ciasto z masa - 19630 przepisów (strona:827/1309)

Blokowe Babeczki z Orzechami, czyli Kruche Babeczki z Nadzieniem Czekoladowym z Orzechami 295

Wyszło pysznie! Zniknęły bardzo szybko. Tak więc już wiecie jak powstały Blokowe Babeczki z Orzechami :) Wiecie nawet dlaczego blokowe :) Polecam przepis ze względu na lekki i aksamitny smak masy czekoladowej. Dzieciaki z pewnością je pokochają. Przepis na babeczki pochodzi z mojego rodzinnego notesu, pomysł na blok, mój własny. Każdy czerwony wyraz w tym poście jest linkiem, który przekieruje Cię(...)nich lub ulepi z ciasta 12 niedużych kulek i wygnieść w foremkach. Ja piekę babeczki w temperaturze 150 - 180 stopni. Czas pieczenia......... piekę na tak zwane oko, czyli zwracam uwagę na kolor i stopień wypieczenia sprawdzam wykałaczką. Ciepłe babeczki od razu wyciągam z foremek i ostawiam je na drewnianą deskę do całkowitego wystudzenia. Masa Blokowa: 1/4 szklanki mleka 1/3 szklanki

Blondynka Gotuje
Moja wariacja 3 bita. 374

masła -  ok 700 ml śmietany 30% -  1 szkl cukru czekolada do dekoracji Wykonanie. W blaszce lub tortownicy układamy herbatniki. Smarujemy je 1/2 puszki masy kajmakowej. Przykrywamy to warstwą herbatników. Z litra mleka odlewamy ok 300 ml i rozrabiamy w tym 4 budynie. Resztę mleka zagotować z masłem i szklanką cukru. Teraz wlewamy rozrobione budynie i mieszamy. Ja robię(...)warstwą herbatników, zawijamy w folię i zostawiamy do ostygnięcia.  Tu miałam troszkę więcej kajmaku więc zrobiłam kolejną warstwę;). Ubijamy 350ml śmietany. Pod koniec dodajemy resztę kajmaku. Wykładamy na ciasto. Resztę śmietany ubijamy z łyżeczką cukru  (lub bez bo ciasto jest dość słodkie) i odrobiną cukru waniliowego i to jest ostatnia warstwa naszego ciasta. Do dekoracji można użyć startej

Malinowe Pocałunki
Przepis na Zucotto 344

sodę i cukier. Dodać masło i jajka. Wszystko zmiksować na jednolitą masę i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem blaszki.Wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i piec około 20 minut. Wystudzić na kratce. Po wystudzeniu użyć miski o pojemności 1.2 litra i wyciąć z ciasta „placek”, który będzie spodem naszego ciasta.Miskę wyłożyć folią

UgotujmyTo.pl
Babka z orzechami i kremem czekoladowym 222

pieczenia, 4 łyżki mleka. Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodawać po jednym żółtku. Dodać krem czekoladowy. Dodać przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia oraz kakao. Na koniec dodać mleko. Białka wraz ze szczyptą soli ubić na sztywno w osobnej misce. Dodać do ciasta, delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą formy

Z miłości do słodkości
Wegańskie dyniowe pączki z nadzieniem daktylowym 219

będę jeść Jak to się skończyło chyba każdy się domyśla, no przecież musiałam chociaż spróbować, bo Miśkowi wszystko smakuje co zrobię. Smakują za pączkiem, ale mają korzenny posmak, bo ciasto w dużej części pełnoziarniste (mamy błonnik) podrasowałam przyprawami korzennymi (poprawiają trawienie), farsz daktylowy (źródło cukrów prostych idealne dla biegaczy) pokręciłam jabłkiem (znowu błonnik), cynamonem i aronią (bogactwo witaminy C), nikt(...)połowy cytryny wszystkie składniki na farsz zbledować na gładką masę. Przygotowanie: Zrobić zaczyn: drożdże rozpuścić w ciepłym mleku (temp. nie wyższa niż 40C), dodać łyżkę cukru. Odstawić w ciepłe miejsce na 20-30 minut. Wszystkie pozostałe składniki wsypać do miski, dodać obudzone drożdże i wyrobić ciasto. W razie potrzeby podsypać mąką, ale nie więcej niż 100 g, ciasto może się

greenscarf
Odwrócone ciasto jogurtowe z czereśniami i kwiatami lipy 218

stało się, mamy wakacje :) Na sezon letni polecam numer 1 wypieków wakacyjnych w moim domu: pyszne, lekkie, zdrowe i nie wymagające ciasto jogurtowe z owocami sezonowymi. Ciasto, które obowiązkowo powinno wejść do wakacyjnej karty deserów ;) . W tym przepisie z czereśniami ale mogą też być inne owce, wiśnie, śliwki, morele, brzoskwinie... Lato i wakacje nierozłącznie kojarzą mi się z kwitnącymi lipami(...)Jajka (o temperaturze pokojowa) ubić z cukrem pudrem na puszystą masę (ok. 7 minut), dodać letni olej, sok i skórkę z połowy cytryny, delikatnie wymieszać do połączenia się składników. Dodać jogurt i wymieszać. Następnie dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą, wymieszać. Ciasto wylać na owoce, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni  (funkcja

