ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:821/1309)

Murzynek wg starej receptury 338

wanilinowy. 4 jajka 2 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku pół łyżeczki mielonego kardamonu Masę z masłem studzimy, dodajemy do niej żółtka, mąkę z proszkiem. Na koniec łączymy z pianą z białek. Pieczemy   w podłużnej formie w temperaturze 180 C przez około 50 minut.  Upieczone ciasto studzimy, smarujemy odrobiną rozpuszczonej białej czekolady i posypujemy słupkami z migdałów

Humanistka w kuchni
Mój tort urodzinowy. I tortowa refleksja 254

może nie chciałam...?Dużo, dużo później zabrałam się za upieczenie pierwszego tortu. Było to nie lada wyzwanie, duszę miałam na ramieniu, a serce w gardle. W sumie niepotrzebnie - ciasto wyszło jak malowanie. I - jakież było moje zaskoczenie - nie było przesadnie słodkie, za to mocno cytrynowe, i zaskakująco lekkie. Delikatny biszkopt, przełożony kremem cytrynowym na bazie mascarpone - i gotowe. Bez żadnych(...)Wstawić na 15 minut do lodówki.Pozostałą kremówkę ubić na sztywno, partiami dodawać do tężejącej masy karmelowej, delikatnie mieszając.Wstawić do lodówki do czasu użycia.Na nasączenie wymieszać syrop z sokiem z cytryny.Biszkopt przekroić na trzy części w poziomie.Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta, otoczyć obręczą tortownicy, nasączyć. Rozsmarować cienką warstwę kremu karmelowego, na tym ułożyć połówki gruszek. Przykryć kremem

Pożeraczka, czyli raz adobrze
tarta serowa z różyczkami 165

żółtko, ponownie siekamy a następnie zagniatamy gładkie ciasto. Wkładamy do woreczka foliowego i schładzamy przez ok. 30 min. w lodówce. Po tym czasie wyciągamy ciasto, rozwałkowujemy na kształt foremki na tartę (24 cm średnicy) i wykładamy nim formę, nakłuwamy widelcem. Pieczemy przez ok. 15- 20 min. w 180 st. C. składniki na masę serową: 300 g serka białego

Domowy Smak Jedzenia
Ciasteczka z masła fistaszkowego 176

czym dodaj fistaszkowe masło i zmiksuj jeszcze raz. Przesiej mąkę z sodą i dodaj do masy. Uformuj kulę i włóż do lodówki na 1 godzinę. Przykryj blaszki papierem do pieczenia. Nastaw piekarnik na 175ºC na termoobieg, (bez termoobiegu około 10 stopni więcej). Podziel ciasto na porcje o około 35 gram każda. Uformuj kule i obtocz w cukrze. Ułóż na blasze

codojedzenia
Sernik na jesienne dni 210

osłodzenia pochmurnych, jesiennych dni proponuję Wam sernik z gruszkami. Proste i szybkie w wykonaniu ciasto, które zapewne wielu z Was lubi. Zapraszam po przepis. Sernik z karmelizowanymi gruszkami składniki na spód: 200 g ciastek owsianych czekoladowych 40 g stopionego masła szczypta cynamonu masa serowa: 750 g twarogu śmietankowego 1 opakowanie jogurtu naturalnego około 200 ml 4 jajka 2 łyżki mąki

Przysmaki Karolki
Wyniki Konkursu z Folwark 164

tradycyjnie upiec muffiny 1. Składniki suche łaczymy, mieszamy. Składniki mokre miksujemy na gładką masę. Łączymy jedno z drugim i miksujemy razem jeszcze przez 2-3 minuty. 2. Maszynkę przecieramy pedzelkiem zanurzonym w oleju po czym podłączamy do sieci i nagrzewamy. Wylewamy ciasto i pieczemy przez ok 4-5 minut (po 2 można zwolnić zatrzask,żeby uszło trochę pary ;)) 3. Wszystkie

Z Kuchni Do Kuchni
Bułeczki drożdżowe z czosnkowo-ziołowym nadzieniem 232

elastyczne ciasto. Odstawić pod przykryciem w temperaturze pokojowej do podwojenia objętości. Po tym czasie wyjąć ciasto na stolnicę i krótko wyrobić. Podzielić na dwie równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokąt o wymiarach 30x50cm. Nadzienie: Miękkie masło utrzeć z serkami na gładką masę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę, dodać do masy. Na koniec dodać ulubione zioła, wymieszać. Bułeczki

Swojskie jedzonko
Naleśniki z serem zapiekane w piekarniku pod śmietanową pierzynką . 211

