wiórkami w osobnej miseczce ubijamy kremówkę z cukrem waniliowym, dodajemy do bezy kokosowej całość mieszamy z proszkiem budyniowym foremkę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy masłem, wyklejamy 3/4 ciasta, wylewamy masę, wysypujemy maliny, przykrywamy łatkami z pozostałej części ciasta Pieczemy około 30-40 minut SMACZNEGO
Luźna Kuchnianastępnie ręką elastyczne, jednolite ciasto. W razie potrzeby dolewamy jeszcze odrobinę wody. Na końcu dosypujemy płatki słodkiej papryki i wyrabiamy ciasto aż papryka rozłoży się równomiernie w całej masie. Ciasto przekładamy do wysmarowanej oliwa miski lub garnka. Przykrywamy lniana ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (około 45 minut). Po tym czasie ciasto ponownie wyrabiamy, formujemy bochenek i przekładamy
Pyry na Gazoliwek 500 g mąki pszennej 550 2 łyżeczki soli Wykonanie: W misce mieszamy wszystkie składniki na ciasto. Następnie wyrabianym mikserem, aż do uzyskania gładkiej masy. Ciasto wykładamy na oprószony mąką blat i wyrabiamy dalej ręcznie, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleiło do rąk
Kulinarne przygody Gatity200ml soku oraz cukier, zagotować. W reszcie soku rozrobić mąkę, wlać na gotujące się porzeczki. Gotować ok 2 minut na małym ogniu. Lekko przestudzić i rozsmarować na podpieczonym cieście. Masa serowa: 1/2 kg serka waniliowego z wiaderka, 125g masła, 125g cukru, 2 jajka, budyń śmietankowy, skórka z 1/2 cytryny, 100g mlecznej czekolady. Masło utrzeć(...)cukrem na puch-ok. 7 minut. Dodać skórkę z cytryny oraz kolejno dodawać jajka. Dodać serek oraz sproszkowany budyń. Masę rozsmarować na musie. Resztę porzeczek posiekać pozostałym ciastem, tworząc kruszonkę. Posypać wierzch ciasta. Piec ok. 45min w temp. 190st. Ostudzić, udekorować stopioną czekoladą
Z miłości do słodkościwyglądu...w niektórych partiach ciasto wygląda na zakalec, ale wydaje mi się, że to wina bananów, a dałam dwa naprawdę duże. W każdym bądź razie nie zmienia to smaku ciasta :). Masa serowa jest przepyszna! Będę ją używać do ciast czekoladowych. Sądzę, że sprawdzi się genialnie. CZYTAJ WIĘCEJ I PRZEJDŹ DO PRZEPISU
Przepisy Aleksandryoleju rzepakowego Rapso 300 g borówki amerykańskiej 100 g malin cukier puder do oprószenia Przygotowanie: Ciasto kruche; Wszystkie składniki ciasta włożyć do miski i zagnieść na jednolitą masę. Ciasto przełożyć na stolnicę, zagnieść i uformować wałek. Wałek podzielić na 5 części, 3 części i 2 części włożyć do osobnych woreczków i włożyć na 1 godzinę do zamrażarki. Blaszkę
Ala piecze i gotujemasa stanie się gładka, lśniąca i wystarczająco słodka oraz sztywna (tak, aby można było bezpiecznie odwrócić miskę). Włóż do lodówki do czasu, kiedy będziemy wykładać chmurkę na wierzch masy. Przygotowanie ciasta: Dno oraz boki tortownicy wyłóż papierem do pieczenia. 3/4 schłodzonego ciasta użyj do wyłożenia dna swojej formy. Ciasto lekko nakłuj widelcem. Włóż do nagrzanego do 200 stopni piekarnika(...)martw się, że ciasto wyrośnie zbyt mocno. Obciążone masą jabłkową ładnie się wyrówna (dlatego nie użyję do podsypania bułki tartej). Wyjmij podpieczony spód i wyłóż jeszcze ciepłą masę jabłkową. 1/4 schłodzonego ciasta zetrzyj na tarce o średnich oczkach i rozsyp na wierzchu masy jabłkowej. Następnie za pomocą szpatułki wyłóż przygotowaną chmurkę. Rozsmaruj i wygładź szpatułką powierzchnię ciasta. Obniż temperaturę piekarnika
Eat Shrimpswaniliowym. Białka ubic , dodawac do ciasta, delikatnie mieszając łyżką. Blaszkę o wymiarach 26 x 36 cm, wyłożyc papierem do pieczenia i wysmarowac tłuszczem . Ciasto wyłożyc do foremki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 C. Masa jogurtowa: Żelatynę rozpuścic w 3 łyżkach wody. Margarynę utrzec z cukrem. Dodawac małymi porcjami jogurt a następnie żelatynę. Polewa: Do rondelka wsypujemy(...)cukier , kakao i wlewamy mleko. Gdy wszystkie składniki sie rozpuszczą dodajemy margarynę i mieszamy do momentu powstania jednolitej masy. Murzynek z masa jogurtową. Ostudzone ciasto przekroic wzdłuż. Płaty ciasta przełożyc masą. Polewamy polewą czekoladową i posypujemy wiórkami kokosowymi. Smacznego życzę