SzczyptaSmaQ
Muffinki z powidłami śliwkowymi 186

uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do przestudzenia. Mąkę, proszek do pieczenia i sodę przesiewamy do jednego naczynia, w drugim miksujemy jajka i cukier, w ilości, która pozwoli nam uzyskać oczekiwany poziom słodyczy. Ciągle miksując dodajemy stopniowo zawartość miski z mąką. Voila! Już prawie gotowe. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni. Do silikonowych foremek nakładamy na przemian ciasto, łyżeczkę powideł i znowu ciasto

Ania i Marcin gotują
ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. 2922

prawda powinnam opublikować przepis na rogale marcińskie z białym makiem. Niestety, dostać biały mak na ostatnią chwilę graniczy z cudem - spóźniłam się po prostu. Głupia ja! Ale, ale, ciasto będzie takie, jakie być powinno, niestety nadzienie... Nieco nie świąteczne, ale niemniej pyszne. Taki mały substytut :) ROGALIKI KRUCHO-DROŻDŻOWE Z MAKIEM. /przepis z warsztatów kulinarnych z Janem Niezbędnym,; podaję już zmodyfikowany(...)nadzienie: gotowa masa makowa / marmolada różana / bakalie dodatkowo: 1 roztrzepane jajko dekoracja: cukier puder odrobina mleka posiekane orzechy włoskie   Mąkę przesiewam na stolnicę, masło siekam na mniejsze kawałki, rozcieram z mąką, aby powstała konsystencja sypkiego piasku.  Dodaję cukier, rozkruszone drożdże, jajka i śmietanę, ekstrakt,  po czym dokładnie wyrabiam. Musi powstać gładkie i elastyczne ciasto. Formuję kulę

W kuchni Karmel-itki
Tort czekoladowo - wiśniowy 182

mieszamy do połaczenia się składników. Krem czekoladowo – orzechowy: Margarynę ucieramy na puszystą masę. Stopniowo dokładamy krem czekoladowo-orzechowy. Miksujemy na gładki krem. Złożenie tortu: Pierwszy płat biszkoptu smarujemy połową kremu śmietanowego. Wykładamy wiśnie, przykrywamy drugim biszkoptem. Nasączamy go powstałym sokiem po odsączeniu wiśni ze spirytusu. Ciasto smarujemy kremem czekoladowo – orzechowym. Przykrywamy ostatnim biszkoptem. Wierzch i boki wykańczamy resztą śmietany. Czekoladę

VioletoweKucharzenie
TORT MAKOWO - POMARAŃCZOWY 255

Mak i pomarańcza - duet idealny.TORT MAKOWO-POMARAŃCZOWY/przepis własny; oprócz biszkoptu/biszkopt makowy (ŹRÓDŁO):  5 jajek1/4 szklanki mąki ziemniaczanej3/4 szklanki mąki pszennej2/3 szklanki drobnego cukru2/3 szklanki

W kuchni Karmel-itki
Ananasowo- kokosowe ciasto 215

piekę to ciasto, jest ono tak pyszne że wszyscy goście się nim zajadają .  Przepis mam od znajomej . Ciasto podałam na ślicznym talerzyku od   Porcelana Bogucice  z kolekcji   Diament Gold                                                Ciasto kokosowo- ananasowe(...)żółtkami, na puszystą masę. Beza: Białka ubić na sztywną pianę, dodając stopniowo cukier, cały czas ubijać. Do ubitej piany wsypać wiórki kokosowe, wymieszać. Blachę o wymiarach (33x23 cm) , wyłożyć pergaminem , wylać pianę i piec 30 minut w 180 stop , ostudzić. Nasączenie biszkoptu : woda gotowana , ostudzona - 1/2 szkl cukier - 1 łyżeczka sok z cytryny - 1 łyżka Przełożenie ciasta : Biszkopt przekroić

Kuchnia Danusi
Jabłecznik 150

Przepis jest w mojej rodzinie od lat a to ciasto było pierwszym jakie zrobiłam sama jako nastolatka. Nie może się nie udać! Składniki: 1 kostka margaryny 1 szklanka cukru 6 jajek 3 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 łyżki oleju 1,5 kg jabłek cynamon Sposób wykonania: 1. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodawać po jednym jajku cały czas(...)uzyskania jednolitej konsystencji. 2/3 masy przełożyć na blaszkę 22 x 37 cm wyłożoną papierem do pieczenia. 2. Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na dużych oczkach tarki. Dodać cynamon do smaku i wymieszać. Można dodać trochę cukru jeśli jabłka są kwaśne. Z jabłek odcisnąć sok w miarę dokładnie (ale również nie za mocno gdyż ciasto będzie za suche) i rozłożyć