Ciasto ma być bez grudek. Rozgrzewamy patelnię do naleśników , smarujemy odrobina oleju , wlewamy porcję ciasta i smażymy z obydwu stron na lekko rumiano. Ser przeciskamy przez praskę , dodajemy żółtka , cukier i cukier waniliowy , mieszamy. Białka ubijamy na sztywną pianę , delikatnie łączymy z masą serową.   Na każdy naleśnik nakładamy po 2 , 3 łyżki sera i zwijamy w rulonik , przecinamy

Sama słodycz i szczypta chili
Pączki z ricotty (Baci di ricotta) 161

smażenia cukier puder do posypania Przygotowanie: Serek ricotta i jajka ubić mikserem na gładka masę. Dodać mąkę, proszek do pieczenia, sól, cynamon, cukier i wanilię. Ubić wszystko mikserem. Do płytkiego garnka bądź na patelnie wylać 2-3 cm oleju. Rozgrzać. Wykładać łyżeczką ciasto na rozgrzany olej. Smażyć z obu stron jak pączki. Przed podaniem posypać cukrem pudrem. Zapraszam i życzę

Motylkowa Kuchnia
Dietetyczne serniczki na zimno z czarnymi porzeczkami 187

Kupiłam koszyczek porzeczek. Czarnych. Miało być ciasto, ale wyszły serniczki na zimno:) Można jeść bez ograniczeń. Serek 0%, miód lub syrop klonowy. Są mocno owocowe. Pierwotnie miałam upiec biszkopt, wykroić denka i zalać je masą. Ale je "odchudziłam"  500 gram czarnej porzeczki opakowanie serka President 300 gram 0 % tłuszczu 3 łyżki żelatyny 3 łyżki miodu syrop klonowy do polania

AZgotuj!
Tarta z malinami i jeżynami 212

Formę na tartę wylepić ciastem, przykryć papierem do pieczenia i wysypać na wierzch suchą fasolę ( ciasto dzięki temu nie podniesie sie podczas pieczenia ). Zapiec 15 min. Wyjąć i wystudzić. Żółtka utrzeć z cukrem do białości, dodać mąkę i wymieszać. Do gotującego mleka wlać masę jajeczną i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia. Gotować kilka minut aż krem zgęstnieje. Do przestudzonego

Atlas Smaków
Muffinki czekoladowe- przepis podstawowy. 166

olej. Do suchych składników wlewamy mokre, chwilkę mieszamy łyżką, ale tylko do połączenia składników (ciasto może mieć konsystencje grudkowatą, ale takie ma być). Jeśli mamy ochotę dodajemy rodzynki, pokrojoną czekoladę, posiekane orzechy, skórkę pomarańczową, owoce lub co nam jeszcze wyobraźnia podpowie. Powstałą masę nakładamy do foremek wyłożonych papierowymi papilotkami do 3/4 wysokości. Wkładamy do nagrzanego piekarnika, po 20 minutach sprawdzamy

Rozpustne gotowanie
Ciasteczka intensywnie czekoladowe. 177

pokrojoną w około 5 mm kostkę, przesianą mąkę, ekstrakt waniliowy i dokładnie mieszamy. Tak powstałą masę odkładamy na około 10 minut, żeby stężała i można było formować ciasteczka. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 170 stopni C, blachę wykładamy papierem do pieczenia. Gotowe ciasto układamy łyżką na papierze do pieczenia w dość dużych odległościach, bo czekolada się roztopi i rozpłynie

Rozpustne gotowanie
Warzywa zapiekane pod parmezanowym beszamelem z dodatkiem chorizo 239

rozpuścić masło i dodać mąkę. Mieszać energiczne do połączenia składników. Kiedy uzyskamy jasno brązową jednolitą masę dolać mleko. Zmniejszyć ogień i cały czas mieszać, najlepiej trzepaczką, aby uniknąć powstania grudek. Trzymać na palniku aż do momentu zgęstnienia sosu, powinien mieć konsystencję bardzo gęstego ciasta naleśnikowego. Wyłączyć ogień. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem, parmezanem oraz gałką muszkatołową. Sos powinien być

DefinicjaSmaku
Zebra 207

wodę. Po dodaniu każdego składnika delikatnie mieszamy szpatułką. Tyle tylko żeby składniki się połączyły. Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej dodajemy kakao, do drugiej dwie łyżki mąki. Tortownicę (średnica 23-25 cm) smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. I nakładamy masę: na sam środek nakładamy po dwie łyżki ciemnej i jasnej masy. I tak po kolei. Najlepiej robić

Marder&Marder Manufacture