ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:832/1309)

Letni tort - nie tylko na urodziny 400

który mi wyszedł, a nie tym, który zaplanowałam. Bo, moi drodzy, tym razem to dwie zupełnie różne rzeczy...Chciałam, żeby tort prezentował się efektownie. Miał być kolorowy, obłożony masą cukrową, wspaniały. Ale C. stwierdził, że on chce tort z owocami. Mnóstwem owoców. Nijak mi to do mojej wizji nie pasowało... Ale że jubilat ma prawo wyboru, zmieniłam koncepcję. Chciałam zrobić(...)Kremówkę ubić z mascarpone na sztywną masę.Sok z cytryny wymieszać z wodą.Każdy z biszkoptów przekroić na pół.Na paterze ułożyć ciemny blat, skropić ponczem, posmarować kremem, posypać owocami. Przycisnąć jasnym blatem, skropić, posmarować kremem, wyłożyć owoce. Następnie ciemny blat, poncz, krem i owoce, na wierzch ostatni jasny blat. Wierzch ciasta i boki posmarować pozostałą śmietaną. Boki obsypać

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Brownie KitKat na Halloween 224

ozdobiony pomarańczową polewą czekoladową z oczami i ustami z ciemnej czekolady. Całość imituje dynie i świetnie się nadaje na Halloweenowe przyjęcie. Wersja dla dzieci z dodatkiem uroczych oczek :) Składniki: Ciasto: 180g gorzkiej czekolady (2 tabliczki) 160g masła 4 jajka 1 i ¼ szklanki cukru 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 1 łyżeczka aromatu migdałowego 1 ½ szklanki mąki Szczypta soli 4 opakowania KitKatów(...)całe dno było pokryte. Układamy KitKaty i wylewamy pozostałą masę. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na  około 30 minut (u nas było 35 minut). Nie pieczemy do suchego patyczka bo brownie jest mokre w środku. Patyczek ma być więc mokry, ale bez ciasta. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuszczamy elementy polewy. Wylewy delikatnie

Kolizje Smaków
Ciasto z brzoskwiniami 110

Proste w wykonaniu i szybkie ciasto z owocami, które zawsze się udaje i równie dobrze smakuje. Delikatne i lekkie jogurtowe ciasto, dzięki dodatkowi oleju i soczystych brzoskwiń jest odpowiednio "mokre". Na pewno posmakuje także dzieciom :) Składniki: 4 jajka 250 ml oleju 250 g cukru 350 g mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 200 ml jogurtu naturalnego 16 g cukru(...)cukrem waniliowym na puszystą, białą masę. Ciągle ucierając, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wlać jogurt i olej i wymieszać. Brzoskwinie pokroić na kawałki (jeśli owoce są z puszki najpierw dokładnie osączyć je z syropu). Formę do pieczenia o wymiarach ok. 20 x 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy przełożyć ciasto. Na cieście ułożyć owoce. Formę

MyCookBook.pl
Sernik z musem truskawkowym i arbuzem 273

dekoracji). Arbuza pokroić w kostkę odsączając sok. Kiedy warstwa truskawkowa stężeje, wylać część masy sernikowej. Układać kawałki arbuza zalewając tężącą masą. Wstawić do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Na stężałą masę sernikową wylać pozostały mus truskawkowy. U mnie nie stężał, ale gdyby się tak stało to należy go delikatnie podgrzać na małym ogniu. Po wyjęciu z formy ozdobić rozetkami z bitej(...)śmietany. Przechowywać w lodówce. Smacznego :) RADY: Składniki musu truskawkowego można podzielić na pół i przygotować oddzielnie dwie równe warstwy. Zamiast świeżych truskawek można wykorzystać mrożone zmiksowane. Kategoria: Bez pieczenia , Ciasta z owocami , Serniki na zimno , SŁODKO Tagged: arbuz , galaretka , kremówka , truskawki , twaróg

https:KKuchniaMniam
Tarta z cukinią, brokułami i sezamem 204

Składniki:  Na ciasto:  1/2 szklanki przegotowanej, letniej wody  250 g mąki pszennej+ do posypania blatu  125 g miękkiego masła+do wysmarowania formy  1 żółtko  szczypta soli  Nadzienie:  średniej wielkości cukinia  mały pomidor  250 g brokułów  3 ząbki czosnku  1 mała cebula  2 łyżeczki suszonego oregano(...)szczypty cayenne  sól, pieprz do smaku oliwa  Masa jajeczna:  3 jajka  4 łyżki śmietany 18%  średniej wielkości cukinia  2 łyżeczki suszonego oregano  2 szczypty cayenne  200 g startego na dużych oczkach sera gouda  sól, pieprz  do posypania na 3 minuty przed końcem pieczenia: biały sezam  Przygotowanie:  Rozgrzewamy piekarnik