Na Ciasteczkowych Papierach
Szybka rolada jabłkowa 325

Kolejne wspólne weekendowe pieczenie Ciasta na niedzielę i kolejne pyszne ciasto..tym razem szybka do zrobienia rolada jabłkowa i jeszcze szybsza do zjedzenia...polecam...taką roladę można polać polewą lub tylko posypać cukrem pudrem..u mnie ze względu na brak czasu [ piekłam ją przed wyjściem do pracy] posypana tylko cukrem pudrem..Przepis pochodzi z bloga Kuchenne Zapiski Edyty , chociaż(...)jednym żółtku. Dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać przy pomocy łopatki. Masę wyłożyć na przygotowane jabłka, wyrównać powierzchnię i od razu wstawić do piekarnika. Piec 30-35 minut. Wyjąć z piekarnika, przykryć ściereczką [ posypałam ściereczkę cukrem pudrem] i większą od blaszki deską lub tacą, odwrócić ciasto do góry dnem. Od jabłek oderwać papier, i pomagając sobie ściereczką, zwinąć biszkopt

Moje domowe kucharzenie
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 677

pianę, utrwalamy cukrem i miksujemy, aż masa będzie lśniąca. Następnie dodajemy żółtka i razem łączymy. Masę jajeczną dodajemy do miski z przesianą mąką (żółtka można też dodać wprost do mąki), dodajemy zawartość z rondelka i śmietanę z sodą, wyrabiamy całość na gładkie, ale lepkie ciasto. Konsystencja powinna być taka, aby kleiło się do rąk, ale nie zostawało na nich. Odstawiamy

Kolorowy Przepisownik
Kluseczki bezglutenowe z kaszy jaglanej na słodko lub słono 211

uzyskania gładkiej masy. Do tego dodać mąkę ryżową i ziemniaczaną, a następnie wymieszać – najlepiej rękoma. Masa będzie raczej kleista, ale nie należy dodawać więcej mąki. W dużym garnku osolić i zagotować wodę. W między czasie, na stół/ stolnicę wysypać trochę mąki ryżowej. Nabierać porcje ciasta, ok. jedną garść na dłoni i rolować długie rulony obtaczając je mąką. Z ciasta wykrawać

Calzonella.com
Babeczki "Sowy" 163

dosypujemy proszek do pieczenia. Do drugiej miski wkładamy masło z ksylitolem. Całość miksujemy na jasną masę dodając stopniowo po jednym jajku. Miksujemy do połączenia składników. Następnie dosypujemy zawartość drugiej miski, dolewamy mleko oraz ekstrakt. Całość mieszamy szpatułką. Foremkę do muffinek wykładamy papierkami i nakładamy ciasto. W miarę możliwości wyrównujemy potrząsając formę i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 190 stopni

Kolizje Smaków
orkiszowe kokosanki z bananem 172

skóry banany, wbijamy dwa jajka, rozgniatamy ( widelcem, lub blenderem) i mieszamy na jednolita masę. Teraz dodajemy zmiksowane banany, do misy z suchymi  składnikami i całość dokładnie ze sobą mieszamy. Dużą blachę wykładamy pergaminem, a następnie , za pomocą łyżki, układamy na niej porcje ciasta. Teraz blachę z ciastkami wkładamy do nagrzanego wcześniej, do 180 stopni, piekarnika i pieczemy  przez

Miód i pieprz
Śnieżne babeczki 126

Pyszne babeczki z bitą śmietaną. Składniki: Ciasto na babeczki: 500 gram mąki pszennej 1,2 kostki margaryny 2 żółtka 3,4 szklanki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,2 szklanki śmietany 18 % cukier waniliowy Masa śmietanowa: 0,5 litra śmietany 30 % 3 łyżki cukru pudru 2 śmietan-fixy cukier waniliowy Dodatkowo: posypka cukrowa  cukrowe płatki śniegu  Sposób

Bajeczna Kuchnia
Sernik cytrynowy bez pieczenia 185

trudności nikomu. Galaretki cytrynowe rozmieszać w szklance wrzącej wody, dokładnie wymieszać i zostawić do ostudzenia. Ciasta rozkruszyć, masło roztopić i lekko przestudzić. Masło połączyć z rozkruszonymi ciastkami i wyłożyć nimi dno formy, lekko przydusić. Wstawić do lodówki, żeby masło lekko zgęstniało i powstała twarda masa z ciastek. Śmietanę ubić na sztywno, twarożek wymieszać z cukrem, dodać sok z cytryny, pomarańczy

Kuchnia Pokoleń
Naleśniki ze szpinakiem i białym serem 179

pietruszki * oliwa z oliwek / śmietana Do dzieła!!! Miksujemy jajka, mąkę, mleko, szczyptę soli - czyli robimy ciasto naleśnikowe. Dodajemy do niego rozmrożony, odciśnięty z wody szpinak i jeszcze troszkę miksujemy. Smażymy cienkie naleśniki. Na farsz drobniutko kroimy cebule, czosnek i pietruszkę i ucieramy na gładką masę z serem i oliwą/śmietaną ( wersja śmietanowa dla mnie była lepsza) oraz przyprawami - sól

sierotka maRysia w kuchni
Ciastka czekoladowe z konfiturą dyniową dla Joasi 128

odstawiam do przestudzenia. Jajka miksuje z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodaje roztopioną masę czekoladową, miksuje, a następnie przesiewam mąkę z proszkiem do pieczenia, ponownie wszystko razem miksujemy i doprawiamy szczyptą soli. 2. Kroimy na kawałki 10 dag czekolady, dodajemy do przygotowanego ciasta i mieszamy łyżką. Przygotowujemy formy wyłożone papierem do pieczenia, łyżką nakładamy porcję ciasta, robimy małe

