dolewamy 2 lub 3 łyżki lodowatej wody, mieszamy masę palcami od środka (tak jakbyście chcieli pogłębić dołek, ale jednocześnie zgarniając mąkę z brzegów) i szybko wyrabiamy całość w zwarte ciasto – masa nie musi być idealnie wyrobiona, ważne aby ciasto odchodziło od ręki i miało zwartą konsystencję, dlatego nie wolno przesadzić z wodą – lepiej dolewać ją stopniowo. Jeśli ciasto jest(...)podpieczone ciasto (nie trzeba go studzić bo farsz jest zwarty) wykładamy najpierw kurczaka, równo rozprowadzając go całej powierzchni ciasta, następnie podobnie postępujemy z cebulą (lub na odwrót, jak wolicie), a na samym końcu zalewamy farsz przygotowaną masą ze śmietany, sera i jajek. 9. PIECZENIE (25-30 min): gotową tartę wkładamy do nagrzanego piekarnika do 160 stopni. Pieczemy do momentu zarumienienia
Nerds Kitchensłodycz. Nie znaczy to jednak, ze nigdy ich nie piekę. Oto dowód J W przepisie od Doroty z MW na mazurek chałowowy, w cieście zredukowałam ilość cukru, a w masie całkiem pominęłam. Wyszedł słodki, ale nie przesłodzony- polecam. p.s przepis z pewnymi zmianami Mazurek chałwowo-orzechowy Ciasto ( forma 25x25cm): 250 g mąki pszennej 150 g mąki krupczatki(...)cukru pudru i mieszamy do rozpuszczenia i połączenia się cukru. Na stół wysypujemy część z pozostałego cukru pudru, wylewamy masę piankową, lekko posypujemy cukrem i palcami wyrabiamy jak ciasto. Gdy masa wchłonie cały cukier powinna przybrać formę zwartego ciasta. Owijamy ją w folię spożywczą i wkładamy do szafki na 24 h. W tym czasie masa stwardnieje i będzie nadawała się
Mia Cucina Sofietaoczyszczoną i sól. 2. W małej misce utrzeć jajka, masło lub olej kokosowy, śmietanę lub mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i stewię. Połączyć uzyskaną masę z surowymi składnikami. Dodać posiekaną czekoladę. 3. Nakładać łyżką spore porcje ciasta (****). Za pomocą łyżki spłaszczać każde ciasteczko na grubość ok. 12 mm. 4. Piec przez 25 minut w temperaturze 180 C, do czasu gdy brzegi(...)można również użyć zwykłego cukru, w zależności od upodobań 1/4-1/2 szkl. *** dodatkowo oprócz czekolady dodałam podpieczone ziarna słonecznika i sezamu. Część ziaren dodałam do masy ciasta, a część wyłożyłam na wierzch ciasteczek (delikatnie je przyklepując łyżką) **** ciastka łatwiej się formuje gdy masę schłodzimy (ok. 30 min w lodówce) Smacznego
coolinarnastrefa.blogspot.comorzechów mielonych1 szklanka mleka3 łyżki cukru pudruDodatkowo:polewa kakaowaduża paczka herbatnikówSposób przygotowania:1. Z podanych składników na kruche ciasto, zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie połowy, wykładamy jednakowe blaszki i pieczemy w 180 st. C do zrumienienia.2. Robimy masę jabłkową: obrane jabłka ścieramy na tarce jarzynowej, w rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy jabłka i chwilę dusimy. Wsypujemy suche galaretki i smażymy(...)kilka minut bez przykrycia.3. Robimy masę orzechową: Mleko zagotowujemy, wsypujemy orzechy i mieszamy. Studzimy. Masło ucieramy z cukrem pudrem i stopniowo dodajemy zimne orzechy.4. Przekładamy ciasto od dołu:ciasto kruche-masa jabłkowa-ciasto kruche-masa orzechowe-herbatniki-polewa5. Można też pominąć warstwę herbatników i bezpośrednio na masę orzechową wylać polewę. Udekorować wedle uznania. Ja użyłam mielonych orzechów.Smacznego!!!*Ciasto robiłam
Kuchnia domowa Anizłocistego koloru. Tarta z borówką amerykańską Proporcje na formę do tarty o średnicy 28 cm Czas przygotowania: 90 minut Składniki Ciasto: 250 g mąki pszennej 140 g zimnego masła 1 jajko szczypta soli 30 g cukru pudru Masa budyniowa: 420 g jogurtu greckiego 110 trzcinowego cukru Muscovado 1 łyżka cukru waniliowego 2 łyżki maki pszennej 3 jajka Dodatkowo(...)zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na 30-40 minut do lodówki. W misce umieszczamy składniki masy budyniowej i dokładnie miksujemy. Cukier powinien się rozpuścić i nadać złotawy kolor masie. Ciasto wyjmujemy z lodówki, na oprószonym blacie rozwałkowujemy je na placek o średnicy nieco większej niż nasza forma. Następnie ciasto przenosimy na tortownicę (posiadam formę z powierzchnią non-stick, więc