Słodkości i nie tylkocieście znajdziemy kruchość ciasta francuskiego, słodycz czekolady i masy kajmakowej, lekkość bezy i nutę orzechową. SKŁADNIKI (na formę 24 cm) 1 opakowanie ciasta francuskiego Masa: 1 szklanka płatków owsianych 1/2 szklanki posiekanych orzechów (użyłam włoskie) 1/2 tabliczki posiekanej gorzkiej czekolady 3 białka ok. 1/2 szklanki cukru 1 mała puszka masy kajmakowej WYKONANIE Formę wykładamy ciastem francuskim (zostawiamy odrobinę(...)ciasta, by udekorować wierzch) nakłuwamy widelcem i podpiekamy chwilę w temperaturze 200 stopni, aż się lekko zarumieni. Na podpieczone ciasto wsypujemy orzechy i czekoladę, a z wierzchu smarujemy masą kajmakową. Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę. Ubitą pianę mieszamy z płatkami owsianymi i wykładamy na wierzch. Na koniec przystrajamy pozostawionymi paskami francuskiego ciasta. Pieczemy w temp. 190 stopni
Zofianarabarbaru odciskamy sok, którego powinno być 600ml, jeśli jest mniej dolewamy wody i gotujemy na nim budynie. Do gotowego budyniu dodajemy rabarbar i dobrze mieszamy, po czym wykładamy masę na ciasto. Pieczemy 20 minut w temperaturze 180°C. Po upływie 10 minut ubijamy białka na sztywną pianę, dodajemy do nich cukier i miksujemy jeszcze około 5 minut, po czym dodajemy(...)budyń lub mąkę ziemniaczaną. Pianę wykładamy na gorące wyciągnięte z piekarnika ciasto. Pozostałą ilość ciasta wałkujemy i wykrawamy gwiazdki, które następnie układamy na górę masy bezowej. Ciasto pieczemy jeszcze 25 minut. R E K L A M A google_ad_client = "ca-pub-5566741004431373"; /* video */ google_ad_slot = "1319547379"; google_ad_width = 300; google_ad_height = 250; var linkwithin_site
Smakowy RajWykonanie: -Składniki na ciasto przełożyć na blat, dokładnie zmieszać i wyrobić na jednolitą masę. / ciasto wyrabiać bardzo szybko / - Odstawić na co najmniej godzinę do lodówki. -Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość ok. 3-4 mm /najlepiej pomiędzy dwiema warstwami folii spożywczej/ -Wyciąć okręgi nieco większe niż obwód foremek. -Wypełnić ciastem foremki dociskając delikatnie(...)boków. Ciasto nakłuć w kilku miejscach widelcem. Foremki wstawić do piekarnika nagrzanego do 180-190 st. C i piec ok.20 minut /do przyrumienienia/. Upieczone babeczki wyjąć z foremek i wystudzić na kratce kuchennej. krem: Zagotować 300 ml mleka z laską wanilii, odstawić. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać mąkę, pozostałe zimne mleko i dokładnie wymieszać
Zakamarki mojej kuchnicyklu "deser w 20 minut" (3 min przygotowanie + 17 min pieczenie) :) Pozostała mi połowa puszki masy kajmakowej z KRUCHEGO CIASTA MILIONERA , więc postanowiłam połączyć dwa moje ulubione składniki: ciasto francuskie i kajmak. A poza tym dziś lenistwo wzięło nade mną górę i nie byłam w stanie wymyślić nic kreatywniejszego(...)obiad przygotowałam pizzę na gotowym kupnym spodzie!) :) Wykonanie jest banalne - potrzebujemy jedynie rozgrzany piekarnik, ostry nóż i wymienione składniki :) No to zaczynamy! Składniki: 1 op. ciasta francuskiego 250 g masy kajmakowej lub mleka skondensowanego * Przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, wykładamy masę kajmakową, dokładnie rozprowadzamy po całym cieście. Zawijamy z powrotem rulon i kroimy na kawałki grubości 2 cm. Układamy