Apetyczna babeczka
Mazurek orzechowy 140

cytryny orzechy do dekoracji Z podanych składników zagnieść ciasto, 3/4 ciasta rozwałkować ,a jeden lub kilka małych mazurków. Z reszty ciasta wykonać brzegi. Spody upiec w temp 180 st ok 15 min. Białka ubić na pianę, dodać cukier i jeszcze chwilę ubijać, następnie dodać orzechy i sok z cytryny. Masę rozłożyć na mazurku lub mazurkach, udekorować orzechami i zapiec

Gotowanie jest łatwe
Ciasteczka fistaszkowe 234

ziemnych Przygotowanie: Masło utarłam z cukrem na puszystą masę. Dodałam jajka i ucierałam dalej, aż masa zrobiła się jednolita. Dodałam mąkę i proszek do pieczenia, wymieszałam mikserem na niskich obrotach. Dodałam orzeszki i dokładnie wymieszałam łopatką, tak, aby orzeszki były dokładnie rozprowadzone po całym cieście (ciasto wyszło dosyć kleiste). Ciastka wykładałam łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i piekłam

Kulinarny Pamiętnik
Domowe batony musli 197

masę bananową i całość dokładnie mieszamy. Na blasze rozkładamy papier do pieczenia. Przekładamy na niego masę owsianą i za pomocą łyżki formujemy równy placek w kształcie prostokąta. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i pieczemy 30 minut. Po wyjęciu studzimy i dopiero jak ciasto będzie zimne kroimy na porcje. Takie batony to smaczna i zdrowa przekąska między posiłkami

My Chcemy Jeść
Gofry z serkiem mascarpone i galaretką jabłkową 206

łyżkę cukru waniliowego  oraz serek mascarpone ubijać mikserem aż zrobi się gęsta masa 3. Gofry • Białka ubić na sztywną pianę Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia  cukrem i szczyptą soli wlać mleko zaraz wszystko zmiksować  dodać żółtka i rozpuszczone wystudzone masło. Ciasto wychodzi dosyć gęste Połączyć delikatnie jak biszkopt z białkami  smażyć w rozgrzanej gofrownicy

W królestwie smaków Beaty
Sernik z karmelizowanymi śliwkami 179

przygotowujemy śliwki.Na patelnię wsypujemy cukier , dodajemy masło i mleko. Podgrzewamy do momentu, aż masa zacznie nabierać lekko karmelowego koloru.Wtedy wsypujemy przyprawę korzenną i  wrzucamy przepołowione , pozbawione pestek śliwki i smażymy całość ok 3 min.. Lekko studzimy. Śliwki wykładamy na wierzch sernika . Ciasto przechowujemy w lodówce , ale najlepiej wyjąć go kilkanaście minut przed jedzeniem. Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Francja: Crêpes Suzette 205

łyżeczki proszku do pieczenia Mleka zmiksować z jajkami, olejem, solą i cukrem waniliowym. Gdy masa będzie gładka, a na wierzchu pojawi się pianka, dodać po łyżce mąkę i proszek. Smażyć na dobrze rozgrzanej patelni, na wolnym ogniu, bez tłuszczu. Wylewać po jednej wazówce ciasta i rozprowadzić po całym dnie patelnii. Crêpes Suzette 8 naleśników 3 łyżeczki miodu 250ml soku

Przepysznik - BLW i nie tylko
Trylogia pierogowa: pierogi z serem na słodko 227

pieczenia Ser dobrze rozgnieść widelcem, dodać pozostałe składniki i wymieszać. Niektórzy dodają jeszcze do masy serowej budyń bez cukru albo samą mąkę ziemniaczaną, żeby był bardziej zwarty, ale u nas wszyscy jakoś wolą bardziej miękki ser. Mąkę przesiać i dodać pozostałe składniki, zagnieść ciasto. Powinno mieć konsystencję plasteliny, stąd też proporcje wody podałam mniej więcej, wszystko zależności od tego

Przepysznik - BLW i nie tylko
Muffiny czekoladowe 212

się połączyły, dosypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakaem. Dokładnie zmiksować na jednolitą masę, dorzucić przestudzone płatki ryżowe z jabłkiem i wkroić całego banana (najlepiej pokroić go w półplasterki, żeby nie były za duże). Nakładać do silikonowych papilotek do połowy wysokości, na ciasto nakładać po łyżeczce masła orzechowego i przykryć ją drugą łyżką ciasta. Piec 35 minut

