środku wgłębienie dodać drożdże rozpuszczone w wodzie i mleko. wymieszać nożem o szerokim ostrzu, aż powstanie jednolita bryła ciasta.Wyjąć ciasto na oprószony mąką blat i wyrabiać az ciasto stanie się gładkie i elastyczne. przełożyć do wysmarowanej oliwą miski, obrócić tak aby natłuściło się ze wszystkich stron. przykryć folią spożywczą i odstawić w ciepłe miejscena 30 minut aby urosło.Farsz(...)miętę i ostudzićCiasto podzielić na 4 części. Po kolei rozwałkowywać każdy kawałek na prostokąt ok 20 cm x 34 cm. gr 3 mm. Na połowę każdego prostokąta rozłożyć 1/4 masy szpinakowej , zostawiając wolny 1 cm brzeg, posypać serami, złożyć i mocno skleić brzegi.Rozgrzać patelnię grillową. lekko posmarować oliwą. Smażyć po jednym gozleme, po 2 - 3 minuty z każdej strony
Stare GaryTak, jak pisałam w poprzednim poście, że będzie beza to i jest.Z bananami, z kremową masą, z kajmakiem, czyli można by ją nazwać taką banoffee'ową
Kraina Miodem PłynącaWszystko mieszamy, aż cukier połączy się z tłuszczem. Do ostudzonej masy wrzucamy jajo i żółtko. Gotową masę przelewamy do miski z suchymi składnikami (mąka, sól, soda). Zawijamy w przezroczystą folię i chłodzimy godzinę w lodówce. Piekarnik rozgrzewamy do 180oC (pieczenie góra-dół). Ciasto rozwałkowujemy na stolnicy na grubość 3mm. Pamiętamy, by stolnice oprószyć mąką, za każdym razem gdy będziemy wałkować
Sajkofanka smakusodę oraz cynamon i przyprawę korzenną wymieszaj w misce.W osobnej misce ubij całe jajka na puszystą masę, dodając pod koniec ubijania, miękkie masło, jogurt lub śmietanę oraz ekstrakt.Wymieszaj suche składniki z mokrymi.Do formy na muffinki włóż papilotki. Każdą napełnij do połowy ciastem. Na środek nałóż po łyżeczce powideł i przykryj resztą ciasta.Piecz babeczki przez około 25 minut, do tzw. suchego
Słodko-Słony Świat Ilonyposiekane orzechy. Dodaję jajko oraz podgrzaną- aczkolwiek letnią mieszankę syropu klonowego i miodu. Całość dokładnie mieszam- masa będzie dość lepka, nie nadająca się do wałkowania, dlatego umieszczam ją w lodówce na około dwie godziny (można więcej). Po tym czasie stolnicę podsypuję mąką, wałkuję ciasto na grubość 1 cm i wykrawam ciasteczka. Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez
Mango Papajafanów serników i amatorów kokosu jest to idealne połączenie. Delikatny, twarożkowy dół ciasta z mocno kokosową pierzynką, a wszystko polane białą czekoladą oprószoną wiórkami kokosowymi - ideał. Wypiek niezwykle elegancki, znakomity na komunie lub inne "białe uroczystości".Sernik Kokosowy - Składniki:Masa serowa:500 g sera zmielonego dwukrotnie1/2 szklanki cukrułyżeczka mąki pszennejłyżeczka mąki ziemniaczanej2 jajka75 ml śmietany kremówki2 łyżeczki cukru z prawdziwą
Słodka StronaChociaż sceptycznie podchodziłam do tego czy zwinę kruchy wafel w roladę postanowiłam zaryzykować. I niespodzianka , wafel pod wpływem gorącej masy pięknie zmiękł i bez najmniejszego problemu
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaKiedy tak się stanie, w dużym garze zagotowuję kilka litrów wody z czubatą łyżką soli. Masę ziemniaczaną wykładam deskę do mięsa i kiedy woda wrze, łyżką zgarniam zgrabne kluski z talerza do wody, raz na jakiś czas maczając łyżkę w wodzie, aby ciasto nie przywierało do niej. Klusek w wodzie powinna być jedna warstwa, mieszam je delikatnie i gotuję