Moja smaczna kuchnia
Łatwe ciasto waniliowe bez jajek 608

Bardzo proste w wykonaniu ciasto waniliowe bez użycia jajek. Pomysł na nie zrodził się ponieważ.. no.. nie miałam jajek :) A lenistwo nie pozwoliło mi na wyjście z domu. Przeszukałam internet i znalazłam ten przepis na stronie Mężczyzna Gotuje . Wszystkie miary podane są na szklanki, łyżki i łyżeczki więc nie ma potrzeby wyciągania wagi. Kolejny plus: nie potrzebujemy miksera(...)sobą i powoli wlewamy do suchych składników, mieszając. Gdy otrzymamy jednolitą masę bez grudek, przelewamy ją do natłuszczonej tortownicy (u mnie 23 cm) i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 50 minut do tzw. 'suchego patyczka'. Wyciągamy i odstawiamy do ostygnięcia. Gotowe! :) Gotowe ciasto można posypać cukrem pudrem, polać karmelem lub przekroić i przełożyć ulubionym kremem

My Culinary Art
Tort orzechowo wiśniowy. 120

Masą wysmarować oba okręgi i wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na 60 minut. Wyjąć   z piekarnika i przełożyć krążki na blat. Jajka z cukrem ubić na parze a następnie dalej ubijać aż do ostudzenia (należy uważać aby jajek nie przegotować). Następnie dodać mąkę, wymieszać i wlać masło dalej delikatnie mieszając. Przełożyć ciasto do tortownicy (średnica 26cm) wyłożonej(...)wiśni, ostudzić. Masło utrzeć na śmietanę, dalej ucierając dodawać po trochę cukru i po jednym żółtku (wszystkie składniki powinny być ciepłe – w temperaturze pokojowej, jajka przez rozbiciem sparzone), gdy masa będzie pulchna dodawać powoli nalewkę. Płatki migdałów podprażyć na suchej patelni, uważając aby ich nie spalić. Na płaskim talerzu ułożyć krążek orzechowy, posmarować go ¼ kremu. Na nim położyć biszkopt ( delikatnie

królestwo garów
Czyste szaleństwo, czyli jedenaste urodziny 215

ostrości decydujecie sami: można dodać papryczkę z lub bez pestek, można też ją wyjąć wcześniej. U nas było w wersji na ostro - lubimy, gdy szczypie w język. Odwrócone ciasto z gruszkami i karmelem Składniki: (na formę 20x20 cm) 2 jajka 90 g cukru 50 g ciemnej czekolady (70%) 75 g masła 90 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)wlewać czekoladę, cały czas miksując. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać. Masę czekoladową wylać na gruszki. Piec w 180 st. C. przez 40 minut. W tym czasie przygotować sos karmelowy.  Pozostały sos przelać z powrotem do garnuszka, zagotować. Dodać kremówkę; podgrzewać, aż sos odpowiednio zgęstnieje. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia w formie na 15 minut. Po tym czasie wyłożyć

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Ciasto biszkoptowe z cappuccino 204

kakao, przesiewamy przez sito, by w cieście nie było grudek. Białka oddzielamy od żółtek. Białka ubijamy mikserem na sztywno, następnie dodajemy cukier i stopniowo żółtka. Po dodaniu wszystkich żółtek miksujemy jeszcze około 3 – 5 minut, po czym wyłączamy mikser i dodajemy po trochu przesianą mieszaninę mąki, kakao i proszku. Delikatnie mieszamy łyżką. Gotową masę przelewamy do średniej wielkości blaszki(...)wlewamy zawiesinę mleka z budyniem i ciągle mieszając, doprowadzamy do kolejnego zagotowania. Ugotowany budyń studzimy. Miękkie masło ucieramy mikserem i dodajemy do niego po łyżce, zimny budyń, stale miksując. Masa jest gotowa, gdy nie ma w niej grudek. Wystudzony biszkopt odrywamy do pergaminu i zwilżamy go około 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody lub wódki, a następnie rozprowadzamy po nim równomiernie

Smakowy Raj
Babka limonkowa 154

limonki i porcjami mąkę z sodą i proszkiem – miksować, aż masa będzie gładka i puszysta. Z takiej ilości składników babka limonkowa mieści się w formie o pojemności około 2,3 – 2,5 l. Zwykłą formę trzeba oczywiście wysmarować masłem i oprószyć mąką. Ciasto przelane do formy powinno zajmować około 3/4 jej wysokości (babka mocno rośnie). Piec rozgrzać