Przepysznik - BLW i nie tylko
Deser z gruszkami i polewą czekoladową 242

następnie włożyć mniejsze foremki ( foremki o wym.7,5cmX7,5cm). Na spód każdej foremki nałożyć ciasto i rozprowadzić je równomiernie. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C i piec 10-12 minut - do tak zwanego suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i pozostawić do ostygnięcia. 2. Masa z gruszkami: Gruszki obrać ze skórki, wykroić twardsze części i zetrzeć na tarce o grubych oczkach

W kuchni u Moniki
Tarta miodowa (z nadzieniem miodowym) 185

resztek możemy wykonać jakie wzory, ozdoby (u mnie serduszka). Zamiast pokrywać całą tartę z wierzchu ciastem, można także wykonać kratkę lub w ogóle z niego zrezygnować, dając go wcześniej więcej do formy. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni przez około 30 minut, aż masa się zetnie. Podajemy dopiero, gdy wystygnie. Voila! Smacznego i do napisania wkrótce

Życie zamknięte w smaku
domowe pierogi z serem i jagodami 222

wody 1 jajko 10 g oleju wykonanie: Z podanych składników wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto. Cienko rozwałkowujemy i wykrawamy szklanką krążki. składniki na farsz serowo jagodowy: 100 g białego sera 100 g jagód 2 łyżeczki cukru wykonanie: Ser z cukrem ucieramy na gładką masę. Dodajemy jagody i mieszamy. Cukru ewentualnie możemy dodać więcej do smaku. Na środku każdego krążka kładziemy farsz

Domowy Smak Jedzenia
Ciasto z sokiem porzeczkowym 378

budyniu wlewamy na spód biszkopta, przykrywamy górnym blatem ciasta i wylewamy pozostałą część budyniu.   Ciasto studzimy. Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach wrzątku i odstawiamy do lekkiego stężenia. Śnieżki ubijamy z 1 szklanką wody. Do ubitej śmietanki wlewamy powoli galaretkę i całość dokładnie mieszamy. Masę nakładamy na budyń i wstawiamy do lodówki na minimum 2 godziny.   Smacznego

paapilotkaa
Białe Brownie z malinami 185

masłem na średnich obrotach. W innym naczyniu zmiksować jaja z cukrem. Wlewać cienką stróżką do masy maślano - czekoladowej, dodać mąkę i proszek do pieczenia. Wsypać garść suszonych porzeczek (opcjonalnie lub można dodać kilka pokrojonych drobno żurawin, to sprawi, ze ciasteczka mają fajny kwaskowaty smak). Ciasto nakładać do silikonowej formy na muffiny do połowy wysokości. Piec w 170 stopniach

AZgotuj!
Pieczony omlet z ziołowym serkiem 214

sztywno z solą . Żółtka ubij w drugiej misie dodając mleko i mąkę.  Dodawaj do masy z żółtek, mleka i mąki po łyżce piany. Mieszaj na bardzo wolnych obrotach. Wysmaruj papier do pieczenia masłem. Weź dużą blachę i wyłóż ją papierem posmarowanym masłem. Wylej ciasto do formy i równomiernie rozsmaruj. Piecz w 200 stopniach 10-15 minut.  Pozostaw

AZgotuj!
babeczki z bitą śmietaną i truskawkami 163

mocno schłodzona 1 śmietan-fix 1 cukry wanilinowe Świeże truskawki pokrojone na 4 części. PRZYGOTOWANIE ciasto: Masło miksujemy z cukrem stopniowo dodając jajka. Następnie wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy kilka kropel aromatu i dokładnie miksujemy. Do papilotek nakładamy po 1-2 łyżki masy. (nie możemy dodać za dużo, ponieważ babeczki rosną i ciężko nam będzie je udekorować :) Pieczemy

The Sweet Damsel
Mousse au Chocolat z Likierem Kokosowym (mus czekoladowy) 254

wmieszane w czekoladę dodaję białka w trzech częściach. Nadal nie przerywam mieszania. W tym momencie masa staje się już luźniejsza. Kiedy mam już wmieszaną ostatnią część białek dodałam po jednej łyżce likieru kokosowego. Łyżka po łyżce. W tym momencie mus powinien mieć konsystencję surowego ciasta na biszkopt, moje biszkopty mają zbliżoną konsystencję. Teraz tak. Jak nie macie czekoladowych foremek macie

Blondynka Gotuje
Tarta cytrynowa z kremem czekoladowym,różowym kajmakiem i rabarbarem 164

blachę/formę do tart. Piec:  około 30 minut w temperaturze 160 stopni. Ostudzić ciasto po upieczeniu. Czekoladowy krem: 1. Ugotować budyń wedle przepisu na opakowaniu, zastąpić ilość mleka na 380 ml. 2. Budyń ostudzić dodać czubatą łyżkę masła, zmiksować aż na gładką masę 3. Dodać rozpuszczoną w gorącej kąpieli czekoladę, dokładnie zmiksować. Ostudzić Rabarbar: 1. Na patelni ugotować

