Dzisiaj przygotowałam czekoladowe ciasto z awokado i fasoli czerwonej. Polecam jeść je do kawy czy mleka, ponieważ może przyklejać się do podniebienia. Mimo to według mnie jest pyszne, nie czuć w nim ani fasoli, ani awokado. Można je nawet zjeść na śniadanie - z dodatkiem mlekaczy ulubionych owoców;) Składniki na ok. 9 porcji: 1 i 3/4 szklanki mąki gryczanej 1 szklanka(...)blendujemy z fasolą i masłem, dodajemy do reszty składników. Miksujemy na gładką masę, dolewając powoli kawę. Wlewamy do formy. Pieczemy ok. 30-45 minut w 180 stopniach. Studzimy 15 minut w piekarniku, następnie wyciągamy i studzimy w chłodnym miejscu. Roztapiamy czekoladę w mikrofalówce lub kąpieli wodnej, smarujemy ciasto i ozdabiamy
Powiedz dietom nieAromatyczne, korzenne ciasto z dyni z orzechami - spróbujcie - jest pyszne :) SKŁADNIKI 1/2 kg dyni bez pestek i skórki 2 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (może być brązowy) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki cynamonu 1 czubata łyżeczka przyprawy korzennej 3 jajka 2/3 szklanki oleju szczypta soli szklanka łuskanych orzechów(...)przez 15 minut. Odcedzamy. Miksujemy blenderem na gładką masę. Studzimy. Dodaj napis Orzechy siekamy. W misce mieszamy przesianą mąkę, cukier, przyprawy, proszek i sól. Olej miksujemy z jajkami i dodajemy zimny mus dyniowy. Łączymy suche składniki z mokrymi i dodajemy orzechy. Tortownicę (24 cm) wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy
Moje Kuchenne Rewelacjemasy jajecznej, wlewając powoli i cały czas miksując. Mąkę przesiewacie i dodajecie do masy w ślad za czekoladą i masłem. Miksujecie, aż składniki się wymieszają, wylewacie na okrągłą foremkę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiacie do piekarnika nagrzanego na 160 stopni na ok. 20-30 minut. Ciasto powinno lekko wyrosnąć, może popękać na brzegach. Wyjmujecie z piekarnika, studzicie i wyjmujecie
GRUBY WAŁEKDziś wspomniany zaległy przepis na keks. Bardzo lubie to ciasto. Przed świętam znalazłam ten przepis na blogu domowe-wypieki.pl i postanowiłam że upiekę na święta. Nie żałuje że wypróbowałam przepis. To najlepszy keks jaki upiekłam i kiedykolwiek jadłam. Zmieniłam nieco składniki ale wyszedł rewelacyjny i bardzo długo zachowuje swoją świeżość. składniki: 350g mąki pszennej 6 jajek 50g margaryny 220g(...)cukrem. Dodać ziarenka z wanilii, rum oraz szczyptę soli. Utrzeć na puszystą masę. Ciągle miksować na najwyższych obrotach i dodawać po jednym jajku. Zmniejszyć obroty i porcjami dodawać mąkę. Nie miksować za długo tylko do połączenia składników. Na końcu dodać bakalie i delikatnie wmieszać je w ciasto łyżką. Ciasto przełożyć do tortownicy wyłożonej papierem. Na wierzchu ułozyć całe obrane migdały
Monia miesza i gotujemięsa wołowego lub wieprzowego (ewentualnie po 200g wołowiny, baraniny i baraniego łoju) 1 średnia cebula 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka majeranku Sól Pieprz Około ½ szklanki bulionu lub wody Ciasto: Ok. 3 szklanki mąki ( + ½ szklanki do podsypania) 5 jajek 2 łyżki wody Ok. ½ łyżeczki soli Dodatkowo: Smażone skwarki lub rosół (przepis poniżej) Surowe mięso i cebulę kroimy w drobniutką kosteczkę(...)jednolitą masę. Jeśli masa jest zbyt zbita można dolać jeszcze nieco bulionu lub wody i jeszcze raz dobrze wyrobić. Mąkę wsypujemy do głębokiej misy, dodajemy sól i robimy w nich dołek, do którego wbijamy jajka i wlewamy wodę. Całość najpierw mieszamy widelcem, a gdy będzie już dość tęga, dobrze wyrabiamy ręcznie na jednolite ciasto. Z gotowego ciasta odrywamy kawałek
