ciasto z orzechami - 14811 przepisów (strona:705/988)

Murzynek doskonały 89

zawiódł. Zawsze wychodzi. W maminym zeszycie jest to ciasto bez dodatków, ale ja od niepamiętnych czasów piekę je najczęściej z połówkami gruszek świeżych lub z kompotu. Dziś nie ma w domu gruszek, za to w spiżarce znalazła się puszka ananasa. Sprawdził się doskonale. Murzynek to jedno z popularniejszych ciast, większość przepisów  różni się tylko detalami.  Na moją wersję(...)płaska łyżka proszku do pieczenia - 4 jajka Opcjonalnie: - owoce np. świeże albo odsączone z kompotu lub puszki (gruszka, brzoskwinia, ananas) - 100ml śmietanki słodkiej - tabliczka czekolady - płatki migdałowe lub posiekane orzechy Piszę, że to opcja, bo podstawowy przepis obywa się bez nich, jednak u mnie zawsze są użyte zarówno owoce, jak dodatkowa polewa i chrupiąca posypka na niej. Wykonanie jest proste

I tu będę miała takie te
Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi 239

soli Polewa Czekoladowa: 150 g czekolady gorzkiej 150 ml śmietanki kremówki ok. 200 g Nutelli ok. 150 g orzechów laskowych olej do smażenia Pączki z Nutellą, Czekoladową Polewą i Orzechami Laskowymi - Sposób przygotowania:  Ok. 3 łyżki mąki zaparzamy w 400 ml wrzącego mleka i dokładnie mieszamy, aby pozbyć się grudek (w razie problemów można posłużyć się blenderem). Odstawiamy(...)wyrośniętego rozczynu, dodajemy pozostałą część mąki, cukier waniliowy i dobrze wyrabiamy. Pod koniec dodajemy roztopione masło,  pianę ubitą z dwóch białek i szczyptę soli. Następnie znów wyrabiamy ciasto do momentu jego zmatowienia i "odchodzenia" od rąk. Ciasto powinno być luźne. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości (ok. 1,5 h). Po tym czasie formujemy pączki, przekładamy na oprószone

Słodka Strona
Owoce pod zdrową kruszonką, czyli błyskawiczny i przepyszny deser 158

narodził się pomysł na ten deser. Nie jest to typowe ciasto, nie ukroicie tutaj ładnego, zgrabnego kawałka. Możecie je piec w większej foremce i potem łyżką nakładać porcje ciasta do miseczek lub też piec bezpośrednio w małych kokilkach/miseczkach. Serwowanie deseru, zależy już od Waszych upodobań. Można jeść go sam, można dodać bitą śmietanę lub gałkę lodów. Jak byście nie podawali(...)rozpływający się w ustach. Polecam wszystkim dbającym o linię. Nie ma tutaj mąki pszennej, jest mała ilość tłuszczu czy cukru, za to mamy same pyszności – orzechy, mąkę migdałową, kokosową, cukier kokosowy oraz olej kokosowy. Wiecie, co jeszcze w tym daniu jest idealne? Nie wymaga nakładu pracy. Przygotuje je nawet dziecko. Owoce wystarczy pokroić a składniki „kruszonki” przemieszać

Mieszam w Garnku
Brownie, pyszne i łatwe ciasto czekoladowe ( z czekoladą ) 365

Ciasto to zrobiłam jakiś czas temu na urodziny kolegi. Wyszły tego dwie blachy i dla nikogo go nie zabrakło. Dziś podaję przepis na jedną dużą blachę. Brownie wyszedł idealny: chrupiący z wierzchu i wilgotny w środku.... Już niebawem powtórka :) Niestety nie zdążyłam zrobić zdjęcia po przekrojeniu.... SKŁADNIKI : 300 g gorzkiej czekolady  100 g czekolady mlecznej ( można dodać w równych(...)być bardzo słodkie ) 400 g masła 200 g cukru pudru 125 g mąki 8 całych jaj  3 żółtka 3 łyżki kakao  opcjonalnie ulubiony mix bakalii lub orzechów ( ja dodałam jeszcze posiekane suszone mango oraz pewien magiczny składnik ;) ) Czekoladę z masłem rozpuścić nad gotującą się wodą. Odstawić na chwilę do przestygnięcia. Jajka utrzeć z przesianym cukrem pudrem na jednolitą