KreatywnePiny
Sernik z Konfiturą 161

smak klasycznego sernika. Bardzo polecam. Składniki na spód: 250 g ciastek owsianych 100 g masła Ciasta kruszymy w blenderze, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałki. Masło rozpuszczamy, wlewamy je do ciasteczek i mieszamy. Tortownicę o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia, dno i boki. Wykładamy masę ciasteczkową, ugniatamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej. Składniki na masę serową

Made By Mom And Son
Quiche ze szparagami i kabanosem 182

kawałki długości ½ średnicy formy. W podobnej długości kawałki kroimy kabanosy. Na środku podpieczonego ciasta układamy promieniści szparagi na przemian z kabanosami. W luki miedzy nimi wysypujemy świeży lub mrożony groszek.  Jajka, śmietankę, starty ser, przeciśnięty ząbek czosnku i przyprawy mieszamy tworząc jednolitą masę. Zalewamy nią nadzienie i pieczemy jeszcze 15-20 minut w 180 stopniach

Pyry na Gaz
Czekoladowy sernik 156

powtarzać się jak bardzo uwielbiam sernik, dorzucam do listy „najlepsze ciasta” i ten – czekoladowy z malinami. Na przywołanie jeszcze ciepłych dni, by chociaż lato zostało z nami do końca tego miesiąca. Składniki na spód 250g herbatników czekoladowych 100g masła masa serowa 750g twarogu tłustego dwukrotnie zmielonego 4 jajka 1 opakowanie

Pink Envelope
Piegowata babka 160

Mąkę przesiewam i mieszam z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na sztywną pianę.  Do masy maślanej dodaję mąkę z proszkiem, wymieszam, wsypuję mak i ponownie mieszam. Na końcu dodaję ubite białka i mieszam łopatką bardzo delikatnie. Formę z kominkiem smaruję tłuszczem i przekładam ciasto.  Piekarnik nagrzewam do 180°C i wstawiam ciasto na około 45 min, do suchego

Ciasteczkowy Potwór
Babeczki marchewkowe 204

pudru 40 orzechów nerkowca Przygotowanie: 1. Połączyć jajka, cukier, olej. Ubijać za pomocą miksera, aż masa będzie gładka oraz puszysta. 2. Dosypać mąkę oraz proszek do pieczenia, sodę, przyprawy, przecier marchewkowy oraz ekstrakt z wanilii i mieszać aż wszystkie składniki się połącza. 3. Nałożyć ciasto do foremek wyłożonych papilotkami. Piec: 20-25 minut w temperaturze 180 stopni Dekoracja: 1. Almette

KreatywnePiny
Ciastka czekoladowe z płatkami owsianymi i orzechami laskowymi 152

gładką, białą masę. Dodajemy roztopioną czekoladę, jajko i ekstrakt z wanilii i ucieramy na gładką masę. Dodajemy proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i mąkę i dokładnie łączymy wszystkie składniki. Na koniec wsypujemy płatki owsiane lub otręby i posiekane orzechy laskowe. Z tak przygotowanego ciasta formujemy dość duże kule, które spłaszczamy na dłoni i przekładamy na blaszkę w sporych odstępach

Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!
Czekoladowe ciasto bez pieczenia - mus czekoladowy 315

pokruszonych ciastek dodajemy kakao, cukier puder, łączymy z masłem i czekoladą wyrabiając jednolite ciasto. Gdy ciasto jest zbyt gęste i nie chce się dobrze połączyć można dodać odrobinę mleka. Tortownice o średnicy 18-20cm wykładamy papierem do pieczenia, a boki smarujemy masłem. Gotową masę ciasteczkową wykładamy na spód tortownicy, wyrównujemy i wkładamy do lodówki aby się schłodziła i zesztywniała

W kuchennej krainie
Muffiny czekoladowe 169

zgęstnieje. Jaja wymieszać z ekstraktem waniliowym oraz kefirem, następnie ciągle mieszając wlewać powoli przestudzoną masę czekoladową. Na koniec mokre składniki połączyć z suchymi*, przełożyć do foremek na muffiny, wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez 15 minut.  * delikatnie mieszamy, w cieście mogą pozostać grudki niewymieszanych składników. Muffiny przed pieczeniem   Po wyjęciu z piekarnika i chwili

Zapiski Młodej Żony
Kremowy Sernik z Musem Borówkowym 176

Bardzo polecam. Składniki na ciasteczkowy spód: 400 g ciastek typu digestive 160 g roztopionego masła Ciasta kruszymy w blenderze lub w dłoniach, zostawiając gdzieniegdzie większe kawałeczki. Masło rozpuszczamy i wlewamy do pokruszonych ciasteczek. Formę prostokątna 24 x 35 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wysypujemy masę ciasteczkową, wyrównujemy, lekko dociskamy i wkładamy do lodówki na czas przygotowania musu borówkowego i masy

Made By Mom And Son
Muffiny z pastą daktylową i przepis na pastę z daktyli 251

wlewamy do połowy ciasto, a następnie dodajemy po łyżeczce pasty daktylowej i znów zalewamy resztą ciasta. Pieczemy ok.25 minut w temp. 200 stopni. Pasta daktylowa SKŁADNIKI suszone daktyle bez pestek woda WYKONANIE Daktyle zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka godzin. Potem blendujemy na gładką masę. Znacie pastę daktylową? Lubicie