Smakowy Rajróżowy. Nie pytajcie dlaczego, domysły i domniemania zostawcie na potem, bo to nieistotne. Najważniejszy jest wygląd i ... smak. Shrek na różowo zyskuje nowy wymiar. To niemal już klasyczne zielone ciasto, znane i lubiane przez wielu nie musi być zawsze zielone ! Hmmm.... tylko teraz może powinno nazywać się inaczej? Pani Shrekowa, Shrekusia ? Biszkopt: 5 jaj 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki(...)ubitych jajek dodać mąki - delikatnie wymieszać. Masę wylać do wyłożonej papierem do pieczenia prostokątnej (klasycznej) blachy. Piec w 170 stopniach C około 20 minut. Upieczony biszkopt wyjąc z blachy, odstawić do ostygnięcia. Z ostygniętego biszkoptu odkroić wierzchnią "skórkę" i ponownie umieścić biszkopt w blasze. Uprzednio blachę zabezpieczyć folią spożywczą, żeby uniknąć metalicznego posmaku ciasta. Warstwa 1: 900 ml soku przecierowego
kolorowotorcikowoproszku do pieczenia szczypta soli sok z cytryny MASA: 1,5 – 2 budynie śmietankowe 2 szkl mleka cukier do budyniu o ile nie jest słodzony kostka masła (tj. 200 g) w temp. pokojowej 2 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka cukru z wanilią A jak to zrobić: CIASTO: Żółtka oddzielić od białek. Białka ze szczyptą soli(...)być gęsty! Po zrobieniu odstawiam by całkowicie wystygł. Masło o temperaturze pokojowej utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym na biały puszysty krem. Dodać stopniowo budyń miksując . Jeśli w masie pojawią się grudki to dodać łyżkę mleka, tak samo, gdy masa jest bardzo gęsta. Dodatek mleka dodaje też puszystości całej masie. Upieczony biszkopt przekroiłam na pół, skropiłam sokiem z cytryny
Kuchnia w opałachwyobrażam sobie Świąt bez miodownika, ale tym razem postanowiłam zrobić w wersji mini w postaci ciasteczek, z gotowaną masą z kaszy manny, z dodatkiem syropu migdałowego. SKŁADNIKI Ciasteczka: 250 g mąki, 10 dag margaryny, 3 łyżki cukru, 1 jajko, 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej, 1 łyżka miodu, 1 jajko, szczypta soli o'Sole Krem: 1 szkl. mleka(...)Ciasteczka: Składniki na ciasto mieszamy, zagniatamy. Rozwałkowujemy cienko (3 mm), wykrawamy foremką gwiazdki. Układamy na blaszce, pieczemy na złoty kolor w 170 stopniach około 8 minut. Po upieczeniu studzimy na kratce. Krem: Mleko zagotowujemy z margaryną i cukrem. Wsypujemy kaszę, energicznie mieszamy, aby nie powstało grudek. Odstawiamy na przestudzenia, dodajemy syrop migdałowy. Lekko przestudzoną masą przekładamy ciasteczka. Dekorujemy polewą
słodki bratekumytej i sparzonej cytryny PRZYGOTOWANIE Jajka utrzeć na jasną i puszystą masę, dodać cukier łyżka po łyżce nadal miksując. 150 g migdałów drobno posiekać lub rozdrobnić w malakserze. Pozostałą część pokroić na połówki (w poprzek). Mąkę przesiać na stolnicę (2,5 szkl.), dodać resztę składników i zagnieść ciasto. W razie potrzeby dosypać mąki. Z ciasta uformować 2 walce o średnicy