My Culinary Artgotowa masa sklepowa - choć wiadomo, smak będzie się trochę różnił od oryginału. Mimo wszystko warto. Ciasteczka makowe z ciasta francuskiego gotowe w mniej niż 30 minut :)Składniki:opakowanie ciasta francuskiego300 g masy makowej2 białkaSposób przygotowania:Na oprószony mąką blat wykładamy francuskie.Do wysokiej miski w bijamy białka, dodajemy szczyptę soli i ubijamy najpierw na małych, następnie na wysokich obrotach(...)momentu uzyskania sztywnej piany.Do wcześniej przygotowanej masy makowej ( np. z tego przepisu) dodajemy ½ wcześniej ubitej piany i lekko mieszamy, następnie dodajemy resztę białek i mieszamy.Na przygotowany płat ciasta wykładamy masę makową (omijamy ranty ciasta, aby łatwiej nam było go zawinąć) i ciasno zawijamy. Następnie ostrym nożem ciasto kroimy na cienkie talarki grubości około 0,5 cm, które następnie układamy
Słodkie Przyjemnościprzestudzenia. Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier oraz kakao. W osobnej misce mieszamy ze sobą jajko, masło oraz wlewamy ostudzoną, ale płynną czekoladę. Mieszamy. Masę dodajemy do przesianej mąki i reszty składników. Wyrabiamy gładkie ciasto, formujemy w kulkę, zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Masa serowa: Masło ucieramy razem z cukrem pudrem na jasną, puszystą(...)jajka, twaróg, śmietanę oraz budyń. Krótko miksujemy (do połączenia). Okrągłą formę o średnicy ok. 26 cm wykładamy papierem do pieczenia (samo dno). Wylepiamy równomiernie spód częścią (ok. 3/4) ciasta czekoladowego. Masę serową wykładamy na ciasto. Na wierzchu rozkładamy wiśnie. Na owoce ścieramy na tarce resztę czekoladowego ciasta. Sernik pieczemy ok. 60-70 minut w temperaturze 180 stopni. Studzimy przy uchylonych
MyCookBook.plszklanki drobnego cukru ( najpierw dodajemy szklankę i próbujemy, wszystko zależy od sera, jeśli za mało słodki, dodajemy resztę) 5 jajek + 2 białka, które zostały od ciasta 60 g miękkiego masła Masa śmietanowa: 500ml śmietanki(...)deserów 4 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Dodatkowo: czekolada mleczna do posypania Wykonanie: Ciasto czekoladowe: Mąkę siekamy z margaryną. Dodajemy żółtka, proszek, cukier i zagniatamy ciasto na gładką masę. Następnie dodajemy kakao i śmietanę, zagniatamy aż ciasto będzie miało jednolity kolor. Wstawiamy do lodówki na pół godziny. Masa serowa: Żółtka oddzielamy od białek i ucieramy z cukrem
Czerwona Porzeczkaaromatyczne ciasto, oczywiście z tym, co o tej porze roku najsmaczniejsze - gruszkami. Udało mi się kupić naprawdę dorodne i bardzo soczyste okazy. Samo ciasto orzechowo marchewkowe jest miłą odmianą od tradycyjnych biszkoptów. Delikatny budyń gruszkowy przykryłam masą serowo śmietanową, a żeby było ciekawiej zamiast zwykłego sera dodałam almette jabłko-gruszka i okazało się, że to połączenie idealne. By nieco "odchudzić(...)minut na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, by się nie przypaliły. Budyń rozpuścić w wodzie, wlać do owoców i zagotować. Ciepły budyń wyłożyć na obie części przekrojonego ciasta. Masa serowo śmietanowa 200 ml śmietany 30% 2 opakowania serka almette jabłko gruszka 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w1/3 szkl. wody cukier puder do smaku (u mnie 1 łyżka) Schłodzoną śmietanę
Cynamonowe szczęścieWalentynkowe Red Velvet Red Velvet to jedno z najbardziej rozpoznawalnych amerykańskich ciast. Masa świetnie nadaje się do wykonania efektownego tortu lub babeczek. Charakterystyczny czerwony kolor można uzyskać dodając do ciasta soku z buraków (barwa nie jest jednak wtedy tak intensywna) lub spożywczego barwnika. Do walentynek jeszcze sporo czasu, więc można się spokojnie zastanowić nad zrobieniem komuś słodkiego prezentu(...)patyczka do szaszłyków. Wystarczy wbić go w środek, po wyciągnięciu nie powinien mieć przyklejonego surowego ciasta. Czas kiedy babeczki są w piecu możemy wykorzystać do przygotowania kremu. Przepis na krem z twarożku znajdziecie tu. Do dekoracji babeczek oprócz kremu potrzebne będą ozdoby z masy cukrowej. Z czerwonej masy kulamy kulki (w rozmiarze takim, jaki chcemy, żeby był kwiatek), w palcach
Ciastkozercy