szczypta soli 1 jajko Dodatkowo: 1 kg twardych gruszek 1 łyżka soku z cytryny 50ml wody 100g cukru 40g masła Przygotowanie: Wszystkie składniki na ciasto kruche zagniatamy na jednolitą masę. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 30 min. W czasie kiedy ciasto chłodzi się w lodówce przygotowujemy gruszki. Obieramy je, kroimy w ósemki i wycinamy gniazda
Smakowity Blog Kulinarnymiksuję z cukrem, u mnie to trwało około 5-7minut. Dodaję rozpuszczone i ostudzone masło , i miksuję dalej. Następnie dodaję resztę składników na ciasto i miksuję na gładką masę. Ciasto przelewam do blachy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Na wierzchu rozsypuję wymieszane porzeczki. Tak przygotowane ciasto wkładam do nagrzanego piekarnika. Temperatura piekarnika: 180 °C Czas pieczenia: około
Kuchnia co dniacytrynowej 1 szklanka wody Wykonanie : Gotuję wodę, kakao, margarynę i cukier. Studzę, dodaję żółtka i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Białka ubijam na pianę, delikatnie mieszam z masą czekoladową. Ciasto przekładam na blachę o wym. 26x38 cm i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180'C na 30-35 min, do suchego patyczka. Wyjmuję, studzę i kroję wzdłuż na dwie(...)szklance gorącej wody, mieszam do rozpuszczenia żelatyny. Dodaję cukier i ponownie mieszam. Kremówkę ubijam na sztywno i po łyżce dolewam tężejącą galaretkę, cały czas ucierając. Na spód ciasta wykładam masę śmietankową, przykrywam drugim kawałkiem ciasta i schładzam. Schłodzone można polać polewą
Ciasteczkowy Potwórtemperatury 45 - 50 stopni wodę z mlekiem i olejem, a następnie dodać do wymieszanej z drożdżami i pozostałymi składnikami mąki. Dokładnie wyrobić ciasto na jednolitą, gładką, elastyczną masę (ciasto nie powinno przywierać do rąk, w razie potrzeby można podsypać mąką). Po wyrobieniu ciasto pozostawić w ciepłym miejscu, w przykrytej ściereczką misce na ok. 1,5 - 2 godziny - powinno podwoić
Kulinaria - potrawy z różnych stron światałyżka oleju 1. Wszystkie składniki łączymy ze sobą, staranie wyrabiamy. Ciasto odstawiamy minimum na 30 minut do lodówki. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia i spód wykładamy przygotowanym ciastem. Masa serowa: 1 kg sera białego 12 dag masła lub margaryny skórka otarta z całej cytryny sok z połowy cytryny 1/2 szklanki kwaśnej śmietany 3 - 4 jabłka 1 budyń(...)masy serowej ocieramy skórkę z całej cytryny, następnie wciskamy sok z połowy cytrusa, jabłka obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do reszty składników, mieszamy. Gotową masę serową przelewamy na przygotowane ciasto. Piekarnik rozgrzewamy do 180 C i pieczemy sernik przez 120 minut. Po upieczeniu sernik odstawić do wystudzenia
Apetyczna babeczkamaśle, tak aby się zarumieniła. Grzyby przepuszczamy przez maszynkę, aby się zmieliły i łączymy z cebulą. Doprawiamy do smaku starannie mieszając. Wszystkie składniki ciasta dobrze wyrobić na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na cztery części i przykrywamy wilgotną ściereczką lub woreczkiem. Każdą część cienko rozwałkować i wycinać krążki kieliszkiem. W każdy krążek nałożyć farsz i zawijać uszko. Smacznych Świąt
Niezły Młynekmnie liczy. Miałam coś upiec na skalę całej naszej klasy. Coś prostego, coś na szybko, ale pysznie. Szybko, prosto i na temat. Przepis na dużą prostokątną blachę: Ciasto mocno czekoladowe z malinami Masa czekoladowa: 4 szklanki mąki tortowej 2 szklanki zwykłego, białego cukru 2 szklanki mleka 2% 95 g masła 82% + 2 jajka L (najlepiej z wolnego wybiegu(...)początku na wolnych obrotach miksera stopniowo je zwiększając do najwyższych. Na końcu dodajemy stopione masło (niecałe pół szklanki roztopionego masła ok. 95 g.) i dalej miksujemy do uzyskania gładkiej masy. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Z wierzchu ciasta wykładamy mrożone lub świeże maliny. Im więcej, tym lepiej. Pieczenie: Ciasto wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
Eat Shrimpsmąkę i roztopioną czekoladę. 2/3 ciasta przełożyć do natłuszczonej i posypanej tartą bułką tortownicy. Ser utrzeć z cukrem pudrem i cukrem waniliowym oraz jajkami. Masę serową wyłożyć na ciasto czekoladowe. W masę serową powciskać brzoskwinie pokrojone na mniejsze kawałki. Na wierzch wyłożyć kleksy pozostałego ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 C i piec ok 50-60 minut. Ilość cukru(...)zarówno w masie serowej i cieście czekoladowym można nieco zmniejszyć
Monia miesza i gotujeinne czekoladowe drażetki Wykonanie ciasta: Do średniej wielkości miski przesiać mąkę, kakao, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać. Dodać drobny cukier do wypieków i wymieszać ponownie. Do dużej miski wlać maślankę (kefir), olej i wanilię. Dodać jajka. Zmiksować tylko do połączenia składników. Dodać suche składniki i krótko zmiksować. Powoli wlewać gorącą kawę i wymieszać. Masę podzielić(...)Śmietanę kremówkę ubić na sztywno. Dodać ją do masy czekoladowej i mieszać delikatnie, aż przestaną być widoczne białe smugi. Ostawić masę do lodówki do stężenia. Wykonanie dekoracji: Przełożyć ciasto masą, a następnie posmarować także jego wierzch i boki. Wyrównać krem. Posypać górę posypką waflową (można także obsypać boki ciasta). Udekorować czekoladowymi jajeczkami i czekoladową figurką zająca