zabawa smakiemprzesiać kakao, mąkę oraz sodę oczyszczoną, ponownie wymieszać - dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, masę przełożyć do formy, wyrównać - piec w 170-180 stopniach przez 20-25 minut - brownie powinno być ścięte z wierzchu, a na włożonym w nie patyczku nie może być surowego ciasta (może być oblepiony czekoladą), nie należy piec ciasta za długo - upieczone brownie ostudzić, kroić
Smakołyki BerenikiSkładniki: Ciasto - 2 szklanki mąki - 1 1/3 szklanki cukru - 1 1/3 szklanki oleju - 3 jajka - 1 paczka mrożonego szpinaku(450 g) - 3 łyżeczki proszku do pieczenia Śmietana - 500 ml śmietany 30% - 3 łyżeczki żelatyny - 4 łyżki cukru pudru - 1 owoc granatu (ja użyłam rodzynek ponieważ nie przepadamy za tym owocem) Wykonanie: Szpinak rozmrażamy(...)ubić z cukrem na puszystą masę, powoli wlewamy olej dalej miksując. Następnie wsypujemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Zmiksować do połączenia składników na najniższych obrotach. Dodajemy odciśnięty szpinak i mieszamy łyżką. Przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w 180°C przez około 1 godzinę (do suchego patyczka).Po wystudzeniu przekroić ciasto na dwa blaty wysokości około
magiczna kuchnia Kasicukier waniliowy) i ucieramy do białości, ok.10 minut. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy ubitą masę jajeczną, wyrośnięty zaczyn i dokładnie wyrabiamy. Ręcznie lub mikserem, ok.10-15 minut. Po tym czasie dodajemy przestudzone masło oraz spirytus i dokładnie wyrabiamy do połączenia składników. Dobrze wyrobione, gładkie ciasto odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, na ok.1-1,5h aż znacznie urośnie. Po tym czasie
Smaczne Zdrowewszystkim odechce się jeść. I tak po całym dniu pichcenia obiadu i ciasta,nareszcie mogłam odpocząć przy filiżance kawy i słodkim dodatku do niej w postaci szarlotki po królewsku:))) Składniki: biszkopt z 5 jaj 1-1,5 kg jabłek 1 opakowanie galaretki wiśniowej 1 szklanka cukru Masa: 2 opakowania budyniu śmietankowego lub waniliowego 0,5 litra mleka 1 szklanka
Ciasteczkowy Potwórnastępnie kroimy w kostkę. Dorzucamy do masy i blenderujemy. Formę wykładamy papierem do pieczenia, przekładamy masę i równomiernie rozprowadzamy. Truskawki myjemy, pozbawiamy ogonka i kroimy. Dekorujemy nimi brownies. Pieczemy ok. 70 min w 180 stopniach. Po wyjęciu piekarnika dobrze chłodzimy i dopiero wtedy kroimy. Ciasto jest bardzo mokre i łatwo się rozwala, dlatego należy uważać
Czarnawisienkaleniwą niedzielę szarlotka będzie jak znalazł. Pyszna, wilgotna i kwaskowata od jabłek. Jeszcze tylko kawa i chillout. Nie mogę się doczekać lata, wtedy zabrałabym to wszystko na taras. *Ciasto znalazłam na http://znowmisieupieklo.blogspot.com/ szukając dań z maślanką. Szarlotka z maślanką Drukuj przepis Składniki 3 jajka 0,5 szkl cukru 2,5 szkl mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szkl(...)wymieszać. Dodać mąkę, proszek i ucierać na najmniejszej mocy. Przelać masę do średniej wielkości blachy wyłożonej papierem do pieczenia. U mnie było to 20x25 cm. Powkładać równomiernie jabłka i posypać cynamonem do smaku. Krok 3 Piec 45-55 minut w 180*C do suchego patyczka. Posypać ciasto cukrem pudrem. function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
CoolinarniePL