kilka minut w ciepłe miejsce. Do miski wsypać mąkę, dodać szczyptę soli, wbić jajko i wlać podrośnięte drożdże oraz masło. Za pomocą miksera bądź ręcznie wyrobić gładkie, elastyczne ciasto. Masa będzie lekko się kleić, ale nie dosypujcie zbyt dużo mąki, ponieważ bułki po upieczeniu będą twarde. Ciasto przełożyć do miski, przykryć ręcznikiem i odstawić w ciepłe miejsce (do podwojenia masy
Ugotowaćśrednicy 24 cm wyłóż papierem do pieczenia i przelej do niej ciasto. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180*C i piecz 60 minut. Przestudzone do temperatury pokojowej ciasto przekrój na pół. Masa serowa: 500 g serka homogenizowanego waniliowego 200 ml śmietany kremówki 2 łyżeczki żelatyny Przygotowanie: Żelatynę rozpuść w kuchence mikrofalowej i odstaw do przestygnięcia. Serek przełóż do misy miksera(...)ułóż jedna przy drugiej połówki truskawek, a następnie wykładaj całe truskawki na środku tortownicy (zostaw 5-6 do ozdoby), wylej na nie 2/3 masy i przykryj drugim blatem ciasta. 1/3 masy wyciśnij na wierzchu za pomocą worka cukierniczego i delikatnie wylej na wierzch tężejący mus truskawkowy. Ozdób pozostałymi truskawkami. Schłódź w lodówce. Po około 2-3 godzinach możesz ściągnąć rant
Kulinarna (nie)codziennośćcytryny, cukier do smaku cukier puder Przygotowanie Mąkę przesiewamy do dużej miski, dodajemy schłodzoną margarynę, cukier, śmietanę, sól i żółtka. Siekamy składniki nożem potem wyrabiamy na gładkie ciasto. 1/3 masy zawijamy w folię i wkładamy do zamrażalnika. Resztę ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do natłuszczonej formy. Wykładamy dno i boki. Jabłka obieramy(...)kroimy w małą kostkę. W rondlu zagotowujemy odrobinę wody, dodajemy pokrojone jabłka, smażymy do miękkości około 10 minut. Dodajemy odrobinę cukru i soku z cytryny do smaku. Wykładamy masę na ciasto, scieramy na wierzch zamrożone ciasto. Pieczemy około 1 godziny w temperaturze 180st. 10 minut przed końcem pieczenia przełączamy piekarnik tylko na dolne grzałki i dopiekamy spód ciasta. Wystudzone posypujemy
Gotowanie moimi oczamiKolejne połączenie masy makowej i serowej. Obiecane kruche tartaletki makowo serowe. Ponieważ jest to „załącznik” do seromakowca , więc ich przygotowanie nie zajmuje wiele czasu. Ciasto kruche już schłodzone, masa serowa i makowa gotowa, pozostało tylko poskładać składniki w całość. Składniki na 6 foremek o średnicy 12 cm: - ciasto kruche 1/3 porcji ( tu przepis ) - masa makowa 6 łyżek(...)tarce jarzynowej, podzielić na 6 równych porcji i wylepić foremki. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na 15 minut. Gotowe ciasto wyjmujemy z foremek odwracamy, nakładamy po łyżce masy makowej i serowej. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej matą lub papierem do pieczenia. Ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 ° C na ok. 25 minut. Gotowe
mojewypiekiinietylkotemperatury 190 ° C. Ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części. Większą część ciasta przeznaczyć na wylepienie cienko spodu tortownicy. Pozostałe ciasto zostawić na późniejsze wylepienie boków. Piec przez około 15 minut. Wyjąć z piekarnika, wystudzić. Masa serowa: 850 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego trzykrotnie lub dobrego twarogu sernikowego 500 g puree z dyni (potrzebna 1 kg dynia(...)połączenia się wszystkich składników. Wsypać mąkę ziemniaczaną i przyprawy dokładnie ale niezbyt energicznie wymieszać. Piekarnik rozgrzać do 150 ° C bez termoobiegu. Boki tortownicy cienko wylepić pozostałym ciastem. Masę serową przełożyć do tortownicy. Piec 1,5 godziny. Upieczony sernik powinien mieć wyraźnie ścięty, sprężysty wierzch. Po upieczeniu uchylić drzwiczki piekarnika i zostawić sernik do ostygnięcia. Następnie wyjąć ciasto
maniapieczeniałyżka cukru waniliowego Dodatkowo: cukier puder do posypania Wykonanie: Ciasto: Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 6 równych części. Każdą część rozwałkować na cienkie placki wielkości formy, w której będziemy piec ciasto. Pianka wiśniowa: Białka ubić z cukrem, następnie dodać kisiel oraz wydrylowane wiśnie i dokładnie wymieszać. Masa budyniowa: Budyń rozpuścić w części mleka. Resztę mleka zagotować(...)stopniowo łyżka po łyżce zimny budyń, a na koniec sok z cytryny. Ciasto wiśniowo-budyniowe: Na trzy części ciasta wyłożyć uprzednio przygotowaną piankę wiśniową, przykryć pozostałymi plackami. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec na złoty kolor w temperaturze 180 stopni. Upieczone i wystudzone ciasta z pianką przełożyć masą budyniową. Wierzch ciasta posypać cukrem pudrem. Smacznego
MyCookBook.plprofiteroli: - 250 mililitrów wody - 125 gram masła - 130 gram mąki - 4 jajka Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym
Życie zamknięte w smakuprofiteroli: - 750 mililitrów wody - 375 gramów masła - 390 gramów mąki - 12 jajek Przygotowanie ciasta na profiterole: Wodę zagotować z masłem. Wsypać mąkę i mieszać energicznie, uważając, by nie przypalić masy. Ciasto jest gotowe, gdy staje się szkliste i odkleja się od ścianek garnka. Jajka do masy dodajemy dopiero po całkowitym jej ostudzeniu. Miksujemy całość na gładko. Wyciskamy rękawem cukierniczym
Życie zamknięte w smakuciężko było mi to dokładnie zmiksować. By lepiej to zblendować dolałam więcej soku jabłkowego, jednak i tak w masie pozostały mi kawałki śliwek. Jednak nie są one wyczuwalne w cieście. Masa jest dosyć klejąca. Przecięte blaty posmarować powidłami śliwkowymi. Na jednym z blatów rozsmarować masę śliwkowo-marcepanową. Przykryć drugim blatem, stroną posmarowaną powidłami zwróconą ku masie. Polewa: 100 g gorzkiej
Moja Galeria Smakumasłem w temperaturze pokojowej umieszczamy w miseczce i blenderujemy do uzyskania jednolitej masy. Wykładamy w tortownicy, którą można uprzednio wyłożyć papierem do pieczenia by później łatwiej było wyjąć ciasto. Masę wygładzamy i odstawiamy do lodówki. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i chłodzimy. Mikserem ubijamy śmietanę kremówkę na sztywno. Dodajemy cukier puder oraz cynamon. Następnie ciągle mieszając mikserem dodajemy serek(...)krótko mieszamy. Pierniki kruszymy na drobno, dorzucamy do masy i mieszamy, tym razem łyżką. Wykładamy masę na spód. Na wierzchu układamy pierniki lub pomarańcze (można oczywiście użyć wyobraźni i poukładać cokolwiek co nam przyjdzie do głowy:)). Odstawiamy ciasto do lodówki. Przygotowujemy galaretkę rozpuszczając ją w mniejszej ilości wody niż pokazuje instrukcja (najlepiej zmniejszyć ilość o połowę – daje to 500ml
Kolizje Smakówdodajemy przesianą mąkę (partiami, na zmianę z przyprawą korzenną i skórką z pomarańczy), a w międzyczasie dodajemy sodę rozpuszczoną w łyżce letniej wody. Krok 3 Na początku procesu przygotowywania ciasta, masę ucieramy np. malakserem, a potem ugniatamy ręką. Krok 4 Ciasto wkładamy do miski (najlepiej ceramicznej), przykrywamy ściereczką i odstawimy w chłodne miejsce - minimum na jedną noc, im dłużej
CoolinarniePLSkładniki: Ciasto: * 6 jajek * 80g masy marcepanowej * 80g cukru * 120g mąki pszennej Nadzienie : * 150g dżemu malinowego * 80g dowolnego dżemu (u mnie z aronii. Drugi dżem nada dodatkowy smak i kolor, ale można użyć również tylko dżemu malinowego) * 30g cukru pudru * 120g masy marcepanowej(...)dżemem malinowym. Przykryć drugim plackiem. 4. Ciasto przeciąć na pół. Jedną połowę posmarować z góry drugim dżemem i nałożyć drugą połowę ciasta. (W ten sposób otrzymamy 4 warstwy ciasta). 5. Masę marcepanową zagnieść z cukrem pudrem. Masę rozwałkować i położyć na górę ciasta. Z góry obciążyć deską (i najlepiej jeszcze coś położyć na deskę) i wstawić do lodówki
w mojej kuchniMasę makową wymieszać z bakaliami i miodem. Wszystkie składniki ciasta zagnieść na jednolitą masę. Odrywać po kawałku ciasta i wylepiać brzegi i dno metalowych foremek na babeczki. Napełnić masą makową. Część ciasta rozwałkować i wykroić foremką małe gwiazdki. Gwiazdki umieścić na środku masy makowej, posmarować białkiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. Upieczone babeczki po wyjęciu z pieca
Ala piecze i gotujewiórkami w osobnej miseczce ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym, dodajemy do bezy kokosowej całość mieszamy z proszkiem budyniowym foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, wyklejamy 3/4 ciasta, wylewamy masę, wysypujemy maliny, przykrywamy łatkami z pozostałej części ciasta Pieczemy około 30-40 minut SMACZNEGO
Luźna Kuchnianastępnie ręką elastyczne, jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody. Na końcu dosypujemy płatki słodkiej papryki i wyrabiamy ciasto aż papryka rozłoży się równomiernie w całej masie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwa miski lub garnka. Przykrywamy lniana ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 45 minut). Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy
Pyry na Gazoliwek 500 g mąki pszennej 550 2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy dalej ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk
Kulinarne przygody Gatity200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście. Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej czekolady. Masło utrzeć(...)cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować na musie. Resztę porzeczek posiekać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45min w temp. 190st. Ostudzić, udekorować stopioną czekoladą
Z miłości do słodkości