Jemy Pijemy
Bezglutenowy sufletowy jabłecznik z budyniową chmurką 182

poezja. Jeśli jesteście fanami lekkich ciast , to będzie przepis dla zdecydowanie was. Kruchy spód, jabłkowo-migdałowa masa z cynamonem oraz waniliowa budyniowa pianka. Ja już dwa razy robiłam to ciasto i za każdym razem mam wrażenie że wychodzi coraz smaczniejsze. Masa jabłkowa jest wykonana z pieczonych i zblendowanych jabłek a doprawiona jest cynamonem. Dodatkowo mieszana jest z mielonymi na drobną(...)białkami. Suflet wśród jabłeczników. Całość wykończona jest bitą śmietaną wymieszaną z kremowym budyniem waniliowym.  Zdecydowanie polecam.  Składniki :  Na spód kruchy:  200 g mąki gryczanej Melivt / z orzechów laskowych 110 g masła 80 g cukru pudru  1 żółtko 1 łyżka kwaśnej śmietany 12% szczypta soli  Na masę jabłkowo-migdałową: 400 g jabłek (ok. 5-6 sztuk

vaniliowoczekoladowa
Mikser kuchenny czy blender – jaki model wybrać? 207

mechaniczny kuchenny pomocnik to nieoceniony sprzęt – dzięki mikserom można łatwiej przygotowywać wiele potraw, między innymi różnego rodzaju smoothie, ciasta, pasty, majonez czy pianę z białek. W sklepach dostępne są różnego rodzaju urządzenia przeznaczone do miksowania – jakie z nich wybrać? Blender ręczny – praktyczny i wielofunkcyjny Jeżeli nie masz zbyt dużo miejsca w kuchni, w takim przypadku warto wybrać tani blender . Tego(...)złotych. Są wyposażone w końcówkę z nożykami i można nimi blendować różnego rodzaju produkty. Gdy jednak zależy ci na przygotowywaniu różnorodnych potraw, na przykład na rozdrabnianiu lodu, orzechów na masło orzechowe czy też na posiekaniu marchewki do surówki, wtedy wybierz blender z dodatkowymi akcesoriami. Najbardziej przydatny będzie kielich, w którym umieszcza się wymienne ostrza, a następnie na górę nakłada przykrywkę

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Crumble - jabłko i banan pod kruszonką 222

jabłkowo-bananowa. Jest smacznie i całkiem zdrowo, w końcu owoce jeść trzeba i to jak najczęściej. Jeśli chcecie, by Wasza kruszonka była bardziej "fit" możecie użyć mielonych migdałów lub orzechów laskowych zamiast mąki. Deser szybki, prosty i naprawdę wyśmienity. :)     # Jak nie marnować jedzenia: Ten deser to propozycja idealna, gdy np. na parapecie zalegają Wam już nie pierwszej świeżości(...)truskawki, jagody, śliwki... i mogłabym tak wymieniać bez końca. ;) To także świetna propozycja, gdy macie ochotę na szarlotkę, a niekoniecznie chce się Wam ją piec. Nie czarujmy się - upieczenie ciasta wymaga nieco więcej roboty niż pokrojenie owoców i posypanie ich kruszonką , dlatego ten deser sprawdzi się w przypadku leniuchów, które często chodzą i mówią, że "zjadłyby coś dobrego". Nadzienie

Cooking Monster
Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek 107

już raz wspominałam ciasta wegańskie dla mnie osobiście są dość trudne do upieczenia. To, że zastąpić trzeba jajka , masło etc. innymi składnikami pochodzenia wegańskiego, czasami może być wyzwaniem. Jeśli chodzi o dania wytrawne to z nimi akurat nie mam najmniejszego problemu. W grę wchodzą różnego rodzaju warzywa , ser tofu , ziarna takie jak kasza czy ryż, orzechy, suszone owoce, mleko sojowe(...)czarna okazała sie dość oporna jeśli chodzi o zmięknięcie i jej gotowanie zajęło mi co najmniej dwie godziny. Lubisz dania wegańskie? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Wegańskie ciasto czekoladowe z jabłkami . The post Gulasz wegański z czarnej fasoli i pieczarek appeared first on MeCooks

mecooks
.791. nowości...canihua 137

canihua na mleku owsianym z duszonym cynamonowym jabłkiem i orzechami włoskimi~ Gdy na stronie fresano.pl zobaczyłam canihuę , ta nazwa od razu mnie przyciągnęła. Dzięki współpracy mam okazję spróbować tego ziarna i opisać Wam moje wrażenia. Ale najpierw co nieco o samym produkcie. Ziarno canihua(...)może być stosowane jako zamiennik kaszy lub ryżu, zagęszczacz do zup lub dodawać do sałatek. Zmielone ziarna mogą służyć do wypieku chleba, jako panierka, a także jako dodatek do ciast, mleka, jogurtu. Canihua , podobnie jak komosa ryżowa, odznacza się  niezwykle wysoką zawartością białka bezglutenowego . W 100 g produktu znajduje się go ponad 15% . Ponadto, obydwie rośliny obfitują