Mania Wypiekaniakoniec do miski dodajemy marchew i mieszamy łyżką. Wykładamy do okrągłej formy, wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w piekarniku na 180 C - około 45-55 min. Ciasto po ostudzeniu- kroimy na dwa placki. Masa: Śmietanę ubijamy mikserem na gęsto , dodając 2 łyżki cukru pudru. W drugiej misce ubijamy serek(...)mascarpone. Ubity serek przekładamy do ubitej śmietany, ubijamy do połączenia- dodając 1-2 łyżki bitej śmietany. Połowę masy wykładamy na placek. Przykrywamy masę drugim plackiem- i smarujemy gorę pozostałą masą. Ciasto dekorujemy według własnego gustu. Ja udekorowałam marchewkami marcepanowymi. Smacznego
Smaki EdytyIsaury można znaleźć we fryzurach polskich pań, nadawanych imionach i...w starych zeszytach z przepisami na ciasta. Murzynek i sernik. Taki ciastowy mulat złożony z masy czekoladowej i masy sernikowej. Ciasto niemodne, trochę zapomniane,zepchnięte przez inne typu sernikobrownie w niszę. Kiedyś czerpane z Poradnika Domowego, skrupulatnie spisywane do zeszytów i przekazywane prze babcie na świstkach papieru... Jutro niedziela więc(...)opadnie-białka dodaj razem żółtkami* Do formy (tortownica 28cm) przełóż masę czekoladową, na masę czekoladową wyłóż masę serową. Piecz około 45-50minut. Po ostygnięciu polej ciasto zostawioną połową szklanki masy czekoladowej
Fiolka w kuchniucieram. Masę wykładam na ciemny biszkopt. Masa jagodowa: Jagody miksuję blenderem. Mus przelewam do garnka. Doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki i mieszam. Odstawiam do przestudzenia. Połowę gęstej masy jagodowej wykładam na ciasto, wyrównuję(...)Układam biszkopty i wykładam pozostałą masę jagodową. Masa śmietanowa: Galaretkę rozpuszczam w ½ szklanki wrzątku. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno z cukrem pudrem. Dodaję tężejącą galaretę i razem miksuję. Masę wykładam na ciasto, wyrównuję. Na wierzch kładę jasny biszkopt. Ciasto polewam polewą. Przełożenie ciasta: biszkopt ciemny- masa budyniowa- połowa masy jagodowej- biszkopty- połowa masy jagodowej- masa śmietanowa- biszkopt jasny
Tradycyjna kuchnia Kasidobrze połączyć wszystkie składniki) Tak przygotowane ciasto pieczemy w piekarniku przez ok 45 min w 175 stopniach celcjusza. Podczas, gdy ciasto się piecze bierzemy się za przygotowanie masy do naszego ciasta. Rozpoczynamy od przyrządzenia budyniu: mąkę pszenną, mąkę ziemniaczaną i mleko wkładamy do rondelka i gotujemy na małym ogniu, aż nie uzyskamy zbitej, jednolitej masy. Pamiętamy by budyń często mieszać(...)Gotowe, upieczone ciasto mocno nasączamy wódką (ewentualnie mocną herbatą), na wierzch nakładamy przygotowaną masę. Następnie bierzemy biszkopty, każdy z osobna moczymy w wódce/herbacie i układamy na masie. Na koniec by ciasto było jeszcze smaczniejsze nakładamy polewę. Smacznego
Kolizje SmakówNadchodzący tydzień rozpoczynamy od wpisu na słodko. Chciałabym Wam przedstawić ciasto, którym zachwycałam się w dzieciństwie. Dziś, w czasach tortów z masy marcepanowej, bezglutenowych ciast czekoladowych czy fantazyjnych babeczek może wydawać się „słabe”. Ot, taki biszkopt z masą, wykończony galaretką – placek rodem z PRL-u. Kto pamięta tamte czasy, pamięta również, że słodkości zachwycały właśnie swoją prostotą :) SKŁADNIKI: Na tortownicę(...)biszkopt, dokładnie rozsmarowujemy. Wkładamy do lodówki, aby masa bananowa stężała. Galaretka: Dwie galaretki rozpuszczamy w 3 szklankach przegotowanej, gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. Przelewamy galaretkę na stężałą masę bananową. Odkładamy ciasto do lodówki na kilka godzin (najlepiej na noc) . Udanego poniedziałku
W kuchni Katiemisce mieszamy suche składniki, dodajemy jajka, jogurt, olej oraz chłodną masę czekoladową – powoli i dokładnie mieszamy. Wykładamy do nasmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą tortownicy.Pieczemy ok. 1,5 godz. Sprawdzamy patyczkiem czy jest dopieczone. Odstawiamy do wystudzenia. Krem – składniki miksujemy mikserem do uzyskania gładkiej gęstej masy.Wystudzone ciasto przekrawamy na pół. dolną cześć nasączamy delikatnie kawą(...)rozpuszczalną z odrobiną brandy lub whisky, smarujemy dżemem (ja używałam marmolady z fig). wykładamy część masy (mniej więcej 1/3 trzeba zostawić na wierzchnią część ciasta). Przykrywamy drugą częścią ciasta, pokrywamy masą, a na boki przyklejamy pokrojone w cieniutkie plastry kawałki suszonych fig (jak na zdjęciach).Na samą górę ścieramy przez bardzo drobne sitko kawę rozpuszczalną – po kilku minutach powinna
kuchcikownia