, czyli raz adobrzeciasta robimy wałeczki grubości paca i odkrawamy małe poduszeczki, które Smażymy na rozgrzanym głębokim tłuszczu na złoty kolor. Usmażone wyjmujemy i odsączamy na ręczniku papierowym. 200 g miodu wlewamy na patelnię, dosypujemy 100 g cukru i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie do gorącego miodu dodajemy lekko posiekane prażone bakalie (u mnie migdały, orzechy włoskie
Malinowe Pocałunkiciasto jest zbyt zwarte można dodać 1 łyżkę gęstej śmietany (ja raczej obywam się bez tego dodatku, choć mój mikser tego nie lubi i ledwo dyszy przy końcu mieszania). Na końcu dorzucić pokrojoną w kostkę czekoladę i bakalie, a następnie wymieszać łyżką (gdyż mikser może tu już nie dać rady). Z masy ciasteczkowej formować kulki wielkości orzecha włoskiego. Układać
Grunt to przepis!