breakfast of dreams
Sernik jesienny z masłem orzechowym 118

200g śmietanki 36% 1 szklanka cukru pudru sok z 1/2 cytryny 1 łyżeczka esencji waniliowej 5 jajek wierzch masło orzechowe (2 łyżki) śmietanka 30% (2 łyżki) maliny/borówki/figi orzechy laskowe/migdały gałązki rozmarynu Wykonanie Spód: w rondelku z grubym dnem umieść masło, połamaną czekoladę, cukier. Podgrzej na małym ogniu. Mieszaj do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się składników. rondelek zdejmij(...)dużą łyżkę i masę leję po łyżce, która sama spływa (wolniej) na czekoladowy spód. Sernik pieczemy przez 10min w temp 180C, a następnie zmniejsz temp do 160C i piecz ciasto jeszcze przez 60min. Opcja grzania góra-dół bez termoobiegu. Upieczony sernik studź w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Wierzch: w małym garnuszku rozpuść masło orzechowe ze śmietanką. Dokładnie wymieszaj, nie gotuj

Raj dla Podniebienia
Małe mazurki orzechowe 135

wielbicieli słodkości, małych wypieków i kruchych ciast – małe mazurki orzechowe. Przygotujecie je naprawdę szybko. Takie mazurki są doskonałe zarówno na świąteczny stół, jak i do weekendowej kawy lub herbaty. Spróbujcie. Małe mazurki orzechowe – przygotowanie kruchego spodu * przepis i pomysł własny Małe mazurki orzechowe 2016-05-11 09:51:27 Write a review Save Recipe Print 0 calories(...)kawałkami orzechów od Helio około 10 łyżeczek płatków migdałowych od Helio posypka czekoladowa (u mnie płatki czekoladowe) dodatkowo - masło i kasza manna do oprószenia foremek Przygotowanie Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy masło, 2 żółtka, cukier, proszek do pieczenia i małą szczyptę soli. Całość szybko miksujemy do uzyskania kruszonki. Następnie dodajemy 2 czubate łyżeczki gęstej śmietany 18% i zagniatamy ciasto ręko

Słodkie okruszki
Bułeczki dyniowe 112

były gotowe na śniadanie, to można wyrobić ciasto wieczorem poprzedniego dnia i włożyć do lodówki do wyrastania. Aby nadać im kształt dyń, można użyć wielu różnych technik. Moim zdaniem najprościej wykorzystać nożyczki maczane w oleju i naciąć nimi każdą z bułeczek przed ich finalnym wyrastaniem. Natomiast najładniejsze ogonki są zrobione z połówek orzechów pekanowych

Chleby Rolfa
Sernik na spodzie z orzechami 75

Czas czytania: 2 min Sernik na spodzie z orzechami jak każdy sernik być powinien jest kremowy i rozpływa się w ustach. Powstał z myślą o mojej

SprawdzonaKuchnia.pl
Pasta z fasolki szparagowej 68

Czas czytania: 2 min Pasta z fasolki szparagowej powstała przy okazji przeglądu lodówki. Okazało się, że mam trochę ugotowanej fasolki z dnia poprzedniego. Postanowiłam spróbować przygotować

SprawdzonaKuchnia.pl
Domowa masa z białego maku do wypieków. 141

pomarańczy   Skworcu pół szklanki rodzynków   Skworcu pół szklanki żurawiny suszonej   Skworcu pół szklanki daktyli bez pestek   Skworcu 3/4 szkl. miodu słonecznikowego  Skworcu 1 szkl orzechów włoskich   Skworcu 2 łyżki olejku migdałowego  2 łyżki olejku arakowego lub rumowego pół łyżeczki skórki cytrynowej   Skworcu skórka otarta z jednej pomarańczy 15 dag masła Przygotowanie(...)Orzechy drobno siekamy. Na patelnię wrzucamy masło, dodajemy miód i posiekane orzechy, smażymy 3-4 min. Następnie mieszankę miodowo orzechową wlewamy do maku. Scieramy skórkę z pomarańczy a także wsypujemy suszoną skórkę cytrynową. Na końcu wlewamy aromaty i dokładnie mieszamy. Możemy dodatkowo dosłodzić cukrem, lub miód zamienić na cukier.  Przechowywać w lodówce. Przed  wyłożeniem masy na ciasto zaleca

Radość kipiąca uśmiechem.