Zofiana
Strucla makowa 148

łam z pomysłu na struclę z TEGO PRZEPISUPiszę "skorzystałam", ponieważ:podwoiłam porcję na ciasto krucho-drożdżowe (piekłam dwie strucle) pierwszy raz kupiłam MAK MIELONY, który sprawdził się rewelacyjnie i już mam nadzieję, że będzie w sprzedaży w przyszłym roku przed świętami :) masę makową zrobiłam wg przepisu na opakowaniuCzytaj więcej

bistro mama
Kruche babeczki 168

ciasto z lodówki, rozwałkować (nie za cienko), wycinać kółka i wylepiać foremki lub rwać po kawałku ciasta, robić okrągłe placuszki i nimi wylepiać foremki.Piec w temperaturze 180 stopni ok.15 min.Po upieczeniu zostawić do przestygnięcia, a następnie wyjąć z foremek.Babeczki można napełniać dowolną masą

Mix smaku
Szybkie i proste ciasto bez pieczenia czyli 3 BIT 59682

bitej śmietany raptem łyżkę pudru. Ale jeśli komuś nie przeszkadza ogrom słodyczy, niech doda więcej, ciasto jest oczywiście najlepsze na drugi dzień, ale wtedy jest go już niewiele :)3 BIT z kwadratowej blachyok. 4 paczek herbatników (część można wymienić na krakersy)1 puszka masy kajmakowej (400 g)750 ml mleka150 g masła1/2 szklanki cukru2 opakowania budyniu śmietankowego/waniliowego400 ml śmietany

Z butelką mleczka w tle
Muffinki Czekoladowe - Najlepsze 229

ostudzone masło z czekoladą oraz kakao i dokładnie mieszamy łyżką do otrzymania gładkiej konsystencji.Do masy dodajemy 1/3 przesianej mąki - mieszamy. Następnie wlewamy śmietanę, znów mieszamy i wsypujemy resztę mąki  - krótko mieszamy szpatułką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami i napełniamy przygotowanym ciastem do ok. 2/3 wysokości. Każdego muffinka możemy posypać drobno połamaną czekoladą. Pieczemy

Słodka Strona
Quiche z karmelizowanym fenkułem, grillowaną gruszką i wędzonym łososiem 175

Gruszkę obrać i pokroić wzdłuż na talarki. Grillować z obu stron.Na ciasto wyłożyć równomiernie karmelizowany fenkuł, następnie plasterki gruszki i pokrojonego w paski łososia.W osobnej misie roztrzepać jajka ze śmietaną. Doprawić solą i pieprzem, a następnie dodać posiekany koperek. Masą zalać quiche.Piec 30-40 minut w 180°C aż jajka się zetną, a quiche się zarumieni. Podawać

Food Square
Chleb włoski z ziarnami na bogato 204

chcesz uzyskać chlebek niski i przy tym bardziej aromatyczny, to zrób w dwóch keksówkach. Gdy ciasto będzie już w keksówkach, nakryj je wilgotną ściereczką kuchenną i odstaw do wyrośnięcia na 2 godziny, można więcej, to nie przeszkadza. Ten typ chleba opornie rośnie bo ma masę ziaren w sobie. Włóż do nagrzanego piekarnika na 230 stopni i piecz przez około

Z Kuchni Do Kuchni
Szarlotka z budyniem 374

Odstawiamy do ostudzenia. Jabłka obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy gniazda nasienne. Układamy je na schłodzonym cieście i zalewamy zimnym budyniem. Masło rozpuszczamy i dodajemy płatki migdałowe. Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Na wolnych obrotach miksując dodajemy żółtka i cukier. Do takiej masy dodajemy na koniec płatki migdałowe z masłem i mieszamy delikatnie łyżką. Masę jajeczną wylewamy

Aga w kuchni
LEKKIE CIASTO BUDYNIOWO-ŚMIETANKOWE 262

przez około 35 – 45 minut (do suchego patyczka i złotego wierzchu ciasta).  Odstawić do całkowitego ostygnięcia (najlepiej na całą noc). następnego dnia biszkopt kroimy na 3 części (lub 2 jeśli lubimy więcej spodu) i 1 część wykorzystujemy do śmietankowca. Zielona masa budyniowa: 1 duży sok zielony ,,Kubuś"   2 budynie śmietankowe 40g bez cukru  1 budyń śmietankowy

Walijskie Pichcenie
PUSZYSTY SERNIK Z JEŻYNOWĄ POLEWĄ 247

odcisnąć z nadmiaru wody lekko posypać mąką i wraz ze skórką pomarańczową dodać do masy. Cisto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manna tortownicy,  wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 70 minut w temp. 180 stopni (po 60 min sprawdzić stan upieczenia ciasta  patyczkiem). Po upieczeniu wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach.  Jeżynowy mus : Jeżyny umyć