Pociąg Do Kuchni
Wielkanocna babka drożdżowa 438

zawierają w sobie dużo żółtek, masła oraz drożdży i to odróżnia je znacznie od zwykłego ciasta drożdżowego. Bardzo ważne jest w trakcie ich przygotowania, by długo i dokładnie wyrobić ciasto, co wpływa na jego puszystość oraz aby nie przedłużać czasu pieczenia, które może wysuszyć babkę w środku. Babkę przygotowałam w dużej formie z kominem. Wielkanocna babka drożdżowa Składniki: 350g mąki(...)cukrem na puszystą masę (im dłużej będziemy ucierać, tym bardziej puszystą masę uzyskamy) - mąkę przesiać, dodać wyrośnięty rozczyn, utarte żółtka, ekstrakt z wanilii, resztę mleka (wody) oraz sól, składniki dobrze wymieszać, rozpocząć wyrabianie, po kilku minutach zacząć stopniowo dodawać roztopione masło, wyrabiać długo i dokładnie, aż ciasto będzie elastyczne, odchodzące od dłoni i z dużą ilością wtłoczonego powietrza (wyrabiałam ciasto

Smakołyki Bereniki
Szyfonowa figa. 173

średnicy 18 albo 20 cm. CIASTO: 4 jaka 90 g cukru 50 g oleju 50 g mleka 20 kakao 100 g cieplej wody  100 g mąki pszennej tortowej pół łyżeczki proszku do pieczenia Wybijamy osobno żółtka i białka. Do żółtek dajemy 50 g cukru i ubijamy je na białą puszysta masę. Resztę cukru dodajemy do białek z których(...)koniec dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy, aby jak najmniej stracić z puszystości.  Przelewamy do formy i pieczemy 35 minut w 165 stopniach C, do suchego patyczka. Ciasto najlepiej studzić odwrócone do góry nogami, wtedy nie opada tak bardzo. KREM: 200 g konfitury z figi 350 g mleka 2 budynie śmietankowe 100 g masła w temperaturze pokojowej Mleko

MamaOskarka
Ciasto z żurawiną i wanilią 188

Bardzo smaczne, delikatne i mięciutkie ciasto. Słodycz miesza się tutaj z cierpką nutą żurawin, smak nie do opisania, i Was z pewnością zachwyci :) Łatwe i szybkie do zrobienia, najlepiej smakuje teraz, gdy mamy dostęp do świeżej żurawiny. Polecam :) Składniki: 1,5 szklanki cukru z prawdziwą wanilią 2 szklanki świeżej żurawiny 2 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)jajka, jedno po drugim, cały czas ucierając. Do masy, na przemian dodawać mąkę, przesianą z proszkiem do pieczenia i mleko, mieszając tylko do połączenia składników. Żurawinę delikatnie rozdrobnić blenderem, uważając by nie rozbić jej na puree, dodać resztę cukru, wymieszać. Tortownicę o średnicy 21 cm wyłożyć papierem do pieczenia, rozsmarować połowę ciasta, wyłożyć żurawinę, zostawiając odrobinę miejsca przy brzegach

Domowa cukiernia Ewy
Piegusek ze śliwkami i wanilią 152

Przepis na to ciasto znalazłam w serwisie polki.pl. Troszkę go zmodyfikowałam, bo przede wszystkim było zbyt słodkie jak dla nas :) Ale, że każdy w domu lubi ciasta z makiem, to smakowało bardzo :) Kiedy jednak zobaczyłam ten przepis, to od razu skojarzył mi się z Patrycją z blogów Kosmetyczna Wyspa i Zakątek Pieguski(...)Jajka utrzeć mikserem z cukrem i wanilią na puszystą masę. Do masy jajecznej dodać porcjami mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz suchy mak. Na koniec wlać roztopione i ostudzone masło. Prostokątną formę (ok. 18 x 30 cm) natłuścić i posypać tartą bułką - ja piekłam w silikonowej formie. Ciasto wlać do formy, wyrównać wierzch. Śliwki wypestkować i pokroić

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik daktylowo - waniliowy z musem żurawinowym ( bez pieczenia) 199

przygotowaniem całości. Sernik jest na zimno nie wymaga więc pieczenia,ale trzeba na efekt końcowy trochę poczekać. Spód to połączenie pełnoziarnistych maślanych herbatników szczypty cynamonu oraz niewielkiej ilości masła. Masa w dwóch znakomicie współgrających ze sobą smakach waniliowym i daktylowym. Całość dopełnia lekki i puszysty mus żurawinowy. Ważny jest również akcent estetyczny tak więc do mojej zimowej dekoracji użyłam Maczku(...)końcu ciasta w zależności od ilości zamówień. Przyznam jednak  że nic nie cieszy bardziej niż fartuch cały z mąki, ręce pełne roboty i te wszystkie zapachy roznoszące się dookoła zwiastujące ten jakże magiczny czas. Składniki : Na spód :  125 g ciemnych pełnoziarnistych herbatników  50 g masła  1/2 łyżeczki cynamonu Na masę serową jasną :  250 g sera

vaniliowoczekoladowa

Proponowane wyszukiwania