Kulinarne przygody GatityPrzygotowanie: Mąkę, sodę i sól mieszamy, usypujemy wulkan z dziurką w środku. Wodę z oliwą doprowadzamy do wrzenia i wlewamy w środek wulkanu, zaczynając energicznie mieszać drewnianą łyżką (zaparzamy ciasto). Masa musi być gładka bez grudek, gęsta, trochę ciągnąca się. Nakładamy ciasto do rękawa cukierniczego z końcówką dużej gwiazdki. Churros to długi pączek-ptyś z rowkami na których osadza się(...)cukier. Rozgrzewamy tłuszcz. Wyciskamy około 8 cm paski, przycinając ciasto nożyczkami bądź odrywając ciasto palcem. Smażymy na złoty kolor. Wyławiamy na papier. Masa czekoladowa: Roztapiamy czekoladę w gorącej kąpieli, dodajemy miód i śmietanę, mieszamy na gładką masę. Churrosy posypujemy cukrem pudrem i cynamonem, podajemy z masą: gorącą czekoladą. Smacznego
KreatywnePinysolą ubić. Kiedy piana będzie sztywna powoli dosypywać cukier. Kokos wymieszać z makiem i delikatnie dodać do piany. Masę podzielić na dwie części i upiec w dwóch tortownicach lub narysować na papierze do pieczenia dwa krążki i upiec na nich ciasto (w 170*C około 20 minut). W połowie mleka rozmieszać cukier, mąkę ziemniaczaną i kukurydzianą, żółtka. Resztę(...)trzy łyżki a do reszty wmieszać brzoskwinie. Syrop z brzoskwiń wymieszać z wódką. Na jednym blacie ciasta rozsmarować połowę masy z brzoskwiniami. Biszkopt nasączyć w syropie z wódką i ułożyć na masie, przykryć jej drugą częścią i drugim blatem ciasta. Pozostałą masę rozsmarować na wierzchu i bokach ciasta. Resztę biszkoptów również nasączyć i obłożyć nimi ciasto dookoła. Czekoladę połamać
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaProsto, a jak smacznie...wystarczy gotowe ciasto francuskie[ samemu można też takie ciasto zrobić, ale czasem można pójść na łatwiznę] i dowolne dodatki....u mnie masa makowa..Takie małe ..pyszne...zrobione w ekspresowym(...)tempie przy pomocy pierogomanii Tupperware ..Z jednego opakowania ciasta francuskiego kupionego w Biedronce wyszło 12 oto takich pięknych ciasteczek..i kilka innych z resztek odciętego ciasta. ciasto francuskie masa makowa z puszki Płat ciasta wielkości Pierogomani ułożyć na niej, na to wyłożyć- korzystając z załączonej łyżeczki - dowolny farsz [ u mnie masa makowa z puszki] lekko go dociskając
Moje domowe kucharzeniePrażony słonecznik, masa krówkowa, ser i kruche ciasto... wszystko razem znakomicie się komponuje. I niech nie zdradzi Was ta masa krówkowa, bo wbrew pozorom, sernik nie jest wcale za słodki:) Za przepis baaaaardzo dziękuję Beatce W. Polecam Wam to ciasto. Składniki na formę wymiarach 35x25 cm: Ciasto: 300 g mąki pszennej; 100 g margaryny; 1 łyżka smalcu; 2 żółtka(...)całe jaja; 2 budynie śmietankowe (2x40g); 1 łyżka mąki ziemniaczanej; kilka kropli olejku pomarańczowego; Do zmielonego sera dodać pozostałe składniki, razem je wymieszać do połączenia się. Masę serową wylać na ciasto. Piec w 180 st.C przez 40 minut. Masa orzechowa: 6 białek; 6 łyżek cukru kryształu; 1 szklanka siekanych orzechów włoskich; 100 g mielonych orzechów włoskich; 1 łyżka mąki pszennej
In my kitchenorzechową. Masło roztopić w garnku z cukrem oraz miodem. Dodać podzielone na mniejsze kawałki orzechy i przesmażyć szybko mieszając. ( ok. 3-4 min. od rozpuszczenia masła ). Gotową masę wylać na drugą część ciasta i upiec w tej samej temperaturze co pierwszą część. ( Masa nie musi być idealnie równo rozprowadzona, ponieważ podczas pieczenia rozpuszczone składniki "bomblują" i rozmieszczają się na całą(...)cukier. Dodać do gotującego się mleka. Gdy budyń zacznie gęstnieć dodać masło i cały czas mieszając gotować do momentu zgęstnienia masy. Wylać na pierwszą część ciasta i przykryć ciastem z masą orzechową. Odstawić do wystygnięcia, a następnie schłodzić w lodówce