Walijskie Pichcenie
Muffiny żurawinowe 204

sodą. Do miski wyłożyć pokrojoną margarynę,dodać cukier i cukier waniliowy,utrzeć mikserem na puszystą masę. Następnie dodać jajka,wszystko dobrze zmiksować. Do zmiksowanych składników dodawać na przemian mąkę i mleko,dokładnie wymieszać. Osączone żurawiny dodać na samym końcu,lekko wymieszać. Nakładać łyżką 3/4 ciasta do wysmarowanych tłuszczem i wysypanych tartą bułką foremek do muffin. Muffiny piec w nagrzanym piekarniku

Kuchnia Danusi
Ciasteczka - choinki cytrusowo maślane 193

skórka z pomarańczy Wykonanie: Masło ucieramy z cukrem na gładką puszystą masę. Dodajemy po jednym żółtku i po łyżce śmietany nie przestając miksować. Następnie dodajemy skórki z cytrusów i przesianą mąkę razem z  proszkiem do pieczenia. Wszystko wyrabiamy na gładkie ciasto, formujemy z niego kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki

Kulinarne przygody Gatity
Walentynkowe magdalenki 217

puder do posypania Wykonanie: Jajka ucieramy z cukrem na gładką masę, następnie dalej miksując dodajemy powoli olej, połowę mąki, mleko, proszek do pieczenia i resztę mąki. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Silikonowe foremki w kształcie serca wypełniamy do 3/4 ciastem i ustawiamy na blaszce, blaszkę wkładamy do piekarnika. Magdalenki pieczemy około

Kulinarne przygody Gatity
Tarta z białą czekoladą i mango curd 315

obciążenie oraz folię/papier i piec jeszcze 10-12 minut. Aż ciasto się zarumieni. Upieczone ciasto pozostawić do wystygnięcia. Czekoladę połamać, rozpuścić w kąpieli wodnej. Pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie ubić śmietankę, razem z cukrem. Do ubitej śmietanki dodać mascarpone - zmiksować na puszystą masę. Do masy dodać roztopioną, ostudzoną czekoladę - połączyć składniki. Krem wyłożyć na kruchy spód - wstawić

kolorowotorcikowo
Tarta z cebulą, boczkiem, pieczarkami i ananasem 191

Ciasto kroić nożem na plastry i wylepiać nimi formę. Ponakłuwać widelcem - zapobiega wybrzuszaniu się ciasta podczas pieczenia . Podpiec 15 minut w 200C w nagrzanym wcześniej piekarniku - opcja góra-dół, bez termoobiegu .   Koniecznie potem wystudzić - w ten sposób spód nie namoknie od nałożonej masy.     W międzyczasie przygotować pozostałe składniki.   Boczek pokroić w drobna kostkę i podsmażyć

Grunt to przepis!
Muffiny czekoladowo-pomarańczowe 214

pieczenia. Mo ż na wy ł o ż y ć j ą papilotkami. Przygotowan ą mas ę przela ć do formy na muffinki. UWAGA! Foremki wypełniamy tylko do połowy. Nast ę pnie nak ł adamy marmolad ę pomara ń czow ą . Zalewamy reszt ą ciasta.   Pieczemy 25 minut w temperaturze 200 stopni. Upieczone muffinki studzimy. Dekorujemy lukrem oraz posypujmy

Mania Gotowania
Owsiane, wilgotne muffinki z wiśniowym środkiem 329

cukier, sodę, jajka, mleko oraz olej mieszamy w dużej misce widelcem na w miarę jednolitą masę i... To jest z grubsza koniec pracy. Teraz pozostało już tylko napełnić foremki. Metalową formę wykładamy papilotkami lub natłuszczamy i posypujemy otrębami. Do każdej foremki wlewamy płaską łyżkę ciasta, na środku układamy czubatą łyżeczkę dżemu i przykrywamy kolejną łyżką ciasta. Foremki powinny być wypełnione

Ratunku obiad
Brak tytułu 222

nadarzyła się okazja i oto przedstawiam Wam torcik dla mężczyzny :) Prosty, bez zbędnych dekoracji. Wewnątrz masa: śmietankowa, porzeczkowa i czekoladowa. Kwiatki opłatkowe Dr. Oetkera, perełki srebrne również tej samej firmy. Dekoracje z opłatka Dr Oetker Szukasz oryginalnej ozdoby? Chcesz podkreślić wyjątkowy charakter tortów oraz ciast przygotowywanych na szczególne uroczystości? Wypróbuj nasze dekoracje w kształcie kwiatków wykonane z delikatnego jadalnego opłatka

kolorowotorcikowo
Tarta ze szparagami i pomidorkami koktajlowymi 226

tarty. Ponakuwać widelcem. 2. Pomidory pokroić na połówki. Szparagi ugotować na parze.  3. Na cieście położyć starty na tarce o dużych oczkach żółty ser, paski szynki, ugotowane szparagi i pomidorki koktajlowe. 4. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i koperkiem. Polać tak przygotowaną masą tartę. 5. Wstawić do nagrzanego do 180 st.C piekarnika i piec przez ok 35 minut

Pasja Smaku