łyżeczka cynamonu Przepis na placuszki: Wszystkie składniki umieszczamy w misce i dokładnie miksujemy na gładką masę. Smażymy na rumiano z każdej strony i odsączamy na ręcznikach papierowych. Jeśli chcemy uzyskać kształty kwiatków należy skorzystać z gotowej metalowej formy (ok. 1-1,5 łyżki ciasta na jeden placek) i następnie małym kieliszkiem wycinąć kółko w środku każdego placuszka. Przepis
Emcia Pichciodstawić by puściły wodę. Po pół godzinie osuszyć je i podsmażyć na patelni grillowej. Na cieście ułożyć pokrojone w paski plasterki szynki. Na nich ułożyć plastry bakłażana. Ser zetrzeć na tarce. Dodać do niego śmietanę i jajka. Doprawić pieprzem. Wymieszać i zalać tą masą szynkę i bakłażany. Zapiekać w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut
Pasja SmakuDodać chili, cynamon oraz szczyptę soli. Jajka ubić z cukrem oraz cukrem waniliowym na puszystą masę. Stale ubijając, powoli wlewać stopioną czekoladę. Dodać suche składniki. Dodać rodzynki wraz z rumem, wymieszać. Dodać resztę posiekanej czekolady. Wymieszać. Na blachę wyłożoną papierem nakładać łyżką porcje ciasta. Piec około 10-12minut w temp. 180st. Ostudzić na kratce
Z miłości do słodkościubijam 2 jajka z cukrem. Do rozgniecionych bananów dodaję wystudzoną masę czekoladową oraz ubite jajka z cukrem. Mieszam. Do miski z bananami przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym. Wszystkie składniki dokładnie mieszam. Formę do pieczenia muffinów wypełniam foremkami papierowymi i za pomocą rękawa cukierniczego wypełniam ciastem do 3/4 wysokości. Muffiny piekę ok 25 minut w temperaturze
Pause Gotowanie!Długo szukałam idealnego przepisu na biszkopt, każdy który sprawdzałam był inny i każdy miał jakąś złotą zasadę, której bezwzględnie należało przestrzegać, żeby ciasto nie upadło. I choćby nie wiem jak koło niego chodzić na palcach i patrzyć na piekarnik błagalnym wzrokiem zwykle niewiele to dawało. Mój zdecydowany faworyt, to biszkopt, który na szczęście nie jest tak wymagający i dzięki kilku(...)najlepiej drucianą trzepaczką. Mąkę wkładamy do sitka i wsypujemy po trochu do masy delikatnie mieszając. Przekładamy na blachę i rozprowadzamy szpatułką. *Jeśli chcemy po upieczeniu wyciągnąć biszkopt z blachy i wykorzystać np. na tort, trzeba koniecznie wyłożyć ją papierem do pieczenia lub pergaminem, jeśli natomiast nasze ciasto ma zostać na blaszce i np. będziemy dodawać do niego krem i galaretkę
Ciastkozercyszklanka mąki pszennej* 1 łyżeczka proszku do pieczenia* 2/3 szklanki oleju* dowolne owoce, mogą być mrożoneSposób wykonaniaWybić jajka do miski dodać cukier i cukier wanilinowy, ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać łyżeczkę octu. Kiedy jajka już są ubite na puch zmniejszyć szybkość obrotów i nie przerywając powoli wlewać olej, następnie partiami dodawać mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia(...)budyniem i mieszać najlepiej mikserem na małych obrotach.Ciasto przelać do formy (wym. dna 25/21 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej margaryną i wysypanej bułką tartą.Na wierzchu ciasta poukładać owoce, nie przesadzając z ilością.Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temperaturze 180 stopni, ok. 45 min.Przed wyjęciem z piekarnika najlepiej przeprowadzić próbę suchego patyczka.Lekko przestudzone ciasto posypać cukrem pudrem
Mix smakuPrzepis na ciasto ryżowe z dodatkiem cytryn i pomarańczy to idealna dietetyczna propozycja :), smakuje wybornie i może być daniem głównym jak również deserem. Składniki : 2 litry mleka Laska wanilii Cytryna, (plastry skórki ) Pomarańcz do otarcia skórki 20 dag cukru 40 dag ryżu 5 jajek Rum lub likier 1 kieliszek (alkohol jest dodatkiem wg.uznania) 2-3 garście rodzynek(...)prawie całej pomarańczy (zostawiamy troszkę na przybranie góry). Mieszamy dokładnie naszą masę, wylewamy do foremki i w 180-190 stopniach pieczemy przez godzinę. Zdobimy cukrem pudrem i wiórkami ze świeżej pomarańczy. Jest pyszne na zimno jak i na gorąco, można podawać ze słodką lub kwaśną śmietaną. Lekko strawne ciasto dla całej rodzinki
Apetyczna babeczkajest bardzo podobny, tylko więcej w nim dodatków jak wiórki kokosowe, orzechy czy ananas. Ciasto dzięki marchewce, ananasowi czy dodatku oleju jest bardzo wilgotne. Próbujcie i twórzcie swoje smaki ciasta marchewkowego :)Składniki:200 g mąki200 g startej marchewki (ja ścieram na dużych oczkach)2 jajka200 g cukru brązowego150 ml oleju rzepakowego50 g wiórków kokosowych50 g posiekanych orzechów włoskich3-4 plastry(...)łyżeczce: cynamonu, soli i sody pół łyżeczki proszku do pieczeniaSposób przyrządzenia:Na początek ubijamy jajka z cukrem. Po zwiększeniu objętości powoli dolewamy ciągłym strumieniem olej roślinny. Do ubitej masy dodajemy startą marchewkę, drobno pokrojonego ananasa oraz posiekane orzechy i wiórki kokosowe.Jeśli ktoś nie lubi na przykład orzechów, wiórków czy ananasa możecie bez problemu ominąć którykolwiek ze składników