A Ty Smakuj Mniespróbować nieznanego mi wcześniej ciasta japońskiego (zachęcona wyglądem skusiłam się na zakup kawałeczka na spróbowanie). Co to za ciasto, zapytacie? Otóż jest to rodzaj sernika na zimno na czekoladowym spodzie z dodatkiem wiśniowej frużeliny. Zainspirowana jego pysznym smakiem postanowiłam zrobić swoją własną wersję. Spód wykonałam z najlepszego znanego mi przepisu na ciasto kakaowe, do masy serowej dodałam ubitą śmietanę(...)otrzymania gładkiej masy. Dodajemy ekstrakt waniliowy i ponownie miksujemy. Do żelatyny dodajemy 2 łyżki masy serowej i bardzo dokładnie mieszamy je ze sobą, a następnie dolewamy do reszty twarogowej masy. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywno śmietanę. Dodajemy ją do masy serowej i delikatnie mieszamy szpatułką. Na koniec wylewamy serowo-śmietanową masę na upieczone ciasto kakaowe, wyrównujemy i wstawiamy
MyCookBook.plPyszne paczuszki z ciasta francuskiego wypełnione szpinakiem. Paczuszki można zajadać same jako przekąskę lub podać jako danie z czerwonym barszczykiem np. podczas wigilijnej kolacji.składniki:1 opakowanie ciasta francuskiego 275 g300 g mrożonego szpinaku (dałam własny zamrożony grubo siekany)60 g fety2 łyżki smietany 18 %1 garść startego sera żółtegopieprzczosnek granulowany1 małe jajkoSzpinak podsmażyć na patelni aby odparował nadmiar wody(...)szpinakową odstawić do wystudzenia. Ciasto francuskie rozwinąć i podzielić na 6 prostokątów (można też podzielić na 8 uzyskamy wtedy mniejsze paczuszki). Na każdym prostokącie ułożyć ok 2 łyżek szpinakowej masy. Ciasto złożyć na pół aby przykryło farsz. Brzegi dobrze skleić dociskając widelcem. Paczuszki posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 200 C i piec ok 20-25 minut
Monia miesza i gotujekompotu oraz konfitur, ja postanowiłam połączyć go z serem białym w pysznej tarcie o wyrazistym smaku ciasta. Tarta serowo-rabarbarowa Ciasto: 300 g mąki gryczanej Melvit; 150 g masła ghee (bądź zwykłego masła); 2 żółtka; 1 łyżka ksylitolu. Masa serowo-rabarbarowa: 500 g sera białego; 2 białka; 1 łyżka mąki ziemniaczanej; 2 łyżki ksylitolu; 200 g rabarbaru; 1 łyża nasion(...)samym początku robię ciasto. Ważne aby składniki były prosto z lodówki. Siekam wszystko nożem a następnie szybko zagniatam rękoma do uzyskania zwartej masy. Ciasto może się trochę "rozsypywać", ale ja się tym nie przejmuję, dodaję po prostu odrobinę bardzo zimnej wody. Z całości ciasta odrywam kawałek (wielkości pięści) na kruszonkę, pozostałym wykładam formę do tarty i wkładam na godzinę
Życie na widelcutegoroczne Święta Wielkanocne, szkoda tylko, że zamiast kiełkujących krokusów mamy za oknem tonę śniegu:( Składniki na ciasto: -250g mąki orkiszowej 700 (lub pszennej) -120g masła (zimne) -50g ksylitolu (może być cukier) -cukier wanilinowy -3-4 łyżki mleka Masa serowa: -1kg sera -100ml kremówki -120g ksylitolu(może być cukier) -3 jajka -40g mąki kukurydzianej(...)kukurydzianą i ksylitolem. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do masy serowej. Białka ubić na szytwno ze szczyptą soli. Dodać do masy serowej. Wyjąć zimną formę, wylać na ciasto masę sernikową, wygładzić. Piec w nagrzanym piekarniku do 190 stopni C ok. 45-50 minut. Po upieczeniu zostawić w uchylonym piekarniku na ok.10 minut. Można polukrować. Lukier: -puder trzcinowy (ok.4
Smaczne Zdrowetemperaturze 160stC (termoobieg). Aby beza się za bardzo nie zrumieniła ja postępuję tak jak pisałam tutaj . Tak samo zrobić z drugą częścią ciasta. Masa: 2 szklanki mleka 3 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 żółtka 1/2 szklanki cukru 25 dkg masła lub margaryny cukier waniliowy 1,5 szklanki mleka zagotować z cukrem waniliowym. Żółtka utrzeć(...)wolnym ogniu cały czas mieszając. Ostudzić. Margarynę lub masło zmiksować na puch i cały czas miksując na wolnych obrotach dodawać po łyżce ostudzonej masy jajecznej. Masą przełożyć dwie części ciasta. Schłodzić. SMACZNEGO
Maślane ciasteczko