Walijskie Pichcenieesencję, ziarenka wanilii, zmiksowane masło oraz sok pomarańczowy. Wymieszać wszystko dokładnie lub krótko zmiksować. Do takiej masy przesiać proszek do pieczenia oraz mąkę. Wymieszać ponownie. Na samym końcu wsypać żurawinę. Wymieszać całość. Keksówkę (26cm) wyłożyć nasmarowanym masłem papierem do pieczenia, przelać do niej ciasto. Przygotowanie kruszonki : mąkę zmieszać z miękkim masłem,cukrem i płatkami migdałów, wyrobić kruszonkę, wysypać
Walijskie Pichceniemielony) esencja waniliowa 2 szt kurzych lub 7 przepiórczych 1 łyżeczka 1 łyżeczka pół łyżeczki Przygotowanie: Ciasto: Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C. Daktyle pokroić na kawałki, zalać wrzątkiem, odstawić na co najmniej 10 minut, roznieść widelcem. Utrzeć masło z cukrem na puszystą masę. Dodać jajka - wbijając po jednym i dokładnie mieszając. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao
głodny alergikmiksujemy z masłem, jeśli jest mało słodki to możemy dodać cukru. Ja już nie dodawałam, bo masa krówkowa jest dosyć słodka ;) Następnie układamy ostatnią warstwę herbatników. Ubijamy kremówkę ze śmietan fixami na sztywną pianę. Taką bitą śmietanę rozprowadzamy po herbatnikach. Na koniec posypujemy ciasto startą gorzką czekoladą i schładzamy w lodówce- najlepiej przez całą
Aga w kuchniłyżki cukru brązowego lub miodu Przygotowanie: * ciastka: Wszystkie składniki wrzuciłam do misy robota i dokładnie wyrobiłam. Ciasto rozwałkowałam na grubość ok. 0,5 cm i wycięłam ciasteczka. Piekłam ok. 10 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. * krem: Wszystkie składniki kremu zblendowałam (gdyby masa była zbyt rzadka można dodać więcej płatków lub orzechów, a gdyby była zbyt gęsta-więcej mleka
Kulinarny Pamiętnikjeszcze są , chociaż niebawem pewnie będą się kończyły , więc jak chcecie spróbować jak pyszne to ciasto , to się pospieszcie :) Przepis posiadam dzięki Ewie z bloga http://zcukrempudrem.blogspot.com/ :) Składniki: Spód: 120 g ciasteczek ( ja wzięłam ciasteczka pełnoziarniste) 90 g masła 2 łyżki ciemnego kakao Masa jagodowa serowa: 1 kg sera z wiaderka 350 g jagód 4 łyżki cukru pudru ( jeśli lubicie
Słodkości i nie tylkożółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywno. Następnie dodajemy stopniowo cukier puder ciągle miksując. Do masy dodajemy po jednym żółtku cały czas miksując. Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną oraz ziemniaczaną i całość mieszamy delikatnie łyżką do całkowitego połączenia wszystkich składników. Tak przygotowane ciasto przelewamy do tortownicy o średnicy 26 cm, której dno wyłożone jest papierem do pieczenia (boki pozostają
Emcia Pichcipieczenia wykładamy naszą masę i równo rozsmarowujemy, najlepiej pomóc sobie łyżką maczaną w zimnej wodzie. Masę wyrównać i ponacinać nożem na kawałki (ułatwi nam to późniejsze krojenie), ja dodatkowo każdy kawałek ponakłuwałam jeszcze widelcem, posypałam także lekko grubą solą himalajską- z młynka. Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180*C i pieczemy ok.35-40 minut (program góra-dół, bez termoobiegu
Smaczne Zdrowe