upichcicpierniku myślałam już bardzo dawno, jednak na zagniecenie ciasta wzięłam się dopiero kilka dni temu. Na zdjęciu jest idealnie gładkie i stałe, ponieważ właśnie tych kilka dni spędziło w lodówce i dało się je pięknie uklepać. :) Jest tak pyszny, że strasznie kusi mnie, żeby upiec go wcześniej i po prostu bez skrupułów wszamać... Ale będę nieugięta. ;_; 1kg mąki pszennej(...)sodę i mieszamy do jej rozpuszczenia, obydwa rodzaje mąki przesiewamy. Gdy masa miodowo-cukrowo-tłuszczowa przestygnie, dodajemy do niej stopniowo, wyrabiając mikserem ze spiralnymi widełkami na najniższych obrotach, najpierw jajka, mleko z sodą i szczyptę soli. Mąki dodajemy po łyżce, w trakcie ich wsypywania wciąż porządnie wyrabiamy ciasto. Na koniec wrzucamy przyprawę korzenną oraz kakao i posiekane orzechy. Jeśli chodzi
Kuchenna Kontrrewolucyatradycyjnych wypieków na naszym rodzinnym stole Wielkanocnym. Co roku pieczemy z mamą na Wielkanoc tą pyszną babkę, a czasami nawet nie jedną! Baba drożdżowa nie zalicza się do ciast prostych w przygotowaniu, bo jej zrobienie zajmuje czasami do 3 godzin, ale uwierzcie mi, że jeden raz do roku można poświęcić 3 godzinki na przygotowanie takiego cuda. Zapraszam do wypróbowania(...)innej misie ubijamy żółtka z cukrem na puszystą, jasną masę. Do dużej misy przesiewamy pozostałą mąkę i dodajemy sól, mieszamy. Następnie do mąki dodajemy żółtka z cukrem i raniej przygotowany rozczyn, krótko wyrabiamy. Po tym dodajemy roztopione masło i zagniatamy przez ok. 20 min na elastyczne ciasto. Wyrobione ciasto zostawiamy do wyrośnięcia na 2 godziny, lecz ja najczęściej
Kuchnia Łukaszasię okazało też tak było. Dałam za wygraną i upiekłam. Ciasto wyszło bardzo dobre, paseczki na zebrze ładnie się poukładały, a mąż był szczęśliwy. Ciasto zebra SKŁADNIKI: 2,5 szklanki mąki pszennej 5 jajek 1,5 szklanki cukru 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia 0,5 szklanki oleju 2 łyżki kakao(...)przemian porcję mąki, oleju i coca-coli do wykorzystania całości składników. Masę dzielimy na dwie części do jednej dodajemy odłożone dwie łyżki mąki, a do drugiej kakao wymieszane z cynamonem. Tortownicę o średnicy 28 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy bułką tartą i na środek wylewamy dwie łyżki jasnego ciasta. Na nie dwie łyżki ciasta ciemnego i tak naprzemiennie
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkicukrem pudrem, Nie przerywając ubijania, dodajemy jajko, aromat waniliowy, skórkę pomarańczową, migdały i mąkę w 3 partiach. Gotowym ciastem wyklejamy formę do tarty o średnicy 22-24 cm . Ciasto jest dość lepiące, dlatego polecam zwilżać ręce zimną wodą. Wyklejoną formę wkładamy do lodówki na 30 min. 2. W między czasie przygotowujemy nadzienie: w garnku umieszczamy cukier i mąkę, dodajemy żółtka(...)wrzenia, cały czas mieszając - masa powinna nam zgęstnieć do konsystencji budyniu. Odstawiamy do całkowitego ostygnięcia, co jakiś czas mieszając, aby nie utworzył się kożuch. 3. Jabłka myjemy i osuszamy. Przy pomocy obieraczki, tniemy jabłka na paski, różnych długości i szerokości. Z tak przygotowanych obierków formujemy różyczki. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wlewamy
My Culinary Artwarstke smietany z czekolada, wygladzamy i przykrywamy kolejnym krazkiem ciasta. Delikatnie dociskamy. Nastepnie nakladamy smietane z malinami i ponownie wygladzamy i przykrywamy ostatnim, gornym krazkiem biszkoptu. Sciagamy obrecz tortownicy i pokrywamy gore i boki tortu ostatnia warstwa smietany. Tort odstawiamy do lodowki na 2 godziny. Po tym czasie dekorujemy go masa marcepanowa. Biala mase marcepanowa barwimy na zielono i odstawiamy
Przysmaki Karolkirobota kuchennego) wbić jaja, dodać cukier i ubić mikserem na puszystą masę.Do masy jajecznej, stale miksując na wolnych obrotach, dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, powoli wlać mleko, dodać cukier wanilinowy, szczyptę soli i na końcu rozpuszczoną, letnią margarynę.Bakalie oprószyć w mące, dodać do ciasta i lekko wymieszać (mikserem lub łyżką).Formę na babkę wysmarować margaryną i dokładnie
Gospodyni Miejskapłat biszkoptu - 1/2 masy ananasowo-kokosowej - 1/2 pokruszonych herbatników - 3 płat biszkoptu. Pozostałą masę łączymy z ananasem z puszki oraz resztą pokruszonych herbatników i wykładamy na wierzch lekko dociskając. Boki wygładzamy i całość posypujemy uprażonymi wiórkami kokosowymi. Schładzamy w lodówce najlepiej kilka godzin. Dobrze schłodzone ciasto powinno się bez problemu kroić
Kuchnia w czekoladzie